PDA

Zobacz pełną wersję : Big problem - glony krasnorosty

Q
03-26-2004, 22:52
Witam,

juz chyba 3 razy poruszalem ten temat. Jak ja to nazywam "wloski", glony krasnorosty zaatakowaly Echinodorus osiris. Usunalem chore liscie z 1 roslinki zrobilem 3 sadzonki. Rosna ladnie, nowe listki odbijaja. Eleocharis acicularis osiris tez musialem przyciac nie wiem tylko czy odbije. Wszystko to malo wazne gdyz znowu mam problem z owymi wloskami. Napiszcie mi co konkretnie zrobic zeby sie ostatecznie pozbyc tego cholerstwa. Ktos pisal zeby zrobic testy na PO4, oki ale jesli okaze sie ze rzeczywiscie poziom jest niekorzystny to co dalej. Potrzebuje ostatecznej egzekucji.

pozdro

semagic
03-27-2004, 10:15
Ktos pisal zeby zrobic testy na PO4

I bardzo dobrze Ci powiedział (może to byłem ja ??!!??!! :D )
u mnie krasanorosty w ciągu ostatnich lat pojawiały się w dwóch przypadkach:
-mojego lenistwa, czyli nie dostatecznych podmian wody,
-nadgorliwości mojej żony,czyli przekarmiania ryb.

Zawszw takich przypadkach (w dojrzałym baniaku) oczywiście pomagało u mnie częste podmiany wody (codziennie po 15%) z jednoczesnym usuwaniem mechanicznym inwazji.

Q
03-27-2004, 12:44
Problem w tym ,ze ten syf jest bardzo ciezki do usuniecia mechanicznie. Nie ma na to jakis preparatow. No dobra powiedzmy ze zrobie testy na PO4. Co jesli wyjdzie ,ze poziom jest niekorzystny???

Nie chce znowu z ladnej roslinki zrobic kikuta z 3 listkami.

HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

semagic
03-27-2004, 13:05
Stary, a jak pozostałe parametry wody, bo rozumiem żę testu na PO4 nie masz, podaj chociaż resztę.

Q
03-27-2004, 23:34
Reszta???

Wiesz powiem tak. Nie popadlem jeszcze w obled. Wielu ludzi nawet nie wie co to jest test na azotyny. Moze to dobrze a moze zle.

Ph w granicach 7,5 - 8 temp 27

co jeszcze chcesz???

Potrzebuje konkretnej solucji!

semagic
03-28-2004, 09:14
Reszta???

Wiesz powiem tak. Nie popadlem jeszcze w obled. Wielu ludzi nawet nie wie co to jest test na azotyny..

Co do braku wiedzy na różne tematy, wielu ludzi również:
- zmienia 100% wody co dwa miesiące,
- pierze gąbki od filtrów w pralce automatycznej,
- myje zbiornik od wewnątrz od czasu do czasu płynem do mycia naczyń.
- trzyma skalary w pięcio litrowych kulach.

Pomijając przypadki skrajnego debilizmu (sklary, płyn do mycia naczyń), cześć z nich robi to nieświadomie.
Ja też miałem zbiornik w czasach gdy testy robili tylko akwaryści z doktoratami z chemii, i w mych miłych wspomnieniach wszystko było pięknie. Otóż nie było, jak głębiej sięgnę pamięcią to miałem ciągle ataki gloniozy, krasnorosty mogłem na słoiki sprzedwać.

Wybór należy do Ciebie:

- albo masz pojęcie jakie procesy zachodzą w twoim baniaku i monitorujesz je, co pozwala Ci zapewnić twoim podopiecznym jak najlepsze warunki.

- albo "nie dajesz się zwariować" i masz nadzieję że jest ok, zapewniam Cię że najczęściej nie jest (vide większość postów "Glony co robić?????!!!!!!!!!!", "Ratujcie - Glony!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!")

Stosuję testy i pewnie według Twojej definicji dałem się zwariować, ponieważ używam NO2, NO3, pH, CO2, PO4, Fe. Przez ostatnie dwa lata miałem pojedyńczy aktak gloniozy spowodowany najprawdopodobniej zmianą nawozu, opanowany w ciągu tygodnia, ponieważ zaregowałem w początkowym okresie dzięki zmianom parametrów wody (ach te zwariowane testy).
W tym samym okresie na łączną liczbę prawie 8o ryb padły cztery.

Potrzebuje konkretnej solucji!

Nie znasz przyczyny, tylko próbujesz walczyć z efektami, glony nie są zjawiskiem samoistnym, są najczęsciej efektem zaburzenia równowagi procesów zachodzących w baniaku. Jedyne co Ci mogę doradzić to podmiany o których pisałem, chociaż zdarza się że krasnorosty dostają sie do baniaka wraz z wodą wodociągową.
Mamy do czynienia a ekosystemem, który tak na prawdę dysponuje bardzo ograniczonymi możliwościami autoreakcji na nadmiar albo niedobór różnych czynników, jak to ma miejsce w przyrodzie. Niestety twoje akwarium, bez Twojej pomocy sobie nie poradzi. Zadbasz o nie albo nie, to Twoja sprawa.

Maran
03-29-2004, 05:33
Potrzebuje ostatecznej egzekucji.

Testy na NO3- i PO4 jak wartosci za duze to podmiana wody.

Milo by bylo gdybys podal wszytko na temat swojego akwa. Parametry, oswietlenie, co i jak, przeciez zaden z nas nie zna tego zbiornika bez Twojego opisu.