Zobacz pełną wersję : Podniama wody!!!!
Potrzebuję rady. Co tydzień wymieniam około 15% wody.Woda na podmiane jest odstana prawie 2 dni. Niestety po wymianie w awka woda robi się bardzo mętna i stan taki trwa jakieś 5 dni. Na dzień czy dwa przed kolejną wymianą woda jest tak przejżysta, że zastanawiam się czy mam robić podmianę.Nie wiem co zrobić. Prosze o jakieś sugestie.
Pozdrowionka dla wszystkich
El Habanero
03-25-2004, 23:35
Może masz nieodmulone dno a wodę wlewasz z impetem :?:
Ja w swoich małych akwa wlewam przez lejek od ekspresu do kawy aby nie mącić.
A dawno założone to akwa?
Lord Paszka
03-26-2004, 08:20
Potrzebuję rady. Co tydzień wymieniam około 15% wody.Woda na podmiane jest odstana prawie 2 dni. Niestety po wymianie w awka woda robi się bardzo mętna i stan taki trwa jakieś 5 dni. Na dzień czy dwa przed kolejną wymianą woda jest tak przejżysta, że zastanawiam się czy mam robić podmianę.Nie wiem co zrobić. Prosze o jakieś sugestie.
Pozdrowionka dla wszystkich
Moja diagnoza jest taka. Przy podmianie wody czyścisz również filtr. Masz filtr gąbkowy a gąbke myjesz pod bieżącą, gorącą wodą w celu pozbycia się nieczystości z niej. Niestety przez to wybijasz również bakterie nitryfikacyjne. Po założeniu filtra do akwarium beztabilizuje się cykl azotowy i następuje wylęg pierwotniaka. Stabilizacja trwa tydzień, gdy się ustabilizuje znów czyścisz filtr i kółko się zamyka.
Gąbkę z filtra myj w wodzie, którą spuszczasz z akwarium. Po prostu przelej ją do miednicy i dobrze wymyj gąbkę. Na pewno gąbka nie będzie tak czysta, ale przynajmniej nie wybijesz bakteri nitryfikacyjnych.
Dziekuje za radę :lol: :lol: Lordzie Paszka trafiłes w samo sedno sprawy. Dokładnie czyszcze filtr pod ciepłą wodą. Od dzisiaj zastosuje sie do rady.
:D
Dziekuje za radę :lol: :lol: Lordzie Paszka trafiłes w samo sedno sprawy. Dokładnie czyszcze filtr pod ciepłą wodą. Od dzisiaj zastosuje sie do rady.
:D
Stary wyjadacz z Tego naszego Lorda :D :wink:
Stary wyjadacz z Tego naszego Lorda :D :wink:
I na dodatek jasnowidz!! :wink: :5:
No właśnie też myslałem o pierwotniakach i dlatego zapytałem o założenie.
Po paru dniach trochę bakterii osiadło i woda się klarowała
a później je cyklicznie załatwiałeś.Dlatego dobrze mieć testy na no2 i 3
i wtedy byś wiedział na czym stoisz.
Jeśli chodzi o testy to mam sobie zamiar kupić ale teraz jest krucho z kasa więc bedę musiał jeszcze bez nich sobie radzić :( :(
pociesze cie kolego ze u mnie tez jest krucho z kaska he he:)
challenge
03-28-2004, 16:58
mozesz podmieniac nawet do 30% ale najlepiej jak kolega wspomnial przez lejek a przydaloby sie tez zakupic sobie odmulacz do zwiru albo samemu zrobic z wezyka i butelki z waskim gwintem (te takie zaciskane)
Prowizoryczny odmulacz sobie zrobilem i zawsze odciągam wode z dna. A błąd jaki popełniałem został juz skorygowany :lol: :lol: :lol: .
Dzięki wszystkim za rady :!: :!: :!: . Bez waszej pomocy byłoby mizernie :oops: