PDA

Zobacz pełną wersję : Wkłady do Fan Mini

Ryjek
03-25-2004, 16:32
Czy do filtra Fan Mini można stosować dodatkowo (wewnątrz filtra) wkłady, które zapobiegną mętnieniu wodu, np. wkłady z węglem ?

Wiem, że dla niektórych to może smieszne pytanie ale proszę o pomoc.

Duch
03-25-2004, 19:17
Można spróbować ......ale chyba nie warto ...jest tam tak mało miejsca że ledwo mieści się ten skrawek gąbki. Ja wogóle wywaliłem obudowę i przerobiłem ten filtr ( :arrow: dział DIY) zakładając na niego znaaacznie większą gąbkę. Filtr po przeróbce jest widoczny na :
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/files/baniak_welon_w.jpg
Obecnie pracuje w akwa 25l. Jeżeli chcesz zastosować węgiel aktywny to prostrzym rozwiązaniem będzie zakup woreczka Zooleka (umieszcza się go przed wylotem filtra) lub przygotowanie pończochy z węglem aktywnym i wsadzenie jej zamiast gąbki lub umieszczenie przed wylotem filtra. Przypominam że węgiel aktywny służy do "wyciągania" substancji z wody (zarówno szkodliwych jak i pożytecznych np.nawozów) i powinno się go stosować krótko (dzień/dwa). Po dłuższym okresie może dojść do uwolnienia "pochłoniętych" substancji....

Ryjek
03-25-2004, 19:58
Dzieki za info :) Też mam welony ale moje okropnie brudzą i są strasznymi żarłokami :D