PDA

Zobacz pełną wersję : filtr z doniczki

unitek
01-06-2005, 00:33
Witam-jestem tu I-szy raz
Mam do Was pytanie a mianowicie, tworze filtr z doniczki dosyc nietypowy bo, plastikowa doniczka o pojemnosci ok 10letrow bedzie umieszsczona na polce zaraz nad akwa, problem uszczelnienia jej juz rozwiazalem na zasadzie wieka itd. chodzi mi o to czy mozliwe byloby umieszczenie pompki w akwarium do gory nogami tzn zeby pompa wyciagala wode z doniczki za pomoca weza i automatycznie zaciagala wode do tej doniczk chodzi mi o to czy to ma prawo bytu czy piernicze glupoty. bo na moje oko powinno szpulac
Dzieki za konkretne odpowiedzi a tu maly szkic roboczy :lol:

Efendi_rekin
01-06-2005, 01:11
Odwrotnie daj pompe, tak zeby pompowala wode z akwarium do doniczki a z doniczki bedzie juz sama splytac do akwarium(grawitacja) . To co ty probujesz zmontowac to na moje oko nie ma szans powodzenia.

Matrix
01-06-2005, 01:47
dokladanie jest to sump tylko odwrocony wiec wode z akawa pompujesz do doniczki a stamtad sila grawitacji wraca do akwarium czyli wieksza kaskada

unitek
01-06-2005, 10:05
Dzieki wielkie chlopaki za odpowiedzi bo ja u siebie szczerze mowiac to nie mam mozliwosci sie kogo poradzic, pewnie macie racje, ale i tak chyba sprobuje troszke inaczej, mam zbedna pompke 450l/h i sprobuje ja wsadzic do pierwszej komory w tej doniczce zeby wyciagala wode z akwa(jest to niestety albo stety pompka aqaelfan2 i mam wrazenie ze lepiej bedzie wyciagac niz pchac) a pozniej juz sila grawitacji na dol, na weza doplywowego moze jakas gabeczka zeby wylapaywala wieksze syfy
Najprawdopodobniej przez weekend to zrobie zaraz jak skoncze to podziele sie z Wami wrazeniami.

Tomasz Zawół
01-06-2005, 13:13
Tylko przed tym jak zaczniesz to robić to sprawdź na jaką wysokość ta pompka potrafi wyciągnąć wodę.

Ja mam Aquaszut 3W 300l/h i podnosi góra na ok 50 cm.
Dla tego moja samoróbka stoi obok akwa.

unitek
01-06-2005, 17:53
Czysto teoretycznie podnosi na 55cm, oczywiscie przy takiej wysokosci trzeba sie liczyc ze znacznym spadkiem wydajnosci, ale ja musze podnisc max na 15cm to wydaje mi sie ze wydoli.

Matrix
01-06-2005, 19:30
raczej na pewno wydoli tylko pompka musi pracowac w zanurzeniu wiec musisz w tej doniczce zrobic przegrodke i tam wsadzic pompke zeby zawsze tam byla woda.

unitek
01-06-2005, 21:34
Jeszcze raz dzieki chlopaki za zainteresowanie.
Od jutra mam chwile wolnego to cos przy tym pogrzebie mysle ze na poczatku nast tygodnia cos opisze, jezeli wypali to warto to robic raz ze wlasna satysfakcja dla majsterkowiczow a dwa ze koszty marne jak na takie zloze. 3M Cie sie.

