PDA

Zobacz pełną wersję : [126l][ogólne] Akwarium Magduli-nowa fotka str. 5

magdula
01-02-2005, 21:35
Cześć!
Chciałabym Wam przedstawić mój baniaczek:
-filtracja rozbudowany Aquaszut Turbo 8 W + deszczownia (niedawno został zastąpiony przez zewnętrzny Eheim Professionel 2224)
-grzałka 100W z termostatem Thermal Compact PRE-SET (Hagen)
-oświetlenie 1x18W Sylvania Grolux + 1x18W Sylvania Aquastar + folia alu w pokrywie,
Obsada:
-2xskalar
-4xmolinezja
-2xzmienniak plamisty
-1xkosiarka
-2xzbrojnik niebieski
-4xkirysek pstry
-2xkrewetka Amano
Czekam na Wasze opinie (szczere).

iDDT
01-02-2005, 21:40
opis zachęcający tylko gdzie fotka ??

magdula
01-02-2005, 22:21
za jakość przepraszam, uczę się kompresji i obróbki zdjęć :oops:

RobertElk
01-02-2005, 22:59
Witam.
Nie jestem zbyt doswiadczonym akwarystą, ale...
Zbiorniczek mi się podoba. Co do urządzenia nie mam zastrzeżeń.
Co jednak z rybami? 2 kiryski? To przecież ryby stadne i powinno być ich przynajmniej 5. Skalary podobnie, chyba też ich nieco za mało...
To takie moje obiektywne odczucia. Ja w zbiorniku podobnej wielkości mam 6 skalarów, 6 kirysków, 6 mieczyków, 3 glonojady, 6 gupikow. Te ostatnie są idealnym rozwiązaniem jako pokarm dla skalarów.
Pozdrawiam

Matrix
01-02-2005, 23:15
skalarow nie dowdawalbym i tak jest to dosc male akwarium jak na te rybki ale ja tez lubie skalary wiec niech beda 8) dolozylbym kiryskow

jakie akwarium ma oswietlenie ??

magdula
01-03-2005, 08:45
Oświetlenie jw. 2x18w Sylvania Grolux+Aquastar. Co do skalarów zgadzam się, że większa ilośc nie wchodzi w grę, akwa trochę za małe. Zwłaszcze że jeden z nich jest już dosyć sporawy :wink: . A kiryski jeszcze ze dwa planuję w przyszłości dokupic :) Pozdrawiam.

Matrix
01-03-2005, 10:00
wybacz nie zauwazylem ale pisalem to ogodzine 2 w nocy :oops:
polecam lekture
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9509
bardzo podobne akwarium i podobne oswietlenie

obsade mamy z glowy teraz pozostanie kwestia aranzacji akwarium
na moje oko jest troche balaganu ale poczekaj troche az rosliny sie troche rozrosna i korzen przenioslbym na srodek akwarium a filtr zakryl roslinami

magdula
01-03-2005, 13:05
Witajcie ponownie!
Zdjęcia ogólne mojego akwa uzupełniam o "pozowane" fotki moich ulubieńców :)

magdula
01-04-2005, 20:12
coś mało tych ocen...
aż tak się Wam nie podoba :(

Tilia
01-04-2005, 20:41
To ja Ci coś napiszę ;) chociaż dopiero zaczynam na tym forum :oops:
Długo Ci całość działa? Jak Ci się rośliny rozrosną to dopiero będziesz miała frajdę w modelowaniu całości :) Ogólnie klimat Ci wyszedł kolorowy-bajkowy, sporo się dzieje, może troszkę uporządkowałabym kompozycję? Troszkę pogrupować rośliny gatunkami? Żeby sie wzajemnie niepozagłuszały? Zainteresowało mnie to akwarium, bo jest zupełnie inne od mojego ;) chociaż też mam "lekki artystyczny nieład" (tak lubię) :lol:

acha i kosiarki to jeśli już to dałabym jeszcze kilka

pozdrawiam

sexy kaczor
01-04-2005, 20:41
mi sie podoba tyl;ko ty nie masz samca skalarka ?????? jeśli nie to nie pozwól żeby leonia z siebie robiła idiotke i składała ikre samej sobie dokup jej jakliegoś ogiera samca AKWA JEST NAPRAWDE FAJNE

magdula
01-04-2005, 20:55
:)
jak kupowałam skalarki to były malutkie, zatem nie mogłam odróżnić płci :(
szkoda Leoni, no cóż... życie bywa brutalne.

Tilia, napisałaś abym dokupiła kilka kosiarek. Obawiam się, że w akwa o tym litrarzu, nie powinnam umieszczać ich więcej. Rybki te bowiem dorastają do sporych rozmiarów.
Między innymi z tego samego powodu Leonia :) nie dostanie "ogiera" - choć też mi jej żal.

