PDA

Zobacz pełną wersję : czy to sie nada na kubełek...

loccutus
01-17-2005, 13:27
W markecie budowlanym znalazłem coś takiego jak tu i zastanawiam sie czy to sie nada jako wyjscie do sporzadyenia kubelka...

miro.pfo
01-17-2005, 17:14
Jest to prawdobodobnie filtr do wody do oczyszczania mechanicznego(w srodku jest zwinięty walec z nici(sznura)).Przy pokombinowaniu można było by wykożystać ale w szereg trzeba byłoby połączyć ze trzy sztuki no i byłby problem jak wstawić pompę

Salvator
01-18-2005, 01:02
jaką ma to średnice :?:

loccutus
01-18-2005, 06:02
U góry ze 20 cm?? nie potrafie tak ocenić na oko a miarki ze soba nie miałem.

znalazłem w necie i na allegro też...

http://www.czystawoda.pl/index.php?co=lista&KD=Filtry%20narurowe

nawet IMHO nie drogie - a zastanawiam sie dlatego że mam "zbędną" popme CO z mojej miejscowej fabryki - LFP ;) - pompa ma 3 biegi i robi niezły wir naprawde...

Matrix
01-18-2005, 22:45
widze ze loccutus nie lubi siedziec bezczynnie a pomysly ma bardzo trafione proste i tanie :!: ile to nie bylo postow kubelek i zawsze problemem byla obudowa gratuluje do malego akwarium jak znalazl (a wprzypadku duzoego to tylko kwestia dobrego sklejenia tej obudowy z wieksza.

loccutus
01-19-2005, 12:15
Taka obudowa kosztuje około 30 zł - do wiekszego akwa bym nie kombinował z odcinaniem i klejeniem dołu, tylko kupił po prostu 2, 3 sztuki jak radził kolega wyżej i połączył w szereg....

Zalety - moznaby do kazdej zastosować inny wkład, pierwsza po drodze wody mogłaby działać jako filtr mechaniczy, dalej biologia i np. węgiel w trzeciej (o ile tak mozna bo jeszcze sie nie znam) - a jak widac z konstrukcji - z czyszczeniem zero problemów... jesli już sie dopracuje swojego zbiornika to chyba własnie taki filtr skonstruuje ;)

do napędzania chce użyć pompy od CO- mam sztuke wolną w garażu ;)

Trebor
01-19-2005, 13:38
Do małych zbiorników to wydaje się ciekawe, ale do wiekszych, gdzie trzeba by zastosować min.3 szt, to wydaje mi sie , że byłby jednak problem z czyszczeniem a raczej z wodą która przy odkręcaniu pojemnika wylewała by się. Bo zakładając, że filtry znajdowały by się w szafce pod akwa. trzeba by zastosować przynajmniej dwa zawory na wlocie i wylocie z systemu a i tak zawsze trochę wody wypłynie do szafki!!. No chyba, że całośc była by zamontowana na przenośnym stelażu i przy czyszczeniu wynosiło by się to do wanny lub zlewu. no ale może źle rozumuję?pozdr.

Matrix
01-19-2005, 14:37
na konce mozna dac jakies szybkozlaczki przeciwzwrotne jak na w wezach ogrodnichych to nie problem.

loccutus
01-20-2005, 06:13
zaworki byłyby lepsze

szybkozłaczki i owszem, ale nie zapewnią one "szczelności" po rozłaczeniu - taka szybkozłaczka trzyma jedynie gdy we węzu jest jakieś ciśnienie - inaczej jnie ma co dopychać dławika i po prostu nie ma uszczelnienia...

Trebor
01-20-2005, 06:59
No ale nawet z zaworkami, przy odkreceniu wkładu trochę wody z głowicy zawsze wypłynie i zaleje szafke, a to chyba nie jest dobre bo wiadomo co wilgoc robi z drewnem. Najlepsze były by chyba takie zaworki podwójne do kubełków, które zamykają przepływ z dwóch stron i można je rozłączyć, no ale wtedy trzeba wyjmować całą konstrukcję a poza tym takie zaworki troche kosztują i w sumie przy trzech filtrach i dwóch zaworach, złączkach, węzu i konstrukcji -to pewnie koszt takiego filtra wyniesie ok. 200 zł (nie licząc pompy!), a za to już można kupić uzywany kubełek fluvala albo jakiś polski. Wydaje mi się, że taki pojemnik mozna by zastosować jako filtr dodatkowy np. fluidyzacyjny, tylko nie wiem jak wyglądaja te obudowy w środku? pozdr.

loccutus
01-20-2005, 08:33
mówisz o czymś takim ??
http://www.wodny-ogrod.com/index.php/trade/products/details/344

tu akurat troszke przegięcie w cenie bo na bank widziałem takie coś w NOMI za kilka złotych sztuka....

jezeli zastosuje sie 4 zaworki to przy wyjęciu tego wychlapie sie co najwyżej kilka ml wody...

po odkręceniu spodu ( przezroczystego) mozna włożyć do koszyczka wkład wpostaci walca mniej wiecej długości rolki ręczników papierowych i średnicy gdzieś tak połowy takiej rolki

widze ze dostępne są u mnie w NOMI do takich filtrów wkłady do filtracji mechanicznej - jakieś sznurkowe - imho bakterie by na tym rosły jak wściekłe bo sznurek porowaty dosyc, do zmiękczania wody bodajże i węglowe

Edit:
teraz zajarzyłem :)
do czyszczenia to ma sie zakrecać zaworki i wyciągac ze szafy cały zestaw, przenieśc do wanny czy gdzie kto chce i wtedy odkrecamy wkłady - wkocu nie robi sie tego co tydzień ;)

Trebor
01-20-2005, 09:51
te zaworki to można zobaczyć na http://colisa.com.pl/ w dziale akcesoria do filtrów np. Hagena , są podwójne tzn. że na jednym zaworze są dwa kurki które można rozłaczyć , ale też sa drogie. Co do wkładu sznurkowego, to obawiam się , że jak jest to sznurek z materiałów naturalnych to bakterie go rozłożą i zgnije, raczej musiałby to być z materiałów syntetycznych. pozdr.

miro.pfo
01-20-2005, 20:25
Można dać za i przed zaworem śrubunki kątowe.W środkowy klosz (to jest chyba tworzywo sztuczne) wstawić zaworek do spuszczania wody.Zamykasz zawory na wejściu i wyjściu wody z filtra, odkręcasz z dołu spuszczasz trochę wody i odkręcasz śrubunki.Nic ci nie pocieknie

MariooT
02-11-2005, 14:41
i co wyszło z tym filtrem? działa?