PDA

Zobacz pełną wersję : Sosnowiec

Asree
09-06-2007, 10:23
Po koleji, nie pamiętam wszystkich nazw więc piszcie:

- Auchan -?- ceny dosyć wysokie, wyboru jest troche już dawno nie widziałem chorych ryb.

- Plejada -Zwierzak- paść nad paściami, wysokie ceny i jeszcze nie trafiłem tak żeby nie było chorych ryb albo jakichś śniętych, byłem dzisiaj dogorywała molinezja :/

- Real -?- wybór spory ale ceny też średnie zależy co, ryby raczej zdrowe i zadbane

- Centrum akwarystyczne ul. Braci Miroszewskich obecnie już za Plusem :) Ceny bardzo fajne, ale nie polecam ryb, bo są w nienajlepszym stanie i raczej długo nie pożyją, a chorobe można przywlec. Sprzęt dosyć tani. Sprzedawca średnio zna się na rybach i hodowli.

- Malawi - chyba każdy zna, ceny są na stronce http://sklepmalawi.pl/sklep/ Nowa siedziba na ul.Teatralnej w Supermarkecie.

- Sklep Zoo ul. Hallera - Sklep stary jak świat :) Jak byłem mały to już był ceny są średnie i wybór też, ale można wszystko zamówić i zapytać.

- Sklep Zoo ul. S... :) w bramie niedaleko komendy głównej :) ceny niskie i czasem można znaleźć fajne ryby.

- Sklep Zoo ul. Ostrogórska w wieżowcach, po drodze na giełdę w Mysłowicach.

Nemo7
09-06-2007, 12:33
Szukałem ostatnio sklepów w Sosnowcu i znalazłem tylko w Plejadzi i przy wylocie z Sosnowca do Mysłowic.

Bryku
09-06-2007, 15:40
Jeszcze jest sklep na ul. 1 Maja tuz przed komenda policji w bramie :) co do cen i fachowej obsługi to nie moge nic powiedziec bo bylem tylko przejazdem :P ale wiem ze tam jest :P:)

Asree
09-06-2007, 15:59
Jeszcze jest sklep na ul. 1 Maja tuz przed komenda policji w bramie :) co do cen i fachowej obsługi to nie moge nic powiedziec bo bylem tylko przejazdem :P ale wiem ze tam jest :P:)

No to jest ten sklep co nie jestem pewien na jakiej ulicy jest :) ja go wpisałem jako Sobeskiego :P Jest jeszcze możliwość. że to jest Piłsudskiego :) ale ta chyba się kończy na skrzyżowaniu z 3-go Maja :) A skoleji 1-go Maja zaczyna się od Ostrogórskiej :P nie wspominając, że na Ludwiku zaczyna się ulica Andersa :), a od strony Czeladzi jest Baczyńskiego :P
Tak więc na jednej ulicy mamy 5 ulic :P Więc współczuje komuś, kto będzie próbował znaleźć jakiś konkretny adres :P

Nemo7
09-06-2007, 17:53
Czemu współczujesz ? :D Mapa i jazda w miasto ewentualnie ludzi pytać. ;)

alganow
09-06-2007, 22:33
- Sklep Zoo ul. Sobieskiego
chyba jednak chodziło Ci o ulice Sienkiewicza, to ta między Piłsudskiego i 1-go Maja :)

Sklep Malawi właśnie został otwarty w nowej siedzibie w Supermarkecie na Teatralnej. na dniach ponoć ma sie pojawić więcej ryb

Asree
09-07-2007, 05:47
Dzisiaj to raczej nie będe tam jechał, ale w poniedziałek zobacze jak ta cholera sie nazywa :) W każdym razie pytać o komende główna i każdy będzie wiedział :P

Sosmichal
10-12-2007, 20:14
No to ja się wypowiem teraz.
Jestem trochę porąbany i odwiedzam różne sklepy akwarystyczne w mojej okolicy.

Auchan- przenieśli akwarystykę na parter. Ryby raczej zdrowe ale rewelacji co do gatunków nie ma. Rośliny w strasznych cenach. Jeśli chodzi o sprzęt to jest dużo ale drogo.

Plejada - podobnie. "zauroczył" mnie jedynie jeden sprzedawca, z którym można pogadać i rozsądnie poradzi. Ale trzeba pokazać że się na tym trochę zna bo jak nie to wcisną każde badziewie.

Malawi- szukałem nowej siedziby. Nie znalazłem.
Swoją drogą jeśli ktoś wie gdzie to jest to proszę o kontakt.

Real ( dawniej Geant, czy Carrefour, w stronę Milowic) - lepsze ceny niż w plejadzie. Nie chcę uchodzić za szowinistę ale z facetami w tym sklepie można pogadać. Z kobietami nie.