Tilia
01-04-2005, 23:22
ano właśnie Magdula, dlatego napisałam "jeśli już". Mam podobny problem. Przywlekłam jakieś świństwo, popadały mi ryby, teraz od jakiegoś czasu odbudowuję obsadę (a przez pomyłkę pana w sklepie doszedł mi jeden nieplanowany wcześniej gatunek) i też została mi jedna samotna kosiarka. I nie wiem- oddać? Dokupić- przerybić? Założyć następne akwa i podzielić obsadę?...

magdula
01-05-2005, 07:33
Tak wyglądają Tilia dylematy akwarysty :) Czasem zastanawiam się nad zmianą akwa na większe bo wiadomo, że daje inne mozliwości co do kombinowania z obsadą. Ewentualnie drugie akwa, tylko nie wiem czy miałam by tyle zacięcia, bo robota wtedy jest podwójna :wink: . Dorosłe kosiarki widziałam ostatnio w akwa 400 l i miały coś z 15 cm :shock: . Łatwo policzyć, że jakbym w swoim miała jeszcze ze dwie dodatkowo, to zabrałyby mi ze 45 l akwa...czytałam, że zasadniczo powinny być w większym stadku, ale znalazłam tez opinie, że ostatecznie moga przebywac w pojedynkę, tylko, że względu na towarzyski charakter, mogą "narzucać" się innym rybkom, co te niekoniecznie muszą lubić :D
Ten sam problem ze skalarkami. Bardzo chciałam je mieć, ale wiedziałam, że w 126 l na stadko nie mogę sobie pozwolić. Nadal zresztą do końca nie wiem czy drugi skalar jest samcem czy samicą, jest jeszcze trochę za mały :? Pozdrawiam.

Tilia
01-05-2005, 11:03
wiesz, z tym przelicznikiem 1l na 1cm to nie stosowałabym go sztywno. Bo inna sprawa 1 cm neona czy kosiarki a inna skalara czy pyszczaka. Ważne jest też odpowiednio wydajne filtrowanie, gęste zdrowe rośliny itp itd. Chociaż oczywiście też uważam, że nie można przesadzać ;) Zawsze miałam po kilka zbiorników zalanych, teraz mam niestety tylko 112l (i kwarantannę ok 45l) , reszta czeka w piwnicy na przeprowadzkę, ale mnie zaczęło kusić- mam taki zbiorniczek- kosteczkę 30x30x30, malutki, miejsca nie zajmujei, ale jakby go wymienić na 40x40x40, dorobić pokrywę, reszta sprzętu się znajdzie? dla razborek i bojowników jak znalazł, nie? luźniej się w 112 zrobi... :twisted: (kusi diabełek, kusi...)
ech 400 l... moi sąsiedzi mają dwie 500 w ścianie, przy nich moje 112 to nędzna szklanka :wink:

(a tak na marginesie moja 112 to "prawie Azja" i marzy mi się zalanie mojej 176l pod kiryśniki, jako zbiornik choć częściowo otwarty, z wyłażącymi roślinkami... tylko gdzie to wszystko w kawalerce? ech :( )

magdula
01-05-2005, 13:11
Ja swoje akwa trzymam w kuchni. To chyba dosyć oryginalne prawda? :) Uważam, że całkiem nieźle się prezentuje, choć jak o tym opowiadam to ludzie robią ździwione miny.
Fakt, jak mieszkanko nie jest za duże to jest problem. Nawet takie 100 literków potrzebuje trochę miejsca, a co dopiero dwa albo trzy :? Też mam w piwnicy jeszcze jedno akwa, takie małe 45 l. Od pewnego czasu korci mnie aby na nowo je założyć - np parka bojowników (kiedyś miałam) + plus razborki (bardzo je lubię, są takie żywotne) albo danio (ale nie malabarskie niestety :wink:) . Z miejscem niby nie ma problemu - trzy pokoje jeszcze do zagospodarowania :wink:
2x500 l to musi być widok. Ale na blok to chyba się już nie nadaje. Jedno może ważyć z 700 kg :roll:
Tilia a co sądzisz o wielkopłetwach? (nie w 45 l rzecz jasna)

Tilia
01-05-2005, 13:50
Magdula, oni mają te 500 w bloku, dowiadywali się czy wytrzyma, specjalnie wzmacniali ścianę itd. No i te akwa też są w kuchni- z jednej strony ;) bo z drugiej są w pokoju :)
A takie małe akwa dopieszczone, bojowniczki + coś no to właśnie za mną tak chodzi ;) Do takiego 40x40x40 to może i na dno parka badisów? Nie powinny sobie chyba przeszkadzać?
Co do wielkopłetwów - nie mam zdania. Zawsze mi się wydawało (choć przyznaję były to informacje zdobyte przypadkowo, jakoś nigdy się nimi specjalnie nie zainteresowałam) że to raczej ryby do nieogrzewanego akwa jednogatunkowego, niezbyt przyjazne, ale w jednej z tych 500 właśnie siedzą razem ze skalarami, neonami, i mnóstwem innych ryb (niezły misz-masz ;) ) i jak na razie nie ma problemów. Zobaczymy jak im się zachce trzeć. Ale generalnie rybki ciekawe i ładne.

magdula
01-05-2005, 14:26
Sądzę, że nie powinny. Bojowniki i tak większość czasu spędzają w górnej strefie akwarium. Jak kiedyś miałam bojownika to nie interesował się rybami z niższych stref, żył jakby w swoim swiecie :wink: Trzymałam go z neonkami choć wiem, że nie jest to dobre zestawienie (choćby ze wzgledu na różne wymagania temperaturowe) i było ok. Po zejściu bojownika :cry: przeniosłam neonki do obecnego akwa. Trafił tam też potem i skalar Leon (czy raczej leonia) i jego kolega. Parę mies. temu miała prawdziwy pomór - padła mi połowa neonków, kirysek i trzy zmienniaki. Do dzisiaj nie wiem co to było, żadnych objawów zew. Rybka pływała a nastepnego dnai juże jej nie było :cry: Dokupiłam nowe neonki i wyobraź sobie, że Leon załatwił je w dwa dni, zostały tylko trzy lub cztery ze starej obsady. dlatego pozostałe przy życiu oddałam do sklepu i teraz trzymam te dwa skalary tylko z większymi rybkami. Sara prawda nidy nie wiadomo jak skalary będą żyły z neonkami, zawsze może im odbić.
O wielkopłetwach słyszałam ,że tylko albo parami albo w pojedynkę, bo nie są "grzecznymi rybkami". Ale są bardzo ładne wg mnie i wytrzymałe.
moim docelowym akwa jest takie 300 l. Może kiedyś będzie. A na razie pomyślę nad tym 45l. Też mnie korci :wink:

Tilia
01-05-2005, 14:46
Mój obecny pan-bojownik jest bardzo ładny, czerwony, siedzi u nas już z półtora roku albo i lepiej, ale to zupełna d... wołowa ;) Nie goni ryb, czasem straszy samice, ale one mają go gdzieś. Nawet do tarła go parę dni temu jedna właściwie zmusiła. Nie tylko nie zrobił gniazda, ale skwapliwie zjadał każde ziarenko ikry :o Nie wiem co z nim jest, kiedyś nawet dochował się potomka, starzeje się chłop czy co? Badisy są trochę podobne do bojowników, miałam kiedyś parkę. Też spokojne, takie zamyślone, zewnętrznie też trochę, mam nadzieję, że pan- bojownik nie zauważy tego podobieństwa :lol: tylko one siedzą głównie z tego co pamiętam w pobliżu dna.

A wiesz- jakiś czas temu też miałam coś złego w akwa :( Przypuszczam, że to przez żywy pokarm, którego nie kupowałam od lat, ale coś mnie podkusiło... No i co dzień-dwa było o 1-2 rybki mniej. Wieczorem zdrowe, zero objawów, potem nagle mniej, zwłoki też znikały (przypuszczam, że dzięki krewetce i kiryśnikowi). No i straciłam część razbor, brzanek, kosiarki... :( I zapał na jakiś czas.

magdula
01-05-2005, 16:05
Kak tak czytam o Twoim bojowniku (pomijam tu jego cechy charakteru :wink:) to korci mnie, zeby przynieść z piwnicy małe akwa i...
Muszę to jednak przemyśleć, czy będzie mi się chciało działac przy dwóch zbiorniczkach. Wiadomo, że im mniejszy tym więcej roboty.
A co do tej choroby to u mnie było to samo, codziennie rano o jedną, dwie mniej i tak prawie przez tydzień. Z żywym pokarmem trzeba uważać. Moje od tamtych wypadków dostają tylko suchy, ale urozmaicony i rosną :) Przed choroba też parę razy dostały żywy, więc kto wie może to właśnie było przyczyną :evil: ?

Tilia
01-05-2005, 19:25
:twisted: hihihi Ja już zaczęłam planować co i jak, chociaż jeszcze akwarium nawet nie zamówiłam (czasem dobrze, że funduszy brak ;) ) , ale przyznam Ci się, że wszystkie plany załamują mi się na oświetleniu- im więcej na ten temat czytam tym bardziej jest to dla mnie czarna magia- jakie światło w tak krótkim zbiorniku??? :oops: czy "żarówki energooszczędne" to to samo co "kompakty"?? jak to wszystko zamontować coby nie spalić domu?? ) :oops:
A co do pokarmu - moje mają kilka rodzajów suchego i musi im to starczyć. Jak na razie jest tfu tfu ok.

