Zobacz pełną wersję : Akryflawina
ma ktos jakies doswiadczeniaa z tym preparatem?? tym preparatem chce wyleczyc gupiki, lecz czy nie zaszkodzzi to pozostalym rybkom takim jak bocja wspaniala, dianema,kirysek,glonojad?? prosze o opowiedzi bo tyo dla mniue WAzne
PANOWIE I PANIE!! TO WAZNE BO RYBCIE MI PADAJA!! PROSZE O WSKAZOWKI@!!!!
Prosze Pana .. a wystarczyloby poszukac na stronie producenta co o tym pisza. Oto co ja znalazlem:
AKRYFLAWINA - najskuteczniejszy preparat do odkażania wody akwariowej. Służy do kwarantanny, ochrony złożonej ikry, wylęgu i narybku. Optymalizuje warunki rozwoju ryb ozdobnych ochraniając je przed żyjącymi w wodzie niebezpiecznymi pasożytami, takimi jak bakterie, pierwotniaki i grzyby.
Łagodząc cierpienia ryb, ułatwia regenerację uszkodzonego naskórka i postrzępionych płetw likwidując pleśniawkę.
Butelka 30 ml wystarcza na 300 l wody.
Jesli rybki hodujesz w tym samym akwarium w 100 % sa wszystkie zakazone wiec i tak musisz caly zbiornik odkazic. Inaczej ta kuracja nie mailaby sensu. Poza tym nie znam za bardzo wplywu Akryflawiny na rosliny.
El Habanero
03-24-2004, 15:02
Akryflawina jest barwnikiem akrydynowym, niestety niszczy rosliny (a przynajmniej im szkodzi). Zieleń brylantynowa jest barwikiem anilinowym, nie niszczy roślin. Akryflawina jest mniej toksyczna niż zieleń brylantynowa, a zwłaszcza malachitowa. Zieleń może zaszkodzić ślimakom. Wszyskie barwniki "załatwią" bakterie nitryfikacyjne. Jeżeli ktoś ma filtr z węglem aktywnym, trzeba go wyłączyć, po skończonej kuracji włączyć.
Iron man
03-24-2004, 16:28
Ja akurat odkażam moją Dianemę akryflawiną, bo dostała martwicy.
Słyszałem, że to dobry preparat.
Ja miałem pleśniawkę u gupików, potem jedna mmolinezja miała ospę i odstawiłem ją do kwarantanny, w obu przypadkach używałem akryflawiny z pozytywnym skutkiem!!!!!!
elektron
03-24-2004, 19:41
DUDU napisz z czego chcesz te rybki wyleczyć.
Mam złe doświadczenia z zoolekiem lub tropikalem, sera jest lepsza, chociaż ja używam tylko tetry(jeśli już muszę) najbespieczniejsze i najbardziej skuteczne
ja stosuje do infekcji bakteryjnych i do odkazania biseptol 1 tab/50L
a do infekcji pasozytow detranidazol 1 tab/50L ta sa nalepsze i najmocniejsze i najskuteczniejsze srodkia a ta cala akwarystyczna apteczke to mozna sobie kolego wsadzc... no chyba ze gupiki bedziesz leczyl :) ale jak masz drogie ryby to wal te leki co napisalem (bo szkoda stracic ryby za np 500 zł)
powodzenia
elektron
03-25-2004, 15:00
do WAR 3 może nie mam rybek po500 zł ale hoduję parkę LEOPARDUSÓW po 180zł za sztukę i dwa glonojady ZEBRY po 300 i nigdy bym im biseptolu nie podał.A co do metronidazolu to jest dobry na robale ale nie używam bo ryby robali nie mialy.
El Habanero
03-26-2004, 00:25
Biseptol (Bactrim, Cotrimoxazol) jest mieszaniną sulfonamidu i trimetoprimu. Ten pierwszy składnik ma działanie tylko przeciwbakteryjne, ten drugi też przeciwpierwotniakowe. Jego silne działanie na organizmy jednokomórkowe powoduje, że podaje się go u ludzi w zakażeniu rzęsistkiem pochwowym, a w Rumunii dawniej Polacy sprzedawali go w celach antykoncepcyjnych.
-------------------------------------------------------------------
Metronidazol działa na pierwotniaki, bakterie beztlenowe i bakterie Gram dodatnie. Nie słyszałem żeby działał na "robale".:?:
-------------------------------------------------------------------
Myślę że oba leki w odpowiedniej dawce i właściwie zaaplikowane mogą dać bardzo dobre efekty. Nie są spotykane w handlu ogólnym (np. w sklepach zoo) z prozaicznego powodu - wymagają recepty. W aptece kosztują parę złotych, najlepiej poprosić znajomego lekarza. :wink:
ja powiem tak: ja tylko jade na tzw "chemi przemyslowej" czyli np. na lekach dla ludzi i jeszcze mi zada ryba nie zdechla odkad to stosuje a jak kiedys stosowalem preparaty akwarystyczne to roznie z tym bywalo.
A tak na marginecie to kazdemu by sie przydal w domu mikroskop!
El Habanero
03-28-2004, 00:18
Mogę dostarczyć zarówno Biseptol, jak i Metronidazol jeżeli ktoś jest w potrzebie - ale nie biorę odpowiedzialności za efekty i dawkowanie. :wink:
Z leków aptecznych zwróćcie jeszcze uwagę na Rivanol (działa jak akryflawina) i nadmanganian potasu (Kalium hypermanganicum). Oba bez recepty, ten ostatni dobry do szybkiego odkażania różnych akcesoriów akwaryjnych.
ja sam czesto uzywan nadmanganian potasu nie tylko do odkazania sprzetu ale i do dezynfekcji ran u ryb
el habanero zgadzam sie z toba i widze ze ty tez preferujesz takie sposoby leczenia i zapobiegania jak ja
dobrze by bylo przekonac reszte naszyh kolegow i kolezanek ze sa to leki skuteczniejsze i tansze niz preparaty akwarystyczne :D 8)
El Habanero
03-29-2004, 23:49
Mówiąc szczerze trochę teoretyzuję, bo ryby (odpukać) mi nie chorują :)
Ale miałem pewne doświadczenie z dużym akwa ogólnym mojego siostrzeńca, któremu przytrafiało się to i owo, bo ciągle coś wpuszczał bez kwarantanny.
Żeby była jasność: ja nie krytykuję typowych leków akwarystycznych. Myślę że lista tych leków byłaby znacznie szersza, gdyby pewne substancje można było sprzedawać bez recepty. Myślę że weterynarz - rybi specjalista miałby tu coś do powiedzenia. Może ktoś ma znajomego :?:
Karol Kaniewski
03-30-2004, 14:44
Ja uzywam tego preparatu do czesciowej kwarantanny i nienarzekam :)
Trzeba aby pamietac ze nalezy mocno baniaczek napowietrzac.