Zobacz pełną wersję : czy mozna zastapic torf akwarystyczny zwyklym?
challenge
03-27-2004, 17:07
mam takie pytanko bo chce filtrowac akwa przez torf ale wszedzie maja ten eheima albo fluvala a one sa strasznie drogie :( nie wiecie moze czy nie dalo by sie normalnego torfu jakos spreparowac zeby nie zaszkodzil moim rybkom? bardzo prosze o odpowiedz bo to dla mnie powazny problem
No więc można użyć zwykłego torfu sprzedawanego w sklepach ogrodniczych, ale jest kilka warunków. Po pierwsze torf NIE MOŻE zawierać nawozów (informacja o tym powinna być umieszczona na opakowaniu). Po drugie musi być to torf kwaśny - z torfowisk wysokich. Ja osobiście wolę dołożyć kilka złotych, ale spać spokojnie wiedząc, że moim rybom nic się przez torf nie stanie.
Jakbys dobrze poszukal to jest jeszcze torf Pure Water czy jakos tak i jest tani. W opakowaniu sa cztery woraczki, a kosztuje grosze. Ja nie bawilbym sie torfem ogrodniczym. Moze zawierac jakies paskudztwa.
Maciek Szulc
03-28-2004, 15:57
Bobi, moglbys troche przyblizyc ten Pure Water, co to wlasciwie jest i gdzie to cos mozna kupic?
challenge
03-28-2004, 16:26
jednak posluchalem waszych rad i kupilem torf w sklepie akwarystycznym,
kupilem torf fluvala kosztowal 20 zl a ten eheima 40!
jednak posluchalem waszych rad i kupilem torf w sklepie akwarystycznym,
kupilem torf fluvala kosztowal 20 zl a ten eheima 40!
A po co? Można kupić bardzo dobry torf ogrodniczy - 5 kg za niecałe 5 złotych. Powinien to być torf wysoki, który jest w stanie całkowicie naturalnym, nieodkwaszany, nieuzdatniany, bez nawozów ani innych dodatków (infomacja o tym powinna być na opakowaniu). Jedyną jego wadą jest to, że jest on mielony. Ale wystarczy do filtra włożyć dodatkową warstwę, która zatrzyma wszystkie drobiny. Tylko uwaga: torf nie tylko zakwasza, ale i zmiękcza wodę - nawet do zera! Trzeba więc stosować go z umiarem i pod kontrolą.
Tani jest jeszcze Humos (MHK) i torf granulowany Sery (używałem go kiedyś), tani i bardz dobry.
nie polecam ci tego pomyslu...ja juz probowalem tego ale skutki byly oplakane...dostalem torf ze wsi od mojej babci...wiec go dodalem jak zawsze..i przez miesiac bylo spox...a potem nagle,moje rosliny padly...rozmawialem z innymi akewarystami...i powiedzieli mi ze to mogla byc wina zawartych tam...chemikaliow...az dziw bierze ze rybki to przezyly...NIE POLECAM
torf do zera zmiekcza???
to chyba by musialo byc wiadro torfu i szklanka wody:)
a tak btw po jakim czasie powinno sie wymieniac trof w filtrze czyli innymi slowy jak szybko traci swoja moc ? (tak usredniajac oczywiscie)
i prosze nie pisac ze jak parametry pojda w gore to wlasnie wtedy:)
Ja go wymieniałem średnio raz na miesiąc (mowa o granulowanym).