Zobacz pełną wersję : testy
Jakie polecacie niedrogir testy na pH. Teraz troche teraz i niewiem co wybrac tylko zeby były nie drogie bo u mnie krucho z kasą
elektron
03-25-2004, 20:05
akurat ten test jest niezły zooleku, no i tani(najtańszy)
Ja kupiłem ostatnio "Akvin" - czeski jakiś ale kosztuje 10 zł i działa :D
Ja uzywam Hagenowsiego i Zooleka.Zoolek jest tańszy,ale mniej dokładny.Hagen dokładniejszy,ale Zoolek ma wiekszy zakres pomiarowy.Jeśli nie potrzebujesz bardzo dokładnie badać ph to polecam Zooleka.
Destroyer
03-25-2004, 20:18
A używał ktoś może z Tropicala ?
Kaja_xxx
03-25-2004, 21:43
Sera jest całkiem niezła, choć czasami trzeba się dobrze przypatrzeć do której skali dopasować kolor w probówce :lol: Ten teścik kupiłam za jakieś 14 zeta... ale to było kawał czasu temu, nie wiem jak dziś się sprawa przedstawia z cenami testów :lol: Jednak osobiście wolę np. Serę i Tetrę niż Zooleka i Tropicala :P
Pozdrawiam :!:
Sebastian
03-25-2004, 21:49
Obecie używam, jest wydajny i dokładny ale ma skalę co 0.5`.Następny chyba kupię Zooleka.
El Habanero
03-25-2004, 23:55
Sera jest całkiem niezła, choć czasami trzeba się dobrze przypatrzeć do której skali dopasować kolor w probówce
No właśnie, i dlatego jest fafuśna a nie niezła :wink:
Jeżeli coś ma pH powyżej 7 - bardzo trudno rozróżnić.
Kiedyś używałem Zooleka z dużym powodzeniem - poza tym innych testów nie było wtedy w handlu, he, he...
Teraz: Nutrafin Aquarium Test, przedział pH 6,0 - 7,6, markowany przez Hagena. 225 oznaczeń, b.dokładny, dla mnie rewelka. :P
Tylko że cena - 21 zeta w Tesco. :? Ale przy tej ilości oznaczeń chyba się opłaca.
Jeżeli chodzi o Serę, to jestem zadowolony z testów twardości H2O.
Destroyer
03-26-2004, 06:45
Ostatnio byłem u mnie w sklepie i sprzedawca polecał mi Tropicala "Spekterum" 30 ml za 15.99 zł.
Czy ktoś używa tego testu niech powie czy jest fajny czy nie.
[quote=Kaja_xxx]
Teraz: Nutrafin Aquarium Test, przedział pH 6,0 - 7,6, markowany przez Hagena. 225 oznaczeń, b.dokładny, dla mnie rewelka. :P
Tylko że cena - 21 zeta w Tesco. :? Ale przy tej ilości oznaczeń chyba się opłaca.
Patrz tylko na to ze w TESCO jest jeden z najdroższych zoologicznych chyba w Krakowie. Tam wszyskko jest prawie o polowe droższe niz w innym zoologicznym.
ja uzywam testow zooleka i jestem zadowolony najwazniejsze zeby badanie przeprowadzac bardzo dokladnie tzn odczyniki musza miec temp pokojawa, 1 kropla co 5 sec i mieszac 5sec i znow tak samo wtedy test bedzie naprawde dokladny
El Habanero
03-28-2004, 00:05
Patrz tylko na to ze w TESCO jest jeden z najdroższych zoologicznych chyba w Krakowie. Tam wszyskko jest prawie o polowe droższe niz w innym zoologicznym.
Jedne rzeczy są droższe, inne nie. Da się wytrzymać. Ceny ryb nie są kosmiczne, a ryby są zdrowe.
Generalnie faktycznie jest drożej, ale czasem przepłacę z wygodnictwa - przy okazji zakupów w TESCO. :?
A tak naprawdę drogo jest w M1 i Carrefurze :(
Karol Kaniewski
03-28-2004, 00:44
Na ile badan wystarczy taki test pH z Zooleka ??
w tescie zoleka sa dwa przedzily ph (czyli dwie buteleczki z odczynikami) w kazdym z nich mozesz zrobic okolo 300 pomiarow
challenge
03-28-2004, 17:00
testy tropicala sa dobre i 2 razy ransze niz sery