Zobacz pełną wersję : Z jakimi rybkami można hodować krewetki?
Aktinidia
01-13-2005, 11:43
Jestem w trakcie zakładania krewetkarium (45l) i chciałabym dochować sie młodych kreweteczek i tu pytanie: czy są jakieś rybki, które nie zjadałyby maluchów? Mam w tym akwa na razie trzy otoski, prewencyjnie przeciw glonom. Zastanawiałam się nad jakimić malutkimi rybkami: Żyworódka Endlera, Wieloplamka, Jednodniówka? czy lepiej zrezygnować z rybek na rzecz krewetek?
Witam
Może być trudno dochować się młodych jeżeli obsada nie składa się tylko z krewetek. Ewentualnie możesz przetestować opcje z otoskami, ale nie jestem pewien czy nie bedzie problemów. Niestety krewetki zaraz po urodzeniu są bardzo małe i dlatego narażone są na atak każdego stworzenia w akwarium, a rodzice nie mają zdolności opieki nad swoimi młodymi. Pozatym krewetkarium jak sama nazwa wskazuje powinno składać się z samych krewetek.
Pozdro
Krewetki można hodować właściwie ze wszystkimi małymi rybami(do około 4-4.5cm) najczęściej kąsaczami ale jeżeli myślisz(a zapewne tak jest :lol: ) o rozmnożeniu to ja bym nic tam nie dawał. Z tego co wiem nawet otosek potrafi wchłonąć jakiś odsetek młodych....
Boleslaw Gawel
01-13-2005, 14:58
Może być trudno dochować się młodych jeżeli obsada nie składa się tylko z krewetek.
Ostatnio widziałem w Discuss Zoo, w tym wielkim akwa dekoracyjnym, kilka krewetek bardzo małychy rozmiarów. Najprawdopodobniej przyszły na świat właśnie w tym akwa. Obsady dokładnie nie pamiętam, ale na pewno było sporo ryb różnych gatunków. Na pewno gupiki, Endlerki, sporo róż nych kąsaczy, dicrossus filamentosus. Tyle pamiętam. No i poczywiście sporo gęstej rośłinności.
Pozdrawiam
Bolesław Gaweł
www.apisto.pl
Może być trudno dochować się młodych jeżeli obsada nie składa się tylko z krewetek.
Ostatnio widziałem w Discuss Zoo, w tym wielkim akwa dekoracyjnym, kilka krewetek bardzo małychy rozmiarów. Najprawdopodobniej przyszły na świat właśnie w tym akwa. Obsady dokładnie nie pamiętam, ale na pewno było sporo ryb różnych gatunków. Na pewno gupiki, Endlerki, sporo róż nych kąsaczy, dicrossus filamentosus. Tyle pamiętam. No i poczywiście sporo gęstej rośłinności.
Pozdrawiam
Bolesław Gaweł
www.apisto.pl
hmm. to albo miały farta, albo dużo kryjówek, bo inaczej nie byłoby tak pięknie.
Pozdrawiam
Bolesław Gaweł
www.apisto.pl
Bedac ostatnio w Diskusie usyszalem, ze w tym duzym akwa systematycznie gina krewetki w paszczy czerwonoglowek.