PDA

Zobacz pełną wersję : slodko a slonowodne?

Fish
08-14-2007, 00:36
witam wszystkich zafascynowanych akwarystyka mam male pytanie do kolegow forumowiczow otoz co chce zmienic akwa z slodkowodnego na morskie i zastanawiam sie czy jest to mozliwe i ile rzeczy moge uzyc do tego celu ze starego akwa chodzi mi o ceramike biobale gabki i wogole czy samo akwa sie do tego nadaje czym wogole je umyc z tych glonow mam nadzieje ze wyrazilem sie docs jasno i czekam na odpowiedzi z gory dziekuje

Marcinus
08-14-2007, 08:34
Ze sprzętu to tylko akwarium możesz użyć, nie stosuje się ceramiki, biobali, gąbek, nie ma również filtrów takich jak w akwarium słodkim itp.

Akwarium po słodkowodnym jak najbardziej się nadaje, wystarczy dobrze opłukać.

Bogushiasss
08-14-2007, 10:26
Najwazniejsz eto mieć odłozone oszczędności - grubo ponad 5 tysięcy powinno wystarczyć jeśmu chcesz mieć super akwarium ; )

Marcinus
08-14-2007, 10:29
Najwazniejsz eto mieć odłozone oszczędności - grubo ponad 5 tysięcy powinno wystarczyć jeśmu chcesz mieć super akwarium ; )

Zależy jaki litraż, akwarium dla początkującego powiedzmy około 100l można założyć za około 1500-2000pln, im większy litraż tym koszty oczywiście większe.

mover
08-14-2007, 10:35
Pamietajmy tez iz utrzymanie też kosztuje.
Ps.I tak najważniejsza jest wiedza ktorej w ciągu "nocy" sie nie nauczysz

ocelocik
08-14-2007, 10:57
Osobiscie, przy dosc skapym doswiadczeniu z akwarystyka slodkowodna i odrobine wiekszym doswiadczeniu ze slona woda, uwazam, ze to zdecydowanie dwa rozne swiaty. Dlatego nie patrz z perspektywy "co moge przeniesc" tylko postataj sie zaprojektowac swoje nowe akwarium z zupelnie innej, morszczakowej, perspektywy. Oczywiscie oznacza to, ze bedziesz musial duzo sie nauczyc. Powiedzialbym, ze bardzo duzo.

@Bogushiasss
Jak powiedzial Marcinus wszystko zalezy. Nowostawiana przezemnie 300 to poczatkowy koszt, mam nadzieje, 8 000 PLN. Tyle, ze nie zamierzam oszczedzac na sile. Rzeczywiscie w morszczynie nawet w 50 litrowy baniaczek mozemy wsadzic i 10 000 PLN. A rownie dobrze ta 300 moglbym postawic za 4 000 PLN i brzydka by nie byla.
Pozdrawiam,
M.K

P.S Ceny bez obsady :>

Bogushiasss
08-14-2007, 12:08
Fish ma chyba około 320 litowe akwa więc cena będzie bardzo wysoka - skała, piasek, korale miekie twarde, obsada-rybki, bezkregowce, sprzet, ośiwetlenie ... preparaty ..
och ja bym jednak na twoim miejscu została przy 320 słodkiej, a załozyła sone na początek - mini sliniczkę 50 litrów z samymi koralowcami aby nabrać wprawy...no moze jakieś babki, albo argusy do tego ;)

Fish
08-14-2007, 21:41
dzieki za wypowiedzi chodzilo mi dokladnie o uzycie pewnych elementow tj.wet dry fiilter z boibalami kolega wyzej napisal ze w morskim nie uzywa sie bio bali to dziwne bo tu do kazdego morskiego pchaja chce takze uzyc kubelkowy filtr dowiadujac sie w sklepie mozna uzyc z wkladami biologicznymi czy tez wegiel aktywny o a samo akwarium jesli chidzi to chcialem wystartowac tylko z rybkami i z zywym piaskiem na razie i pare skamielin i z czasem poglebijac wiedze i doswiadczenie upiekszac akwarium nie wiem czy skimmer jest takze konieczny od razu czy tez nie w skiepie powiedzieli ze nie jest konieczny reasumujac w sklepie powiedza mi co tylko najlepsze zeby tylko pozyskac nowego klienta wiec sam nie jestem pewien wracajac do akwrium to troche mi glonow pozostanie z slodko i jesli chodzi o rurki od filtracji to tez nie jestem pewien czy to jest ok troche zawsze zostanie pozdrawiam Fish

