Zobacz pełną wersję : Pomocy !!!! Co robie nie tak !!!!
acytryna
03-24-2004, 10:50
Ogromna porośba o pomoc coś jest nie tak????
Ale od początku: Założyłem akwa miesiąc temu 112l. Perła 80 z filtrem kaskadowym w pokrywie (3 koszyczki gąbka, ceramika i drobna gąbka) 2 świetlówki 18W akwarystyczne, w zeszłą sobotę dokupiłem i uruchomiłem filtr kubełek Aquaszut system 2 3 koszyczki od góry: gąbka+wata, ceramika wylot przez deszczownie pod taflą wody zeby falowało, torf akwarystyczny. Podaje CO2 z bimbrowni przez kamień do niby dzwonu (plastikowy pojemniczek obcięty), napowietrzanie przez kamień.
Aha filtry, napowietrzanie i CO2 chodzą na okrąglo jedynie ten w pokrywie wyłączana jak trzeba podnieść pokrywę.
A teraz obsada akwa:
4 zbrojniki niebieskie (najdłuzej w baniaku od początku)
3 Akary z Maroni (ok.3-4 cm)
1 parka pielęgniczek Borelli (narazie małe)
2 parki pielęgniczek Ramireza (niestety dziś jużtylko 2)
12 żwawików paragwajskich (malutkie ok. 1 cm) pływają żwawo w górnych partiach.
Roślinki dość sporo i póki co bardzo ładnie rosną (dodaje Aqua Plant B)
Parametry:
pH - 7,2 kH - 6, GH - 11, temp. 25
Wodę podmieniam raz w tygodniu ok. 15l z odmulaniem.
Niestety rybki szczególnie ramirezki dziwnie się zachowywały, potraciły ubarwienie, osowiale no podpływały do lustra wody jakby im brakowało tlenu no i stało się dzień po dniu odeszły dwie Ramirezki
Przerażony zaczełem dochodzić przyczyn np. może OSPA kupiłem preparaty i dodatkowo test na NO2 i Wydało się kolor czerwony pewnie ponad 5 mg/l.
Natychmiast wymieniłem (wczoraj) ok. 45 l. wody żeby było szybko uzdatniłem Aqua Safe - Tetra i dodałem Sera Nitrivec 10ml/100l.
NIESTETY poziom NO2 dalej czerwony.
CO ROBIE NIE TAK :cry: POMOCY :( :cry:
Lord Paszka
03-24-2004, 12:02
Jeżeli akwarium jest od miesiąca i poziom NO2 wciąż jest tak wysoki to coś jest nie tak. Nie wiem jaka może być przyczyna i co robisz nie tak, ale cykl azotowy jeszcze się nie ustabilizował. Opisz jaka jest woda. Czy jest mętna czy krystaliczna oraz w jaki sposób czyścisz filtry.
Dla wyjaśnienia. SERA Nitrivec to nie są bakterie nitryfikacyjne lecz tylko pożywka, która ułatwia ich rozwój. Być może jest coś w Twoim akwarium co uniemożliwia ich zagnieżdżenie się w filtrach. Może wysoki poziom NO2 jest efektem innych problemów.
acytryna
03-24-2004, 12:41
Filtr kubełkowy jest jak pisałem dopiero 6 dni więc po podłączeniu nic nie czyściłem, a w filtrze w pokrywie płukałem w wodzie tylko gąbki koszyczka z ceramiką nie dotykałem.
Woda jest pięknie klarowna i krystaliczna.
Rozumiem że tego preparatu Sera Nitrivec mam już nie dotykać.
Lord Paszka
03-24-2004, 13:11
Filtr kubełkowy jest jak pisałem dopiero 6 dni więc po podłączeniu nic nie czyściłem, a w filtrze w pokrywie płukałem w wodzie tylko gąbki koszyczka z ceramiką nie dotykałem.
Woda jest pięknie klarowna i krystaliczna.
W związku z tym w Twoim filtrze jeszcze nie zawiązała się flora bakteryjna, która będzie przetwarzała szkodliwe NO2 na NO3 przyswajalne dla roślin.
Rozumiem że tego preparatu Sera Nitrivec mam już nie dotykać.
Dlaczego nie, możesz lać tego preparatu nawet 150% co jest wg instrukcji, na pewno nie zaszkodzi. Pozwoli szybko zadomowić się batkeriom w Twoim biotopie.
Wyblakłe kolory ryb i szybkie oddychanie może być spowodowane jeszcze jedną rzeczą, o której raczej rzadko się wspomina. Jest to zatrucie chemiczne. Być może w wodzie są jakieś związki, które szkodzą rybom. Czy filtrowałeś przez coś wodę?
acytryna
03-24-2004, 13:36
Nie woda to zwykła kranówa z tymi preparatami co napisałem na początku
acytryna
03-24-2004, 13:40
I jeszcze jedno w filtrze w pokrywie w koszyczku z porcelanką biologia już chyba powinna istnieć jest miesiąc i go nie czyściłem
acytryna
03-24-2004, 16:18
Dobrzy ludziska wróciłem a tu kolejna Ramirezka ledwo zipie wymieniam 20l. odstanej 24 h. wody więcej nie mam Co dalej działać :oops: :cry:
Dobrzy ludziska wróciłem a tu kolejna Ramirezka ledwo zipie wymieniam 20l. odstanej 24 h. wody więcej nie mam Co dalej działać :oops: :cry:
Ramirezy sa bardzo wrazliwymi rybami, potrzebuja dobrej i czystej wody.
