PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie...

Michał J
03-26-2004, 16:46
Słyszałem, że można ( a nawet należało by) pod żwirek wsypać warstwę ziemi (nawet takiej z ogrodu). Wtedy podobno lepiej rosną rośliny.

Jak ją trzeba przyrządzić :?: Czy są jakieś specjalne "ziemie" w sklepach (np.kwiaciarskich) :?:

Proszę o podpowiedzi.

elektron
03-26-2004, 18:19
zajżyj na holenderskie tam znajdziesz odpowiedź ,ale ziemi z kwiaciarni nie wkładaj do akwa!!!

Leon
03-26-2004, 18:20
Ja słyszałem ale o torfie to chyba też ziemia choć niejestem pewien, właśnie mam zamiar wysypac 1mm (lub więcej) torfu akwarystycznego na dno akwa i przysypać go żwirkiem myśle że dzięki niemu przyspiesze wzrost roślinek i obniże ph.
A co do ziemi z ogrodu najzwyczjniej wygotował bym ją. :)

pozdro

Michał J
03-26-2004, 18:31
Ja słyszałem ale o torfie to chyba też ziemia choć niejestem pewien, właśnie mam zamiar wysypac 1mm (lub więcej) torfu akwarystycznego na dno akwa i przysypać go żwirkiem myśle że dzięki niemu przyspiesze wzrost roślinek i obniże ph.
A co do ziemi z ogrodu najzwyczjniej wygotował bym ją. :)

pozdroAle taki torf akwarystyczny można dostać w Zoologicznym :?: Czy to jest taki zwykły do kwiatów, pakowany po 80 KG na worek :D

Michał J
03-26-2004, 18:46
Dobra. Już trochę poczytałem (np. http://www.pmp.p-net.pl/torf.htm ). Ale dobrze by było jakby ktoś doświadczony dał wskazówki. Jak Ile Jaki rodzaj

elektron
03-26-2004, 18:52
torf obniży ph ale skąd wiesz do jakiej wartości,oprucz tego z czasem torf przestanie być aktywny i zostanie tylko śmieć pod żwirkiem.Atorf akwarystyczny to nie jest to samo co torf ogrodowy

Michał J
03-26-2004, 18:58
Czyli krótko mówiąc odradzasz kładzenia torfu pod żwirek, czy tak :?:

Leon
03-26-2004, 19:05
Chodzi mi o torf, który mozna dostać w sklepie akwarystycznym, ja mam aqua vital

elektron
03-26-2004, 19:08
ja zdecydowanie odradzam stosowanie torfu ogrodowego i torfu pod żwir . Kiedyś trzymałem torf akwarystyczny w kubełku ale to była pomyłka tylko zamulał filtr .Dziś stosuję wyciąg z torfu(sery).A dla roślin kupuję specjalne podłoże w formie stożków które wymieniam roz na 6 miesięcy do tego tabletki do podłoża i nawóz żelazowy i roślinki szaleją (a zapomniałem jeszcze o co2)

Michał J
03-26-2004, 19:16
Bo jeszcze przed chwilą rozmawiałem ze swoim dziadkiem (przez wieeeele lat miał akwaria). Za jego czasów nie było tabletek, wyciągów i takich tam. Mówi że mieszał zwykłą ziemię z torfem (oczywiście nie dużo i odpowiednio przyżądzone) i dawał pod żwirek. Mówi, że rośliny "można było garściami wyrywać". Nie miał żadnych problemów. Więc w końcu nie wiem jak zrobić.... Może zmieszam obydwa pomysły.... Mogę odrobine torfu dać pod żwir, a oprócz tego stosować np. tabletki. Nie wiem. Muszę się zastanowić. Wielkie dzięki za rady :!:

monetka
03-26-2004, 21:07
Ale taki torf akwarystyczny można dostać w Zoologicznym :?: Czy to jest taki zwykły do kwiatów, pakowany po 80 KG na worek :D
W akwarystycznym mozesz kupic np.granulat torfowy, albo kawalki sprasowanego torfu. Tylko wczesniej go namocz, bo bedzie wyplywal na powierzchnie.
Ja mam taki sprasowany, polamalam na mniejsze kawalki i upchnelam w zwirek, szczegolnie pod kryptocoryny, bo podobno nie gnija tak korzenie jak rosna na torfie. Poczatkowo mial byc na tarlo dla pielegniczek, bo zapobiega plesnieniu ikry, ale jakos wola kamienie niz ten torf. :wink:
W ogrodniczym sa rozne rodzaje torfu i tez go mozesz uzyc (duzo tanszy) ale musi to byc czysty torf bez zadnych dodatkow i nawozow.
Ja stosuje taki ogrodniczy torf do przygotowywania wody na podmiany, mocze ok.1-2 litry w wiaderku przez dwa dni i potem wlewam przy podmianie do akwa.
Co do ziemi z ogrodka, to ja bym nie ryzykowala, nie wiadomo co mozna przywlec z nia do akwarium.
:?

elektron
03-26-2004, 21:17
pamiętaj że za czasów naszych dziadków było mniej chemii i wszelkiego robactwa. W każdej kałuży były ryby.Moje spotkanie z akwarystyką rozpoczeło się 25 lat temu i sam z rzek przywoźiłem rośliny ,niesłyszało się wtedy o filtrach kubełkowych,denitryfikatorach,osmo,czy UV. Oświetlenie to zwykłe świetlówki.Rybki były zdrowe ,roślinki rosły wszystko grało a jak kturaś miała ospę to była wielka tragedia.Teraz przynieś rybke ze sklepu wrzuć do akwa bez kwarantanny i prawie zawsze przyniesiesz jakieś draństo. Dziś wydaję prawie majątek miesięcznie by rybki były zdrowe a roślinki rosły.