Zobacz pełną wersję : [25l][holender]"Forgotten World"|Str. 3 nowe
Michał J
01-15-2005, 10:38
Oto moje 25 litrów :)
Oświetlenie : 2 X 15W Leuci 15/D
Podłoże : Bazalt + glina
Nawozy : CO2 (bimber) ; TMG ; Ferro active
Temp. : ca. 24 stopnie
Filtracja : Aquaszut 8W lekko zmodyfikowany :D ;)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9788
Roślinność : Limnophila aromatica ; Ludwiga zielona ; Hygrophila difformis;
Ludwiga repens ; Bcopa Karolińska ; Glossostigma elantoides
Mieszkańcy : Neon Inessa x 5; Neon Czerwony x 2 ; Kirysek Panda x 2 ;
Otocinclus x 2 , krewetka amano x 2
Woda : pH-7 ; TwW-7 ; TwO - 10 - Niedługo RO to trochę spadnie :)
PS.
To akwarium powstało dzięki bezinteresownej pomocy pewnego życzliwwego akwarysty, który dał mi wiele rad i podarował mi częśc roślinek. Wielkie Dzięki :!:
iloveyou
01-15-2005, 11:08
:lol: JEjq jakie piękne!! :D ! Nigdy w zyciu nie zgadłabym ze to cudeńko ma 25 litrów! korzeń jest boski i śliczny trawniczek! ohh ile ja bym dała żeby umieć zrobić takie akwa... :roll:
Zycze powodzeia w dalszym prowadzeniu akwa :D proszę wrzuć tu wiecej zdjęć , Twoje akwa jest dla mnie jednym z wzorów:) POzdrowienia
Spajdemen
01-15-2005, 11:19
Bardzo ładne akwa. Właśnie zastanawiałem się czy założyć takie małe akwarium i chyba się zdecyduję, bo Twoje akwa mnie zainspirowało :)
Jeżeli możesz Mi wysłać troszkę roślin po przycince skontaktuj się ze mną na priva.
eremenik.
01-15-2005, 11:23
No Michał tylko pogratulowac akwa naprawde ladne (ale ja dalbym ze to jest 50 l) ten korzen w centum akwa tez wyglada ciekawie no nie bede sypal komplementow na temat akwarium bo pobadniesz w depresje:)))
tak dalej jest G :)
Wydaje sie to akwa duzo wieksze.
POZDRO :)
dawid212
01-15-2005, 16:38
Qurcze Michał, to akwa ma 25 literków?! Chyba 250 ... :D
Arkadiusz77
01-15-2005, 17:33
Witaj
No własnie teraz znacznie lepiej :)
Przemyślany układ który sprawia że akwa wygląda na większe jak widać nie każy chce uwierzyć że ten zbiorniczek ma jedynie 25 litrów :)
Rośliny w dobrej formie , glonów nie widać :)- tak trzymać, a będzie jeszcze lepiej a już teraz jest bardzo dobrze :)
Michał J
01-15-2005, 18:14
Dziękuje wszsytkim za tak miłe opinie :) Ale tak jak Arkadiusz napisał, będzie jeszcze lepiej, bo jeszcze jest minimalny problem z glonami i jeszcze nie mam stałej dawki nawozu. No ale wszystko jest na dobrej drodze :D
leszeklos
01-15-2005, 20:52
ładnie, jednak można coś 25 - stce piątce zrobić
Michał J
01-15-2005, 21:18
Witam.
Cała kompozycja roślin mi się podoba, jedyne ale mam do korzenia, który zbytnio zwraca na siebie uwagę. Zmieniłbym ten korzeń lub też postarał sie cześciowo zasłonic go roślinami. Rozumiem, że mozliwości są ograniczne w tak małym zbiorniku. To tylko moje uwagi.
Roślinki należą raczej do szybko rosnących więc wkrótce będzie tam busz:)
Pozdrawiam.
Piotr Suty / DurendaL
Nie obraź się, ale tutaj się z tobą w 100% nie zgodzę. W tym korzeniu jest cały urok tego akwarium. Miałem kiedyś przyczepiony do niego mech, ale wyglądał nie załadnie.
amnesiac
01-15-2005, 23:18
:shock: Naprawdę trudno uwierzyć, że zrobiłeś coś takiego w 25l! Akwa śliczne, bardzo mi się podoba :D
pozdr!
Michał J
01-17-2005, 17:49
korzeń jest boski
Miło mi :) . A co do korzenia, to zasługa mojego kolegi, który to skombinował mi to drewienko ;)
iloveyou
01-18-2005, 09:50
ja też taaaki chcę :cry: :wink: No ale supcio akwarium, podziwiam Ciebie, pewnie ten efekt uzyskałeś przez lata praktyki, prawda? Mi daleko od ideału, choć mam akwarium 2 razy większe. No i sześciokątne. A może masz jakiś pomysł? :idea: :wink: Pozdrofki papa
Michał J
01-18-2005, 17:47
:oops: Qrcze, prawisz takie komplemety, że nie wiem. Do takiego akwarium doszedłem w parę miesięcy i mam bardzo małą praktykę. Przeglądałem dużo to forum i strony internetowe, oraz słuchałem się rad pewnego doświadczonego akwarysty, który dał mi masę cennych wskazówek.
mirexone
01-18-2005, 20:52
Jezeli chodzi o korzen to moge sie pochwalic, ze Michal ma go ode mnie
Jak taki korzen zdobyc ??? - po prostu wybrac sie na wykopki potem dlugie suszenie i włala
Michał J
01-18-2005, 21:22
Jak taki korzen zdobyc ??? - po prostu wybrac sie na wykopki potem dlugie suszenie i włala
:lol: A tak szczerze, to ten proces można sobie uprościć ;) :D :lol:
mirexone
01-19-2005, 14:43
Misiek ciiiiiiiiii bo sie wyda :P
iloveyou
01-20-2005, 08:09
:oops: Qrcze, prawisz takie komplemety, że nie wiem.
No bo Ci się należą:) No i lubię uszczęśliwiać ludzi (choć nie wiem czy Cię uszczęśliwiłam :oops: ), no ale pewnie to fajne uczucie jak ktoś docenia Twoją pracę :D Pozdrawiem "mistrzu" :wink: :D Pa
Michał J
01-20-2005, 16:01
Mistrzem to napewno nie jestem. Jeszcze jest dużo do poprawy w tym akwarium (szczegóły, ale zawsze coś). Ale dziękuję za naprawdę miłe słowa :D
PS. Zauważyłem pewną zmianę u siebie w akwarium. Całe to mini "środowisko" jest bardzo wrażliwe. Wystarczy, że przeszedłem z powrotem na normalne, cotygodniowe podmiany, a po 5 dniach wyskoczyły mi glony. Jest ich trochę, ale ich ilość się nie zwiększa. Poprostu jednorazowy wykwit. A natomiast rośliny, zaczęły bąbelkować. Dość ciekawe, bo to ukazuje jak bardzo są delikatne akwaria, a zwłaszcza te małe.
Co o tym sądzicie, czy też to u siebie zauważyliście :?:
Pieknie Ci rosna te roslinki!! Ale przy takim oswietleniu i nawozeniu to nie dziwne!! Mnie jeszcze troche czeka w swojej 25-tce roboty:)
Michał J
01-29-2005, 16:56
Rośnie jak na drożdżach :D
Planuje małe zmiany w akwa. Ale to za jakiś czas :D
kurcze piekna robota 25 :shock:
:shock: :shock: kurcze ale ładnie masz zrobione, co prawda wspominałes ze ci pomagał akwarysta ale i tak ci zazdroszczę - uwielbiam bausze sam niewiem czemu - :lol: :lol: słicznie jest..a ta pojedyncza fotka to ma nas zachęcic nie :roll: :lol: powrzucaj więcej... 8)
Michał J
01-29-2005, 18:38
:shock: :shock: kurcze ale ładnie masz zrobione, co prawda wspominałes ze ci pomagał akwarysta ale i tak ci zazdroszczę - uwielbiam bausze sam niewiem czemu - :lol: :lol: słicznie jest..a ta pojedyncza fotka to ma nas zachęcic nie :roll: :lol: powrzucaj więcej... 8)
No pomagał mi poprzez udzielanie wielu pożytecznych rad, których się słuchałem i przesłał mi roślinki. Wielu ludzi na tym forum naprawdę się zna i również daje sporo rad jednak, mało osób się tych rad słucha. Wiem jak jest bo sam jak zaczynałem to wydawało mi się, że jestem mądrzejszy. Ale wydaje mi się ,że to się zmienia i coraz więcej osób pokazuje naprawdę ładne baniaki.
Jak tylko coś pozmieniam to pokarze nowe foty :D
Michał J
01-29-2005, 19:49
Tu jeszcze parę fotek zrobionych podczas podiamy .... :)
zgadzam sięz tobą...szkoda ze ja nie moge trafić na kogoś kto mi roślinki wyśle :( a jeszcze lepiej niech sie zamieni z akwa 60 L profil na większe proste byłbym w 12345 niebie :lol: :lol: ale masz pięknie zarosnięte a to sie chwali - ja o takim buszu marzę i snię po nocach :D ech..........
Tomasz Zawół
01-29-2005, 20:36
A może chcesz się pozbyć paru pędów "Lymnophilla". :) :?:
Bo tak naprawdę to 90% roślin w moim zbiorniku to rośliny kupione na Internecie.
Michał J
01-29-2005, 21:19
A może chcesz się pozbyć paru pędów "Lymnophilla". :) :?:
Bo tak naprawdę to 90% roślin w moim zbiorniku to rośliny kupione na Internecie.
Jak narazie nie zamierzam ;)
Gratulacje :lol: :lol: :lol: Piekne nano :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Łukasz17
01-30-2005, 19:02
Bravo!!! Akwarium ładne rośliny w dobrym stanie. No jeszcze raz bravo!!! I w dodatku to 25 litrów?! NO NO
Śliczne akwarium, roślinki bardzo zadbane...Gratulacje za aranżację...małe jest piękne :P
Prawdziwe cudeńko!!! Śliczne rośliny, ładne rybki, wszystko fantastycznie rozplanowane. :D Bardzo mi się podoba.
Świetne! Ja już się ogladam za baniakiem 30l żeby choć w 10% ci dorównać
P.S. Mi się najbardziej podoba korzeń i ta ławica neonków... i jedno pytanie: Czy ty się nazywasz Michał, czy Takeshi Amano?
Michał J
02-18-2005, 18:32
Świetne! Ja już się ogladam za baniakiem 30l żeby choć w 10% ci dorównać
P.S. Mi się najbardziej podoba korzeń i ta ławica neonków... i jedno pytanie: Czy ty się nazywasz Michał, czy Takeshi Amano?
Dziękuję bardzo za miłe słowa, ale bez przesady :). Nawet nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby porównywać się z TA (to poprostu nie wykonalne i niemożliwe) . To akwarium ma jeszcze kilka niedociągnięć oraz zdaża mi się zachwiać równowagę w nim. Cały czas się uczę. Ale miło mi, że ci się podoba :)
Michał J
03-05-2005, 14:07
Planuję małe zmiany. Jak widać powoli zaczynam. Przede wszystkim muszę prawą stronę przyciąć :) Po lewej zamieniłem hygrofilie na rotale macrandrę, która bardzo powoli startuje. Teraz przytnę ten jeden pęd co tak wystaje. Repens chcę na takim poziomie utrzymać. Co do glosi to musi się jeszcze trochę rozrosnąć. Problem glonów zniknął w 100%, od 2 tygodni nic się nie pojawiło na szybach, ani na rośłinach. Zostało jeszcze trochę niedobitków, ale to wszystko kwestja czasu :)
FoKuSonik
03-05-2005, 15:05
Bardzo fajne akwarium. Chociaz na ostatnim zdjeciu wyglada troche dziwnie. Dlaczego? A to dlatego ze zazwyczaj to lewa strona jest zarosnieta a prawo pusta, a u ciebie odwrotnie. Naprawde fajne akwarium. Tak trzymaj
Michał J
03-05-2005, 15:21
Bardzo fajne akwarium. Chociaz na ostatnim zdjeciu wyglada troche dziwnie. Dlaczego? A to dlatego ze zazwyczaj to lewa strona jest zarosnieta a prawo pusta, a u ciebie odwrotnie. Naprawde fajne akwarium. Tak trzymaj
Dzięki za opinie :) A co do tego zarośnięcia, to planuję "zalesić" również lewą :)
:) hmm....akwa nabrało troche charakteru...coś w nim jest z dzikiej łąki, ale brak mi tu żywej zieleni, albo na fotach tego nie widac, i troche więcej róznorodności też nie zaszkodzi, ogólnie rzecz biorąc masz bardzo fajnie , przytulnie i jest OK - ale jednostajnie - ogólne wrażenie pozytywne, jestem na Tak :wink:
Michał J
03-05-2005, 19:25
:) hmm....akwa nabrało troche charakteru...coś w nim jest z dzikiej łąki, ale brak mi tu żywej zieleni, albo na fotach tego nie widac, i troche więcej róznorodności też nie zaszkodzi, ogólnie rzecz biorąc masz bardzo fajnie , przytulnie i jest OK - ale jednostajnie - ogólne wrażenie pozytywne, jestem na Tak :wink:
Cieszę się :) Jednak, po roślinach jakie rosną w tym akwarium, można wywnioskować, że jednak powinno być więcej czerwieni. Niestety ale ostatnio mam problem z wybarwieniem. Jest to najprawdopodobniej niedobór Fe. Co do zieleni, to rzeczywiście nie mogę jej tym aparatem uchwycić :?
