Zobacz pełną wersję : Mrożone jedzonko
Swoje ryby (gupiki, danio, rasbory, neonki, a wkrótce kiryski, zmienniaki i barwieńce) karmię kilkoma rodzajami płatków i mrożonym wodzieniem. Czy wodzienia można zastąpić czymś - ochotką, dafnią, mieszankami warzywno-mięsnymi, itp? Chodzi mi o urozmaicenie diety, ale wiem, że różne robaczki mają różne proporcje białek i balastów.
wieczor888
01-08-2005, 13:24
Jak miałem podobną obsadę zapodawałem im "cyklopa" ... nie zaszkodzi jak będziesz dawać to i to. Tak mi się zdaje :D
Znajduję co chwila na forum niezbyt dobre zdania o ochotce. Że za bardzo "tucząca". Jak z nią jest?
wieczor888
01-17-2005, 12:05
Ryby mięsorzerne uwielbiają ochotke ... tak piszę w ksiązkach. A co do tego ze jest tłucząca to nie mam pojęciaa.
ochotka jest silnie tucząca... nie można podawac jej zbyt często bo prowadzi do otłuszczenia ryb co może powodować problemy z rozmnażaniem a nawet bezpłodnośc... dodatkowo ochotka często żyje w silnie zanieczyszczonym środowisku i ma zdolności do kumulowania w sobie toksyn...
Ja od lat karmię ryby ochotką i żadna jeszcze nigdy nie padła, niektóre nawet przystępują do tarła po karmieniu ochotki. A co do zróznicowania pokarmu twoich rybek hib1 do urozmaicenia dorzuc : rurecznik ochotka dafnia ikra cyklop komar krewetki kasza manna i roslinne : mrozony rozdrobniony szpinak i rozdrobniony ugotowany mlecz dla żyworódek. Przynajmniej ja tak karmię i wszystko super. pozdrawiam
michał.akwa.
02-03-2005, 16:06
a co powiecie na krmienie rybek larwami komara (jako urozmajcenie diety)
Glorification
02-03-2005, 16:23
najlepsza jest artemia !!!! moze być oczlik i larwy komara ... wodzień to mizeria....