PDA

Zobacz pełną wersję : Gazowanie roślin

PawelDorn
03-26-2004, 06:36
Siedziałem wczoraj wieczorem przed swoim akwarium i nagle do mnie dotarło, że jeszcze (po za złym ustawieniem roślin i glonami) coś jest nie tak. Otóż: roślinki nie gazują! :(
Jak wystartowałem akwarium, to po kilku-kilkunastu godzinach roślinki puszczały bąbelki tlenu i tak było praktycznie cały czas (co najmniej kilka dni) aż do momentu (którego nie zauważyłem) w którym przestały bąbelkować.
Co ciekawe w tym czasie nie miałem prawie wcale glonów!

Czy wiecie co może być przyczyną braku bąbelkowania?
Czy roślinki nie powinny bąbelkować? (czyli jest OK)

Mregal
03-26-2004, 10:00
A nawozisz swoje akwarium Co2?

PawelDorn
03-26-2004, 10:43
A nawozisz swoje akwarium Co2?

Tak! Daję mniej więcej 1 bąbelek sa 1-2 sekundy.
Wcześniej był szał, teraz nic :(

Maran
03-26-2004, 10:51
To wcale nie musi oznaczac ze rosliny nie rosna, tak samo intensywne babelkowanie nie oznacza intensywnego wzrostu tylko (jak ostatnio mowil o tym M.Baranowski) ze zachodzi intensywna fotosynteza.

bopoco
03-31-2004, 16:43
Podobno brak któregoś z minerałów odpowiedzialny jest za to że nie ma bombli. Jakiego używasz nawozu?

DaroS
03-31-2004, 22:52
A jak podmienisz część wody i uzupełnisz nawóz to też nic?

PawelDorn
04-01-2004, 06:43
Daję PGC i jak podmienię wodę i uzupełnię nawóz TEŻ NIC :(
Jak kupiłem żabienicę "ocelot" i posadziłem, to po parunastu godzinach troszeńkę pogazowała i koniec. Niby rośnie bo wypuszcza nowe listki, ale nie gazuje

Fish
04-05-2004, 03:34
jakie masz akwa :?: jakie masz mocne swiatlo :idea: gazowanie zalezy od swiatla (proces fotosyntezy)musisz sie upewnic ze twoje roslinki maja wystarczajaca ilosc swiatla do przetworzenia co2 w tlen sie ma