unitek
01-10-2005, 23:40
No i sprzet szpula ino fucy :D
Ostatecznie zrobilem tak ze fan2 450l/h pcha wode na gore ok 15cm, nastepnie przechodzi przez 5 komor(gora-dol) i pozniej splywa grawitacyjnie do akwa. Jeżeli ktos ma szafke nad akwa to polecam-koszt doniczka 70cm dluga 4,5 zł i to wszystko bo reszte mialem, oczywiscie troche pracy ale my słodowi to lubimy. Wieko zrobilem z plexy, uszczelka z silikonu skrecane razem z takim pierscieniem od dolu 12 srobkami 5mm do tego fajne motylki i jest wygodnie, teoretycznie nie musialbym zakrywac bo przegrody sa nizsze niz doniczka, ale jakby sie jakims cudem zatkal odplyw to mi nie wypompuje na pokoj.
Mam do Was pytanie co polecacie i w jakiej kolejnosci, bo tak na fanie jest gabka jako prefiltr i myslalem ze nast. gabka gruba-wata-kermazytgruby- kermazyt drobny i nie wiem co na koniec doradzcie cos a moze wogole zmienic wklady?
ps akwa 85*35*35 (parka zeberek i 2 parki barwniakow,wiem wiem nie ten biotop, no i jeszcze jakis zbrojniś)
i jeszcze oprocz tego co zrobilem to zrobilem denny i pogania go tylko powerhedzik 300l/h
Doradzcie co z tymi wkladami jak sie komu chce cos napisac ok? narazie

OLEJ
01-24-2005, 16:37
co do wkladu to ci nie doradze bo nie mam pojecia
ale za to mam ochote ukrasc twoj patent i zaraz przedstawie jak ja to sobie wyobrazam

OLEJ
01-24-2005, 16:53
Czyli tak woda bedzie pompowana za pomoca filtra wewnetrznego AQUQEL FAN3, nastepnie trafia do otwartego u gory zbiornika i splywa w nim w dol.
Warstwy tego filtra to bedzie tak od gory:
-ceramika
-cos jeszcze
-torf granulowany
no i wylot- cos w rodzaju deszczowni, zeby nie powodowalo wiekszych ruchow wody(albo normalny).
prosze powiedzcie co o tym myslicie
czy to w ogule moze dzialac?????????(ma byc to filtr biologiczny)

OLEJ
01-24-2005, 17:00
a mialoby wygladac to tak:

unitek
01-25-2005, 14:16
Pewnie ze powinno dzialac, ale zalezy jak wysoko zamierzasz podnosic tzn, jaki ma byc ten pojemnik(jak wysoki) bo im wyzszy tym wyzej bedziesz musial podnisc = mocniejsza pompka. ogolnie to bedzie dzialac napewno. napisz wiecej szczegolow jakie wymiary tego pojemnika, jakie akwarium, jaka pompka ogolnie napisz cos wiecej
przepraszam za super skladne zdania ale jestem przed obiadem :) i pisze na pretce.

OLEJ
01-25-2005, 14:39
Czyli tak akwa mam 200l, za pompke bedzie robil filtr wewnetrzny AQUAEL'a
zarazem jako filtr mechaniczny. Szlałfik doprowadzajacy wode do mojego filtreka podlacze u wylotu z pompki(AQUAEL FAN 3).

Mój wytwor ma być otwarty na górze, i sie zastanawiam nad dwoma opcjami:
Woda splywala by z poziomuna poziom(wedlug mnei gorsza opcja)
jedna to cos takiego:

OLEJ
01-25-2005, 14:43
Druga opcja(chyba lepsza)
to zamontowanie w odplywie wody zaworku i ustaleniu dzieki niemu stalego poziomu wodu w filtrze.
mniejwiecej tak to wyglada:

OLEJ
01-25-2005, 14:51
Ten szlałfik u góry ma robic za rodzaj zabezpieczenia przed przelaniem sie wody. Co do wysokości to sie jeszcze nie zastanawiałem, ale bedzie to max15cm (tyle miejsca mam nad akwa). Jeśli cały pomysl wypali to najprawdopodobniej kupie oddzielna pompke do niego, ponieważ moj filtr wewnetrzny aktualnie to mi mocno pomaga z dyfuzowaniu co2.