Na ostatnim zdjęciu roślinki wyglądają jak sztuczne...hmm....sam niewiem czemu :?
Arkadiusz77
03-11-2005, 08:35
Witaj
To bardzo dobrze że wreszcie pozbyłes się glonów, teraz rośliny pewnie ruszą z kopyta, aha lewa strona podobała mi się bardziej we wcześniejszej wersji :)
2 X 15W Leuci 15/D-co to za rodzaj oswietlenia??
mam 25 literkow i mam problem z oswietleniem zwykla zarowka sie przepala i daje maly efekt co zrobic co kupic jak zamontowac jestem zielony.jaka grzalke wstawic zeby byla cieplejsza woda??
p.s. super masz te akwarium duzo kasy cie kosztowalo zrobienie utrzymanie itp[.??
akwarium bardzo ładne :)
ile i jak dozujesz CO2?
Michał J
03-11-2005, 22:17
akwarium bardzo ładne
ile i jak dozujesz CO2?
Na pierwszej stronie jest wszystko :) Mam zamontowaną bimbrownie, ale muszę przerzucić się na butlę :?
2 X 15W Leuci 15/D-co to za rodzaj oswietlenia??
Cześć Cobra. To są świetlówki. Skoro jesteś zielony to proponuję Ci poczytać forum. Napewno znajdziesz tu wszystkie odpowiedzi.. W oświetleniu masz schematy jak zamontować świetlówki. Co do grzałki to najlepiej kupic z termostatem i problem z głowy :)
Witaj
To bardzo dobrze że wreszcie pozbyłes się glonów, teraz rośliny pewnie ruszą z kopyta, aha lewa strona podobała mi się bardziej we wcześniejszej wersji
Taaa...Mi też się wtedy bardziej podobała :P Jednak to zdjęcie pokazuje akwarium w stanie częściowego zaniedbania. Ale zobaczysz, że jak ustabilizuję nawożenie i roślinki naprawdę zaczną poważnie rosnąć, to moja nowa koncepcja Ci się spodoba ;) :)
Na ostatnim zdjęciu roślinki wyglądają jak sztuczne...hmm....sam niewiem czemu
Taki aparat :( Jak będe wszystko miał w stanie idealnym to porzyczę wypas sprzęcik i będzie wszystko wyraźnie widać :D
Michał mam do ciebie pytanie apropo CO2.
Masz bimbrownie: z jakich butelek ja zrobiles 1l? czy moglbys mi podac dokladnie swoj przepis na rozczyn? a i jakiego rodzaju masz dyfuzor? jak zam robiles mozesz mi napisac z czego? Mam akwa 30l wiec to wszystko bedzie prawie tak samo jak u ciebie.. a i jeszcze jedno jak myslisz lepiej zrobic oswietlenie tak jak ty 2x15W czy 1x15W i 1x8W. W pierwszym wariancie jest 1W na 1l a w 2 0.76W na 1l.
Pozdrawiam!
Michał J
03-15-2005, 15:27
Michał mam do ciebie pytanie apropo CO2.