(aby Cię zmotywować ;) jutro postaram się pożyczyć cyfrówkę, sportretuję moje bojowniki i razborki ;) )

magdula
01-05-2005, 19:50
Ja chyba kupię gotową pokrywę (jeśli oczywiście zdecyduję się na to drugie akwa :D) ze standardową świetlowką, która potem może zamienię na jakiegoś Hagena albo Sylvanię. Nie będę dokładać dodatkowych świetlówek, nie muszę miec holendra :wink: Czekam w takim razie na fotki i pozdrawiam

magdula
01-08-2005, 15:13
Cześć, zgodnie z waszymi sugestiami dokupiłam jeszcze dwa kiryski pstre, teraz są cztery. W stadku wyglądają bardzo fajne :).
Zaczynam też kombinować nad zmianą filtra na zewnętrzny. Na razie mam na oku Eheim Classic plus +, ten z pełnym wypasem (zaworki, wypełnienia, przegródki, deszczownia). Muszę teraz uzbierać te ponad trzy stówki :? Pozdrawiam.

RobertElk
01-08-2005, 17:01
Hej.
Hehehe, to widze mamy podobne cele:) Ja też w tej chwili zastanawiam się nad wyborem filtra zew. Patrze że wcześniej czy później każdy do czegoś dojrzewa.
Pozdrawiam

RedFalcon
01-08-2005, 17:44
Mi się tam podoba. Tylko rzeczywiście na razie rosłiny wyglądają na "świerze" i dopiero jak się rozrosną to bedzie wyglądać fajnie .

magdula
01-08-2005, 19:25
Dzięki za pozytywne opinie :) Rzeczywiście część roślinek jest w miarę świeża, natomiast niektóre, jak lobelia, żabienice czy moczarki są już dosyć długo. Rośliny rosną w średnim tempie, ale to "zasługa" niezbyt silnego ośweitlenia. Jednak nie mam ambicji na tworzenie pseudoholendra :wink: Wcześniej miałam w dużej ilości kabomby, które nawet ładnie rosły, jednak nie oparły się molinezjom; z biegem czasu rybki je wykosiły, pozostawiając gołe łodygi :(
Co do zmiany filtra na zewnętrzny, to planuje to zrobić głównie nw. powodów (mimo, że z obecnego Aquaszuta Turbo 8W jestem zadowolona - wydajny i cichy):

- zewnętrzny nie zajmuje miejsca w akwarium i nie szpeci zbiornika,
- czyszcząc go nie trzeba wkładać rąk do akwa; poza tym jak czyszczę wewnętrzny filtr, to zawsze częśc syfów opada z powrotem do wody :evil:
- zew. ma też większą powierzchnię filtracyjną.

To dla mnie podstawowe zalety filtra zewnętrznego. Po namyśle chyba jednak Eheim 2213, tym bardziej, że opcja pełna umożliwia jego natychmiastowe podłączenie.

magdula
01-16-2005, 16:13
i tak podjęłam decyzję i dziś wydałam kaskę i kupiłam filtr zewnętrzny.

Wybrałam EHEIM PROFESSIONEL 2224.

Teraz czekam na dostawę nowych roślinek, myślę nad zmianą wystroju (może korzeń na środek? z roślinkami :) )

Proszę o pomysły, propozycje, sugestie, jak (ale błagam niedrogo) upiększyć moje akwa :)

magdula
01-20-2005, 19:44
Witam1 Oto kolejna fotka z mojego akwa; na razie jeszcze przd planowanymi zmianami. Póki co muszę się powstrzymać z uwagi na powiększenie rodziny zbrojników :)

RobertElk
01-20-2005, 21:56
Hej.
Magdula, ja bym proponował uporządkować roślinki. Chociaz w moim akwa też nie jest lepiej. Ty jednak piszesz, że dojdą Ci nowe... Warto o tym pomysleć. Korzeń pozostawiłbym gdzie jest. Ładnie zasłania osprzęt.
Generalnie akwarium podoba mi się juz takie jakie jest. Nie mogę sie doczekać foto po zmianach.
Pozdrawiam.

magdula
01-21-2005, 06:42
Dzięki Robert. Korzeń faktycznie chyba zostawię na swoim miejscu. Planuję tylko oskubać go z krasnorostów :) . Dodatkowo na korzeniu zamierzam posadzić anubiasy. Po lewej stronie akwa jest jeszcze jeden mały korzeń, obecnie niewidoczny, bo zasłoniła go lobelia, którą zresztą chcę usunąć.
Zgadzam się, że teren wymaga uporządkowania :? , gdyż niektóre roślinki były sadzone trochę spontanicznie :wink: Za tydzien wybieram się do sklepu, bo ma być świeża dostawa prosto z Holandii. Mam jeszcze czas aby dokładnie przemyśleć nową aranżację. Zastanawiam się także nad zmianią tła na ciemniejsze, jakieś strukturalne.
Po zmianach oczywiście umieszczę nowe fotki.
Pozdrawiam.

