PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozmnożyć Księżniczki?

Boomer
03-27-2004, 08:33
Mam w akrawium 20 Księżniczek i nie mam pojecia jak je romnożyć. Mają dużo kryjówek a one mają jakieś 7cm. Są to jużs pore rybki. Martwie się jeszcze o jedno bo podobno są to ryby opiekujące się swoim potomstwem tylko nie wiem czy nie grozi mu jakies zagrożenie ze strony reszty domowników. Jeśli ktoś zna się na Księżniczkach to prosze o jakąś rade! Aha jeszcze jeno-jakie warunki musze im stworzyć żeby romnażały się bezproblemowo? Akwarium mam 240 litorwe, temperatura około 27 stopni, obsadzone roslinami między kryjówkami skalnymi, filterek zasuwa 24 godziny na dobe, świetluweczka dajacą delikatne fioletowe światełko odealne dla roslinek które rosą aż milo patrzeć. :4:

Pozdrawiam:
Boomer

Kaja_xxx
03-27-2004, 12:23
Masz księżniczki Burundii czy żółte :?:

Boomer
03-27-2004, 23:14
Mam Księżniczki z Burundi.

Kaja_xxx
03-28-2004, 13:45
http://www.akwarium.prx.pl/

Wiedza książkowa: dobraną parkę lub grupę rybek przełożyć do osobnego zbiorniczka, ok. 40 l. (chyba że ogólne jest jednogatunkowe)Akwarium powinno być urządzone i mieć tą samą wodę jak w ogólnym (parametry, kryjówki itp.). Ikra składana jest na ściankach kryjówek. Rodzice opiekują się zarówno ikrą jak i narybkiem. Narybek karmimy larwami oczlików i rozwielitki, larwami solowca "mikro", drobno posiekanymi wazonkowcami oraz roztartym pokarmem suchym i roślinnym. Starsze rodzeństwo pomaga rodzicom wychowywać młodziki. Ok. 3 cm dzieciaki są już odpędzane przez rodziców.
Fragment zaczerpnięty z książki S. Kornobisa "Słodkowodne ryby akwariowe"

Mojemu znajomemu udało się rozmnożyć księżniczki ale w mniejszym baniaczku. Dobrane parki, które miały się ku sobie :wink: , przełożył z ogólnego do mniejszego akwarium (ok. 50 l ) z wodą odlaną z ogólnego i wyposażonym w kilka kryjówek zabranych też z ogólnego. Średnio oświetlone. Ikrę złożyły po kilku dniach. Karmienie i wychów młodych jak wyżej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w rozmnóżce :wink:

marking
03-29-2004, 16:07
Z tego co wiem to akwarium 50 litrów, dobrana parka, woda zbliżona do tej z akwarium ogólnego, duża liczba kryjówek, acha no i parka musi być sobą zaineresowana, można to wychwycić z zachowania ryb. Życzę powodzenia.

marking
03-29-2004, 16:11
Temat nadaje się do działu Tanganika. Temat zostaje przesunięty.

CMyK
03-30-2004, 09:43
rozmnazalem ksiezniczki w zbiorniku 50 litrowym pierwsze tarla nastapiły jak miały 8 cm wtedy z grupy 5 osobników dobrala się para reszta wspóltowarzysz zostala zabita lub odlowiona. Ta para w pózniejszym okresie miala potem tarla co 4 tygodnie.
Pozbylem się ich z racji tego ze w tak malym zbiorniku sa nudne a pozatym maluchów cięzko się pozbyc poniewaz sa to ryby za bardzo konfliktowe. Mam w 240 l jedna ksężniczke zairską i tu w otoczeniu innych gatunków inaczej się prezentuje . Dobrana para pięknie wygląda w dużym zbiorniku gdzie musi obornic teren przed innymi rybami , jezeli masz 240 l to mozesz im dorzucic naskalniki oraz szczelinowce. A jak będą miały młode nie mozesz pozwolic rozrosnąc się kolonii czyli sukcesywnie wylawiaj starsze osoniki poniewaz wybija cala obsade zbiornika.
CMyK

war3
03-31-2004, 21:26
garesja ksiezniczek jest wrodzona ale nie mozna zakladac zz gory ze sie przeniesie na inne ryby w akwarium a zreszta nie powiedzial bym ze by wybily np moje bemby a raczej skusil bym sie ze bedzie odwrotnie 8)

CMyK
04-01-2004, 10:31
co prawda to prawda do trofic niby nie maja startu ale chyba nie widziales agresywnej pary ksiezniczek majacej mlode to istne kamikadze moze to byc i rekin a beda walczyc do konca, po jakims czasie kazda ryba zdryfuje jak zobaczy takiego wariata, jedna ksiezniczka bez wsparcia to i owszem padnie przy trofciach ale nie dorosla para.
CMyK

war3
04-25-2004, 21:48
oj polemizowal bym ale nie bedziemy tego sprawdzac?

Boomer
04-26-2004, 14:01
Elo! Zastosowałem się do waszych porad i porzyczyłem od znajomego zbiornik 70 litrowy. Podzieliłem go na pół wkładając plekse i do każdej cześci wpuściłem dobraną pare księżniczek.W akwa porobione są groty i posadzone roślinki-głównie anubiaski! Tarło odbyło się bez większych problemów-miało ono miejsce około 2 tygodni temu ale teraz coś się dzieje niespodziewanego-rybki zaczynają mi znikać lub zdychają-co sie dzieje-prosze o pomoc!!!

Pozdrawiam!!!

war3
04-26-2004, 15:32
widzisz ja bym zrobil w ten sposob ze male wyjol do osobnego zbiornika o takich samych parametrach wody i patrzyl co sie dzije, akwa mialo by byc bez niczego tylko same piaskowce lub wapienie (z 2 kamienie) iwtedy latwiej jest zaobserwowac co sie dzieje

pollo
12-29-2004, 22:30
co prawda to prawda do trofic niby nie maja startu ale chyba nie widziales agresywnej pary ksiezniczek majacej mlode to istne kamikadze moze to byc i rekin a beda walczyc do konca, po jakims czasie kazda ryba zdryfuje jak zobaczy takiego wariata, jedna ksiezniczka bez wsparcia to i owszem padnie przy trofciach ale nie dorosla para.
CMyK

Ale nie zawsze ja trzymałem księżniczki z tropheusami, księżniczki rozmnażaja się w tym samym akwarium gdzie są trofcie( już 7 miot mi podrasta) i nic sobie na wzajem nie robią nawet podczas tarła i wychowywaniu młodych. :P

OLEJ
01-23-2005, 22:30
Co do walecznosci ksiezniczek z burundi to moge powiedziec tyle:
to nie sa "wariaty", to sa istne rakiety jesli chodzi o obrone ikry.
W życiu bym nie pomyslal ze one potrafia tak szybko plywac
w doslownie jednej sekundize potrafi zaatakowac intruza jednym ciosem i schowac sie w kamienie, powtarza to az do skutku.
Są to ryby z natury plochliwe, ale jesli maja mlode to potrafia atakowac
reke hodowcy, wiec naprawde one sa tylko takie nie pozorne(podobnie jak p.niebieskołuska)

Maciek1
01-29-2005, 16:23
Właśnie mam małe księżniczki! ;)
Boomer! Napisz do mnie na GG co z tym naskalnikiem. Został jeszcze jeden bo drugiego trafiło ( tak go zlał) Musze go oddać jak najszybciej bo mam właśnie w tym samym akwarium parę księżniczek z małymi!!! moje GG 3633941