Zobacz pełną wersję : Jakie roslinki jeszcze dolozyc?
Siemka.
Wlasnie "zaroslinnilem" moje malutkie 60 litrowe akwarium.
Na razie wyglada jak na fotce. Jakie jeszcze roslinki moge dolozyc?
Najlepiej by byly jak najmniej wymagajace :) i moze jakies kolorowe? (czerwone, brazowe itp) bo zieleniny chyba dosyc.
obsada rybek bedzie mala - stadko 10-12 neonek, ze 3 kiryski i jakies glonojadki.
I jeszcze jedno pytanko. Jakie plywajace roslinki, zeby neonkom troche cienia rzucic?
RedBaron
03-26-2004, 21:13
Z pewnością nie ma w tej pokrywie zbyt wielu świetlówek (1 może 2) co znacznie ogranicza możliwości hodowli roślin. Przy takim oświetleniu nawtykałbym Microsorium pteropus no i może trochę mchu. Rośliny pływające możesz sobie odpuścić.
matyjasz
03-26-2004, 21:34
Rośliny pływające odradzam w twoim przypadku, ponieważ masz jedną no może dwie świetlówkio zbyt małej mocy co utrudnia hodowle roślin, a jak byś jeszcze pływające wrzucił to już wogóle ciemno było by.
Oka, dzieki :) Daruje sobie plywajace zieleninki.
Dokupie jeszcze Mikrozum i Anubiasa niskiego, no moze jeszcze Limnofile wodna.
Jak wyczytalem wszystkie te roslinki maja niewielkie wymagania i toleruja prawie kazda wode :)
rozglądnij się jeszcze wśród kryptokoryn, niektóre gatunki są bardzo dekoracyjne i mają bardzo niskie wymagania świetlne....
Sorki, bo obejrzałem jeszcze raz to zdjęcie i naszły mnie pewne podejrzenia....Stary, co to jest za żwirek?
mirexone
03-27-2004, 11:10
Mysle ze anubiasy to dobry pomysl przymocujesz go do korzenia z lewej strony i bedzie :11: Moim zdaniem potrzebujesz jeszcze jakiejs roslinki zeby zakryc filtr.
Sorki, bo obejrzałem jeszcze raz to zdjęcie i naszły mnie pewne podejrzenia....Stary, co to jest za żwirek?
No taki zwykly zwirek po 3 zeta paczka :) Na zdjeciu jest strasznie jasny ale normalnie jest ciemniejszy.
chodzi mi to czy to jest jakiś marmurkowy, albo inny przepraszam za słowo malawistyczny, bo w takim Ci niewiele urośnie...
chodzi mi to czy to jest jakiś marmurkowy, albo inny przepraszam za słowo malawistyczny, bo w takim Ci niewiele urośnie...
To taka mieszanka ale najwiecej to krzemowego jest chyba. Marmurkowy to on chyba nie jest...?
O taki jak na fotce:
do Twojego akwa proponuję rozne kryptokoryny i anubiasy.mysle ze te rosliny powinny sie utrzymac przy zbyt słabym oswietleniu,dolozyl bym nawet z jednego kokosa jeszcze:) ale to jest moje prywatne zdanie wiec mozesz lub nie sie tym zasugerowac:)
pozdrawiam
To taka mieszanka ale najwiecej to krzemowego jest chyba. Marmurkowy to on chyba nie jest...?
Ok, sorki, czepiam żwirek wygląda na "koszerny", pasuje.. :D