PDA

Zobacz pełną wersję : filtr hydroponiczny

lesnik
01-10-2005, 11:20
prosze o namiary na konstrukcje takiego filtra

Z zalozenia ma byc nad akwarium 120l

Czy wydoli z filtracja dla np pary dwóch 10cm ryb?

i ew. odchówku

Lesnik

Thom (AS)
01-10-2005, 17:22
Masz ciekawy link o budowie takiego filtra :

http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php?board=15;action=display;threadid=1130

Ja też bede taki budował tylko do akwa 300 L.

POZDR :wink:

lesnik
04-23-2005, 21:46
Odswieze temat bo wraca do mnie

Przymierzam sie do wykonania takiego filtra do akwarium 100x30x40.
Szukam, szukam i tak naprawde tylko jeden jakis opis znalazlem.
Zamierzam napedzac go pompka fontannowa aquaela 350 l/h.
Ma miec dlugosc 100cm szerokosc 15cm, wyskosc 11cm.
Zastanawiam sie czy zrobic w nim dwie komory wydluzajace przeplyw z 1m do
2m.
Czy zrobic jakies przegrody itp.

Prosze o jakies wskazowki lub linki.

Lesnik

Grzegorz Pietranek
04-23-2005, 22:45
Ja mam hydroponiczny z doniczki 80cm..
Zdjęcie tu w moim poście, opis na apisto.pl, ale dość ubogi.. Nie mogę się zebrać do napisania czegoś więcej.. :?
http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=1138&highlight=

yoyi
05-20-2005, 00:35
Trochę w temacie a trochę nie.
Najpierw podaje linka do opsiu mojego filtra hydroponicznego
http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php?board=15;action=display;threadid=1130
a poniżej fotki tego co dzisiaj przy jego porządkach znalazłem w gąszczu...

lesnik
05-31-2005, 08:32
http://lesnik.greyfruit.pl/autogallery/filtr_hydroponiczny/h_p5314415.jpg

wymiary 100x12x15

przegroda wzdłuż
łacznie przepływ wody przez 2 m

napędzane FAN1

wiecej zdjec
http://http://lesnik.greyfruit.pl/zenphoto/Roznosci/2005_05_31%20filtr%20hydroponiczny/

JUPET
06-02-2005, 09:02
a co za rośliny można posadzić w takim filtrze?

lesnik
09-22-2005, 22:24
http://lesnik.studiokolor.com.pl/autogallery/2005_wrzesien_tanga/tanga_wrzesien_2005_1.jpg

głodny
09-23-2005, 07:58
Odswieze temat bo wraca do mnie

Przymierzam sie do wykonania takiego filtra do akwarium 100x30x40.
Szukam, szukam i tak naprawde tylko jeden jakis opis znalazlem.
Zamierzam napedzac go pompka fontannowa aquaela 350 l/h.
Ma miec dlugosc 100cm szerokosc 15cm, wyskosc 11cm.
Zastanawiam sie czy zrobic w nim dwie komory wydluzajace przeplyw z 1m do
2m.
Czy zrobic jakies przegrody itp.
Lesnik

Słabo szukasz, bo opisów jest co najmniej kilka(po polsku).
To nie ty na p.r.a już o to pytaleś jakiś czas temu?
IMHO- przegrody nie sa potrzebne, wydłużanie przepływu też nie. Woda powinna płynąć tylko po dnie (kilka cm). Na wlocie gąbka albo wata. Cały filtr ponad powieżchnią wody w akwa. Spływ grawaitacyjny.
Raczej nie wystarczy jako pojedyńczy filtr. Rośliny praktycznie dowolne- nawt kaktusy możesz tam posadzić. Warto jednak żeby to były rośliny rosnące szybko. Jeśli woda w akwa twarda i zasadowa to trzeba to wziąźć pod uwagę przy ich doborze. U mnie sprawdza sie Scinadapsus, ale możne też wsadzić difenbafie,draceny czy monsterę.

lesnik
09-23-2005, 08:08
Mam juz działajacy taki filter.
Prezentuje zdjecia w poscie wyżej

Jest jako jedyny w akwarium. Co prawda mała obsada 10 rybek

Lesnik

głodny
09-23-2005, 09:35
Upsss. :oops: Spojżałem tylko na datę ostatniego posta. Nie zwrócilem uwagi, że to twój.
Całkiem fajnie wygląda. No i dobrze że wystarcza jako pojedyńczy filtr. Mój jest tylko dodatkiem- nie wydoliłby sam.

Eichel
09-30-2005, 09:15
Zadam moze niefachowe pytanie...ale starsznie mnie nurtuje bo sam bardzo chciałbym miec taki filtr.Wode tłoczy sie do filtra z np. doniczki przy pomocy pompki jakiejsc nie? Niema tyzyka ze sie przeleje?? Bedzie zachowywac niski poziam jeli wkładem bedzie keramzyt??? JEsli potrzebna jest jakas pompka to jaką proponujecie
???? A juz szczytem marzeń byłoby dla mnie jakby ktos podzucił taki prosty opis co i jak...jak dla laika :oops: POZDRAWIAM

Grzegorz Pietranek
09-30-2005, 12:15
Prosty opis jest taki:

1. Robisz/kupujesz jakiś pojemnik. Możesz zrobić z pcv albo kupić doniczkę (tylko żeby nie miała dziur w dnie)..
2. W pojemniku robisz przynajmniej 3 przegrody (tak, żeby od strony wlotu woda przechodziła koniecznie nad przegrodą, potem pod i przed wylotem koniecznie nad - szukaj budowy sumpa na forum)..
3. Organizujesz pompkę i podłączasz wlot. Sprawdzasz sobie nad wanną czy działa (bez wkładów - tylko uwaga - moja doniczka 80cm ma ok. 12l pojemności, więc z samą wodą te 12kg waży, z wkładami więcej..)
4. Robisz wylot (np. deszczownię) i KONIECZNIE REWIZJĘ! Musisz odpowiednio dobrać przepływ deszczowni - metodą prób i błędów..

Wlot i wylot mogą być zarówno w dnie, jak i gdzieś z boku.. Wlot może być z góry, ale wylot nie..
Z przelaniem problemów nie powinno być, jeżeli odpowiednio dobierzesz rewizję..

*Rewizja - prosta rurka o dość dużym przepływie, której wlot znajduje się w filtrze ponad wlotem wody do deszczowni. Jeżeli deszczownia się zapcha, poziom wody podniesie i woda zacznie spływać do akwarium rewizją.

Eichel
09-30-2005, 12:20
Dzieki...faktycznie brzmi niezatrudno :-) jak juz zrobie to dam znak POZDRAWIAM

acidity
04-12-2007, 21:32
(...)
IMHO- przegrody nie sa potrzebne, wydłużanie przepływu też nie. Woda powinna płynąć tylko po dnie (kilka cm).
(...)

Prosty opis jest taki:
(...)
2. W pojemniku robisz przynajmniej 3 przegrody (tak, żeby od strony wlotu woda przechodziła koniecznie nad przegrodą, potem pod i przed wylotem koniecznie nad - szukaj budowy sumpa na forum)..
(...)No to jak jest w końcu z tymi przegrodami?

A ogólnie, to chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy,
1. Jak taki filtr ma się do sumpa jeśli chodzi o efektywność filtracji przy jednakowej ilości wkładu i tym samym przepływie wody?.
2. Jakie podłoże jest najlepsze i jakiej granulacji - drobniejsze, grubsze?
3. Jak duży przepływ wody należy zastosować? Od czego zależy?
4. Parowanie wody. Czy znajdę gdzieś informację o tym, ile mniej więcej wody paruje w przeciągu tygodnia z powierzchni np. 1m2 ? Mam tu na myśli warunki domowe, czyli temperaturę 20-23 stopnie.

Kilka luźnych uwag.
Jeśli chodzi o estetykę, to jest to fantastyczne rozwiązanie. Wykonujesz półkę nad akwarium, a na niej dajesz elegancki pojemnik/rynnę. Jak akwarium duże, to automatycznie dostajesz więcej wolnej przestrzeni, co już pozwala na zbudowanie jakiejś wymyślnej kaskady. Wszelkiego rodzaju rury łatwo zabudować choćby w części podpierającej półkę od spodu. Aby zbić trochę wagę (istotne przy większych filtrach), rynnę można z powodzeniem wykonać z plexi zamiast szkła (jak ma się gruby portfel, to można zamówić gotowy pojemnik wg. projektu z "jednego kawałka"). Wszelkie niedoróbki które pozostaną, zamaskujesz roślinkami jak już urosną. Do tego dodajesz jakieś dobre oświetlenie i masz naprawdę zielony kącik :)
Kolejny plus, to swobodny dostęp do takiego filtra i łatwość jego czyszczenia.
Kto mi wskaże minusy?

acidity
04-14-2007, 14:53
Cóż, myślałem że ktoś otworzy mi oczy i naświetli nieco temat... Uparcie szukałem w sieci jak najwięcej informacji na temat filtra hydroponicznego, nie wyłączając stron dla rolników i hodowców karpi

Oto czego się dowiedziałem. Zaznaczam jednak, że część informacji to moje wnioski więc mogą być błędne.

