PDA

Zobacz pełną wersję : Czy ktoś kupował butle CO2 z...

Sebastian
03-26-2004, 20:44
Przymierzam sie do kupna butli i reduktora, z tego co znalazłem najlepiej przedstawia się firma Plexidas ( http://republika.pl/plexidas/index.html ).Czy ktoś z was kupował butlę lub reduktor z tej firmy? Proszę o opinie.

RedBaron
03-26-2004, 21:09
Jak dla mnie za drogo sobie liczą. Nie wiem jak z resztą ale zestawy CO2 można zmontować dużo taniej. Plusem jest to że wszystko podane jest na tacy i za jednym zamachem można kupić całe oprzyrządowanie (oszczędzasz na kosztach przesyłki).

Barti
03-26-2004, 21:27
Witam

Kupowałem tam butlę. Narazie stoi i czeka na resztę sprzętu, więc nie mogę powiedzieć nic o działaniu. Natomiast mogę zapewnić, że przesyłka była świetnie zapakowana, butla doszła szybko. Mają bardzo dobry kontakt na meila i w razie potrzeby pomogą i doradzą. Ogólnie polecam firmę.

Sebastian
03-26-2004, 21:42
Muszę dodać że chociaż mieszkam w mieście to dostać tu cokolwiek od ręki to cud, a w okolicy nie jest taniej, dla przykładu reduktor (2 zegary) to koszt od 160-199 zł a za butlę w sklepie facet zarządał 320zł :shock: .Dużo rzeczy kupuję przez internet, jednak zanim coś kupię, (zwłaszcza kiedy nie znam firmy) wolę zapytać użytników.

Sebastian
03-26-2004, 21:44
A może ktoś wie na ile wystarcza butla 1,5kg dozując 24/dobe powiedzmy 1b/s?

bopoco
03-26-2004, 22:02
No nie mam za zbytnio doświadczenia z CO2, ale przez 24h to nawet moja bimbrownia nie chodzi.
Jest sens podłączac CO2 na 24h?

PawelDorn
03-27-2004, 07:13
A może ktoś wie na ile wystarcza butla 1,5kg dozując 24/dobe powiedzmy 1b/s?

Ja mam butlę 1,5kg od 4 tygodni i podaję ~1b/s/24h (nie wiem czy jest sens, ale nie chce mi się co wieczór zakręcać butlę i rano odkręcać, a na zawór elektromagnetyczny na razie nie mam kasy) i wystarczyła mi na 4 tygodnie bo nie sprawdziłem porządnie szczelności na przejściówce z węża 10 na 4 i przez 1 noc poszło wszystko.

Więc 1,5kg na pewno wystarcza na wiele błużej!

Sebastian
03-27-2004, 09:07
No nie mam za zbytnio doświadczenia z CO2, ale przez 24h to nawet moja bimbrownia nie chodzi.

Moja bimbrownia chodzi 24/dobe i to spokojnie przez 3 tyg, z tym że po 10 dniach robie nowy zacier ze względu na mniejszą wydajność i pojawiają się już większe skoki pH a tak różnica wynosi max 0,3`.

Jest sens podłączac CO2 na 24h?
Nie chodzi o to aby ją podłączać na noc tylko nie odłączać.W przypadku bimbrowni czy butli bez zaworu elektr. jest to trochę kłopotliwe.Po za tym większe wachania pH mogą wystąpić przy odłączaniu CO2 niż 24/dobę.

Polecam linki:
http://www.holendry.republika.pl/co2/faq.html
http://aip.pl/~triamond/co2.html

bopoco
03-27-2004, 09:50
Nie chodzi o to aby ją podłączać na noc tylko nie odłączać.W przypadku bimbrowni czy butli bez zaworu elektr. jest to trochę kłopotliwe.Po za tym większe wachania pH mogą wystąpić przy odłączaniu CO2 niż 24/dobę

Więc spodziewasz się, że w momencie wyłączenia CO2 na noc miałbyś dobowe wahania pH... hmm.
Wydawało mi się, że jest odwrotnie. Kombinowałem tak, że CO2 potrzebne roślinom do fotosyntezy (do której potrzebne jest światło) w trakcie dnia jest jak najbardzie przez te rośliny z wody wyłapywane. W momencie kiedy gaśnie światło stężenie CO2 w wodzie rośnie ze względu na to, że ciągle jest podawane a niestety nie jest asymilowane.
Stąd włąsnie wzięło się moje pytanie o zasadnośc podawania CO2 przez 24h.
I dalej jakoś mnie nie przekonują te argumenty z pH mające przemawiać za CO2 przez 24 h.

semagic
03-27-2004, 10:06
kiedy gaśnie światło stężenie CO2 w wodzie rośnie ze względu na to, że ciągle jest podawane a niestety nie jest asymilowane

I w tym stwierdzeniu zwarta jest prawda, jestem właśnie podłaćzania całego tego ustrojstwa, mimo że kupiłem dosyć przecyzyjny zawór, ale jednak spawalniczy, nie wyobrażam sobie liczenia bąbelków c rano, mam zamiar zrobić żecz prostszą: zamontować kurtynę wodną i włączać ją w momencie zgaszenia światła w baniaku, przez tydzień będę trzy razy na dobę mierzył pH i zobaczymy.

RedBaron
03-27-2004, 10:21
Ja w swoim akwarium nie wyłączam CO2 na noc. Jest to zbyt uciążliwe. Wahania stężenia wcale nie są takie wielkie.

W momencie kiedy gaśnie światło stężenie CO2 w wodzie rośnie ze względu na to, że ciągle jest podawane a niestety nie jest asymilowane.

Mało tego, w nocy rośliny produkują co2.

bopoco
03-27-2004, 11:04
Ja w swoim akwarium nie wyłączam CO2 na noc. Jest to zbyt uciążliwe. Wahania stężenia wcale nie są takie wielkie.

bo może dyfuzja CO2 też jest słabiutka

Barti
03-27-2004, 12:10
wystarczyła mi na 4 tygodnie bo nie sprawdziłem porządnie szczelności na przejściówce z węża 10 na 4 i przez 1 noc poszło wszystko.

Jak zrobiłeś przejściówkę? Możesz posłać jakieś zdjęcie? To samoróbka czy można gdzieś kupić (gdzie). Pytam bo dzisiaj doszedł do mnie zaworek i okazało się, że ma końcówkę 4 mm a reduktor 6 więc będę musiał jakoś ten problem rozwiązać. Będę wdzięczny za wskazówki.

Luna
03-27-2004, 12:23
Witam Wszystkich.
Kupiłem butle w Plexidasie i jest ok, szybka dostawa i dobry kontakt na GG lub telefoniczny. Mogę polecic .(ale to moje zdanie)
Pozdrawiam.

Sebastian
03-27-2004, 13:45
Więc spodziewasz się, że w momencie wyłączenia CO2 na noc miałbyś dobowe wahania pH... hmm.
Nie spodziewam się, próbowałem w nocy nie podawać CO2 ale wachania były większe od 0.4` nawet do 0.7 i jest to bardziej kłopotliwe dlatego teraz podaje nonstop.
bo może dyfuzja CO2 też jest słabiutka
Tzn w dzień jest dobra a w nocy słabiutka ?
I dalej jakoś mnie nie przekonują te argumenty z pH mające przemawiać za CO2 przez 24 h.
Tak jak pisał Triamond na swojej stronie jest to indywidualna sprawa każdego akwa, w moim przypadku są mniejsze wachania przy podawaniu ciągłym.Z logiki powinno być jak mówisz ale jak widać nie zawsze.

bopoco
03-27-2004, 13:52
Tzn w dzień jest dobra a w nocy słabiutka ?

Cały czas jest słabiutka dla tego nie ma nadmiaru CO2 nocą kiedy nie jest przyswajany przez rośliny i pH jest na stałym (mniej więcej) poziomie. Poprostu.

DaroS
03-27-2004, 23:16
Jak zrobiłeś przejściówkę? Możesz posłać jakieś zdjęcie?

Ja osobiscie poszedłem do tokarza i wziął kawałek pręta(nie wiem chyba jakis stop brazu czy cos takiego) i mi dotoczył,a mialem jeszcze większe róznice.

deepblue
03-30-2004, 16:01
Cały czas jest słabiutka dla tego nie ma nadmiaru CO2 nocą kiedy nie jest przyswajany przez rośliny i pH jest na stałym (mniej więcej) poziomie. Poprostu.

O ile wiem, nie jest słabiutka - chyba, ze ok 50 ppm uznasz za taką ;-)