PDA

Zobacz pełną wersję : Grubość szkła w stosunku do litrarzu.

faraon
10-15-2007, 13:30
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x

Rafal_W
10-15-2007, 14:22
?? Fachowcem od budowania akwariów nie jestem - ale ta tabelka nie wnosi nic, poza zamieszaniem. Jakoś bardziej do mnie przemawiają zależności między grubością szyby a wysokością słupa wody z uwzględnieniem obecności/braku i rodzaju wzmocnień - a nie prosta zależność litry na grubość.

Pomijam już fakt, że mój zbiornik w takim razie nie istnieje. Wszystkich komentujących w galerii przepraszam za zręcznie zrealizowaną iluzję ;)

Rafał

Rafal_W
10-17-2007, 12:27
25cm-----------------50l ---------------- 4mm

30cm-----------------60l ---------------- 5mm

40cm-----------------120l --------------- 6mm

45cm-----------------150l --------------- 9mm

50cm-----------------240l --------------- 11mm

60cm-----------------600l --------------- 16mm

Ciągle wiele akwariów z tego forum nie istnieje :P Moje na pewno :D

Rafał

diablosoft
10-17-2007, 22:53
?? Fachowcem od budowania akwariów nie jestem - ale ta tabelka nie wnosi nic, poza zamieszaniem.
Po za tym brakuje jeszcze szerolkosci/dlugosci...

Rzeczywiscie, skapa ta "tabelka" :/

Polecam troszke bardziej rozbudowane zestawienia grubosc szkla/wymiary.
(Wiem ze sa lepsze przeliczniki)

mike0014
11-04-2007, 21:32
Sprawa jest dosć prosta zbiorniki budowane na wymiarach podobnych do standardowych to grubosc szyb tak jak robą firmy produkujace akwaria. Problem zaczyna sie przy akwariach nietypowych. Ja wtedy postepuje tak wybieram wymiary wieksze niz planuje zbiornik i z takiej szyby zamawiam. Zawsze mam wzmocnienia wzdluzne a w zbiornichach powyzej dl 120 i szerk. 60 jedno poprzeczne. Najwiekszy baniak jaki zamawialem to bylo dl 200 szer 80 wys 60 pojemnosc 960 L szklo 14 mm. Wzmocnienia wzdluzne na dlugosci 90% 10 mm oraz dwa wzmocnienia poprzeczne o szeroksci 10 cm grubosc 8 mm. Wzmocnienia poprzeczne nie moga byc przyklejone do przedniej szyby musi pozostac dyletacja (niestety nie wiem dokladnie dlaczego - tak robi mi gosc od szkla i jest OK, cos tam z napreżeniam)
Michał

tuptek
11-06-2007, 19:59
Przeglądałem różne tabelki i miałem przyjemność gościć u siebie Thewald'a :mrgreen:
Z rozmów z nim wynika że jedyną wartością warunkującą grubość szyby jest wysokość.
Przy odpowiednich wzmocnieniach poprzecznych i podłużnych.
Najważniejsza jest wytrzymałość szyb przedniej i tylnej bo dno można zrobić dzielone a wtedy nie musi być bardzo grube.

kreatywni
11-06-2007, 20:40
wszystko fajnie i oczywiście przy planowaniu akwarium fajnie jest dobierać grubość szkłą zgodną z taką tabelką. Jednak należy pamiętać że wszystko ma swoją tolerancję wytrzymałości. Przy szkle jest ona naprawdę duża ze względu na jego zachowanie po zarysowaniu. jednak ryzykanci potrafią przy odpowiednim wzmocnieniu ścian skleić akwarium 100x40 z szyby 6 a nawet 4 i również takie akwarium potrafi wytrzymać ale osobiście polecam {pomijając koszty}stosować się tabelki a przy jakiejś niepewności nieznacznie ją zawyżyć:mrgreen:

bolo527
11-13-2007, 17:51
wszystko fajnie i oczywiście przy planowaniu akwarium fajnie jest dobierać grubość szkłą zgodną z taką tabelką. Jednak należy pamiętać że wszystko ma swoją tolerancję wytrzymałości. Przy szkle jest ona naprawdę duża ze względu na jego zachowanie po zarysowaniu. jednak ryzykanci potrafią przy odpowiednim wzmocnieniu ścian skleić akwarium 100x40 z szyby 6 a nawet 4 i również takie akwarium potrafi wytrzymać ale osobiście polecam {pomijając koszty}stosować się tabelki a przy jakiejś niepewności nieznacznie ją zawyżyć:mrgreen:
Witam.
Coś jest nie tak z tą tabelką,kto widział akwa 240l z 11mm szkła? A ty piszesz żeby to jeszcze zawyżyć.Wszystkie firmy akwa 375l robią z 10mm szkła.Taki zbiornik mam i jakoś nic mu się nie dzieje.Tu jest 600l z 16mm to jaka grubość do 900l? Jestem w trakcie realizacji takiego zbiornika ( 250x60x60) i wszyscy do których się zgłaszałem z propozycją budowy takiego zbiornika proponowali szkło 12mm.To co jest nie tak? Wszyscy ci fachowcy się mylili,a zapewniam,że są to ludzie zajmujący się budową zbiorników,czy ta tabelka jest do kitu?

kreatywni
11-13-2007, 20:05
Nie korzystasz z tabelki tylko jakiegoś dziwnego dodatku jak policzysz sobie tabelką to do akwarium o pojemności 500litrów przy założeniu że akwarium ma wysokość 50 cm a boki po 100 cm (50x100x100) to grubość szyby zgodnie z tabelką powinna wynosić 7mm. Więc jeśli pytasz czy warto robić zapas to zgodnie z tabelką tobie wychodzi 9mm a fachowcy radzą 12 - to tylko dla twojego bezpieczeństwa stosuje się większy wymiar ( w tabelce nie jest podany trzeci wymiar głębokości a to też czasami ma pewne znaczenie)

bolo527
11-14-2007, 14:39
Witam.
Teraz na początku tego wątku jest tabelka,która ma sens,ale jeszcze niedawno było to co zostało w poście Rafała_W.Jakiś dziwny stwór,który w/g mnie był do kitu.Tu się zgadzam akwa 250x60 x60 w/g tabelki szkło 9mm dokładamy pewien zapas i dlatego wszyscy chcą robić ze szkła 12mm + wzmocnienia.I to ma teraz sens.