Riddick
01-22-2005, 10:27
Dyskusje -dyskusjami ale wyglada fajnie:)

magdula
01-22-2005, 16:42
Dzięki :D

magdula
01-29-2005, 15:02
Witam! Oto nowe fotki po małym przearanżowaniu. Doszło kilika nowych roślinek, a inne ubyły :) Duży korzeń trafił na środek akwa, wyeksponowany został też mniejszy. Czekam na wasze opinie

Tedi
01-29-2005, 18:17
Bardzo ładne . Moją uwagę przyciągnęły twoje zmienniaki(ładne ubarwienie) :wink:

RobertElk
01-29-2005, 19:48
Hej.
No, no... Jak dla mnie bomba. Jak jeszcze roslinki bardziej wybujają to będzie idealnie. Bravo Magdula. A jak tam zbrojniczki?
Pozdrawiam

magdula
01-29-2005, 21:44
Dzięki :) Co do zbrojniczków :( niestety nie mam dobrych wiadomości. Od kilku dni się nie pokazują, więc domniemywam, że chyba nie przetrwały :cry: . Albo zjadł je tatuś (co podobno się czasem zdarza) albo inna rybka. Niewykluczone, że winowajcą są krewetki, które "czasem "gustują" w małych rybach. Jeśli będę miała kolejny miot, to tym razem małe glonojadki odłowię do mniejszego akwa :? .
Pozdrawiam.

zawiszanieczarny
02-02-2005, 20:28
Akwarium piękne. Bardzo podoba mi się rozmieszczenie roślin, coś w tym "bałaganie" jest. Gdybym miał u siebie coś zmienić to właśnie roślinność na taką jak u Ciebie. Pozdrawiam

magdula
02-16-2005, 20:16
Cześć! Dzięki za pochlebne opinie :) Roślinki już troszkę podrosły, a więc przedstawiam Wam kolejne zdjątko. I co Wy na to ? :?
Pozdrawiam

Marcinus
02-16-2005, 20:37
Naprawdę bardzo fajne akwarium,aż nie ma się do czego przyczepić :wink: :D

Esia
02-16-2005, 21:23
Bardzo, bardzo fajne akwa - prawdziwa uczta dla oka :D Gratuluję efektu :D Pozdrawiam

kaczorr
02-17-2005, 20:48
akwa jest śliczniutkie,gratuluję gustu... życzę powodzenia i sukcesów w dalszej hodowli Koleżaneczko, a swoją drogą to chyba mnie przekonałaś :wink: no i zamówiłem Mercedesa(eheim 2224),we wtorek będzie u mnie....a jak się spisze to zobaczymy...pozdrowionka dla Ciebie oczywiście :D :D :D

magdula
02-17-2005, 23:07
Dzięki, cieszę się , że akwa Wam się podoba :) Za jakiś czas wrzucę kolejną fotkę lub fotki. :wink:
Kaczorr, co do Eheima 2224 to wg mnie dokonałeś bardzo dobrego wyboru. U mnie sprawuje się on znakomicie, ciekawe czy Ty będziesz równie zadowolony.
Pozdrawiam

Mateusz
02-18-2005, 01:30
no spoko, widac zmiany od razu.
Gratuluje.

POZDRO 8)

RobertElk
03-10-2005, 23:35
Hej.
Magdula, czekam na jakiś update:) Coś ostatnio nie widać Cię na forum. Obrazilaś się czy jak?? :)
Pozdrawiam

magdula
03-11-2005, 15:48
Cześć!
Nie obraziłam się rzecz jasna :). Natomiast ostatnimi czasy mniej chwil spędzam na necie i stąd moja absencja. W najbliższym czasie zrobię nowe fotki akwa i na pewo je wstawię.
Czekam też z ciekawością na Twoją nową 400-tkę. Widzę, że hobby wciąga Cię coraz bardziej :wink:
Pozdrawiam

RobertElk
03-11-2005, 19:48
Hej.
Akwa wczoraj odpaliłem. Nie ma jednak czym się chwalić narazie. Pokrywa nie skończona, roslin jak na lekarstwo... To co w 140 wyglądało juz dość ładnie - tutaj ginie po prostu.
Specjalnie dla Ciebie jedna fotka:)

Matrix
03-11-2005, 19:51
klasa szafeczka akwa to 160x50x50 ???

