Zobacz pełną wersję : początkujący
Bar_tosz
09-24-2007, 08:48
Witam
Mam pytanie do specjalistów i osób które zakładały już akwaria morskie.
Obecnie chce założyć nowe akwarium, waham się pomiędzy 112l (80x35x40) lub 160l (100x40x40). Jestem początkującym akwarystą – do tej pory jedynie niewielkie akwarium z niewymagającym welonem.
Ostatnio bardzo spodobały mi się akwaria morskie, ale teraz moje wątpliwości:
czy założenie takiego akwarium jest dobre dla początkującego akwarysty, czy może okazać się „zbyt trudne”?
czy koszt założenia takiego akwarium jest dużo większy niż akwarium słodkowodnego? Wiem że to ogólne pytanie jak nie jest się zdecydowanym na jakiś biotyp ale może można określić jakieś minimalne koszty związane z założeniem akwarium morskiego i jak możliwe porównać je ze słodkowodnym?
jakie są przybliżone koszty miesięczne utrzymana takiego akwarium? Do tej pory moje koszty były minimalne (oprócz podmian wody i prądu to tylko pokarm). Wiem że przy założeniu bardziej wymagającego akwarium słodkowodnego koszty te na pewno tez wzrosną ale czy morskie akwarium nie jest z założenia dużo droższe w utrzymaniu?
czy samo utrzymanie akwarium morskiego jest proste czy raczej pracochłonne i ciężkie?
Tak jak mówiłem jestem na etapie myślenia o założeniu akwarium. Podobają mi się akwaria morskie ale nie jest to jedyne wyjście dla mnie. Jeżeli się wiąże to z dużymi kosztami i dużo większą pracą przy nim, to na pewno zastanowię się wtedy nad jakimś ciekawym akwarium np. tanganika lub malawi (ale to już nie ten dział i najpierw chce trochę poczytać na ten temat).
Z tego co czytałem to akwaria 112-160l są już ok. dla akwariów morskich, niestety nie znalazłem dużo więcej przydatnych mi informacji.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Bartek
Nuroslaw
09-24-2007, 15:34
akwarium morskie jest zdecydowanie droższe niż akwarium słodkowodne.
Głównie z prostego powodu: znamy wiele wersji akwa słodkowodnego które akceptujemy. Z akwarium morskim jest trochę inaczej. Szczególnie na różnego rodzaju forach ludzie przyzwyczaili się do pewnego wyglądu akwarium typu rafa lub rafa + ryby.
Założenie nawet najprostszego akwarium morskiego jest dużo droższe (sprzęt i obsada). Koszty utrzymania akwa morksiego również są znacznie większe: dochodza koszty suplementów i soli morskiej. Ze względu na trudności w zakupach (niewiele sklepów posiada).
Czy jest trudniejsze ? trochę.
Jednak na początek polecałbym tangę/malawi abyś wprawił się w utrzymanie ładnego akwa z częścią roślinną.(chodzi o poziom trudności) Jeśli dasz z tym radę, to możesz powoli myśleć o morskim.
Bar_tosz
09-24-2007, 15:49
Dziękuję za pomoc. Odrazu wyjaśniło mi to pare spraw. Rzeczywiści założenie akwa morskiego wydaje się sporo droższe.
W takim razie poczytam teraz o biotypach: malawi, tanganika, ameryka oraz azja i am będę zadawał już dalsze pytania.
najpierw chce zobaczyć które biotypy by najbardziej mi odpowiadały oraz były by odpowiednie do akwarium (wielkościowo).
Bartek
ocelocik
09-25-2007, 21:37
Ja zalozylem morskie bez zadnego kontaktu z akwarystyka slodkowodna i nie zauwazylem, abym jakos szczegolnie byl z tego powodu "do tylu". Oba zagadnienia (i slodkowodne i slonowodne akwaria) wydaja mi sie na tyle roznic, ze jezeli docelowo chcemy miec akwarium morskie to "praktyka" w slodkim wydaje sie odrobine bezcelowa.
Przedewszystkim poczytaj jeszcze troche ( piszesz, ze nie wiele informacji znalazles - widac srednio szukales :)), postaraj sie sobie uporzadkowac wszystko w glowie i namysl sie jeszcze ze 30 razy czy naprawde tego chcesz.
Pozdrawiam,
M.
wal w morszczaka... sam teraz zakladam 144l... z panelem(do tej wielkosci polecam) ...
nie ma co bawic sie w tange tylko dla tego ze chcesz pozniaj miec morskie...
to tak jakbys uczył sie na rowerze zeby ci latwiej szlo zdawanie prawa jazdy...:P
akwarystyka morska nie jest spacialnie trudniejsza wiec nie boj zaby:)
ja na moje 144 za wszystko prócz szkla wydam ok... 1500zł (z skala pischem, bez ryb i korali)... czy duzo? kupuje tylko nowy sprzed wiec napewno mozna mniej... ale co nowe to pewne i na gwarancji...
pozdrawiam
Iwo skoro założenie akwa morskiego nie jest drogie to dlaczego grono morszczaków jest tak nieliczne.Koszty prowadzenia akwa morskiego też nie są małe(sól do podmian wody,świetlówki lub żarniki HQI,mikroelementy,prefiltry i membrama RO itd,itd) Załóż solniczkę i przekonasz się czy to takie proste.Życzę Ci powodzenia.:-D Sam mam 200l morskie od 3lat,a wcześniej zajmowałem się akwarystyką słodkowodną ponad 40 lat.Dla kolegów którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat akwarystyki morskiej proponuję forum www.nano-reef. Pozdrawiam Włodek.
mike0014
10-26-2007, 21:37
Iwo skoro założenie akwa morskiego nie jest drogie to dlaczego grono morszczaków jest tak nieliczne.
Bo panuje mit ze jest to wyjątkowo skomplikowana sprawa, napewno nie jest to akwarium z gupikami. Ale niejedno słodkowodne np. Tanganika F0 też pochłana troszkę czasu, kasy i wiedzy.
Koszty prowadzenia akwa morskiego też nie są małe(sól do podmian wody,świetlówki lub żarniki HQI,mikroelementy,prefiltry i membrama RO itd,itd)
Sól do podmian to koszt ok 50-60 zł na 120-190 L wiec przy 200L podmieniasz 20 L wiec tak sól masz na 5-8 tygodni, koszt zaden. Świetlówki T5 są troszkę droższe od zwykłych do słodkowodnego ale jest ich więcej wieć to może być jakiś koszt ja mam na 160 L 6 szt koszt ok 200 zł, HQI już nie mam, mam same T5 i jest ok. Preparaty Kh bufor, Ca, Mg, Plankton do korali np Kenat cena ok po 40 - 50 zł
Załóż solniczkę i przekonasz się czy to takie proste.
Założyłem soliczkę pól roku temu i jest wszystko ok, nie mam większych problemów jedyny poważny to była aistapia "szklana róża" nabyłem więc krewetkę wondermani na rafa.pl ale nie specjalnie się problem rozwiązał. Zwalczyłem Joes Juice i mam od 2 m-cy spoko.
Życzę Ci powodzenia.:-D Sam mam 200l morskie od 3lat,a wcześniej zajmowałem się akwarystyką słodkowodną ponad 40 lat.Dla kolegów którzy chcą dowiedzieć się więcej na temat akwarystyki morskiej proponuję forum www.nano-reef. Pozdrawiam Włodek.
Ja ja mówie że nie taki diabeł straszny jak go malują. Do czasujak większość morszczaków będzie twierdzić że akwarystyka morska to elita i niewiadomo jaki koszt to będzie zawsze jej mało.
Michał
@mike0014 ja nie twierdzę że akwarystyka morska jest dla elit ,tylko że jest dość kosztowna.Nie wiem jakiej klasy sprzętu używasz,ale inwestując w lepszy sprzęt masz gwarancję że dłużej pochodzi.Ja na początku też dawałem tańsze pompki( atman,maxi jet)które po kilku miesiącach klekotały jak traktor.Piszesz że masz akwa pół roku,wiec wszystko dopiero przed Tobą.Miałem Malawi i Tanganikę 200l i porównując koszty ich do morskiego200l to tak jak porównywać koszty utrzymania aut punta do mercedesa.Nie twierdzę że nie można założyć nano -rafy z miękkimi koralowcami w niedużych kosztach i cieszyć się nimi,ale to hobby to choroba:-D i póżniej przydałby się 1 koral twardy i 2 i większy zbiornik:-D itd,itd,a koszty rosną.Nie zniechęcam do morszczyzny bo im więcej morszczaków tym niższe ceny w sklepach( 3 lata temu kupowałem żywą skałę za54pln za kg,teraz można kupić za38pln kg)Pozdrawiam Włodek.
mike0014
11-09-2007, 20:34
Ja z sprzetu postwilem na aqua medic i tunze swiatlo zrobilem samemu. Co do kosztu to mialem na mysli ze taki zbiornik 200 L morskiego to podoby koszt jak 450 L np. Tanganiki z odlowu. Koszt utrzymnia jest wiekszy sam prad. Ale starajmy sie zachecac a nie zniechecac. Mi tez mowiono ze taki zbiornik jak chce to pare tysiecy "sam komuter grotech'a to 1300 zl" ale go nie mam dozuje sam i jest ok. Moze kiedys sobie kupie narazie mi go nie potrzeba. A wiekszy zbiornik to by sie przydał :-)