PDA

Zobacz pełną wersję : Przemoc między krewetkami

Messiah_182
01-03-2005, 20:46
Witam

Chciałem spytać o przemoc między krewetkami. Kiedyś już chyba o to pytałem ale nie mogę znaleść tego posta.

A więc czy krewetki walczą między sobą?

W akwa mam amano i filtrujące.

Chcę kupić jeszcze szkliste ale kiedyś ktoś mi mówił że zadziorne są.

Dziś kupiłem 2 sztuki których nie mogę zidentyfikować. W sklepie powiedzieli że mieli dostać szkliste ale przyszły te. Koloru są czarnego - pod światło wyglądają trochę jak bardzo ciemno niebieskie.

Jutro postaram sie fotki dać jak pożyczę aparat.

Wyglądają jak Malaysian Rainbow Shrimp Caridina sp. Rainbow http://www.azgardens.com/shrimpfactory.php ale pewien nie jestem. Czy są jeszcze jakieś inne krewetki takiego koloru??

Co myślicie o podawaniu jodu do wody?? Podobno dobrze wpływa na krewetki ale wiem dokładnie na co to nie wiem.

Pozdrawiam

Messiah_182

Paddy West
01-03-2005, 20:53
Nie slyszalem o walkach miedzy krewetkami. Mam u siebie kilka amano i jest spokoj. Filltrujace tez sa lagodne. Szkliste to faktycznie lobuzy - mialem kiedys jedna. Na amanki nie polowala, w ogolen ie zwracala na nie uwagi ale czynila spustoszenie wsrod mlodych neonkow i gupikow...

Pozdrawiam - PW

Messiah_182
01-04-2005, 10:01
Szkliste zaczepiały neony?? Bo u mnie pływa 10 sztuk. W sumie nie są już takie małe.

Te czarne które wczoraj kupiłem ślicznie czyszczą wszystko w akwa. Amano przy nich trochę gorzej wypadają chyba że moje już są na tyle duże że obijać się zaczeły :)

Pozdrawiam

Messiah_182

Paddy West
01-04-2005, 11:45
Wiekszych neonow nie szklista nie powinna ruszac stuprocentowej pewnosci dac ci nie moge. Mialem szklista i kupilem sobie 8 neonkow - takich okolo 1.5 cm, moze troche wiecej ale 2 cm to one nie mialy. I co rano bylo jednego mniej... zastanawialme sie co to az czwartego ranka przylapalem krewetke w kokosie z neonkiem( wlasciwie to juz polneonkiem :wink: ) w szczypcach. Reszta obsady na pewno ich nie mordowala wiec sprawa chyba jest jasna....

Pozdrawiam - PW

Marta Podraza
01-04-2005, 14:30
Messiah skąd jesteś chodzi mi o to w jakim mieście kupiłeś te krewetki bo jak Duch i Amisu zrobili na forum propagandę krewetkową to ja jestem cała chora. Chcę jechać do Warszawy ale przecież nie pojadę specjalnie po krewetki bo 300 zł muszę wydać na paliwo.
Ja mam na razie filtrujące dosyć już duże i nigdy nie widziałam u nich przejawów agresji. Jezeli chodzi o jod to należy go dodawać do wody co bardzo ułatwia krewetką wylinkę. Ja kupuję SERA MORENA bo w jego składzie jest jod i krewetki czują się świetnie.

Messiah_182
01-04-2005, 15:33
Ja mieszkam pod Lublinem. Z tego co widzę na mapie co z Sosnowca masz chyba dalej do Lublina niż do Wawy.

W Lublinie też nie ma za dużego wyboru. Szkliste można spotkać prawie zawsze ale Amano i Filtrujące to jak się trafią to jest dobrze. No i te czarne co spotkałem. Jutro chyba jeszcze sobie ich dokupie jak będą jeszcze w sklepie.

PS. Ja też choruję na krewetki - to jakaś strasznie zaraźliwa choroba :)

Pozdrawiam

Messiah_182

Mregal
01-04-2005, 16:23
przecież nie pojadę specjalnie po krewetki bo 300 zł muszę wydać na paliwo.

To nie mogłaś dogadać się z Amisu, o transport krewetek, proponowała transport przez PKP.
Jeśli dobrze pamiętam kosztuje to 25 zł.

Duch
01-04-2005, 16:57
A więc czy krewetki walczą między sobą?
Owszem walczą ale głównie te z gatunku Macrobrachium(czyli te z wydłużonymi przednimi kończynami zakończonymi szczypcami np. krewetka szklista). Są to krewetki raczej terytorialne potrafiące atakować narybek, małe ryby (o czym pisał Paddy West) oraz np. młode krewetki karłowate (cherry, tiger, amano i reszta bandy :wink: ). W przypadku krewetek z gatunku Caridina i Neocaridina walki raczej nie mają miejsca...są to raczej małe potyczki "godowe" lub bijatyki o żarcie :lol: .