Hurtownia akwarystyczna przy Braci Mieroszewskich - sporo sprzętu w naprawdę dobrej cenie. Tanie akwaria, filtry, żwir itp.
Nawoozy dla roślin, których w innych miejscach nie widziałem.
Tanie rośliny. To głównie raj dla Malawi, ale standardowe ryby innych biotopów też można kupić trochę taniej (lecz ich wybór jest ograniczony).

Orla (koło PLUSA)- mały wybór, drogo.

Ul. Hallera- stosunkowo nie drogo. Sprzedawca jest mało przyjemny. Średni wybór.

Gnomowoto
10-31-2007, 14:16
No też miałęm problem ze znalezieniem. Jest w Supermarkecie, ale wchodzi sie trochę dziwnie tak jakby z parkingu koło byłego Nomi, więc z boku sklepu.

Bryku
10-31-2007, 16:43
No to jest ten sklep co nie jestem pewien na jakiej ulicy jest :) ja go wpisałem jako Sobeskiego :P Jest jeszcze możliwość. że to jest Piłsudskiego :) ale ta chyba się kończy na skrzyżowaniu z 3-go Maja :) A skoleji 1-go Maja zaczyna się od Ostrogórskiej :P nie wspominając, że na Ludwiku zaczyna się ulica Andersa :), a od strony Czeladzi jest Baczyńskiego :P
Tak więc na jednej ulicy mamy 5 ulic :P Więc współczuje komuś, kto będzie próbował znaleźć jakiś konkretny adres :P

to zes teraz namieszal :D :D:D:D:D:D jak ktos po twich wskazowkach trafi do tego sklepu to dam Ci browarka :) fakt ze ulice sa tam pokrecone ale Baczyńskiego do tego nie mieszaj bo ja na niej mieszkam i gdzie tam do centrum :P Baczyńskiego masz prawie przez cale milowice i ciagnie sie do mostu kolo MC Donald potem ta ulica przechodzi w Piłsudzkiego ona sie ciagnie az do Plazy w Sosnowcu tam przechodzi w Sienkiewicza :P a jeszcze wtrace ze zaraz za mostem kolejowym skrecajac w lewo na skrzyzowaniu zaczyna sie 3-ego Maja Wszystko podalem w kolejnosci jadac od Milowic :) i sklep sie w takim razie znajduje na Pilsudzkiego :P pozdrawiam :)

Asree bo jest lub byl sklep na Sobieskiego taki po schodkach w dol w bloku, tzn jak bys jechal od milowic to z pilsudzkiego skrecasz w prawo na Jana III Sobieksiego ( tam tramwaj 15 jedzie ) przejezdzasz moze z 100 - 200 metrow i po lewej stronie w bloku byl sklep akwarystyczny pisze byl bo ostatnio jak bylem to widzialem tylko kartke "Likwidacja sklepu" i niestety byl zamkniety wiec czy istnieje do teraz to nie wiem :D:P

Gnomowoto
04-21-2008, 10:32
Chciałem polecić wszystkim sklep przy ulicy Piłsudskiego 8 (ten koło komendy o którym pisano już na tym forum). Pierwsze wrażenie może być mylące (sam się przekonałem). Sklep ten pamiętam jeszcze jako dzieciak, był wtedy od frontu kamienicy teraz wewnatrz podwórza.
Sprzętu nie wiele, dobrego ale dosyć drogiego, ale to nie jest największy plus obiektu. Można trafić naprawdę ciekawe ryby i rośliny po nie najgorszych cenach. Np pielęgnice elioti po 3 zł, piękne standardy gupika 3-4 zł sztuka, odmiany platek o których przy zalewie tajwańsko-chińskiej producji można tylko pomarzyć (sam kupiłem czerwone wagtaile kometki po 4 zł). W rozmowie okazało się że pani właścicielka nie kupuje ryb na giełdach lecz od prywatnych hodowców i z małych hodowli, lokalnie więc nie ma problemu z adaptacją do wody, wszystko żyje i nie choruje. Co więcej chętnie przyjmuje nadwyżki hodowlane.
To samo dotyczy roslin. Odwiedzam jak mogę najczęściej zwykle 4 razy na miesiąc, i co drugi raz trafia się coś ciekawego.

Gnomowoto
05-28-2008, 12:13
Tym razem smutna wiadomość, właścicielka sklepu na Hallera rezygnuje ze sprzedaży żywych rybek. Pokarmy sprzęt itp będą oczywiście nadal do nabycia, ale to już nie będzie to samo .

Sosmichal
10-03-2008, 20:16
Do tych wszystkich sklepów dodam jeszcze jeden:
Sklep znajduje się w Mini Malu na Zagórzu. To jest ulica Braci Mieroszewskich
(koło BP).
Byłem tam tylko raz.
Na pierwszy rzut oka to taki mały sklep hipermarketowy.
Sporo ryb.
Trochę sprzętu.
Ceny ryb średnie.

tomtat
10-04-2008, 17:48
Do tych wszystkich sklepów dodam jeszcze jeden:
Sklep znajduje się w Mini Malu na Zagórzu. To jest ulica Braci Mieroszewskich
(koło BP).

