PDA

Zobacz pełną wersję : Paletki w sklepie

DarekZ
03-27-2004, 10:39
Widziałem wczoraj w sklepie w Gdańsku śliczne paletki, albo czyste turkusowe albo blue diamond, i czerowne turkusowe, naprawdę ładne sztuki jakieś 8-9 cm, ale pięknie wybarwione. Zasępiłem się tylko , gdyż pływały w akwarium ze skalarami... nie wiem jak długo tam pływają, na razie chyba nic im nie jest. Szkoda, że jeszcze minie trochę czasu zanim kupię akwa.
Pozdrawiam

marking
03-27-2004, 12:25
Spokojnie Darek. Życzę dużego i ładnego akwariu, tylko powiedz mi o co chodzi w twoim poście, bo raczej nie ma żadnego pytania ;-)).

DarekZ
03-27-2004, 12:41
To fakt, zastanawiam sie jak szybko paletka może się zarazić pasożytami od skalarów i czy w ogóle musi? Czy widać to wtedy po zachowaniu i wyglądzie paletki czy też nie?
Pozdrawiam

Tomek
03-27-2004, 13:54
Zakarzenie pasorzytami moze wyjsc dopiero po jakims czasie. Zwykle jednak lepiej jest kupowac bezposrednio u hodowcy bo ze sklepami zoologicznymi roznie bywa.

fikrag
03-27-2004, 18:13
Ze skalarami(i niektórymi glonojadami) jest taki problem,że mogą być zakażone pasożytami(nicieniami)całkiem bezobajwowo.Mogą zakazić palety dopiero po jakimś czasie wspulnego pływania.Rzecz w tym,by wpuszczając cokolwiek do palet miec pewność,że wpuszczamy ryby zdrowe(kwarantanna!!!).

Marek Zychla
04-03-2004, 19:46
jezeli zdecydujesz sie kupic palety w tym sklepie to moim zdanie to bez znaczenia ze plywaja ze skalarami bo itak musisz po zakupie przeprowadzic kuracje leczniczą bo to raczej standart u ryb zakupionych w sklepach zoologicznych.....