PDA

Zobacz pełną wersję : IKRA Ramirezek

IIvan
12-30-2004, 13:07
Mam rybki od ok miesiaca (112 l - 4x piel ramireza, 8 x razbora klinowa , 1 samica barwniak czerwonobrzuchy, 2 glonojady) Ramirezy zlozyly mi ikre i nie wiem czy mam jakos ingerowac ..... odlowic ja , albo odlowic mlode ... mam jeszcze akwarium 7L tylko bez sprzetu jakiegokolwiek .... !!?? radźcie bo nie wiem co robic ............ !

sulej
12-30-2004, 13:31
Napisz jakie masz parametry wody, jesli się nie zgadzają z ogólnym poglądem to i tak nic z tego nie będzie, ikra zostanie zjedzona lub spleśnieje, razbory jak zuważyłem nie polują na ikrę i narybek, nie wiem jak z samicą barwniaka, samotna dziewczyna różnie z nimi bywa :wink:
glonojady? czy to zbrojniki niebieskie? pewnie młode nie powinnty ruszyć ikry, ale tu są różne opinie.

IIvan
12-30-2004, 15:00
parametrów nie znam ..... nie robilem jeszcze testow na twardosc itd... ale zakladajac ze parametry sa ok to co mam robic z ikra :?: no i jakby wylęgł sie narybek to co mam z nim robic ...przeniesc czy zostawic :?:

monetka
12-30-2004, 17:12
parametrów nie znam ..... nie robilem jeszcze testow na twardosc itd...
Przypuszczam, ze skoro nie znasz wartosci wody, to lejesz kranowe, wiec o narybku ramirezow zapomnij.
Jezeli chcesz je rozmnozyc, to KH nie wieksze niz 2-3°d, a ph ponizej 6.

ale zakladajac ze parametry sa ok to co mam robic z ikra :?:
Zostawic tam gdzie jest. :wink: Jak masz gdzie, to mozesz odlowic te "glonojady" (co to za ryba glonojad??) bo przypuszczam, ze chodzi o zbrojniki lub cos w tym stylu.

no i jakby wylęgł sie narybek to co mam z nim robic ...przeniesc czy zostawic :?:
Nie wylegnie sie. http://aquagaleria.w.interia.pl/Smiles/10.gif Ale gdyby, to zostawic, rodzice beda juz wiedziec co z nim robic. :wink: