PDA

Zobacz pełną wersję : Pojemnik do kubełka DIY..

Grzegorz Pietranek
01-07-2005, 23:07
Pamiętam, że na temat pojemników była swego czasu dyskusja, a sporo ludzi wciąż robi sobie kubełki.. Dziś (na lektoracie z rosyjskiego :lol: ) oświeciło mnie.. :idea:
A gdyby tak zastosować zwykłą, pospolitą, choć rzadziej już chyba spotykaną..... bańkę na mleko :?:

Zalety:
- metalowe (wytrzymałe i łatwe w obróbce)
- w miarę dostępne i pewnie za 0,5 się załatwi
- dopuszczone do kontaktu z żywnością (bezpieczne)
- różne pojemności (raczej duże)
- regularny kształt (czyszczenie)
- :?:

Wady:
- szczelność - można spróbować zrobić szczelniejsze zamknięcie takie jak w garnkach do pieczonek - śruba przez uchwyt dociskająca wieczko
- :?:

Więcej nie wymyśliłem na szybko.. Jak coś się komuś narzuci, to będzie super..
Znalazłem z ciekawości firmę, która jeszcze takie bańki robi, niestety bez cennika.. Nie będę reklamował, bo austriacy.. :?
Cóż.. Ja nie zamierzam robić kubełka na razie - robię coś w rodzaju sumpa.. Może jednak ktoś przyjrzy się bliżej takiemu pomysłowi i może się komuś przyda.. :)

Tomasz Zawół
01-08-2005, 11:38
Tak się składa, że właśnie siedzę w takim interesie.
No i tak.
Co do szczelności to jeżeli jest to jest szczelna i nie trzeba nic robić.
Wszystko co podałeś jako zalety to może i się zgadza.
Tylko jest jedna wada. Jak nie masz szafki no to trzymaj takie coś obok akwa - ładny kwas.
A co do ceny. No to chyba się nie opłaca bo nowe kosztują w granicach 100-200 zł zależy od pojemności (od 8 do 20l a może i więcej).

Grzegorz Pietranek
01-08-2005, 16:34
Wiesz, kiedy wpisałem w googlach "bańka na mleko" to na jednej ze stron było coś o nieszczelnej bańce i wylanym mleku.. Skoro taka informacja się pojawiła, to ją powtórzyłem, bo się nie znam.. :) W każdym razie dzięki za uwagę..
Jeśli chodzi o tą szczelność to tak naprawdę chodziło mi o wytrzymałość na ciśnienie, które może się w środku wytworzyć.. Nie wiem, czy taka bańka jest zakręcana, czy zamykana tylko przykrywką..
Cena wysoka, fakt, ale czy na wsi u jakiegoś gospodarza nie znajdziesz nieużywanej już bańki? Można też spróbować poszukać w mleczarniach..
Problem wyglądu - w zasadzie nieistotny.. Ładnie wypolerowany blaszany "walec" może być nawet elementem dekoracyjnym..