unitek
01-26-2005, 11:51
Na moje oko to to bedzie i chyba wersja z zaworkiem jest rozsadniejsza bo wklady bedziesz mial caly czas zanurzone, tylko dobrze ze masz ten dodatkowy wązyk na gorze bo wystarczy ze troszke przytka ci wklady i lipa, ale z drugiej strony jak zalozysz jakis pre-filterek na pompe to raczej tam zbyt duzo syfu nie bedzie i nie bedzie mialo co ci przytykac i co do dysuzji to sa rozne szkoly ale ja i tak polecam znalezsc topic o dyfuzorze z lipy wg. mnie najlepsza opcja, filterek tez rozpyla ale nie tak drobno jak drewno.

ps. a moze jak bedziesz to mial otwarte to ustal poziom wody troszke ponizej pierwszego poziomu filtracji i zrob sobie cos na wzor zloza zraszanego stosujac na koncowke węza cos jakby zraszacz(a'la koncowka prysznica:-D), ale to juz musisz sam przemyslec bo w sumie chodzi ci glownie o filtracje biologiczna, a jak wszyscy wiemy to dla bakteri potrzebny jest odpowiedni przeplyw i tlen, no i oczywiscie odpowiednie zloze.

sliski
01-26-2005, 12:35
Zrob to raczej tak:

Poziom wody w filtrze regulujesz wysokoscia przegrody niebiesie strzalki to przeplyw wody w normalnych warunkach pracy a czerwone to przeplyw awaryjny na wypadek zbyt wolnej filtracji przez zloze.

wydaje mi sie ze jesli utrzymaszwysoki pozopm wody to powstana miejsca o bardzo wolnym przeplywie to moze doprowadzic do zasiedlenia sie tam bakreti dnitryfikacyjnych moga usuwac ci NO3 z wody redukujac do azotu gazowego. a moze zie tak zdazyc ze wysoki poziom wody spowoduje tylko zmniejszenie flitracji. Coz trzeba to sprawdzic doswiadczalnie. naki wlad mozesz zastosowac bactobale podobno daja niezly efekt.

sliski
01-26-2005, 12:38
acha warto by bylo zrobic jeszcze cis w rodzaju durszlaka rozlozonego nad zlozami zeby zapewnic rownomierny rozplyw wody

OLEJ
01-26-2005, 14:28
Na wstepie chcialem podziekowac za opinie i podpowiedzi.
A teraz tak juz wczoraj obmyslilem jak ostatecznie ma to wygladac i jest to mocno podobne do rysunku SLISKIEGO.
a teraz legenda:
1-komora z ceramiką
2-komora z keramzytem
3-komora z torfem granulowanym
4-komora pusta
5-odplyw wody
6-zawor
7-wplyw wody
8-poziom wody
9-awaryjny odpływ

Zawór teraz jest w sumie nie potrzebny, ale w razie jakis problemów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu wody, można go ustalić za pomocą tego zaworu (wtedy ostatnia komora bedzie zalana wodą)
Wydaje mi sie ze to jest najlepsze rozwiazanie, bo w przegrodzie 1 i 2 zawsze bedzie odpowiedni poziom wody, a w 3-ciej ma byc torf wiec nie ma ruznicy czy bedzie caly czas pod wodą czy nie.

A co do tego co2 to moj filtr ma inna role. Wyglada to tak:
z butli idzie do kostki napowietrzajacej(u mnie nadwutlenkowujacej), ktora lezy na dnie, babelki trafiaja do dzwona, tuz pod powierzchnia wody, ktory jest podmywany przez filtr (znacznie przyspiesza rozpuszczanie).
Jesli kogos ciekawi co i jak to mowcie to opisze (nie marnuje sie ani jeden babelek co2) :D

unitek
01-26-2005, 22:08
No czyli w skrocie troszke odbiegles od planu nr.1 gdzie zalozeniem bylo ze woda bedzie przeplywac pionowo, teraz woda bedzie przeplywac poziomo pomiedzy komorami dokladnie jak u mnie, z tym ze ty zastosowales dodatkowy odplyw w razie "W" a ja to mam szczelnie zamykane zeby mi wody w razie W nie wypompowalo, smigalo caly dzien bez wieka i nic sie nie dzialo ale strzezonego..., acha i przynajmniej ja mam poziom wody ustalany za pomoca 2 rurek w ostatniej komorze, ta biala to jest zwykla pcv a na nia jest na wcisk (szczelnie) troszeczke grubsza (zielona) i przesuwajac zielona ustalam sobie poziom wody w calym filtrze mam nadzieje ze rozumiesz. i tym samym zyskujesz jeszcze jedna komore na jakis wkladzik typu wata albo cos. no i wtedy nie trzeba ci zadnego zaworka. a ata rewizja i tak moze byc.

