Zobacz pełną wersję : IKRA Ramirezek
Mam rybki od ok miesiaca (112 l - 4x piel ramireza, 8 x razbora klinowa , 1 samica barwniak czerwonobrzuchy, 2 glonojady) Ramirezy zlozyly mi ikre i nie wiem czy mam jakos ingerowac ..... odlowic ja , albo odlowic mlode ... mam jeszcze akwarium 7L tylko bez sprzetu jakiegokolwiek .... !!?? radźcie bo nie wiem co robic ............ !
Napisz jakie masz parametry wody, jesli się nie zgadzają z ogólnym poglądem to i tak nic z tego nie będzie, ikra zostanie zjedzona lub spleśnieje, razbory jak zuważyłem nie polują na ikrę i narybek, nie wiem jak z samicą barwniaka, samotna dziewczyna różnie z nimi bywa :wink:
glonojady? czy to zbrojniki niebieskie? pewnie młode nie powinnty ruszyć ikry, ale tu są różne opinie.
parametrów nie znam ..... nie robilem jeszcze testow na twardosc itd... ale zakladajac ze parametry sa ok to co mam robic z ikra :?: no i jakby wylęgł sie narybek to co mam z nim robic ...przeniesc czy zostawic :?:
parametrów nie znam ..... nie robilem jeszcze testow na twardosc itd...
Przypuszczam, ze skoro nie znasz wartosci wody, to lejesz kranowe, wiec o narybku ramirezow zapomnij.
Jezeli chcesz je rozmnozyc, to KH nie wieksze niz 2-3°d, a ph ponizej 6.
ale zakladajac ze parametry sa ok to co mam robic z ikra :?:
Zostawic tam gdzie jest. :wink: Jak masz gdzie, to mozesz odlowic te "glonojady" (co to za ryba glonojad??) bo przypuszczam, ze chodzi o zbrojniki lub cos w tym stylu.
no i jakby wylęgł sie narybek to co mam z nim robic ...przeniesc czy zostawic :?:
Nie wylegnie sie. http://aquagaleria.w.interia.pl/Smiles/10.gif Ale gdyby, to zostawic, rodzice beda juz wiedziec co z nim robic. :wink: