PDA

Zobacz pełną wersję : Kubel do filtra zewn. z rury pcv

Efendi_rekin
01-09-2005, 13:27
Najwiekszy problem podczas robienia wlasniego filtra zewnetrznego kubelkowego jest jego szczelnosc. Sama szczelnosc nie jest wielkim problemem jak polaczenie szczelnosci z latwoscia dostepu do filtra cala srednica kubla. Postanowilem zrobic kubel z rury pcv 160 mm, wiem ze temat byl walkowany ale proponuje ciekawe i szczelne zamkniecie tej rury.
Potrzebne elementy to:
- rura pcv o dlugosci 50cm i srednicy 16 cm (cena 10 zl)
- dekiel lub korek ( w zaleznosci jak kto to nazywa) cena ok 6zl
- rewizja lub czyszczak, tez roznie nazywany ( cena to okolo 30 zl)

Opis
Z jednej strony zatykamy rude korkiem na stale na kleju (nie konieczny jest klej bo i bez kleju polaczenie jest szczelne, ale tak na wszelki wypadek ;) ) to bedzie dno filtra. Z rewizji odcinamy kawalek z gwintem i zakredka i po wyrownaniu krawedzi przyklejamy na stale do drugiego konca rury pcv.
Nie opisuje juz samego podlaczenia wezy zaworow itp bo to juz bylo walkowane.
Najwiekszy problem to dostanie rewizji bo spotkalem sie juz z cenami bliskimi 100zl :shock: a i tak musimy tylko odciac kawalek, wiec proponuje zdobycie uszkodzonej tej czesci lub cos w tym stylu. A moze ktos wymysli z czego by zrobic takie zakrecanie. Widzialem na forum ze ktos proponowal kubelez z plastikowego pojemnika po odzywkach i bylo by dobre jezeli srednica zakredki i gwintu jest zblizona do srednicy rury, tylko ze nie chce kupowac odzywki zeby mniec pojemnik :D . Jezeli ktos ma pomysl innego pojemnika z zakredka o podobnej srednicy(jakas mala beczkalub cos w tym stylu) to bardzo prosze o podpowiedz.

Tomasz Zawół
01-09-2005, 14:01
Zamiast rewizji kupujesz mufę (to takie coś co ma uszczelkę z jednej i z drugiej strony) i wtedy korek (zaślepka) wchodzi ci z jednej i z drugiej strony.

Ja osobiście kleju nie używałem do łączenia korków gdyż uszczelka jest bardzo szczelna. A poza tym korek daje się wyciągnąć i jest łatwy dostęp do czyszczenia całego filtra z jednej i z drugiej strony.

Koszt rura, mufa i 2 korki - 25 zł (110mm).

Efendi_rekin
01-09-2005, 15:03
to w ostatecznosci ale korek nie jest najwygodniejszym rozwiazaniem (ciezko sie go wyciaga)

Jasiek
01-10-2005, 00:32
fajny pomysł. Widzę, że pomysłów na tanie kubełki przybywa i wspólnymi siłami coraz bardziej je doskonalimy. Ja też mam swój patent w temacie "najtańszy kubełek", oczywiście niedoskonały, ale działa.
Z mojej strony dodam jeszcze, że "śrubunków" pasujących do nibco 1/2'' można szukać w ogrodniczych jako łączników do rur (przynajmniej tak było jeszcze latem w Gdańsku)

Tomasz Zawół
01-10-2005, 13:22
to w ostatecznosci ale korek nie jest najwygodniejszym rozwiazaniem (ciezko sie go wyciaga)

Mała zmiana. Są w sprzedaży korki w formie zakręcanej. Nie widziałem tego ale tak mi powiedział hydraulik. Jakoś tam składają się z dwóch części (z uszczelkami) i zakręcane są na obciętej części rury.

Efendi_rekin
01-10-2005, 18:41
Mała zmiana. Są w sprzedaży korki w formie zakręcanej. Nie widziałem tego ale tak mi powiedział hydraulik. Jakoś tam składają się z dwóch części (z uszczelkami) i zakręcane są na obciętej części rury.

To by bylo super. Popytam sie i dam znac czy faktycznie cos takiego istnieje. Jezeli juz ktos sie natkna na cos takiego to prosze o info.

Efendi_rekin
02-28-2005, 01:05
Witam ponownie wlasnie dostalem nowiutka pompe do CO i mam zamiar uzyc ja do mojego projektu kubelka. Pompa ta ma wydajnosc 2000 l /h na 1 biegu, wiec musialem dodac druga rure pp.
Przypomne ze chce zastosowac jedna rure pcv o srednicy 160 cm a druga 110.
Prosze o rady co do wkladow bo najprawdopodobnie zmienia sie, i ogolnie co o czyms takim myslicie.
Pozdrawiam i dziekuje.