Sklep nazywa sie Billa, kiedyś był to Mini Mal, ale i tak wszyscy używaja starej nazwy :-D. Poprawiam, żeby nikt nie błądził :)

Gnomowoto
02-20-2009, 19:26
Ostatnio trafiłem do sklepu na parterze bloku przy ulicy Kierocińskiej (Stary Sosnowiec), niestety nie znam numeru, ale jest to pierwszy blok od Lidla praktycznie na wprost klasztoru. Reklama duża więc nie sposób przeoczyć. Rybek niewiele ale ceny całkiem przystępne. Akcesoria w naprawdę sympatycznych cenach. Pani poinformowała mnie że dostawy mają zwykle we wtorek (jak większość sklepów w naszym regionie :-D) i wtedy wybór jest lepszy. Wybiorę się w tygodniu to sprawdzimy.

Rybolok
02-20-2009, 20:01
a co sądzice o Centrum Akwarystycznym na ul. Braci Miroszewskich 50 (Szyb Józef) w Sosnowcu na Zagórzu?

Gnomowoto
02-20-2009, 20:24
Niestety byłem tam tak dawno że ocena może być nieaktualna. Ale wrażenie pozytywne było sporo sprzetu w umiarkowanej cenie i ładne niedrogie rośliny.

Myszon
02-20-2009, 20:29
Gdzie warto jeszcze wdepną oprócz Malawi i sklepu przy komendzie?

Może być w będzinie, dąbrowie górniczej :) Katowicach :D Chorzów też :)

Rybolok
02-20-2009, 20:37
Centrum Akwarystyczne w Sosnowcu według mnie jest godne polecenia, byłem tam około 2tyg temu i jestem pozytywnie zaskoczony, wiele sprzetu i bardzo duzo korzeni a tym bardziej ryb i roslin, sklep malawi koncentruje sie głownie na biotopie malawi, ale znajdzie sie tam rowniez krewetki, rosliny i sprzęt. W Będzinie jest kilka małych prywatnych sklepików,jest tam mały wybór. Najwiekszy sklep zoologiczny to sklep w m1 w czeladzi. NIE POLECAM, krewetka Red Cherry kosztuje 16zł która w sklepie malawi kosztuje 4,5. Pozatym ryby chore i brzydkie, Rosliny drogie nie mówia juz o kosmicznych cenach sprzetu.

rama
02-20-2009, 23:35
Chorzów
ul. Powstańców 5 - sklep dobrze zaopatrzony, tani i ryby są zdrowe POLECAM - TYLKO W NIM KUPUJE
ul. Styczyńskiego 1 - średnio zaopatrzony, ryby wyglądają w nim na zdrowe, ceny średnie.
pl. Waryńskiego 6 (Chorzów Batory) - sklep średnio zaopatrzony, mały wybór ryb oraz roślin - Pani, ale się raczej zna na rybkach bo nie wcisnęła ostatnio gościowi skalara do 60 litrów.
ul. Lisieckiego - nr nie znam - sklep bardziej wędkarski niż zoologiczny - ryby średniej kondycji, mała wiedza akwarystyczna - ceny średnie.
ul. Karłowicza - od strony Stefana Batorego taki pawilon - nr nie znam - kolejny sklep średniej jakości - brak żywych roślin, ceny średnie

Świętochłowice
ul. Pocztowa - w bramie od głównej ulicy Katowickiej po lewej stronie - sklep dobrze zaopatrzony, duży wybór ryb, ceny średnie - najlepszy sklep w Świętochłowicach zoologiczny

adamjas
03-01-2009, 09:22
A ja mam pytanie troszkę z innej beczki. Czy sklep http://www.sklepmalawi.eu/ i sklep http://www.malawishop.pl/ To są dwa zupełnie inne sklepy? Czy może to jeden i ten sam właściciel. Jeżeli dwa zupełnie inne, konkurencyjne - to proszę, napiszcie który waszym zdaniem jest pewniejszy (pod względem zakupu sprzętu, gdzie się łatwiej dogadać i gdzie się mniej czeka).

Gnomowoto
03-01-2009, 19:11
Z tego co wiem, chodzi o ten sam sklep. Malawi to Malawi marka sama w sobie. Jak wiadomo ideałow nie ma ale na 90% OK co mnie w zupełności wystarcza.

adamjas
09-24-2009, 13:35
Z tego co wiem, chodzi o ten sam sklep. Malawi to Malawi marka sama w sobie.

Dla potomnych, jednak to nie ta sama firma, tylko dwa oddzielne sklepy.