Marcinus
08-14-2007, 21:52
Nie ma sensu stosować filtrów takich jak w słodkowodnej, ponieważ w morskim medium filtracyjnym jest żywa skała, jeżeli kupisz odpowiednią ilość dobrej skały to nie potrzebujesz żadnych filtrów, bioballi i tym podobnych rzeczy.

O jakim litrażu wogóle rozmawiamy??

Na początek potrzeba: skały, pomp cyrkulacyjnych, dobrego odpieniacza i oświetlenia oraz soli.

Fish
08-15-2007, 01:00
nie przeczytales dokladnie same rybki ,ja wiem ze mozna miec akwarium bez zywej skaly tylko sam zywy piasek (tak sie dowiedzialem w sklepie) wiec jakies media musze miec tylko jakie rozmawiamy o 300 litrow akwa

Marcinus
08-15-2007, 09:12
Bez żywej skały akwarium ja sobie nie wyobrażam, szczególnie u początkującego.
Czemu tak bardzo nie chcesz żywej skały?? żadne bioballe i ceramika nie zastąpi dobrej skały, a po jakimś czasie mogą stać się wręcz szkodliwe dla systemu.

Zamiast tych filtrów z ceramiką, kup porządny odpieniacz.

Bogushiasss
08-15-2007, 15:00
O mam pomysł, najlepiej napisz jakie konkretnie zwierzęta, rośliny chcesz hodować w 300litrowym akwa a my zobaczymy co i jak :) Ale napisz dokładnie, rodzaj piasku, rodzaje ryb, rodzaje filtrów, oświetlenie -wszyściutko :)

Marcinus - DAJ chłopakowi spokój :) JAk nie chce to nie na siłe. Najwyzej się nie uda. ALe to już nie twój problem i kasa ;) ;)

Pozdrawiam serdecznie

Fish
08-16-2007, 06:18
Bogus nie denerwuj sie tak bardzo bo rybki stresujesz ,po to jest to forum zeby poglady wymienac ,jak jestes znudzony to odpusc ok,nie chce poprostu zainwestowac kupe kasy i tylko po to zeby za tydzien padlo, jesli natomiast chodzi o zywa skale to spoko nie ma problemu na moje 300 musze kupic jakies 50 kilo troche to kosztuje wiec myslalem ze dodam pozniej ,wracajac do tematu akwa bez skaly, nie wiem jak w polskich sklepach ZOO ale tutaj maja rybki i akwa bez niej tylko zywy piasek ,to co jest musi byc zywa skala czy nie, sam juz nie wiem ,a co ze swiatlem czy skala potrzebuje metahologenowych zarowek czy zwykle swietlowki starcza ,a co do filtra to stosuja wet dry z bioballs odpeniacze i ze dwie powerheads do srodka i to sie wszysko u nich buja widzialem takze w domach takie akwa wiec mysle ze i mnie sie uda ,nie wiem, musze zasiegnac gdzies glebszych info na ten temat dzieki i pozdrawiam

Marcinus
08-16-2007, 06:33
U nas widać jest trochę inaczej, bo podstawą jest żywa skała. Co oni mają w środku zamiast skały??