Ogólnie.
Gdy wkładamy do podłużnej doniczki/rynny jakieś podłoże np. keramzyt wtedy filtr taki staje się też filtrem biologicznym działającym tak samo jak popularne sumpy. Porowata powierzchnia keramzytu jak wiadomo doskonale nadaje się do rozwoju bakterii nitryfikacyjnych. Z tego co zdążyłem przeczytać, skuteczność działania tych bakterii jest tym większa, im więcej tlenu będzie rozpuszczone w wodzie. Oznacza to, że w płytkim zbiorniku takim jak 10-15 cm wysokości doniczka tego tlenu jest zdecydowanie więcej niż w sumpie(szczególnie jego dalszej części). Dzieje się tak dlatego, że płynąca w doniczce woda, napotykająca opór w postaci keramzytu(w górnych warstwach opływa go, tak jak np. strumień górski opływa większe kamienie), co powoduje ciągłe jej falowanie/mieszanie i natlenianie jej na całej długości filtra.
Jeśli powyższy wywód jest prawdziwy, to przy np. 15 litrach keramzytu w klasycznym sumpie i 15 litrach w niskim pojemniku, wydajność tego drugiego powinna być o wiele wyższa. O ile, to tego nie jestem w stanie powiedzieć i liczę, że ktoś o większej wiedzy wyrazi swoje zdanie na ten temat. Jednocześnie liczę, że jeśli jestem w błędzie, to ktoś mnie naprostuje.

Gdy w takim filtrze biologicznym posadzimy rośliny, pojawia się odbiorca azotanów.
Wcześniej pytałem jak dużo wody powinno być w takim filtrze? Nie podobało mi się, że zwyczajne naziemne rośliny rosną z całkowicie zanurzonym korzeniem. Po prostu czułem, że coś jest nie tak.
W tym przypadku teorie są różne. I tak np. rośliny znajdowały sie w osobnych, okrągłych doniczkach których tylko dno stykało się z lustrem wody. W doniczkach tych wykonywano szerokie nacięcia, aby korzeń mógł swobodnie zapuścić się pod wodę. Przeważały jednak te, w których korzeń rośliny był zanurzony w 20 - 30%, ale nie więcej niż 35%. Zanurzenie głębsze może okazać się tragiczne w skutkach, bo korzenie mogą zacząć gnić i wyrządzić naszym robkom kuku z prawdziwego zdarzenia.
Jeśli poziom wody ustalimy na 30%, to niewątpliwym mankamentem jest to, iż wsypując do koryta 15 litrów keramzytu, flora bakteryjna wykorzysta niespełna 5 litrów

Nie udało mi sie znaleźć wiarygodnej informacji na temat przepływu wody. Znalazłem tylko jedną opinię, że powinien być powolny, aby rośliny pobrały jak najwięcej azotanów, ale ten argument wydaje mi się bez sensu. Nie widzę różnicy w prędkości przepływu, bo jest to przecież obieg zamknięty i produkt końcowy za chwilę ulegnie wymieszaniu i wróci do filtra!
A wiec należy zadać sobie pytanie, jaki obieg powinien być, aby nie wypłukać flory bakteryjnej? Czy w ogóle jest możliwe wypłukanie tych bakterii?

Naszym sprzymierzeńcem są korzenie roślin, ale w miarę ich wzrostu gęste i długie korzenie oraz zanieczyszczenia wstrzymują swobodny przepływ wody co w efekcie musi podnieść jej poziom, co w efekcie oznacza ich większe zanurzenie i możliwość gnicia.

Grzegorz Pietranek
04-14-2007, 15:24
Przepływ wody jest w zasadzie obojętny. Jeżeli chcesz zastosować jakiś prefiltr i masz zamiar filtrować wodę też mechanicznie, to na pewno przepływ ustalisz na większy. Jeżeli chcesz tylko biologicznie filtrować, przepływ nie jest znaczącym parametrem.

Tobik1
04-14-2007, 15:36
jestem szczesliwym posiadaczem filtra hydroponicznego od jakis 2 miesiecy jest to korytko kwiatowe a poziom wody to 8 cm co wydaje mi sie byc zbyt duzo bo niektore z posadzonych na poczatku roslin zmarnialy.mysle ze poziom wody powinien siegac 1/3 wysokosci filtra acz pomysl z doniczkami rowniez wydaje mi sie wart uwagi.
wspomniales o wyplukiwaniu bakteri wydaje mi sie to nie mozliwe bo zobacz sobie jaki przeplyw maja niektore kubelki a przeciez i w tych filtrach utrzymuja sie bakterie a w swoim filtrze mam jakies 300l/h i nie jest to za duzo a mysle ze im wiekszy przeplym tym wiecej wody zostanie przefiltrowane przez prefiltr czy jak w moim przypadku filtr wewnetrzny ktory napedza korytko