MariooT
02-28-2005, 11:38
I co znalazł ktoś te korki do PCV zakręcane?

doozers
02-28-2005, 12:53
Czy ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego wszyscy w kubełkach samoróbkach, robią wlot wody od dołu?
Czy są jakies racjonalne powody poza tym,
że Eheim i inni tak robią?

O co mi chodzi konkretnie?

Ano jako pierwszy stopień filtracji stosuje się zazwyczaj gąbkę,
potem ew watę, a dopiero potem złoże biologiczne.
Gąbkę czyści się często, biologię niekoniecznie.
Nie łatwiej byłoby zrobić odwrotnie?
Wtedy wystarczy odkręcić kubeł, wyjąć gąbkę i watę, a biologi nie ruszać?

A w takim układzie trzeba wybebeszać cały wkład żeby wyczyścić gąbkę.

Pozdr,
Jacek

Efendi_rekin
02-28-2005, 13:21
Czy ktoś mi może wyjaśnić, dlaczego wszyscy w kubełkach samoróbkach, robią wlot wody od dołu?
Czy są jakies racjonalne powody poza tym,
że Eheim i inni tak robią?

O co mi chodzi konkretnie?

Ano jako pierwszy stopień filtracji stosuje się zazwyczaj gąbkę,
potem ew watę, a dopiero potem złoże biologiczne.
Gąbkę czyści się często, biologię niekoniecznie.
Nie łatwiej byłoby zrobić odwrotnie?
Wtedy wystarczy odkręcić kubeł, wyjąć gąbkę i watę, a biologi nie ruszać?

A w takim układzie trzeba wybebeszać cały wkład żeby wyczyścić gąbkę.

Pozdr,
Jacek

Tez sie nad tym zastanawialem ale problem z wlotem wody od gory jest taki ze ciezko rownomiernie rozprowadzic wode na calej powierzchni gabki rownomiernie, poza tym mi jest tak wygodniej. Oczywiscie tez masz race z tym czyszczeniem wiec jak widac sa plusy i minusy.

doozers
02-28-2005, 13:46
Tez sie nad tym zastanawialem ale problem z wlotem wody od gory jest taki ze ciezko rownomiernie rozprowadzic wode na calej powierzchni gabki

A dołem jest łatwo?
IMHO ten sam problem tylko z drugiego końca ;)

Jacek

mapan
02-28-2005, 13:52
ale w przypadku przepływu od dołu, najgrubsze śmieci zbierają się na dnie kubła a nie zatykają złoża

chris__
02-28-2005, 14:55
Od dołu czy od góry to jest sprawa do rozwiązania
Kolega zamontuje pompkę CO która w 7,2 min przepompuje mu na sucho cały zbiornik nawet po zapełnienu sprawnbość jak spadnie do 1000l/h to i tak nic na tym filtrze biologicznym sie nie utrzyma.

TomS
03-29-2005, 02:04
Filtr Eheim 2217 ma pompę 1000 L/h i średnicę 200 mm.
Ty masz pompę 2000 L/h

Podwajając wydajność pompy dla zachowania prędkości przepływu "na pewno prawidłowej"
musisz podwoić pole przekroju poprzecznego kubła
czyli szukana średnica rury dla pompy 2000 L/h to 280 mm!!!

Rura o fi=110 mm to zaledwie 15% potrzeb - 6,67 raza za szybki przepływ
Rura o fi=160 mm to niecałe 32% potrzeb - 3,13 raza za szybki przepływ

Filtr Eheim 2260 z pompą 1900 L/h ma średnicę roboczą ok. 330mm...

... Przemyśl ponownie projekt :twisted:

Efendi_rekin
03-29-2005, 09:42
Filtr Eheim 2217 ma pompę 1000 L/h i średnicę 200 mm.
Ty masz pompę 2000 L/h

Podwajając wydajność pompy dla zachowania prędkości przepływu "na pewno prawidłowej"
musisz podwoić pole przekroju poprzecznego kubła
czyli szukana średnica rury dla pompy 2000 L/h to 280 mm!!!

Rura o fi=110 mm to zaledwie 15% potrzeb - 6,67 raza za szybki przepływ
Rura o fi=160 mm to niecałe 32% potrzeb - 3,13 raza za szybki przepływ

Filtr Eheim 2260 z pompą 1900 L/h ma średnicę roboczą ok. 330mm...

... Przemyśl ponownie projekt :twisted:

Juz za pozno na przemyslenia bo projekt jest juz w fazie zbyt zaawansowanej. Wlasnie skonczylem cale orurowanie (3 metry rur do wejscia i 3m spowrotem do akwa) jedynie co bede mogl zrobic to zmniejszyc wydajnosc pompy. Tylko wlasnie musze sie dowiedziec czy da sie to jakos zrobic. Ale i tak najpierw podlacze i sprawdze jak pompa pracuje na takich srednicach orurowania bo moze spadnie wydajnosc. Podlacze najpierw wszystko i zobacze, napewno sie pochwale co i jak :D