OLEJ
01-26-2005, 22:39
Unitek
rozumiem, gorzej mi idzie ze zrozumieniem jak podlaczyc swietlowke :wink:
A ta rurka(zielona) to nie glupi pomysl. Jeśli ty juz masz cos takiego i Ci dziala to mozesz mi jeszcze powiedziec ile litrow masz akwa i jakies takie porady co do samego wykonania tebo kubelka.

A tak na marginesie to moj chyba tez bedzie zamkniety, jesli mi sie uda zdobyc odpowiedni pojemnik

aha bym zapomniel podziekowac za zainteresowanie i pomoc
no i moze jeszcze Macie jakies doswiatczenie z tymi swietlowkami to zapraszam: :D
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11398

OLEJ
01-26-2005, 22:53
Sliski co do bakteri denitryfikacyjnych to myslalem raczej o czyms takim:
-tutaj juz sciagnalem od Unitka (z ta rurka)
-to po lewej to jest koniec tego mojego filtra
-problem polega na odpowiednim wyregulowaniu, tak aby czesc wody wyplywala z filtra normalnie a czesc tytm szlałfikiem awaryjnym.
Woda ktora trafi do awaryjnego poplynie do podluznej doniczki, z jakims materjalem(nie wiem z jakim bo sie nie znam). i dopiero z niej do akwa.
Zwazywszy na fakt, ze woda ktora trafi do doniczki, powinna byc uboga wtlen, a bogata w pokarm dla bakteri denitryfikacyjnych(jesli czesc nitryfikacyjna sie dobrze spisze), a woda w doniczce bedzie plynac powoli moze sie udac.

sliski
01-26-2005, 22:58
to zamkniecie wcale nie jest takie dobre....
otwarty jest dodatkowo natleniany... zamkniety moze s drugiej strony przy odpowiednio wolnym przeplywie sluzyc jako denitryfikator ale musi byc zamkniety szczelnie.... dutka to istotnie dobry pomysl latwiejszt do wykonania niz przesowana przegroda jedyny problem moze stanowic dobor odpowiednich rurek.

Kurcze w zasadzie to filtra nie potrzebuje ale wciagnol mnie temat i chyba cos sobie zrobie .... :) Bedzie ciekawie

sliski
01-26-2005, 23:24
hmmm dobre. dolozyc denitryfikacje....jako podloze mozna uzyc bactobali albo zwiry keramzytu czy wkladu ceramicznego. Podluzna doniczka musi byc szczelnie zamknieta i w calosci komory roboczej wypelniona wodadodatkowo pasowalo by zeby woda nie natleniala sie przy wlocie do denitryfikatora..... wlot powinien byc maksymalnie przy dnie a na wezu pasowalo by umiezcic zawor do regolacji. wtedy regolujesz przeplyw w denitryfikatorze.

Na poczatku doniczki beda jeszcze procesy tlenowe pozniej tlen sie wypali zastosoawnie naprzemiennie przegrod pozwoli na wydluzenie drogi i zwiekszt czas przebywania wody w komorze beztlenowej. tylko to pracuje pod jakims tam cisnieniem minimalnym ale pracuje pojawia sie problem z uszczelnieniem. Woda ta niemoze miec kontaktu z powietrzem atmosferycznym bo sie dotleni. W oczyszczalniach sciekow soprawda ma ale ilosc pokarmu dla bakterii jest nieporownywalnie wieksza i wieksza jest ilosc tych bakterii. mozna by zastosowac dokarmianie bakterii. Niewiem tylko czy ma sens dokarmianie bo jak cos nawali to moze byc problem... Uszczelnienie calosci to jeednak troche roboty kiedys probowalem iszcelnic denitryfikator z wiaderka 10l no tetrze min slilkon + tasma klejaca. urzadzenie eksplodowalo przy cicnieniu ok 1,2m H2O . kaplica.... ale chyba znowu sie tym zajme problem stanowi zdobycie odpowiedniego materialu na kubel i wieko...

