PDA

Zobacz pełną wersję : Nowe 120 l

Wojtex
03-26-2004, 16:17
Witam !
Od niedawna jestem na tej sronie i chciałbym prosić o rady związane z stworzeniem nowego biotopu. Chce stworzć biotop w którym będą
Pielęgniczki Ramirezki i jeżeli to możliwe do towarzystwa jakieś inne ryby może skalary.
Będe wdzięczny za każdą wskazówke.
Interesuje mnie szczegulnie podłoże, (skałki lub korzenie) i ewentualnie rośliny, oraz oczywiście filtracja. Co radzicie

Dzięki Wojtex

Duch
03-26-2004, 22:46
Więcej informacji znajdziesz na www.apisto.pl
Odnośnie toważystwa to hm...większość gatunków z SA będzie pasowało. Ramirezy żyją z tego co pamietam w dorzeczu Orinoko więc woda miękka i kwaśna (pH 6-6,5). Ja bym proponował założenie społeczności samych ramirezek :D ..np 3+5(ewentualnie 4+7). Można wtedy zaobserwować ciekawe zachowania społeczne pielęgniczek (widziałem baniak około 160l gdzie pływało okolo 15 ramirezek...niestety nie zapisałem linka :oops: ). Odnośnie środowiska naturalnego to ramirezy żyją często w czarnych wodach, w rowach gdzie poi sie bydło itp. Jako podłoże wystarczy zwykły żwirek kwarcowy (3-5mm lub drobniejszy) oraz jakiś korzeń lub płaski kamień na którym będą mogły zlożyć ikrę. Ramirezki nie są tak problematycznymi rybami jak sie powszechnie uważa. Oczywiście potrzebują dobrej filtracji (mało związków azotu) ale jak zaobserwowałem ..radzą sobie dobrze w gorszych warunkach. Do twojego akwa wystarczy EHEIM 2232. Odnosnie aranżacji to lubią dużo roslin ale trzymaja się głównie środkowej strefy (przynajmniej u mnie tak było). Nie polecam łaczyć ramirezek z innymi pielęgnicami np. Kakadu czy Agassizzi gdyż są dla nich za słabe (Ramirezy nie dają sobie rady). W przeciwieństwie do innych pielęgniczek nie potrzebują grot (np.łupina z kokosa)....u mnie upodobały sobie wielki korzeń i siedlisko między anubiasami. Odradzam obsadę 2+2 gdyż silniejsza para może zamęczyć słabszą.

Wojtex
03-29-2004, 15:32
Witam!
Dzięki za odpowiedź.
mam w tej chwili filtr wewnętrzny TURBO 3V, wiem że można go rozbudować ale niewiem za to czy w ogóle się nadaje do takiego typu biotopu.

Pozdrawiam Wojtex

P.S. Niestety moge tylko odpowiadać w dni powszednie z pracy i to po południu dlatego przepraszam że dopiero dziś się odezwałem
NARA

mastercool1
03-30-2004, 12:28
Jeżeli chodzi o rybki to najlepiej kup sobie stadko neonów inessa tak jakieś 12 sztuk.

Wojtex
03-30-2004, 15:55
Czy u neonków inesa można łatwo rozpoznać płeć bo moje obserwacje związane z przygloądaniem się płetwom nic nie dały próbowałem również rozszyfrować je po zachowaniu ale nic z tego.

Pozdrawiam wojtex

Klayman
03-30-2004, 15:57
Czy u neonków inesa można łatwo rozpoznać płeć bo moje obserwacje związane z przygloądaniem się płetwom nic nie dały próbowałem również rozszyfrować je po zachowaniu ale nic z tego.

Pozdrawiam wojtex

Bardzo latwo poznac je u ryb doroslych. Samiczki maja pelniejsze brzuszki. Samczyki sa jedynie smuklejsze. Poza tym nie ma wiekszego dymofrizmu pluciowego.

chestero
07-21-2004, 12:49

Pozdrawiam wojtex

Bardzo latwo poznac je u ryb doroslych. Samiczki maja pelniejsze brzuszki. Samczyki sa jedynie smuklejsze. Poza tym nie ma wiekszego dymofrizmu pluciowego.

Z tego co czytalem kiedys, oprocz ksztaltow, o plci mowi takze niebieski pasek. U samcow jest on prosty, u samic podnosi sie nieznacznie ku gorze tak mniej wiecej od polowy ciala.
Nie dam sobie za to reki uciac, ale u moich osobników to sie potwierdza.

amisu
07-22-2004, 01:34
Duchu, o takie foto Ci chdziło?

Prawda że to ślicznie wygląda??

Wojtex - nie chcial byś takiego??