Nie musisz pakować 50kg skały na raz, na początek spokojnie wystarczy 20kg. Jeżeli nie planujesz korali to zwykłe oświetlenie takie jak masz w słodkowodnym wystarczy. Jeżeli myślisz o koralach to oświetlenie będzie do wymiany.

ocelocik
08-16-2007, 17:15
Nie chce byc niegrzeczny, ale Marcinus i Bogushiasss troszke przeklamujecie.
Fish to, co zamierzasz zalozyc to tzw. FO ( Fish Only). I owszem, da sie to zrobic bez jednego kawalka zywej skaly. Wystarczy poczytac zagraniczne fora, tam jest sporo przykladow takich zbiornikow. I w takim akwarium mozemy smialo uzyc tych biobali jako filtracji - poziom NO3 bedzie za wysoki dla korali (saczegolnie tych delikatniejszych), ale dla ryb sie nada. No i w takim akwarium przyda sie moooocny odpieniacz.
Tyle, ze takie metody odchodza powoli do lamusa. Obecnie zazwyczaj jezeli zaklada sie zbiornik z mysla o wylacznie rybach to wybiera sie FOWLR. Do takiego akwarium jak Twoje nadawaloby sie okolo 25-30 kg zywej skaly, ktora uzupelnilaby filtracje biobalami i odpieniaczem, jednoczesnie bedac zrodlem pokarmu dla ryb i swietnym wystrojem.
Ogolnie zalecalbym czytanie, czytanie, czytanie dopoki w Twojej glowie nie zarysuje sie kompletny plan zbiornika wraz z obsada. Pozdrawiam,
Maciej Kawecki

EDIT: Jezeli chodzi o oswietlenie do FO/FOWLR to na 300 litrow tak ze 150 W swiatla ( T5 lub HQI) bedzie az nadto. To nie akwarium rafowe, gdzie nad takimi zbiornikami ludzie wieszaja po 500 W :)

Marcinus
08-20-2007, 08:01
Kiedy ja zakładałem sobie morskie, każdy doświadczony akwarysta odradzał mi jako początkującemu akwarium typu FO bez żywej skały. Jeżeli na zachodzie jest taka moda i kolega Fish ma taką ochotę to można zakładać akwa bez skały, tylko co to za przyjemność mieć morskie a nie mieć skały i korali, no ale każdy ma swój gust i upodobania.

Ocelocik ja nikogo nie kłamię, tylko opisuję swoje doświadczenia, gdy zakładałem baniak i rozmawiałem z ludźmi , którzy w morskim siedzą kilka lat, skoro większość odradzała na początek FO to coś w tym musi być.

Fish
08-24-2007, 00:20
jestem bylem troszeczke zapracowany ale juz wrocilem ,wracajac do tematu akwa morskiego pomysl moj jest teki kupie na poczatek zywy piasek i woda zainstaluje skimmer i wet dry filter odpale akwa.pytanie tylko do wody czy moge ja zrobic sam a jak tak to jak ,czy moze kupic gotowca i wlac do akwa,(300 l)jak juz to bede mial po ok 3 tygodniach dodam zywa skale co wy na to ? zastanawiam sie nad zywa czy moze martwa skala ta jest tansza i sam wychodowiac zywa skale co wy na to zalaczam zdjecie martwej skaly

Fish
08-24-2007, 00:23
albo takie skaly na ebay znalazlem

Marcinus
08-24-2007, 06:43
Jeżeli jednak planujesz trochę żywej skały to włóż ją po 2-3 dniach od zasolenia baniaka, nie ma sensu jej pakować dopiero po 3 tygodniach od zalania.

Najlepiej by było gdybyś wziął wodę z dojrzałego zbiornika, jeżeli masz taką możliwość to super, jeżeli nie to będziesz musiał wodę solić sam.

Nie baw się w martwą skałę, nie warto.

Fish
08-24-2007, 23:30
wode moge jedynie kupic w sklepie chyba gotowiec(troche jest droga) sam nie mam pojecia jak zrobic jeszcze ,potrzebny jest filtr RO tak mi sie wydaje i sol to tyle co wiem ,a co na dno, w sklepie dowiedzialem sie ze zywy piasek ok 2.5 centymetra starczy jakos nie wierze temu gosciowi ze sklepu wiec pytam,wracajac do sprawy zywej skaly to jak kupie ok.20 kilo to jaka filtracje musze jescze zastosowac w akwa ,moje 300 l ma komin wbudowany wiec mysle ze sump z biobals wystarczy ,zaloze jeszcze po jednej powerheads z kazdej stony akwa dla wiekszej cyrkulacji wody czy to bedzie ok?