OLEJ
01-26-2005, 23:55
ja mysle ze zamiast tej doniczki mozna dac taki zamykany podluzny pojemnik na jedzenie, tylko wieczko jakos docisnac i juz. :D .
A co do tego zeby zawor zamontowac u wlotu to tego denitryfikatora to wdety trzeba by troche ten filtr pierwszy przerobic.

A w tym beztlenowym jak juz bedzie zamkniety to chyba mozna walnac kostne napowietrzajaca, telko, ze z co2.
a co do przerubek to trzeba by obnizyc ta rurke co idzie z jednego filtra do drugiego, a podniesc rurke ta c oodprowadza wode do akwa

OLEJ
01-27-2005, 13:08
No plany planami,
pora przejsc do zbierania materialów
Na wstepie zaznacze, ze u mnie to bedzie taki mały filterek (taki raczej eksperymentalny), bo narazie go podczepie do troche slabej pompki, ale jak sie spisze to kupie lepsza pape.
Mam w domu takie dwa pojemniki, na jedzenie z wieczkiem (szczelne jest ale jakie cisnienie wytrzyma to nie wiem)
a oto wymiary:
I pojemnik
25 dlug
14 szer
9 wys

II pojemnik
20 dlug
11 szer
7 wys
i co wy na to??
mi sie wydaje, ze jak cos to sie moga nadac na ten pojemnik do denitryfikacji

sliski
01-27-2005, 13:56
no coz nielatwo bedzie zrobic porzadek z tym pojemnikiem.....
jak zalozysz wklady( uzyj keramzytu) i przegrody musisz solidnie uszczelnic silikonem nie zalujac go:) zamknac pojemnik docisnac czyms i odczekac te 24 h( ja jie napalilem i po 6 h zalalem... trzymal kilka godzin)Potem musisz uzyc czegos zeby trzymalo wieko silikon nie utrzyma on ma tylko uszczelnic. Ja uzylem tasmy do kartonow tasma nie pekla ale kubelek sie rozszczelnil i podloga cala mokra...:/ Na stacjach benzynowych mozna kupic taka tasme do latania wezy poa jest zbrojona wiec powinna byc rewelacyjna jak juz to wszystko ladnie wyschnie to chyba mozna sprobowac zalac.... Trzeba to dokladnie odpowietrzyc.....
Dojrzewanie zloza:) to jest najprzyjemniejsze i najbardziej pracowite za razem.... :
2 dni puszczamy maksymalnie duzy przeplyw
potem kladziemy troche cukru na wlacie albo octu (ja uzylem octu) zapuszczamy tak zeby dostalo sie do kubelka i zakrecamy na jakis czas ok 5 -10 dni
Po tym czasie dokrecamy zaworek talk zeby sie lalo na dobry poszatek ok 1 ml/min i sprawdzamy NO3 i NO2 po kilku dniach pomiar powtarzamy i regulujemy strumien... i tak az do wyregolowania... (na tym etapie jestem) Uwaga denitryfikator misi byc super zaciemniony przewody doprowadzajace najlepiej tez! W przeciwnym razie rozwina sie glony ktore beda produkowaly tlen no i pozamiatane... zadnej denitryfikacji nie bedzie:D Ladowanie do denitryfikatora co2 niema sensu. Pozartym niewiem jak bedzie wplywac agresywny co2 na denitryfikacje.
OLEJ : jak cos ruszysz to daj znac.

