PDA

Zobacz pełną wersję : co to za pyszczaki?

majusia10
01-05-2005, 17:34
hej bylem dzis u mnie w miesice w sklepie ?zoologicznym" jednym z 3 ale ten akurat zalicza sie do dwoch najgorszych i byly trzy rodzaje pyszczakow....
1. Pyszczak
2. Pyszczak sokolofi
3. Pyszczak majgano

najlepsza jest nazwa pierwszej rybki - nie wiadomo o co chodzi :D noi tych pozostalych dwoch tez nie potrafie okreslic co to za gatunek... ktos spotkal sie z takimi nazwami? heh....

Temat przeniesiony z Ogólne (Maran)

Przemek
01-05-2005, 19:24
No niestety tak bywa w polskiej rzeczywistości :( . U mnie w zoologicznych tez zazwyczaj jest napisane: puszczak-7zl i nic wiecej, sprzedawca nie zawsze potrafi nawet odróżnić poszczególne gatunki, a co dopiero zidentyfikować i podać ich nazwe, z reszta nawet nie zawsze wszystkie z nich sa pyszczakami :?
Co do twoich pytań to pod nr. 2 kryje sie zapewne Pseudotropheus socolofi, a pod 3 Melanochromis cyaneorhabdos 'maingano'. Ale nie byl bym tego w 100% pewien bo w polskich sklepach wszystko możliwe :wink:
Pozdrawiam

majusia10
01-05-2005, 20:05
mozliwe ze to sa wlasnie te ryby w akwa w sklepie bylo ich malo i byly zle wybarwione takze ciezko to stwierdzic ale zapewne to byly one :) a co do pyszczaka to chyba podstawowy Yellow bo byl zolty i najtanszy bo po 8 zl a tamte dwa po 11 zlociszy....

pollo
01-05-2005, 20:24
Ano niestety jakby nie mogli pisać nazw łacińskich, ale tacy są polscy sprzedawcy.A tak na marginesie chyba nikt nie przebije w nazewnictwie matki mojego kumpla która stwierdziła do koleżanki że jej syn kupił sobie właśnie "paszczaki" :lol:

marking
01-05-2005, 22:19
Więc gatunki w twoim sklepie to następujące gatunki:
1. -
2. Pseudotropheus socolofi
3. Melanochromis cyaneorhabdos, inaczej melanochromis maingano.
Polecam się oczywiście na przyszłość.

Ted
01-06-2005, 06:08
eh sklepy i ich nazwy ten bez nazwy to może być również
Pseudotropheus saulosi - pyszczak Saulosa
a co do nazw to nawet jak pokazałem na Melanochromis auratus - pyszczak złocisty to sie dowiedziałem że jest to pyszczak danio nic dodać nic ująć