Zobacz pełną wersję : Akwarium słonowodne
Mam wielką prośbę o pomoc w sprawie założenia zbiornika z wodą słonawą. Chcę założyć akwa 200 litrów z gatunkami Monodactylus argenteus lub sebae. Jeśli ktoś wie jakie ma być zasolenie, jak urządzić zbiornik ile ryb na taki litraż i jakie maja być Ph,twardość i inne parametry.Z góry dziękuję :)
hmm... Mimo że forum "wita wszystkich akwarystów" już od jakiegoś czasu zauważyłem że brak tu morszczaków... szkoda :roll: , morski biotop ciekawa sprawa a tymczasem w galerii nie ma ani jednego morskiego baniaka...
Messiah_182
01-07-2005, 17:03
Witam
Polecam serwis http://www.nano-reef.pl/index.php oraz ich forum. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na pytania.
Pozdrawiam
Messiah_182
dzięki, ale niestety tam nie ma nic na ten temat ponieważ nie chodzi mi o typowo morskie akwa(brak kasy i umiejętności), tylko o słonawowodne.
Ludzie pomóżcie zależy mi żeby to akwa założyć z głową.
Sliwka69
02-19-2005, 02:01
Chyba mam w którejś gazetce artykulik o zakładaniu akwa i pielęgnacji srebrzyc poszukam.
Bogushiasss
10-27-2006, 07:45
WITAM JA TAKZE ZAKŁADAM AKWA ZE SREBRZYCAMI :d\WE WTOREK JADE PO RYBKI :d\
KUPIŁAM SOBIE HYDROMETR DO MIERZENIA ZASOWLENIA :d ALE SUPER
:d
Nuroslaw
10-29-2006, 10:27
Mam wielką prośbę o pomoc w sprawie założenia zbiornika z wodą słonawą. Chcę założyć akwa 200 litrów z gatunkami Monodactylus argenteus lub sebae. Jeśli ktoś wie jakie ma być zasolenie, jak urządzić zbiornik ile ryb na taki litraż i jakie maja być Ph,twardość i inne parametry.Z góry dziękuję :)
pH ~8, TWW 6-10 TwO 9-16, zasolenie 1,010 - 1,015 temp. ~22-25 C
filtracja pompa główna 2-3 x zbiornik,
i pompki cyrkulacyjne ( łącznie) 5-6x zbiornik
min. wymiary 200 l np. 100x40x50
dno piaszczyste, korzenie, ale dużo cienkich, (aby oddać charakter namorzynów). Z roślin gatunki znoszące zasolenie: rogatek, valisnerie, albo zielenice (ale tu częściej gatunki morskie).
Z dekoracji - mogą być wapienie, muszelki na dnie. do towarzystwa np. kolcobrzuchy.
Obsada: max 20 sztuk, przy czym zakup min. 10-12 szt. Monodactylus . te ryby pięknie wyglądają w stadzie. i np. 2 .kolcobrzuchy.