OLEJ
01-27-2005, 15:42
Kurcze troche to skomplikowane.
Narazie to ja sie zajme tym filterkiem do nitryfikacji (troche to prostrze), a ta beztlenowa filtracja to troche puzniej. Jeszcza jak ktos moze ma jakis fajny link co do tej denitryfikacji i ewentualnie co do obslugi tego filtra co i jak.

Jak juz zrobie i przetestuje ten filtr to od razu pisze i mowie co i jak.
pozdrawiam

sliski
01-27-2005, 17:40
Olej: ja mam u siebie denitryfikator liniowy tzn 50 m weza o srdnicy 6mm.
dziala ale objetosciowka byla by lepsza.

OLEJ
01-27-2005, 20:01
aha
no ja narazie mam w planie zrobic tylko tlenowy filterek.
Juz nawet mam pojemnik(25dlug; 14wys; 9szer) i zaraz zabieram sie do klejenia przegrodek.

sliski
01-27-2005, 22:52
Olej: jak mozesz do wrzuc jakies foty....

OLEJ
01-27-2005, 23:03
Z fotkami to bedzie problem bo nie mam aparatu cyfrowego. Ale jak juz wszystko zrobie to moze uda mi sie pozyczyc ale obiecac nie moge.

unitek
01-28-2005, 00:04
No to pare zdan od ojca prowadzacego :)
Fotek tez nie wrzuce bo nie mam aparata, ale co do baniaka to mam 100l, stoi to na szafce nad ktora jest polka i naejze oto polce stoi doniczka, w polce na ktorej stoi doniczka zrobilem otwornica 2 dziurki na weze, teraz co do doniczki jest podlozna na 60cm mam w niej powklejane silikonem przegrody ze spienioneo pcv, sczelnosc rozwiazalem w ten sposob, ze doniczka na gorze ma taki rant, ale jego wykorzystalem do usczelki tzn. ulepilem walek z silikonu zaczekalem az wyschnie i uszczelka jak marzenie, pod tym rantem jest pierscien na calym obwodzie ze srubkami do gory a to wszystko jest przykryte kawalkiem pleksy na wymiar i docisniete motylkami mam nadziej ze rozumiecie, acha w dnie doniczki wkleilem na silikonie takie koncowki na weze ogrodowe i mniej wiecej po zastosowaniu roznych redukcji typu rorki o roznej srednicy to wszystko polaczylem, dodam ze wszystko jest na tyle szczelne ze po zatkaniu odplywu palcem pompa nie ma sily pchac wody bo jej cisnienie nie pozwala.
ps legenda : niebieski pierscien ze srubkami, a czerwony to wieko z otworami na te srubki i to wszystko sciskane . amen

OLEJ
01-28-2005, 00:29
No całkiem ładnie
to ja mam akwa 200l i moj filterek bedzie ponad 2 razy mniejszy ale ja wiekszego nie bede potrzebowal, poniewaz w tym moim akwa bedzie biotapik poludniowo azjatycki, czyli duzo roslin i malo ryb(nie bedzie to holender).
Puki co z obsady to mam 4 gurami, 4 mlode kosiarki, i dwa zbrojniki niebieskie. Czyli naprawde malo ryb, ale bedize wiecej, czyli raz nie ma komu syfic ; dwa tlenu nie brakuje czyli w samym akwa jest napewno mnustwo bakterii nitryfikacyjnych. Wiekszym problemem to u mnie jest niedobór co2, a ten filtr to robie tak na troche na zapas.

sliski
01-28-2005, 02:11
Unitek: dobre rozwiazanie zwlaszcza uszczelnienie:) zwine ten patent:)

Olej: Kurcze jak masz tyle roslin to poco ci denitryfikator??? bedziesz itak musial nawozic:)

OLEJ
01-28-2005, 10:23
Chodzi o to, ze ja puki co to jeszcze nie mam tak mocno duzo rozlin, chociaz mam kilka naprawde duzych kryptokonym (jak wyjelem jedna podrosnieta szczepke to miala od lodygi do konca lisci 120cm). Ale ja bede mial rośliny wolno rosnace(narazie 3 gatunki kryptokoryn i mech jawajski), poniewaz to ma byc taki mroczny zbiornik(takie blebsze bagienko) i cala powierzchnia wody bedzie zakryta przez kryptokoryny i plywajace roslinki.

