PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada do akwa 112 l., co myślicie?

kasiek
03-24-2004, 14:46
Jestem w trakcie zakladania nowego zbiorniczka 112 l.
Myślałam o takich rybkach:

neon Innesa lub czerwony - 8 - 10 szt.
ramirezki - 1 parka
pielęgniczki Kakadu - 1 samiec, 2 samice
gurami mozaikowy lub prętniki karlowate - parka
gupiki - kilka sztuk (2 samiczki, 4-5 samcow)
kiryski - ok. 4 szt.

Co myślicie, czy te rybki mogą mieszkać razem, nie będzie przerybienia? Mam jeszcze 3 zmienniaki i zastanawiam się czy można by je też wpuścic do takiej gromadki.
Proszę o szczere opinie, jestem poczatkująca i nie chcę zrobić krzywdy rybkom, dlatego wolę najpierw spytać a potem kupowac :)

Maran
03-24-2004, 14:51
Zastanawialbym sie nad polaczeniem ramirezki i kakadu. Wydaje mie sie ze kakadu moga gonic ramirezki.
Jeszcze labiryntowce z pielegnicami :roll: no nie wiem. Pielegnice lubia rzadzic.

mala_lady_pank
03-24-2004, 14:55
Zastanawialbym sie nad polaczeniem ramirezki i kakadu. Wydaje mie sie ze kakadu moga gonic ramirezki.

Hmm...kiedyś miałam te rybki w jednym akwa i nic szczególnego się nie działo....Fakt, nie hodowałam tych rybek bardzo długo, ale jakiś czas były :wink:

Olo
03-24-2004, 15:30
Ramirezki są względnie grzeczne, zastanawiałbym się nad kakadu, bywają zadziorne (w stostunku do ramirezek np)

monetka
03-24-2004, 17:42
Ramirezki są względnie grzeczne, zastanawiałbym się nad kakadu, bywają zadziorne (w stostunku do ramirezek np)

Stanowczo odradzam laczyc Kakadu z Ramirezami. Byc moze w wiekszym akwarium by sie to udalo, ale te 112l to za malo.
Jezeli juz Apisto z Ramirezami, to np.Borellii, albo jakis mniej agresywny gatunek. Ja mam Ramirezy z A.viejita, jak na razie sily sa wyrownane i nie dochodzi do krwawych bojek! Zadna z ryb tez nie siedzi zastraszona w kacie akwarium.

Duch
03-24-2004, 19:12
Odradzam Ramirezy+Kakadu w tak malym akwa. Ja mialem parkę Kakadu i parkę Ramirezek w 180litrach......niestety są już tylko te pierwsze.

Proponuję zrezygnować z prętników/gurami i zdecydować się na jeden gatunek pielęgniczek w większej ilości np.
Kakadu 1+3 lub
Ramirezy 2+2
do tego:
12-14neonów (bez gupików)
5kirysków
i jakieś MPO :D np. 4-5otocinklusów

kasiek
03-25-2004, 08:48
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W takim razie rezygnuję z kakadu, trochę żal bo to piekne rybki, na razie ograniczę się do podziwiania ich w sklepach, ale może kiedyś przy zakładaniu kolejnego akwa, kto wie ... :)

A czy mogę połączyć ramirezki z innymi łagodnymi pielęgniczkami? I czy muszę rezygnować też gurami - są przecież większe od ramirezek, czy naprawdę mogą być aż tak prześladowane ?

Sorki za te pytania akwarystycznego lajkonika, ale w żadnej książce nie znalazłam dotąd odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. To forum to prawdziwa kopalnia wiedzy akwarystycznej :D

Maran
03-25-2004, 09:11
A o pielegnicach kopalnia wiedzy jest strona http://www.apisto.pl/ oraz znajdujace sie tam forum z ludzmi chodujacymi je z efektami :!:
Tez mam zapedy na male pielegnice ale jak poczytalem o nich troche to narazie jeszcze zostane przy tej obsadzie co mam.

trevelyan
04-18-2004, 09:13
A czy mozna trzymac Ramirezy razem ze skalarami w 112l akwa?