Masz bimbrownie: z jakich butelek ja zrobiles 1l? czy moglbys mi podac dokladnie swoj przepis na rozczyn? a i jakiego rodzaju masz dyfuzor? jak zam robiles mozesz mi napisac z czego? Mam akwa 30l wiec to wszystko bedzie prawie tak samo jak u ciebie.. a i jeszcze jedno jak myslisz lepiej zrobic oswietlenie tak jak ty 2x15W czy 1x15W i 1x8W. W pierwszym wariancie jest 1W na 1l a w 2 0.76W na 1l.
Pozdrawiam!
Witam :!:
Cały opis bimbrowni znajduje się w dziale ogrodniczym :D (Rośliny i ich pielęgnacja). A rurke mam podłączoną do filtra (tam gdzie miejsce na wlot powietrza - z moich prób wynika że to najlepsze rozwiązanie) Co do oświetlenia to są różne szkoły, ale prawdą jest (co zauważyłem również u siebie), że w małym akwarium potrzeba więcej światła niż w większych. Więc jeśli planujesz nano-holendra to jak najbardziej 2X15W.
Tomasz Zawół
04-19-2005, 16:50
Może byś w końcu pokazał coś tam narobił w tym baniaku :)
daniel90
04-20-2005, 18:47
kurde, nei ma się do czego przyczepić :lol:
bajera, tak dalej
Michal. Czy nurkowaleś w Hurghadzie?
Michał J
05-24-2005, 10:59
Może byś w końcu pokazał coś tam narobił w tym baniaku :)
Hehe. Jeszcze nie ;) Jak narazie znowu zacząłem experymentować i miałem mały wysyp glonów. Teraz czekam aż się wszystko ustabilizuję i aż mi się rotala rozmnoży :)
Michal. Czy nurkowaleś w Hurghadzie?
Niestety nie :( . Na to potrzeba kasy. Ja narazie zwiedzam pobliskie jeziora i bałtyk. Jak mnie w końcu będzie stać to napewno się wybiorę. Narazie moim w miarę realnym celem to jest wyjazd na koparki. Sprawa wygląda tak, że nie mam samochodu no i jeszcze w pełni nie zarabiam. A dorobione pieniądze pakuje w sprzęt. :)
Szkoda wybieram się tam w tym roku do Doroty i Wojtka (pewnie wiesz kto to jest) i myślalem że może ich znasz
Michał J
05-24-2005, 21:18
Szkoda wybieram się tam w tym roku do Doroty i Wojtka (pewnie wiesz kto to jest) i myślalem że może ich znasz
Hehe, niestety ich nie znam. Ale miłego nurkowania życzę. Widoki sa zapewne imponujące :D .
Jak dla mnie neonek jest troszke przymało ale szczegół. Naprawde piękne akwarium. Ja kiedyś miałem ogólne w 25L i powiem szczerze że nie było ładne, a jak jeszcze twoje zobaczyłem to dół. Nie wiedziałem że z 25L można zrobić takie cudo. Gratuluje :wink:
Michał J
06-06-2005, 20:40
Jak dla mnie neonek jest troszke przymało ale szczegół. Naprawde piękne akwarium. Ja kiedyś miałem ogólne w 25L i powiem szczerze że nie było ładne, a jak jeszcze twoje zobaczyłem to dół. Nie wiedziałem że z 25L można zrobić takie cudo. Gratuluje :wink:
Dzięki :D Teraz miałem trochę roboty pod koniec roku i akwa mocno zaniedbałem :( . Glony, rośliny dosłownie wyłażące z akwa, syf :cry: Ehh. Teraz będe brał się za gruntowne porządki. Jak coś wykombinuję to się pochwale (o ile w ogóle będzie czym :? ).
zamotany_maron
06-06-2005, 22:26
akwarium ładne ale bardziej mi sie podobało w pierwszej wersji
poza tym masz talent do którego przydał by się większy baniak (100-200l) to dopiero byś poszalał :)
Michał J
06-13-2005, 12:44
akwarium ładne ale bardziej mi sie podobało w pierwszej wersji
poza tym masz talent do którego przydał by się większy baniak (100-200l) to dopiero byś poszalał :)
Talent to raczej nie jest. Miałem całkiem fajny pomysł, jednak pod koniec semestru miałem tyle roboty, że totalnie zaniedbałem akrawium. Wygląda koszmarnie. Myślałem, że zrobię jakąś aktualizację na dniach, ale niestety nie da rady. :( . Co do większych baniaków to przydała by się kasa :D i więcej czasu.