A filterek robie gluwnie po to by przygotowac akwa jak najlepiej dla bocji wspanialych, zawsze mi sie bardzo podobaly ale nigdy nie kupilem, bo sie obawialem, ze mi padna.

A poza tym jak filterek bedzie dobrze dzialal, a nie bedzie potrzebny to go podlacze do mojej tanganiki.

sliski
01-28-2005, 21:32
hehe widzialem dzis pierwszy raz w sklepie denitryfikator!!!
podlaczany do kubelka. Producent serra. Cena 350zl:)
niezle drogie jak niewiem co niestety nie zagladalem do srodka ogladalem samo pudelko z urzadzeniem w srodku

OLEJ
01-28-2005, 23:45
heh ja powiem inaczej ku****ko drogo.
chyba sie oplaca samemu zrobic nawet jakby to prawie nie dzialalo to i tak sie oplaca samemu robic.
Oni w tych sklepach to sobie jajka robia.
Ja chcialem kupic świetlówke 18W. nie pamietam jakiej firmy ale kosztowala 66zl :shock: . No to ja kupilem w sklepie elektrycznym swietlowke philipsa aqua cos tam za 18zl.

A co do mojego filtra to idzie mi to powoli ale juz mam kubelek i przegrodki teraz kombinuje nad obrurkowaniem.

sliski
01-29-2005, 00:36
wiesz co ja chyba zabiore sie za twoj pierwszy pomysl znaczy zloze zraszane. A co do denitryfikatora to objetosciowy jest najlepszy tylko trzeba miec dobre podelko i szczelne....:)

OLEJ
01-29-2005, 10:06
Spoko jeszcze nie opatentowałem :wink: . zatr i tak juz pewnie nie jeden zrobil cos takiego, a tak na marginesie to na moje oko najlatwiej jest zrobic ten filterek, ktory podalem jako ostateczny projekt. Ale juz sie pojawiaja problemy, bo kurde silikon to uszczelniacz a nie klej i te dwie przegrody, ktore sie tylko scianek trzymaja sa troche malo stabilne. ale jakos sobie poradze

doozers
02-18-2005, 11:56
teraz co do doniczki jest podlozna na 60cm mam w niej powklejane silikonem przegrody ze spienioneo pcv, sczelnosc rozwiazalem w ten sposob,

Unitek, jakbyś zrobił przegrody tak, że górna krawędź jest trochę poniżej rantu doniczki, to byś nie musiał wcale uszczelniać doniczki. Jakby się zapchały wkłady to woda pójdzie górą, nad przegrodami do ostatniej przegrody, a tam wężem do akwa :)

Pozdrawiam,
Jacek[/quote]

unitek
02-18-2005, 13:28
Owszem masz racje tez o tym myslalem, ale co jak zatka sie odplyw? moze nie realne ale zawsze istnieje prawo Murphiego:) wtedy mozna zastosowac dodatkowy odplyw w razie jak glowny sie zatka i jeszcze jedno splywajaca woda do akwa wydaje odglos jak woda w klopie uzytkownicy przelewow wszelkiej masci wiedza o co chodzi a tak jest zatkany filter i jest cisza no i dodatkowo kwestia parowania i wychladzania wody tez jet rozwiazana ale mozliwosci bylo duzo
ps. takie a nie inne rozwiazanie bo na poczatku byl plan ze glowica bedzie wyciagac wode z tego fileta a wtedy musi byc szczelnie zeby tez zasysal ale ten plan mial sie nijak do pierwszego uruchomienia tzn zalewania filtra i takie tam pierdoly i wyszlo jak wyszlo w kazdym razie jestem zadowolony bo smiga dobrze