Zobacz pełną wersję : Pytanie o Glinę. Proszę o podpowiedź.
Michał J
03-27-2004, 18:46
Co trzeba zrobić z gliną, żeby można ją było wrzucić do akwa :?: Czy wystarczy ją przepłukać :?: Możę wygotować, ale czy nie straci swoich wartości :?:
Co trzeba zrobić z gliną, żeby można ją było wrzucić do akwa :?: Czy wystarczy ją przepłukać :?: Możę wygotować, ale czy nie straci swoich wartości :?:
W glinie nie ma prawie zadnych bakterii poniewaz nie przepuszcza ona wody. W zasadzie bez zadnego wczesniejszego preparowania mozna ja dac do akwa.
Na wszelki wypadek lepiej ja jednak wyprazyc w piekarniku w temp. ok. 220°C, wtedy masz pewnosc, ze juz nic z nia do akwa nie przywleczesz. :wink:
Mozna tez z gliny utoczyc male kuleczki, wielkosci grochu, wyprazyc w piekarniku, a potem wkladac je pod korzenie roslin. :lol: Ponoc bardzo dobry nawoz! :wink: tez chyba wyprobuje, tylko by trzeba z lopata na wyprawe geologiczna! :wink: :1:
Michał J
03-28-2004, 08:30
Na wszelki wypadek lepiej ja jednak wyprazyc w piekarniku w temp. ok. 220°C, wtedy masz pewnosc, ze juz nic z nia do akwa nie przywleczesz. :wink:
Mozna tez z gliny utoczyc male kuleczki, wielkosci grochu, wyprazyc w piekarniku, a potem wkladac je pod korzenie roslin. :lol: Ponoc bardzo dobry nawoz! :wink: tez chyba wyprobuje, tylko by trzeba z lopata na wyprawe geologiczna! :wink: :1:
No problem w tym, że nie mam jeszcze piekarnika :oops: A właśnie czytałem o tych kuleczkach, że to bardzo dobre dla roślin, ale w niewielkiej ilości.
PS.
Mogę to zrobić w mikrofali :?: :idea:
Ja zrobiłem tak:
grzebłem głębiej szpadlem, tak na trzy głębokości, nabrałem takiej ładnej czerwonawej głinki i wymazałem tym dno baniaka (fajna zabawa), potem przykryłem wszystko 7 cm warstwą żwiru i jest ok. Nie można robić warstwy gliny np. w środku żwiru bo sobie zafundujesz strefę beztlenową że hej. Ludzie zgadza się wypalają kulki z gliny w piekarniku, suszą kupki z gliny na słońcu. Glina jest raczej nie przepuszczalna, nie zachodzą wniej procesy gnilne, brak w niej czegolowiek odżywczego z wyjątkiem ww. żelaza, stą też ilość mikoroorganizmów i możliwość przywleczenia z nią czegokolwiek jest IMO znikoma. Dwa dno da się wysmarować w nowo stawianym zbiorniku, a wtakowym nie ma ryb.
Szukaj gliny szarej (sinej?!), ten kolr oznacza że zawiera ona dużo Fe++, przysfajalnej przez rośliny (tak naprawdę o żelazo tu chodzi).
Michał J
03-28-2004, 10:05
Mój wujek się buduje i wykopał od cholery gliny, więc będzie z dość sporej głębokości. Dzisiaj idę po nią. Zrobię zdjęcie i dam je na forum. Dzięki za info :!:
Mogę to zrobić w mikrofali :?: :idea:
Mozesz na grzejniku albo na sloncu suszyc. A w mikro to nie wiem, byc moze te gliniane kulki beda "strzelac". :?
a skąd dokładniej wziąc glinę ?
a skąd dokładniej wziąc glinę ?
Lopate w garsc i kopac! :5:
Zaleznie od podloza, czasem wystarczy 30 cm ziemi odgrzebac, czasem dopiero na glebokosci metra zaczyna sie warstwa gliny.
Mozna tez kupic jak sie komus nie chce paprac w ziemi! :wink:
Michał J
03-28-2004, 16:17
Mam już Glinę :!: :1: I to tak ja mi radzono, o kolorze szarym ( wykopana z baaaardzo głęboka)