Zobacz pełną wersję : odmulacz-jak zrobić?
Mam akwarium około 14 l i chodzi o odmulanie, jak zrobić własny odmulacz bo kupno takiego w slepie przy takim litrze to w 3 minuty mi wode wypłucze zanim zdaze odmulić.
Efendi_rekin
01-04-2005, 22:01
Pierwsza sprawa moim zdaniem to zmniejszenie sednicy weza (np zastosowanie wezyka od napowietrzacza) i dobranie odpowiedniej koncowki (np ze strzykawki o odpowiedniej wielkosci). Wycisgamu tloczek i zostaje nam czesc z podzialka, z tej czesci odcinamy koncowke ktora dostosowana jest na igle (ale ta czesc jest za cieka)rozwiercamy odrobine otwor (ale nie za bradzo zeby wezyk nam nie przechodzil przez otowr) i najlepiej przykleic na stale wezyk bezposrednio do strzykawki.
To tak na predce wymyslone :D.
A tak serio to sprawa polega na zmniejszeniu srednicy weza i dobranie odpowiedniej wielkosci koncowki.
dziekuje, ja słaba jestem w wynalazkach :D niestety, cos wymysle pod twoje wskazówki.
Tomasz Zawół
01-05-2005, 08:25
Do takiego małego akwa kup sobie zwykły odmulacz w sklepie akwarystycznym. Kosz 10 zł.
Razem z pompką powierzną da ci to super zestaw.
Po co się męczyć. Przecież to nie jest jakiś tam wielki wydatek.
tylko chodzi o to ze odmulacz zwykły ciagnie duzo wody i zanim bym wyczysciła dno to by cała woda uciekła....tak przeczytałam juz gdzies.
Efendi_rekin
01-05-2005, 11:26
Do takiego małego akwa kup sobie zwykły odmulacz w sklepie akwarystycznym. Kosz 10 zł.
Razem z pompką powierzną da ci to super zestaw.
Po co się męczyć. Przecież to nie jest jakiś tam wielki wydatek.
Ale to jest dzial DIY i nie wolno zapomniec o przyjemnosci tworzenia i majsterkowania i satysfakcji z wlasnorecznie wykonanych urzadzen. :D:D:D
Tomasz Zawół
01-05-2005, 12:18
tylko chodzi o to ze odmulacz zwykły ciagnie duzo wody i zanim bym wyczysciła dno to by cała woda uciekła....tak przeczytałam juz gdzies.
Ale przecież ta woda wraca z powrotem do baniaka. Obieg zamknięty.
Cały syf zbiera się w woreczku.
Ale to jest dzial DIY i nie wolno zapomniec o przyjemnosci tworzenia i majsterkowania i satysfakcji z wlasnorecznie wykonanych urzadzen.
Dział działem. Ale to musi mieć jakiś sens.
W tym przypadku koszty pracy przewyższają koszty samego urządzenia.
:wink:
o.k woda wraca, tylko zanim wyczyszcze syfki to mi braknie wody w akwarium zeby porzadnie wyczyscic. ale tak jak mowił Efendi to kawalek rurki i cos na koncu mysle ze to nie wielka sztuka w tworzeniu :)
Tomasz Zawół
01-06-2005, 13:32
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy.
Przez "zwykły" odmulacz mam na myśli coś takiego "to nie jest reklama"http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38908915
To dlaczego ma ci braknąć wody :roll:
nie wiem, ktos mi tak kiedys napisał ze mam zbyt male akwa na odmulacz wiec postanowiłam spytac jak zrobic samemu i to wszystko, ale skoro mówisz ze sie da to ok :D