Wyglądają jak Malaysian Rainbow Shrimp Caridina sp. Rainbow http://www.azgardens.com/shrimpfactory.php ale pewien nie jestem. Czy są jeszcze jakieś inne krewetki takiego koloru??
"Rainbow" występuje w bardzo wielu odmianach kolorystycznych i na dobrą sprawę niewiele wiadomo o tej krewetce. U mnie w akwarium pojawiła się ostatnio biała krewetka. Przypuszczalnie może to być właśnie "Rainbow" (mimo iż rodzice mają kolor ciemno fioletowy).
Istnieje jeszcze krewetka "Ghost", która ma kolor granatowy jednak nic o niej nie wiem. Azjaci wymyślają tyle nazw handlowych że trudno się połapać. Inna mozliwość to jakaś odmiana "Cherry" (widziałem gdzieś fotkę niemal całej czarnej cherry).

Marta Podraza
01-04-2005, 21:36
Mregal dzięki za podpowiedź może poroszę Amisu jak znów będzie miała krewetki bo z tego co wiem to jej się właśnie skończyły, ale zdaję sobie też sprawę że jest to duży kłopot a i pewne ryzyko.
Wracając do krewetek to miałam kiedyś piękną ogromną malezyjską. Była super radziła sobie nawet z dużymi pielęgnicami bo w razie zagrozenia wystawiała swoje szczypce.

Jackie
01-04-2005, 23:35
Chciałem spytać o przemoc między krewetkami. Kiedyś już chyba o to pytałem ale nie mogę znaleść tego posta.

Widzę za to że nie miałeś problemu ze znalezieniem zdjęcia na swój emblemat - to jest zdjęcie Chrisa Lukhaupa, mam nadzieję że dał Ci pozwolenie na jego wykorzystanie?

Jackie
01-04-2005, 23:44
Inna mozliwość to jakaś odmiana "Cherry" (widziałem gdzieś fotkę niemal całej czarnej cherry).

Odmiana barwna Neocaridina denticulata sinensis ("Cherry" to odmiana czerwona). Znana jako "Blue". Niekiedy jest tak ciemna że wydaje się czarna.

Ale niekoniecznie musi to być "Blue". Importerzy sami nie wiedzą co sprowadzają :(

Messiah_182
01-05-2005, 07:19
Widzę za to że nie miałeś problemu ze znalezieniem zdjęcia na swój emblemat - to jest zdjęcie Chrisa Lukhaupa, mam nadzieję że dał Ci pozwolenie na jego wykorzystanie?

Teraz lepiej??

Pozdrawiam

Messiah_182

Jackie
01-05-2005, 16:33
Chcę jechać do Warszawy ale przecież nie pojadę specjalnie po krewetki bo 300 zł muszę wydać na paliwo.

Można zamówić telefonicznie, zapłacisz dodatkowo jedynie za przesyłkę.

Jezeli chodzi o jod to należy go dodawać do wody co bardzo ułatwia krewetką wylinkę.

Nie ma na to dowodów w przypadku krewetek słodkowodnych. Istnieją jednak doniesienia że krewetki słodkowodne mogą mieć problemy z wylinką w przypadku zbyt twardej wody.

Duch
01-05-2005, 16:42
Odmiana barwna Neocaridina denticulata sinensis ("Cherry" to odmiana czerwona). Znana jako "Blue". Niekiedy jest tak ciemna że wydaje się czarna.

Może i masz rację Jackie :wink: ...tak jak napisałem wcześniej, Azjaci wymyslają swoje własne nazwy. Ja np. widziałem niemal czarną Neocaridina denticulata sinensis podpisaną jako "Brown Cherry" :D ...bądź tu człowieku mądry :wink: ....

Maran
01-05-2005, 16:43
Istnieją jednak doniesienia że krewetki słodkowodne mogą mieć problemy z wylinką w przypadku zbyt twardej wody.
A czy możesz podać jakąś wartość i czy odnosi się to do twardości węglanowej czy ogólnej ?

Jackie
01-05-2005, 16:48
Istnieją jednak doniesienia że krewetki słodkowodne mogą mieć problemy z wylinką w przypadku zbyt twardej wody.
A czy możesz podać jakąś wartość i czy odnosi się to do twardości węglanowej czy ogólnej ?

Nie wiadomo, będę starała się dowiedzieć, bo temat mnie bardzo ciekawi. Stawiam na twardość węglanową, ale nie wiem czy mam rację. To na razie tylko przypuszczenie. Niekiedy akwaryści obserwują zjawisko "męczenia" się krewetki (wygląda to jakby nie mogła przejść wylinki choć bardzo się stara), po czym zwierzę pada.

Podobne zjawisko u niektórych raków związane jest ze zbyt dużą twardością wody. Rak skorupiak i krewetka skorupiak - ale nigdzie nie jest powiedziane że istnieje jakiś związek.

Jak tylko jsię czegoś dowiem to dam znać.

Grzegorz Pietranek
01-06-2005, 00:56
Chcę jechać do Warszawy ale przecież nie pojadę specjalnie po krewetki bo 300 zł muszę wydać na paliwo.
Ja mam na razie filtrujące dosyć już duże i nigdy nie widziałam u nich przejawów agresji.

Nie wiem, czy to coś pomoże.. Dziś w Kongo w Katowicach widziałem kilka sztuk krewetek (amano - tak było napisane na akwarium)..