Zobacz pełną wersję : co myślicie o tych rybciach??
aankaa93
01-16-2005, 12:13
Jak myślicie mogłsabym chodować kilka takich rybek w akwa 200 l??Jakie duże rosną?Z jakimi jeszcze rybciami mogą być?Jak sie nazywają?
Melanochromis johannii- niebieski
Metriaclima zebra - żółty
Ekspertem od Malawi nie jestem dlatego pyszczaki z Malawi zobacz na www.Malawi.org.pl dla pewności.
200l akwa będzie ok i dołożyć można troszke rybek :)
to żółte to pewnie tez johani tylko ze samica :lol: moze to tez być maingano nie mam 100% pewności. Tak sie składa, że gatunek ten należy do agresywnych pyszczaków :? , ale są też łagodniejsze równie piękne. Myśle jednak, że w 200l o ile jest wystarczająco długie, mogłabyś z powodzeniem trzymać i te agresywne gatunki. Pozdrawiam 8)
polecam przestudiować www.malawi.pl 8) A w szczególności wszystkie znajdujące się tam artykuły dotyczące urządzania akwa dla pyszczaków, ich wymagań............itd
Pozdrawiam
Te niebieskie to melanochromis cyaneorhabdos 'maingano', a ten pomarańczowy to maylandia estherae red red.
sexy kaczor
01-19-2005, 10:23
tak to maingano i red red na bank
sexy kaczor
01-19-2005, 10:25
i maingano i red red są roślinozerne maingano rosną do około 10 cm red redy trocvhe wieksze maingano to rybki dość spokojne ,red redy niby też ale samce to wcielone diabły hihi
w topicu jest "co sadzicie o tych rybkach" wiec ja sadze ze sa zapasione. koniec.
Te niebieskie to na 100% maigano natomiast te zolte ??? trudno wyczuc....
johani napewno nie. Red red moze ale tez watpie bo dziwne maja ksztalty. Jedanakze napewno sa zapasione:) PS. Mam mlode maigano na zbyciu:)
hehe :lol: no fakt, widać, że sa obficie karmione :D
Takie dziwne ma ksztalty bo to Jochani samica tak jak tu
http://mbunaspassion.free.fr/Melanochromis%20Interruptus%20Femelle%202.jpg
Red redy sa troszke inne a co do tych niebieskich zdaje mi sie ze to Melanochromis cyaneorhabdos 'maingano' chodz moge sie mylic
dla porownania
http://www.akwafoto.pl/fotoreport/grzegorz/Melanochromis_cyaneorhabdos_'maingano'[y]1.jpg
mlody osobnik
To na zdjęciu razem z maingano to m.estherae :!:
po czym to wnioskujesz i jestes tak pewny bo ja hoduje red redy troche czasu i nie jestem w 100% pewny czy to nie jochani i jestem nawet bardziej przekonany ze to wlasnie jest jochani. Wiec powiedz daleczeog tak sadzisz bo chyba nie po kolorze ryb :P
Johani to to raczej nie jest bo johani mowinno przebijac czarne pasy delikatnie ale powinno byc je widac. Red ren raczej tez nie. Ksztaltem bardziej przypomina yellowa tylko brak mu czarnych koncowek no i ten zolty nie jest zolty..:/ Moze to jakas hybryda bo rybka ksztaltem nie przypomina esterae... chyba ze jest taka spasiona ze tak sie zmienila:)
pozatym z ta zolta jest cos nie tak bo ma wyjatkowo dluga kupe...
ciekawe czy autor tego zdjecia celowo fotografowal rybe w takich okolicznosciach czy poptostu nie zauwazyl....
a moze ma nicienie?????
i chodzilo o to by pokazac czym to sie moze objawiac....?
ta żółta też mi nie pasuje na reda 8) A z kolei na johanni ma za malo smukły kształt, z tymi pasami to różnie bywa. Może to po prostu spasiona samica melanochromis johanni.
rybka po prawo to napewno jest maylandia (metriaclima) estherae "red-red" a moze wdziwnie wygladac bo np. posiada wady genetyczne wyniakajce np. z chowu wsobnego (kojazenia ze soba osobnikow spokrewnionych) lub poprostu rodzice byli podobni. napewno red red jest na tym zdjeciu po prawo a po lewo na 100% melanochromis cyaneorhabdos maingano.