PDA

Zobacz pełną wersję : Światło w akwa

Michał J
03-27-2004, 19:57
Chcę zamontować do 30 litrów (wys 28 cm) , dwie świetlówki o mocy 14 W. Czy nie jest to za dużo :?: Czy wiążą się z tym jakieś problemy :?: Proszę o podpowiedź :?:

Ghostek
03-27-2004, 20:11
Myślę ze jezeli chcesz w nim miec bardzo duzo roslinek jak do takiego akwarium to powinno byc dobrze lecz uważałbym na glony gdyz przy takim oswietleniu to o nie nie trudno ,z drugiej strony jezeli chcesz miec tylko kilka roslinek to smiało jedna wystarczy.
poprostu przelicz 0,5w na litr wody wiec 14w plus np obudowa oblepiona wewnątrz folią aluminiową(taką np do pieczenia) stanowczo wystarczy.
życze sukcesów
pozdrawiam

Hammer
03-27-2004, 20:11
Jk dla mnie t za dużo i to o sporo.....ja mam w 40L 1 świetłówkę 15W, w akwa dużo roślin, kryptokoryny, anubiasa, żabienicę, moczarki, kabombę, rogatka, i rosną jak na drożdżach, szczególnie moczarka i rogatek, nawożę Aqua Plant B i Ferro Activ......

Duch
03-27-2004, 20:26
Nie ma żadnych przeciwskazań. W tak małym baniaku zalecane jest 1W/l lub nawet więcej (jeżeli chcesz zrobić z tego holendra). Jedyną niedogodnością może być długość akwarium i świetlówek (czy świetlówki nie będą wystawać za akwarium). W takim baniaku można zrobić naprawdę coś fajnego :D np.:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/Img2001/600/241.jpg ( a to tylko 19litrów :wink: i 2x13W :!: )
Oczywiście przy tak silnym oświetleniu trzeba podawać CO2 i uważać na glony.....no i oczywiście bardzo ciężko utrzymać stabilne parametry wody.

Michał J
03-27-2004, 20:28
Nie ma żadnych przeciwskazań. W tak małym baniaku zalecane jest 1W/l lub nawet więcej (jeżeli chcesz zrobić z tego holendra). Jedyną niedogodnością może być długość akwarium i świetlówek (czy świetlówki nie będą wystawać za akwarium). W takim baniaku można zrobić naprawdę coś fajnego :D np.:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/Img2001/600/241.jpg ( a to tylko 19litrów :wink: i 2x13W :!: )
Oczywiście przy tak silnym oświetleniu trzeba podawać CO2 i uważać na glony.....no i oczywiście bardzo ciężko utrzymać stabilne parametry wody.
No właśnie. Co2 i inne bajery, a mi chodzi o ty czy bez tych dodatków będzie wszystko ok :?:

Duch
03-27-2004, 20:32
Bez podawania CO2 to raczej roślinki nie pociągną przy tak dużym oświetleniu (oczywiście to moje zdanie). Jeżeli nie chcesz podawać CO2(wystarczyłaby zwykła bimbrownia) to proponuję tylko jedną świetlówkę 14W+odbłyśnik.

Michał J
03-27-2004, 20:39
Bez podawania CO2 to raczej roślinki nie pociągną przy tak dużym oświetleniu (oczywiście to moje zdanie). Jeżeli nie chcesz podawać CO2(wystarczyłaby zwykła bimbrownia) to proponuję tylko jedną świetlówkę 14W+odbłyśnik.
No i to chyba będzie najlepsze rozwiązanie. Dzięki wszystkim :!: