Zobacz pełną wersję : Obsada do akwa 112 l., co myślicie?
Jestem w trakcie zakladania nowego zbiorniczka 112 l.
Myślałam o takich rybkach:
neon Innesa lub czerwony - 8 - 10 szt.
ramirezki - 1 parka
pielęgniczki Kakadu - 1 samiec, 2 samice
gurami mozaikowy lub prętniki karlowate - parka
gupiki - kilka sztuk (2 samiczki, 4-5 samcow)
kiryski - ok. 4 szt.
Co myślicie, czy te rybki mogą mieszkać razem, nie będzie przerybienia? Mam jeszcze 3 zmienniaki i zastanawiam się czy można by je też wpuścic do takiej gromadki.
Proszę o szczere opinie, jestem poczatkująca i nie chcę zrobić krzywdy rybkom, dlatego wolę najpierw spytać a potem kupowac :)
Zastanawialbym sie nad polaczeniem ramirezki i kakadu. Wydaje mie sie ze kakadu moga gonic ramirezki.
Jeszcze labiryntowce z pielegnicami :roll: no nie wiem. Pielegnice lubia rzadzic.
mala_lady_pank
03-24-2004, 14:55
Zastanawialbym sie nad polaczeniem ramirezki i kakadu. Wydaje mie sie ze kakadu moga gonic ramirezki.
Hmm...kiedyś miałam te rybki w jednym akwa i nic szczególnego się nie działo....Fakt, nie hodowałam tych rybek bardzo długo, ale jakiś czas były :wink:
Ramirezki są względnie grzeczne, zastanawiałbym się nad kakadu, bywają zadziorne (w stostunku do ramirezek np)
Ramirezki są względnie grzeczne, zastanawiałbym się nad kakadu, bywają zadziorne (w stostunku do ramirezek np)
Stanowczo odradzam laczyc Kakadu z Ramirezami. Byc moze w wiekszym akwarium by sie to udalo, ale te 112l to za malo.
Jezeli juz Apisto z Ramirezami, to np.Borellii, albo jakis mniej agresywny gatunek. Ja mam Ramirezy z A.viejita, jak na razie sily sa wyrownane i nie dochodzi do krwawych bojek! Zadna z ryb tez nie siedzi zastraszona w kacie akwarium.
Odradzam Ramirezy+Kakadu w tak malym akwa. Ja mialem parkę Kakadu i parkę Ramirezek w 180litrach......niestety są już tylko te pierwsze.
Proponuję zrezygnować z prętników/gurami i zdecydować się na jeden gatunek pielęgniczek w większej ilości np.
Kakadu 1+3 lub
Ramirezy 2+2
do tego:
12-14neonów (bez gupików)
5kirysków
i jakieś MPO :D np. 4-5otocinklusów
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W takim razie rezygnuję z kakadu, trochę żal bo to piekne rybki, na razie ograniczę się do podziwiania ich w sklepach, ale może kiedyś przy zakładaniu kolejnego akwa, kto wie ... :)
A czy mogę połączyć ramirezki z innymi łagodnymi pielęgniczkami? I czy muszę rezygnować też gurami - są przecież większe od ramirezek, czy naprawdę mogą być aż tak prześladowane ?
Sorki za te pytania akwarystycznego lajkonika, ale w żadnej książce nie znalazłam dotąd odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. To forum to prawdziwa kopalnia wiedzy akwarystycznej :D
A o pielegnicach kopalnia wiedzy jest strona http://www.apisto.pl/ oraz znajdujace sie tam forum z ludzmi chodujacymi je z efektami :!:
Tez mam zapedy na male pielegnice ale jak poczytalem o nich troche to narazie jeszcze zostane przy tej obsadzie co mam.
trevelyan
04-18-2004, 09:13
A czy mozna trzymac Ramirezy razem ze skalarami w 112l akwa?