PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka woda dla Skalarów?

Gruszek
03-25-2004, 17:15
Czy skalary pływają w Amazonce :?: Tam jest "biała" woda, prawda?
Jakie ma parametry?
Dziękuję
Gruszek

Kaja_xxx
03-25-2004, 21:07
Zgadza się, skalary pochodzą z Amazonki- jej nizin i dorzeczy. Nie wiem jaka tam dokładnie jest woda ale mogę podać opowiednie parametry. Zapewne wiesz że akwarium dla tej rybki powinno być dość duże (do tego conajmiej 50 cm wysokości). Temp.: 23-28 st. C, pH 5,5-7, woda miękka lub średno twarda (do 5 st. n), filtrowana przez torf i delikatnie napowietrzana.

Pozdrawiam

Lord Paszka
03-26-2004, 08:28
Czy skalary pływają w Amazonce :?: Tam jest "biała" woda, prawda?
Jakie ma parametry?
Dziękuję
Gruszek

Niektórzy hodowcy polecają dodać do wody garbników. Woda nabiera kolory słomkowego więc nie jest do końca biała ... z resztą jak woda w Amazonce.

Duch
03-26-2004, 08:51
Co do koloru wody to proponuję obejżeć :
http://www.finarama.com/gallery/amano.htm
Co prawda są to Altumy ale zawsze daje to jakieś pojęcie o naturalnym biotopie amazonki :D . Jak widać w naturalnym środowisku neonów i skalarów niewiele rośnie i jest masa garbników.

Lord Paszka
03-26-2004, 09:47
Co prawda są to Altumy ale zawsze daje to jakieś pojęcie o naturalnym biotopie amazonki :D . Jak widać w naturalnym środowisku neonów i skalarów niewiele rośnie i jest masa garbników.

Zdjęcia piękne Duchu, po prostu genialne. Właśnie ten gatunek będę hodował w przyszłości.

Mała poprawka, Pterophyllum Altum nie żyje w Amazonce. Zamieszuje on górne dorzecza rzeki Orinoko.

kulles
04-01-2004, 21:08
Jak w temacie i gdziemogę kupić orginalne altumy w okolicach wawy???

Katka
04-02-2004, 09:08

Wow :shock: , to wygląda prawie jak u mnie :wink: :lol: , kolorek wody dokładnie ten sam :D .
Super zdjęcia :!: .

Duch
04-02-2004, 09:45
Jak w temacie i gdziemogę kupić orginalne altumy w okolicach wawy???

W okolicy to nie wiem ale są napewno w Diskus-zoo na Radzymińskiej. Ostatnio widziałem w Tesco na Górczewskiej (ale tam został tylko jeden niedobitek z "bańką" na oku)

challenge
04-03-2004, 08:00
fajne fotki ale moim zdaniem to jest nie biala a czarna woda prawda?

corydoras
04-05-2004, 16:17
altumy sa boskie....
a jesli chcemy stworzyc podobne warunki rybom jak w naturze to roslinki powinny byc brudne , paskudne i obskubane :lol:

Gruszek
04-07-2004, 17:46
To znaczy piękne dywany z trawki australijskiej odpadają? :(

Rav_Lublin
04-09-2004, 08:12
wody amazonki sa nazywane czarnymi, a to ze wzgledu na duza obecnosc garbnikow. Jest to woda o odzczynie kwasnym, bardzo miekka.
http://republika.pl/msa/akwa/im008074.jpg
ale nie ma potrzeby robic az takiej biochemi wody. Skalary zyja od b.wielu pokolen w akwariach i sa przyzwyczajone do wody twardszej i mniej kwasnej. Smialo sie w "kranowie" rozmnazaja i ciesza sie dobrym zdrowiem. Oczywiscie nalezy dbac o biochemie wody, ale bez przesady nie musi to byc czarna woda amazonki. Wlozenie korzenia obniza PH a z moich doswiadczen wynika, iz twardosc nie ma az takiego wielkiego znaczenia - u mnie przy TWo = 16-18 b. czesto skladaja ikre i obecnie mam juz maluchy bez obnizania twardosci.

Gruszek
04-14-2004, 16:42
Wlozenie korzenia obniza PH
Łupina z orzecha kokosowego działa tak samo?

Rav_Lublin
04-16-2004, 09:53
Wlozenie korzenia obniza PH
Łupina z orzecha kokosowego działa tak samo?

Nie mam pojecia czy łupina tez obniza PH, ale mysle, że też ale w mniejszym stopniu.

Vincenzo
05-05-2004, 06:08
Mam u siebie trzy skalary w akwarium biotopowym wód ameryki południowej (też jestem przekonany, że dorzecze Amazonki to "czarne wody") m.in. trzy skalary (samiec standard "diamentowy" i dwie złote samiczki). Doskonale służy im dodatem garbników i substancji torfowych (używam ToruMin w dawkach zaleganych przez producenta). Mają się doskonale, o czym swiadczą liczne tarła zwieńczone sukcesem. Preparaty torfowe polecam! Poza tym jest to szansa na bezpieczne obniżenie pH wody.
Vincenzo