Zobacz pełną wersję : Samice po porodzie
Już dwa razy zdechła mi po poodzie samica.Dlaczego? Co muszę robić aby temu zapobiec?
Już dwa razy zdechła mi po poodzie samica.Dlaczego? Co muszę robić aby temu zapobiec?
siema
- padła ci rybka ok spróbuje/my pomóc , tylko napisz jaka to rybka , jeslli nie wiesz a masz jej fotke to wklej ja tutaj
jakie masz akwa , litraż oraz parametry wody temperatura, PH twardość, itp.
napisałeś ze padly ci juz dwie po porodzie wiec zakladam ze to zyworódka.
napisz konkretnie bo z tego co napisales to niewiele wynika poza tym ze jest to jakaś ryba żyworodna np. gupik mieczyk platka lub molinezja
Chodzi mi o gupika. Mam 70l akwarium.Ph okolo7 temperatura26stopni. Ona zdechła mi tydzień po porodzie.
Z góry dzięki za pomoc
Byc moze ze starosci, moze sie juz wytarla po prostu :o
nawrotpiotr
01-17-2005, 14:07
Moze ze starosci, moze inne rybki ja zameczyly zalezy jakie masz w akwarium, moze zle karmiles ją.
a mi kiedyś zdechła rybka a potem okazało się że chciała urodzić za dużą rybkę jak na jej możliwości :(
daggulka
11-29-2005, 11:39
Witam, mi też kilkanaście dni temu zdechła właśnie jakiś tydzień - dwa tygodnie po porodzie samiczka gupika. Zostawiła po sobie 4 małe (dwa zostały z pierwszego porodu, a dwa urodziła tydzień po pierwszym miocie-pewnie było więcej ale inne ryby zjadły) . Nie jestem pewna co było powodem , bo nie miała żadnych zewnętrznych objawów choroby. Ale po przeczytaniu kilku artykułów w necie doszłam do wniosku że czasem się tak dzieje i powodem może być jakieś zakażenie poporodowe lub inne komplikacje z tym właśnie związane. Samce mają już dwie nowe samiczki i są bardzo szczęśliwe :D . Pozdrawiam.
z wlasnych obserwacji wiem, ze gupiki nie naleza do dlugowiecznych ryb, u mnie tez samice padaly po kilku porodach, byc moze mozna przedluzyc im zycie przez lepsza diete? podejrzewam tez, ze wazne jest aby nie uzywac do rozmanazania zbyt mlodych samic, hodowcy zalecaja rozdzielac gupiki wedlug plci 2 tyg. po urodzeniu, a samice przeznaczac do rozrodu dopiero po kilku miesiacach