RobertElk
03-11-2005, 20:31
Hej.
Tak, akwa ma 160x50x50. Założę jednak wątek w galerii, bo to o akwa Magdy.
Pozdrawiam

magdula
03-12-2005, 12:14
Dziękuję za fotkę!

Jak założysz nowy wątek w galerii to będziesz miał głównego obserwatora w mojej osobie :)

Pozdrawiam

RobertElk
03-12-2005, 12:33
Hej.
Wątek załozyłem wczoraj. Dziś zrobiłem małe przemeblowanie. Szczerze mówiąc to nie jestem zadowolony z wygladu baniaka, bo jest narazie pusty. Nie pozostaje nic innego jak czekać. W rosliny inwestował już nie będę. Lepiej kupić butle wysokociśnieniową:)
Pozdrawiam

magdula
03-13-2005, 10:49
Cześć, zgodnie z obietnicą mały update mojego baniaczka:

-filtracja Eheim Professionel 2224;

-grzałka 100W z termostatem Thermal Compact PRE-SET Hagena;

-oświetlenie 1x18W Sylvania Grolux + 1x18W Sylvania Aquastar + folia lustrzana w pokrywie;

-obecna obsada:
-2xskalar
-4xmolinezja
-2xpłatka
-1xkosiarka
-2xzbrojnik niebieski
-4xkirysek pstry

Pozdrawiam!

RobertElk
03-13-2005, 20:56
Hej.
Czyli wszystko w jak najbardziej dobrym kierunku. Twoje akwarium to wzór baniaka w stylu natural aquarium. Bardzo mi sie podoba.
Pozdrawiam

kamel
03-13-2005, 21:41
witam
zbiornik bardzo ladny! :) mi sie podoba bardzo! mam pytanko co do kosiarek! czy jedna szt. to nie za malo?nie zrobi sie agresywna? pozdrawiam :)

RobertElk
03-13-2005, 21:48
Hej.
Właśnie przerabialiśmy ten temat na gg z Magdula. mi sie wydaje, że 2 szt. przy tej obsadzie i tym filtrze powinny znaleść swoje miejsce w zbiorniku. Dodatkowo Magda ma bardzo wydajny filtr, co dodatkowo mnie utwierdza w tym przekonaniu... Proponuje dokupic jeszcze jedną kosiarke.
Pozdrawiam

magdula
03-14-2005, 08:10
Cześć!
Kosiarka jest w akwa kilka miesięcy i na razie nie jest agresywna, co nawyżej dość ruchliwa. Tak jak Robert wspomniał, wczoraj poruszaliśmy ten temat na gg i byc może dokupię drugą, by miała towarzystwo. Kosiarkę nabyłam gdy miałam jeszcze trochę problemów z krasnorostami. Teraz jest spokój, tylko nie wiem czy to zasługa tej sympatycznej rybki , czy raczej wynik dobrych warunków panujących w akwa :wink:
Inna sprawa, że kosiarki dorastają dość dużych rozmiarów, chyba trochę za dużych jak na mój zbiorniczek :?
Pozdrawiam, i cieszy mnie, że akwa Wam się podoba :)

mariop3
03-14-2005, 18:07
Witam :wink: Akwa bardzo fajne, roslinki rosną ekstra, co do kosiarek do dokup jeszcz jedna i będzieOK. :D Zobaczysz jak dwie fajnie się ganiają po całym akwa :) Pozdrawiam :wink:

magdula
05-07-2005, 22:36
Witam po dłuższej przerwie!
Akwa zostało trochę przearanżowane, więc postanowiłam przedstawić je ponownie do Waszej oceny. Mam nadzieję, iż obecnie prezentuje się lepiej. Czekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam.
PS obsada na razie bez zmian

damian120
05-08-2005, 10:09
Akwarium bardzo ładnie sie prezentuje i roślinki jak widać też ruszyły!! :D
Powodzenia :)

kwalera
05-08-2005, 10:57
Jak zwykle cudo

pedro1975
05-08-2005, 22:16
Wyrazy uznania. mnie najbardziej ujęła kolorystyka Twojego akwa. Jest jakieś inne od wszystkich. Potrafi cieszyć oko.
Pozdrawiam

Sebastian_S
05-08-2005, 22:43
Akwa tak 4,5 na 10. Rośliny troszkę namieszane, chaotycznie posadzone. Kolorystyka ładnie się komponuje. Ja bym zagęścił rośliny rodzajowo - czyli te same, bądź podobne posadził w jednym miejscu, a nie różnie po całym zbiorniku. Wsadził jakiś większy kamień, bądź skałkę, czy korzeń, ale o bardziej zróżnicowanym kształcie niż twój, z odnogami. Powolutku dojdziesz do perfekcji, wystrój na kolejnych zdjęciach jest ładniejszy niż na pierwszych...Akwarium za niskie jak na skalary, twoja 112, to chyba standard, czyli 40 cm wysokości, jeżeli odejmiemy od tego poziom żwiru 5-7 cm i wody od granicy szkła następne 5 cm, Czyli do pływania zostaje około 30cm. Ale bardzo dobrze, że nie masz za dużo rybek w akwa.

--
Pozdr. Sebastian Stolarski

http://www.fishtank.republika.pl sebastianstolarski@ftv.pl
Klub Malawi: Sebastian_S

RobertElk
05-09-2005, 00:03
Hej.
Akwa ewoluuje cały czas w dobrym kierunku. Rośliny widać w dość dobrej kondycji, więc wszystko tak jak należy.
Mi się bardzo podoba.
Pozdrawiam

magdula
05-09-2005, 05:37
Akwarium za niskie jak na skalary, twoja 112, to chyba standard, czyli 40 cm wysokości, jeżeli odejmiemy od tego poziom żwiru 5-7 cm i wody od granicy szkła następne 5 cm, Czyli do pływania zostaje około 30cm.

Akwa nie ma 112 a 126 l. Wysokość zbiornika wynosi zaś 45 cm. Co do korzenia natomiast to są dwa - jeden dosyć cienki, z odnogami oraz drugi stanowiący obecnie centralną częśc kompozycji. Dzieki za uwagi odnośnie roślin może wezmę je pod wzgląd, gdy znudzi mi się obecna aranżacja. Zresztą oglądając poszczególne etapy widac, że akwa ulega pewnej ewolucji.
Pozdrawiam.

Sebastian_S
05-09-2005, 09:32
Wysokość zbiornika wynosi zaś 45 cm. Zresztą oglądając poszczególne etapy widac, że akwa ulega pewnej ewolucji.
Pozdrawiam.

Widzisz, ale to i tak za mało na Pterophyllum scalare, rybki będą Ci karłowaciały. :( Dla skalara minimum wysokości akwa to 50cm, a lepiej około 60. No i objętościowo przynajmniej z 200l. Po porostu lepiej się będą czuły i będzie im wygodniej. :)

Zresztą oglądając poszczególne etapy widac, że akwa ulega pewnej ewolucji.
Pozdrawiam.
Na razie zauważyłem [ pomiędzy 12.03.2005, a 07.05.2005 ], że ubyło Ci trochę roślin, padły, albo oddałaś komuś i zmieniłaś ułożenie tych co Ci zostały. Rozrosła Ci się valisineria gigantea i tworzy ładne tło. Ale oczywiście akwarium wygląda znacznie piękniej niż na zdjęciach z [ 12. 2004 ].

Jak nie znasz tej stronki:
http://www.akwarium.org/
to zaglądnij i zobacz zbiorniki z konkursów ADA i AGA, może nasunie Ci się jakiś pomysł, pomoże w aranżacji zbiornika itp... :idea: Po prawej stronie w menu poszukaj. Cudowne akwaria tam są...

Troszkę krytyki Ci się przyda :wink: , bo widzę, że inni tylko twierdzą: "bardzo mi się podoba", ale rzdako piszą dlaczego, co ich tak urzekło itp., Popracujesz trochę nad akwa i będzie naprawdę piękne. :P Tylko jak chcesz mieć dużo, ładnie wyrośniętych roślin, powinnaś zastanowić się nad CO2, nawozem i jarzeniówkami dla roślin. Chociaż na razie widzę że bardzo wymagających roślin tam nie masz (v.gigantea, cryptocoryna). Te dwie bardzo szybko się rozrastają, będą Ci zasłaniały światło i jak nie będziesz przycinać co jakiś czas, to te niższe roślinki mogą Ci obumierać z braku światła.

magdula
05-09-2005, 15:54
[ Na razie zauważyłem [ pomiędzy 12.03.2005, a 07.05.2005 ], że ubyło Ci trochę roślin, padły, albo oddałaś komuś i zmieniłaś ułożenie tych co Ci zostały. Rozrosła Ci się valisineria gigantea i tworzy ładne tło. Ale oczywiście akwarium wygląda znacznie piękniej niż na zdjęciach z [ 12. 2004 ].

Chociaż na razie widzę że bardzo wymagających roślin tam nie masz (v.gigantea, cryptocoryna). Te dwie bardzo szybko się rozrastają, będą Ci zasłaniały światło i jak nie będziesz przycinać co jakiś czas, to te niższe roślinki mogą Ci obumierać z braku światła.

Rosliny zostaly celowo przetrzebione, wycięłam moczarkę i jeszcze parę innych rośinek, bo nie pasowały mi już do koncepcji akwa.

