Zobacz pełną wersję : krewetki - pytanie do ducha ( i nietylko )
kotletbam
12-30-2004, 23:30
przeczytalem dokladnie opis rozmnażania krewetek amano na twojej stronie i gratuluje, ale nie rozumiem tego zasolenia. mógłbyś podać w gramach na litr. i czy to jakas specjalna sól ????czy światło musi być włączone 24 h/dobe i czy małe krewetki można karmić mikrovitem ???
licze na odpowiedz :D
mógłbyś podać w gramach na litr. i czy to jakas specjalna sól ????
Zasolenie jest podawane w ppt (promile) czyli "w częściach na tysiąc". Nie wiem dokładnie ile to jest bo nie interesuję się akwarystyką morską ale na "chłopski rozum" będzie około 35dkg na 1l wody (zasolenie 35ppt). Sól jest specjalistyczna do przygotowania wody morskiej a nie kuchenna . Dla ochłody zapału powiem że przygotowanie 100l wody morskiej o takich parametrach to koszt około 50pln (według tego co mi powiedziano w sklepie z morszczyzną - być może przesadzili ale jest to jakiś punkt odniesienia)
czy światło musi być włączone 24 h/dobe
Nie wiem, raczej nie.
czy małe krewetki można karmić mikrovitem ???
Wydaje mi się, że będzie to za duże. Jak napisalem w artykule krewetki karmiono pokarmem dla bezkręgowców morskich.
Rozmnożenie krewetek amano to nie to samo co rozmnożenie gupików. Gdyby było tak łatwo to krewetki w sklepach pochodziłyby już dawno z hodowli krajowych a nie z importu.
ps. Autorem artykułu jest Mike Noren, ja jedynie dzięki jego uprzejmości przetłumaczyłem go i zamieściłem na stronie.
DZIĘKUJEMY ZA KREWETKOWE FORUM DUCHU
Próby wychowania larwy w wodzie słonawej o zasoleniu 17 g/l i słodkiej nie powiodły się. W wodzie słodkiej larwy padły po 6 dniach natomiast w wodzie słonawej dożyły 10 dni. Dopiero podniesienie zasolenia do poziomu 30 g/l zakończyło się sukcesem hodowlanym niemieckich hodowców.
30 g/l zakończyło się sukcesem
czy to aby na pewno dobry przelicznik zasolenia wody???
30g/l czyli na 25l akwarium wypada 750g. To bardzo duzo jak na tak male akwarium, strasznie slona woda by była. Na 33l akwa wypada 1kg soli !!! Poprawcie mnie jesli sie mylę
Kilkakrotnie spotkałem się z tymi danymi a ostatnio na polskich stronach
(odsyłam do: http://www.holenderskie.pl/ -serwis roślin wodnych i akwariowych)
30g/l czyli na 25l akwarium wypada 750g. To bardzo duzo jak na tak male akwarium, strasznie slona woda by była. Na 33l akwa wypada 1kg soli !!! Poprawcie mnie jesli sie mylę
Woda w morzu jest słona ;)....nie sugeruj się Bałtykiem bo to właściwie bardziej słonawe jezioro niż morze :lol: . Widzę, że w poprzednim poście się pomyliłem o jedno miejsce po przecinku (powinno być 35g/l a nie 35dkg/l)
1mg/l=1ppm=0.001ppt
ppm - part per milion
ppt - part per thousand
czyli 1ppt=1000ppm=1000mg/l=1g/l
daniel90
02-17-2005, 20:54
Z tego co mam na chemii, żeby było 35ppt, czyli 35%o (promili), czyli 3,5%. Wzór na stężenie procentowe to :
Cp=(masa substancji):(masa roztworu) x 100%
Przekształcając wzór otrzymujemy że na 1l wody musimy dodać 37gram soli. :evil: Po co ja tyle liczyłem skoro pomyliliście się on 2 gramy?
Ale może to mimo wszystko cośzmieni - te 2 gramy :?: :P
demolition
08-05-2005, 14:00
witam! wiem że temat już troche przestarzały ale nie chce zakładać nowego jeśli o to samo chodzi... a mianowicie czy jeśli w sklepie ze zdrową żywnością kupiłem sól morską (czysta morska bo pytałem) to moge wsypać ją do krewci małych?? Pzdr :)