PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przerobić filtr wew. Atman F301 ?

matyjasz
03-27-2004, 15:56
Posiadam akwa 40l, w którym działa filtr Atman F301..Nawet dobrze sie spisuje jest cichy i w ogołe, ale ma dwie wady..Otóż wloty do filtra co syfek zaciąga są za małe i filterek się szybko zapycha i jak wyciągam go z akwa żeby wyczyścić brud ,który zapycha mi wloty wylatuje z filtra i brudzi mi wode w akwa. Jak przeoribć filtr żeby nie mieć podobnych sytuacji ? Jeszcze druga sprawa to że wylot filtra to prosta rurka której nie można obrócić i przez to nie moge ustawić tak wylotu żeby mi prąd wody roślinek nie poruszał.

Ghostek
03-27-2004, 18:31
co do tego zeby "syf" z filtra sie nie dostawal z powrotem do akwa przy jego wyciaganiu to ja stosuje prosta rade taka jak to ze pod filtr podkladam zrobione sitko z ponczochy(po zgodzie mamy oczywiscie),tak ze wydostajace sie zanieczyszczenia w wiekszoscie zatrzymuje to sitko:)
a co do pradu wody powodowanego przez filtr to proponuje deszczonice u mnie sie spisala:)
proste i skuteczne jak dla mnie przynajmniej a co do technicznych rozwiazan to niech sie wypowie ktos bardziej zaawansowany
pozdrawiam

matyjasz
03-27-2004, 18:53
Tylko, że do atmana deszczownicy chyba nie ma (próbowałem do aqaela ale za słaby flterek do tamtej deszczownicy poprostu słabo woda wylewała się.

Ghostek
03-27-2004, 19:00
a jakby tak zrobic deszczownice samemu taką krótszą ewentualnie,musisz sam skonstruowac takie cos jezeli zwykla nie pasuje ,napewno idzie cos takiego zrobic,musisz tylko uruchomic troszke fantazji :) ,zycze powodzenia
pozdrawiam

Duch
03-27-2004, 20:08
Deszczownię Aquaela można przerobić :D .....kombinerki, gwóźdź i palnik.....możemy w ten sposób zwiększyć przekrój otworów w deszczowni. Drugim rozwiązaniem jest skrócenie deszczowni (w zestawie jest przecież kilka segmentów :3 długie z otworami i dwa krótsze bez otworów). Można w krótszym segmencie wykonać otwory (ja tak zrobiłem i zastosowałem w filtrze FAN 1 w akwa z welonami).

Jeżeli chodzi o małe przekroje otworów zasysających wodę to można (jeżeli konstrukcja na to pozwala) zdjąć obudowę gąbki i zastosować większą gąbkę. Podobne rozwiązanie zastosowałem w FAN MINI:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/welony_7.jpg

matyjasz
03-27-2004, 21:02
Oki zrobie tak :) dzięki za rady

Pozdro