V.gigantea jest przycinana co tydzień. Docelowo nie planuję sadzenia roślin wymagających większej ilości światła (tylko 2x18 W). Na razie nie mam aspiracji na tworzenie akwarium typowo roslinnego. Chyba, iz coś mi się odwidzi - wtedy pomyślę nad rozbudową oświetlenia :wink: .

Krytyczne uwagi, jeśli są konstruktywne, to przyjmuję zawsze z szacunkiem i pokorą :wink: Temu przecież służy wg mnie m.in. dział "Galeria" na forum - by inni spojrzeli bardziej obiektywnie na nasze zbiorniki. Dlatego też dziękuję za Twoje spostrzeżenia :) . Podaną przez Ciebie stronkę oglądałam już jakiś czas temu. Te konkursowe akwaria naprawdę robią wrażenie i moga byc źródłem wielu inspiracji.

A co do skalarów, to właśnie jeszcze dzisiaj trafią do zaprzyjaźnionego sklepu (jakiś czas temu dogadałam się ze sprzedawcą co do wymiany). Ich miejsce zastąpi stadko neonów innesa. Trochę żałuje, że kiedyś zdecydowałam się na kupno skalarów, tym bardziej, że miałam świadomość, że akwa jest trochę za małe - taki niepotrzebny impuls. Mam nadzieję, że w przyszłym, nowym domu będzie im lepiej :)
Pozdrawiam

magdula
05-11-2005, 19:06
Cześć! Zgodnie z zapowiedzią skalarki trafiły do sklepu :( . Zastąpiły je neony innesa. W związku z tym od dn. 09.05.2005 obsada wygląda następująco:

- 10x neon innesa;
- 4xmolinezja
- 2xpłatka
- 1xkosiarka
- 2xzbrojnik niebieski
- 4xkirysek pstry

Aha, nadal mam chyba krewetki amano :? . Kiedyś kupilam cztery, ale dość szybko "zniknęły z pola widzenia" i uznałam je za stracone. Od pewnego czasu podejrzewałam, że przynajmiej jedna żyje, gdyz niedawno zauważyłam zrzucony pancerzyk. Wczoraj natomiast widziałam na 100% jedną sztukę(a w zasadzie tylko jej odnóża :wink: ), schowaną za dużym korzeniem.
Pozdrawiam

magdula
05-13-2005, 20:12
Cześć!
Chciałam Wam pokazać akwa z neonkami, ale zdaje się, że niewiele ich widać :? . Nie chcą skurczybyki pływać w stadku :wink:
Pozdrawiam

magdula
05-29-2005, 21:08
Cześć!
Moje przypuszczenia odnośnie krewetek w akwarium się sprawdziły. Po tym jak oddałam skalary, stały się śmielsze i pokazaly w całej krasie. Są cztery, co by się zgadzało z moimi rachubami. Tak więc do obecnej obsady doliczam 4 krewetki Amano :D
Pozdrawiam

Tjereszkowa
05-30-2005, 14:39
super krewety, ładnie udało Ci się je uchwycić :)

pedro1975
05-30-2005, 16:31
Jak dla mnie jeszcze lepiej niż wcześniej a krewecie super.

Pozdrawiam

magdula
05-30-2005, 21:07
Cześć! Dzięki :)
Zachęcona postanowiłam umieścić parę zdjęć z akwa, bo trochę się zmieniło (mam nadzieję, że na lepsze). Wymienine zostało tło, na czarne strukturalne, choc na zdjęciach kiepsko to widać :wink: . Dokupiony został też nowy korzeń (prawa strona), na ktorym posadziłam mikrozorium.
No i oczywiście jeszcze jedno zdjątko krewetki.
Pozdrawiam

magdula
06-12-2005, 21:24
Cześć!

W mijającym tygodniu akwa przeszło widoczne zmiany za sprawą nowego korzenia (twarde drewno afrykańskie), ktory kupiłam po dość okazyjnej cenie :) . Juz od dluższego czasu szukłam czegoś takiego, co stanowiłoby centralny element dekoracji akwa. Nowych roślin nie przybyło, jedna nawet ubyła, natomiast większa część uległa przesadzeniu, z uwagi na wspomniany nowy dośc pokaźny korzeń. A i doszedl ten kamien po prawej (zwykły polny otoczak). Czekam na Wasze opinie co do nowego wystroju akwa.
Pozdrawiam

Michał1
06-12-2005, 21:34
no ładne....ładne....lubie zarośnięte :D (bez skojarzeń)

magdula
08-12-2005, 21:05
Witam ponownie :)

a to aktualana fotka mojego akwarium

Pozdrawiam

swierzak
08-12-2005, 21:33
Bardzo sympatyczne i tak jak lubię dużo roślin oraz wielki korzeń, jedyna sugestia to przesunąłbym roślinę brązową z centrum przed korzeniem na bok tak aby wyeksponować cały korzeń.