PDA

Zobacz pełną wersję : brązowe liście

Stanley
03-26-2004, 12:39
witam
co moze byc przyczyna ze liscie robia sie brazowe?? rosna ladnie ale zamiast zielone sa brązowe :) nawet rogatek zrobil sie brazowy, zalaczam zdjecia, na echinodorusach dobrze widac, czego zamalo lub za duzo?? baniaczek 200l 3x30W AQUA relle CO2 raz dziennie
pozdrawiam

Klayman
03-26-2004, 13:58
Zelaza im !! Wiecej zlomu :wink:

Polecam AquaPlant Tropicala. Na pewno pomoze.

Maran
03-26-2004, 15:12
IMO to normalne masz same swietlowki rozowe (Aquarelle wspomagaja procesy fotosyntezy - sa rozowe prawda, nie stosowalem nigdy aquarelle ale inne do roslin - Narva Oceanic Color tez rozowa) w takim przypadku roslina nie musi wytwarzac tyle chlorofliu (ktory nadaje jej kolor zielony). Odnosnie echinodorusa to czy przypadkiem liscie zielone to nie sa emersyjne (gdy roslina byla hodowana nad woda) lub czy to nie jest taka odmiana :?: Wiele roslin z rodzaju echinodorus wypuszcza mlode liscie brazowe, a gdy staja sie starsze to zielenieja.

enigma
03-26-2004, 16:10
Zelaza im !! Wiecej zlomu

Tak, prawdopodbnie masz niedobór Fe co widać też po innych roślinach. Dodaj do wody jakiś nawóż żelazowy.

Odnosnie echinodorusa to czy przypadkiem liscie zielone to nie sa emersyjne (gdy roslina byla hodowana nad woda) lub czy to nie jest taka odmiana Wiele roslin z rodzaju echinodorus wypuszcza mlode liscie brazowe, a gdy staja sie starsze to zielenieja.

No właśnie i tu jest pies pogrzebany. Niestety bardzo duża część roślin sprzedawanych w sklepach ochodzi z upraw emersyjnych :?

Stanley
03-26-2004, 17:51
dzieki, jutro zapodam im Fe i zobaczymy mam nadzieje ze pomoze (moze ludwiga zacznie mi rosnac), a co do echinodorusów to faktycznie sa dopiero co kupione a te nowe listki sa brazowe, ale rogatek jest wyjety z innego zbiornika w ktorym sa zwykle biale swietlowki i tam jest zieloniutki :)
pozdrawiam

bopoco
03-26-2004, 22:13
A Klay ma układ z Tropicalem heheheheee :lol:

Klayman
03-27-2004, 10:28
A Klay ma układ z Tropicalem heheheheee :lol:

Nie. Polecam go poczatkujacym dlatego, ze daje dosc dobre rezultaty przy niskim budzecie :wink: a przede wszystkim wszystkie opakowania /30 ml/ wystarczaja na taka sama ilosc litrow wody/300 l/, wiec odpada dawkowanie dla kazdego preparatu osobno tylko odmierza sie jedna ilosc dla wszystkich. A wlasnie i nie AquaPlant tylko FerroActiv /firma pozostaje bez zmian :wink: /. Jakos wczoraj musialem byc zakrecony :wink: i przepraszam za mylna rade. Nie mniej - AquaPlant plus FerroActiv jest bardzo dobrym polaczeniem.

bopoco
03-27-2004, 11:14
Klay, a co myślisz o PGC?

Maran
03-27-2004, 11:39
ale rogatek jest wyjety z innego zbiornika w ktorym sa zwykle biale swietlowki i tam jest zieloniutki

I w takim przypadku upatrywal bym zmiany koloru spowodowanej przez swietlowki, choc podanie zelaza napewno nie zaszkodzi byle nie w nadmiarze bo moga wystapic np: niedobory boru ktore powoduja zamieranie stozkow wzrostu.

Klayman
03-27-2004, 11:46
Klay, a co myślisz o PGC?

Poki co niestosowalem go i nie widze potrzeby jesli roslinki mi dobrze rosna na nawozach w/w firmy. Poza tym slyszalem opinie, ze jednak troszke brudzi wode. Mozliwe, ze kupie go gdy skonczy mi sie Tropical i poczekam z opinia o PGC ktora bede mogl poprzec wlasnym doswiadczeniem.

Jesli chodzi o rogatka - jest to roslina, ktorej dzienne przyrosty siegaja nawet 5 cm /czasami nawet wiecej/ dzieki czemu potrzebuje sporej ilosci nawozenia. U mnie problem z zolknieciem koncowek zniknal przy nawozeniu dodatkowym FerroActivem dlatego tez polecam ten preparat.

Stanley
03-28-2004, 14:37
wlalem nawoz zelazowy i przy okazji wywalilem doniczki w ktorych byly rosliny, mam nadzieje ze beda dalej rosly :)
swoja droga to zauwazylem jak szybko cryptokoryny pyszczaja korzenie :) rosliny wsadzilem tydzien temu a korzenie juz byby okolo 15cm za doniczka :)

pozdrawiam