PDA

Zobacz pełną wersję : gina male skalary

Rafal
01-01-2005, 13:09
juz kilkanascie razy mialem ikre
albo pleśnieje albo .... matrix
widze juz male ogonki, co dzien mniej a potem znikaja
trzymam w kotniku w ogolnym zbiorniku
ostatnio kupilem taki z malutkiej siateczki
nie mozliwe zeby przez to oczko cos sie przedostalo bo nawet przeplyw wody
jest slaby
i mialem okolo 20 skalarkow przedwczoraj wieczorem, trzymaly sie razem na
dnie
a rano byl juz tylko jeden a potem 0
co sie z nimi dzieje?

marcxin
01-01-2005, 14:21
Na skalarach sie zbytnio nie znam. No ale miałem ten kotnik z tej siatki i gdy małe rybki były przy dnie duże rybyki mi je wciągały przez te oczka , głownie bocje. U ciebie jest pewnie tak samo.

Rafal
01-01-2005, 16:12
tak tez myslalem i na dnie polozylem folie
wiec chyba nie mialy szans :)

kalisus
01-01-2005, 18:43
Nie wiem czy inni akwaryści podzielą moje zdanie ale ja osobiście uważam kotnik za mało szczęśliwe rozwiązanie do wychowywania narybku. Podstawową wadą jest bardzo ograniczona przestrzeń dla rybek. Jest także wiele innych niedogodności: skazywanie narybku na warunki wodne takie same jak w zbiorniku ogólnym, problemy z napowietrzaniem, karmieniem, regulowaniem oświetlenia. Od bólu można stosować kotniki w wychowywaniu rybek "żyworodnych" chociaż ja preferuje osobne akwaria. Wiem, że osobne akwarium może stanowić pewny problem dla niektórych akwarystów ale sądzę, że jeśli ktoś chce rozmanażać rybki i wychowywać zdrowe silne osobniki musi zaopatrzyć się w stosowny zbiornik.

Thom (AS)
01-02-2005, 10:10
Właściwie podstawą wychowania młodych skalarów, jest osobne akwa.
Skalary to nie gupiki które można hodować w malutkim kotniku, bez filtra.
One należą już do ryb bardziej trudnych w hodowli.
Więc tak :
1. Zaopatrz się w akwa około 10 L (nie jest drogie)
2. Jeśli masz gdzie to włóż je do akwa w którym sa dorosłe skalary (to tak jak duży kotnik)
3. Musisz mieć kamień napowietrzający i pompke akwariową (brzęczyk)
4. Temperatura w akwa z młodymi powinna wynosić od 28 - 29 stopni C.
5. Jak przełożysz ikre do kotnika (jeśli została naprzykład na liściu złożona, nie próbuj w żadnym wypadku zciągać ikry z liścia), to musiśż ustawić kostke do napowietrzania bliskoikry, tak aby był stały ruch wody
6. Do wykarmienia skalarów będzie ci potrzebny jakiś bardzo drobny pokarm, lub zawieśina, np:
Artemia (Bardzo dobry żywy pokarm, lecz troche drogi)
Jbl - Nobil Fluid (Zawiesina)
Sera - Micron (Pokarm Pyłowy)

Rafal
01-02-2005, 10:30
jak mam umocowac akwa 10l w duzym zbiorniku?

kalisus
01-02-2005, 10:39
Własnie o to chodzi, że ma to byc osobny zbiornik z własnym oswietleniem, filtrowaniem, ogrzewaniem i napowietrzaniem aby łatwo można było kontrolować warunki w zbiorniczku.

Rafal
01-02-2005, 10:46
zamierzam sprawic sobie takie okolo 70l zeby parke przelozyc i zeby sama wychowala potomstwo
moze sie uda
jak nie bedzie innych ryb

rrycha
01-02-2005, 12:21
witam
u mnie się nie udało nigdy odchować młodych przy rodzicach. Zawsze po paru dniach rodzice pożerali ikrę bądż larwy bądź narybek pływający. dobrze jest jest mieć osobne akwarium z dobrym napowietrzaniem (koniecznie) filtr nie jest konieczny pod warunkiem, że codziennie podmieniasz wodę i teraz ważna uwaga NIE MOŻE BYĆ TO WODA ŚWIEŻA!!. u przy jednorazowej niewielkiej podmianie wody (dosłownie szklanka)na świeżą padło 90% narybku. najlepiej dolewać wodę z akwarium ogólnego, tego w którym rybcie się poczęły i przyszły na świat. co do reszty zgadzam się z Thomasem w 100% :D

rrycha
01-02-2005, 12:27
znowu ja, :)
zapomniałam dodać, że trzeba wlać troszkę środka zapobiegającego pleśnieniu ikry :oops: .
i jeszcze taki skrócik do strony mojego guru od skalarów.
http://www.akwarium.desktop.com.pl

Rafal
01-02-2005, 12:30
dzieki wszystkim
mam taki maly plastikowy kotnik
tylko grzalka mi sie nie zmiesci :)

RobertElk
01-18-2005, 05:47
Hej.
Temat troszkę stary, ale myślę, że warto go odświeżyć.
W przypadku malutkich skalarów żywienie najlepiej jest rozpocząć od larw solowca, następnie można przejść na oczliki.
Teraz dosyć ważna sprawa. Lepiej zacząć karmić mlode wcześniej niż za późno.
Skalary charakteryzują się dość szybkim wstapieniem w tzw. PNR (point of no returnt) czyli punkt bez powrotu. Tzn. jeśli nie otrzymają pokarmu (pokarm egzogenny) na czas, to zaczynaja trawic swój przewód pokarmowy. Jeśli podanie pokarmu nastąpi po przekroczeniu tego punktu, ryby niestety "padają".
Należałoby tez wpomniec, że w pierwszych stadiach rozwoju ryby lepiej jest unikać pokarmów sztucznych. Zdecydowanie pogarsza to prędkość rozwoju mlodych "żaglowców".
Pozdrawiam