Marcinus
08-25-2007, 06:37
Wodę przygotuj raczej sam, będzie taniej a zwierzaków i tak na razie nie będziesz miał.
Kup dobrą sól [ u nas dobry jest KENT, nie wiem jak u Ciebie, kasy na sól nie żałuj bo to podstawa].
Filtr RO jest oczywiście wymagany, bez niego nie ruszysz.
Na dno żywy piasek jest jak najbardziej wskazany.
Powerheady powinny być mocne, masz duże akwarium a woda powinna być w ciągłym dość sporym ruchu.

Nuroslaw
08-27-2007, 15:20
po co mu "najdoskonalsza" sól jeśli akwarium ma być wyłącznie FO ? Ryby nie muszą czerpać składników prosto z wody jak koralowce, dużo dostaną z pokarmem.

Jako piasku żyłbym jednak piasku koralowego
filtracja typu kubełek będzie wystarczajaca, do tego podpięty nitrareduktor i np. filtr z wkładem do PO4. Odpieniacz na pewno i do 300 wystarczy midiflotor, ważne aby tylko w miarę regularnie i często wymianiać kostkę lipową na nową.
jako tło można wtedy użyć, martwej skały, bądź zrobić samemu.
ewentualnie warto zaopatrzyć się w jakieś ładne gatunki glonów, które pomogą w usuwaniu NO3 i PO4. Silne oświetlenie - to nie tylko podstawa przy koralach (chociaż tu szczególnie). Po prostu właścicwa gra światłem daje bardzo dużo do wyglądu akwarium. Ja np. uwielbiam miejsca gdzie woda jest prześwietlona.

Jeśli nie ma to być akwarium typowo morskie, a raczej słonowodne (estuaria), z argusem itp. rybami, piekne wrażenie zrobi także umieszczenie w akwa nie tylko glonów, ale kilku gałązek np. jak na załączonym zdjęciu - od razu uprzedzam, akwa dopiero w przygotowaniu, woda nie wyklarowana, brak własciwego podłoża, roślin, zwierząt i ryb, nie działa jeszcze filtracja.

Fish
09-21-2007, 03:23
kolejne zatrzymanie projektu ! wode bede robil sam czekam tylko Na RO(zalaczam zdiecie chyba jest ok?) plan mam nastepujacy zalac wode z ro do baniaka wlaczyc powerheady na maxa i dodawac stopniowo sol az do odpowiedniego zasolenia zastanawiam sie jednak jak potem dodac piasek? jakie swiatlo powinienem miec na zywa skale czy takie jest ok? (see pic)tyle tego badziewia ze nie wiem ktore jest dobre

Marcinus
09-22-2007, 09:48
Będziesz miał w końcu korale czy tylko ryby?? Jeżeli korali nie będzie to światło nie ma większego znaczenia,jeżeli będą korale to polecam świetlówki T5,lub oświetlenie HQI. Ta lampa na zdjęciu powinna być ok.

Piasku nie dawaj na samym początku, poczekaj z nim aż baniak choć trochę dojrzeje.

Fish
09-22-2007, 23:02
na poczatku chce wystartowac woda pisek zywa skala i jak wszystko bedzie ok to w miare mozliwosci finasowych bede dodawal korale czekam na RO zeby zrobic wode ten na zdieciu kupilem czy jest ok? jakie mocne oswietlenie potrzebuje na sama skale a jakie zeby miec korale? thanks

Marcinus
09-23-2007, 10:14
Dla samej skały światło nie ma większego znaczenia. Dla korali miękkich powinno być około 0,8 W/l ,może nawet trochę mniej;świetlówki T5,lub HQI połączone z T5, przy Twoim akwarium powinieneś mieć też dwie świetlówki aktyniczne, reszta o barwie od 10000K do 18000K.