PDA

Zobacz pełną wersję : czy mozna zastapic torf akwarystyczny zwyklym?

challenge
03-27-2004, 17:07
mam takie pytanko bo chce filtrowac akwa przez torf ale wszedzie maja ten eheima albo fluvala a one sa strasznie drogie :( nie wiecie moze czy nie dalo by sie normalnego torfu jakos spreparowac zeby nie zaszkodzil moim rybkom? bardzo prosze o odpowiedz bo to dla mnie powazny problem

Barti
03-27-2004, 17:15
No więc można użyć zwykłego torfu sprzedawanego w sklepach ogrodniczych, ale jest kilka warunków. Po pierwsze torf NIE MOŻE zawierać nawozów (informacja o tym powinna być umieszczona na opakowaniu). Po drugie musi być to torf kwaśny - z torfowisk wysokich. Ja osobiście wolę dołożyć kilka złotych, ale spać spokojnie wiedząc, że moim rybom nic się przez torf nie stanie.

bobi
03-27-2004, 17:31
Jakbys dobrze poszukal to jest jeszcze torf Pure Water czy jakos tak i jest tani. W opakowaniu sa cztery woraczki, a kosztuje grosze. Ja nie bawilbym sie torfem ogrodniczym. Moze zawierac jakies paskudztwa.

Maciek Szulc
03-28-2004, 15:57
Bobi, moglbys troche przyblizyc ten Pure Water, co to wlasciwie jest i gdzie to cos mozna kupic?

challenge
03-28-2004, 16:26
jednak posluchalem waszych rad i kupilem torf w sklepie akwarystycznym,
kupilem torf fluvala kosztowal 20 zl a ten eheima 40!

Wojtas
04-11-2004, 21:31
jednak posluchalem waszych rad i kupilem torf w sklepie akwarystycznym,
kupilem torf fluvala kosztowal 20 zl a ten eheima 40!

A po co? Można kupić bardzo dobry torf ogrodniczy - 5 kg za niecałe 5 złotych. Powinien to być torf wysoki, który jest w stanie całkowicie naturalnym, nieodkwaszany, nieuzdatniany, bez nawozów ani innych dodatków (infomacja o tym powinna być na opakowaniu). Jedyną jego wadą jest to, że jest on mielony. Ale wystarczy do filtra włożyć dodatkową warstwę, która zatrzyma wszystkie drobiny. Tylko uwaga: torf nie tylko zakwasza, ale i zmiękcza wodę - nawet do zera! Trzeba więc stosować go z umiarem i pod kontrolą.

Paweł
04-11-2004, 22:25
Tani jest jeszcze Humos (MHK) i torf granulowany Sery (używałem go kiedyś), tani i bardz dobry.

radykal
04-20-2004, 18:56
nie polecam ci tego pomyslu...ja juz probowalem tego ale skutki byly oplakane...dostalem torf ze wsi od mojej babci...wiec go dodalem jak zawsze..i przez miesiac bylo spox...a potem nagle,moje rosliny padly...rozmawialem z innymi akewarystami...i powiedzieli mi ze to mogla byc wina zawartych tam...chemikaliow...az dziw bierze ze rybki to przezyly...NIE POLECAM

wolfik
04-30-2004, 09:55
torf do zera zmiekcza???
to chyba by musialo byc wiadro torfu i szklanka wody:)
a tak btw po jakim czasie powinno sie wymieniac trof w filtrze czyli innymi slowy jak szybko traci swoja moc ? (tak usredniajac oczywiscie)
i prosze nie pisac ze jak parametry pojda w gore to wlasnie wtedy:)

Paweł
04-30-2004, 21:55
Ja go wymieniałem średnio raz na miesiąc (mowa o granulowanym).