Prawdopodobnie to stezenie NO2 je wykonczylo.
Stezenie NO2 powyzej 1mg/l jest juz szkodliwe dla ryb, a powyzej 5mg/l (tyle co u Ciebie) to trucizna!
Nie dziwie sie, ze padaja w takiej wodzie.
Najlepsza metoda pozbycia sie NO2 sa podmiany, wiec podmieniaj, podmieniaj i jeszcze raz podmieniaj!
Co do obsady, to masz mocno przerybione, szczegolnie te 4 zbrojniki i za duzo ryb terytorialnych, jak zaczna skladac ikre, to bedzie niezle wrzalo w baniaku! Prawdopodobnie przerybienie i obfite karmienie sa przyczyna duzego stezenia NO2.
Przy takiej obsadzie powinienes przynajmnie raz w tygodniu podmienic 30-40% wody. Te 15l o ktorych piszesz to jest NIC!
Poczytaj dodatkowo post w forum ogolnym, wysłany: Nie Mar 07, 2004, Temat postu: Azotyny.
acytryna
03-24-2004, 18:04
Będe podmieniał ile się da a co do przerybienia niektórzy pisali że obsada jest OK gdybym miał zmniejszyć to o zbrojniki to ile zostawić ale jak podrosną bo wtedy rozpoznam parke
elektron
03-24-2004, 19:49
woda odstana wcale nie jest taka zdrowa bo wylezie z niej nietylko chlor ale również tlen a metale ciężkie zostaną . Proponuję jakiś antychlor .
Marta Podraza
03-24-2004, 20:21
Acytryna nie wpadaj w panikę. Być może ten nowy filtr nie został przez ciebie dokładnie wypłukany przed podłączeniem a jednak gąbki i sam plastikowy kubełek to jednak chemia. Ramirezki to wyjątkowo wrażliwe rybki zwłaszcza na chemię i wysoki poziom azotanów. Oprócz tych podmian wody ja radziłabym kupić choćby małą butelkę żywych kultu bakterii nitryfikacyjnych np. "Cycle" firmy Hagen (14 zł za 30 ml). Dosyć drogo ale bakterie są dobrej jakości i szybko zaszczepisz nimi nowy filtr co wpłynie korzystnie na jakość wody.
Co do obsady to nie jest tak źle.
acytryna
03-24-2004, 20:28
Dzięki marto za poradę pewnie jutro pojadę kupić tylko powiedz jak to podać do filtra czy wody?????
DZIĘKI
kolego a jakie masz podloze?
acytryna
03-24-2004, 20:36
Podłoże piasek ze żwirem dość grubym ze sklepu akwarystycznego i dobrze płukany jak dotąd nikt nie pytał o podłoże, mam jeden korzeń i 1 połówke kokosa
Pozdrowienia :oops:
Marta Podraza
03-24-2004, 20:37
Wszystko pisze na butelce wystarczy wlać do wody w akwarium ale jak wlejesz do filtra na gąbkę to jeszcze lepiej. Trzeba tylko po otwarciu buteleczki trzymać ją w lodówce. Bardziej opłaca sie kupić większe opakowanie bo 100 ml kosztuje ok 22 zł (ceny wzięłam przed chwilą z oferty jakiegoś sklepu internetowego). Najlepiej dolewać przez kilka dni zalecane przez producenta dawki. Zobaczysz działa rewelacyjnie, azotany spadają już po kilkunastu godzinach. Odezwij się jutro czy pomogło i jak twoje rybki.
acytryna
03-24-2004, 20:39
Dzięki jutro lece po pracy do sklepu i daje do akwa
:P
Oprócz tych podmian wody ja radziłabym kupić choćby małą butelkę żywych kultu bakterii nitryfikacyjnych np. "Cycle" firmy Hagen (14 zł za 30 ml). Dosyć drogo ale bakterie są dobrej jakości i szybko zaszczepisz nimi nowy filtr co wpłynie korzystnie na jakość wody.
Co do obsady to nie jest tak źle.
Marto, ale Acytryna napisal w pierwszym poscie: "... i dodałem Sera Nitrivec 10ml/100l" Polecany przez Ciebie "Cycle" ma chyba takie samo dzialanie jak Nitrivec Sery. Nie stosowalam zadnego z tych preparatow i moze sie myle, ale zakup kolejnego to niepotrzebnie wydane pieniadze skoro Acytryna wlal juz podobny produkt. Na efekt jego dzialania trzeba tylko poczekac te kilkadziesiat godzin. Lepiej zamiast kolejnej chemii dokupic za te pieniadze roslin lub korzen mopani, ktory poprawi troche jakosc wody.
A moze zbadaj jeszcze kranówę i napisz co pokazał test.
I tak sie zastanawiam czy jak napuszczasz wodę do podmiany to czy nie warto nalewać ją przez węgiel (aby wyłapać różne ew.brudy z kranówki)?
acytryna
03-25-2004, 05:59
Monetko mam w akwarium 1 ładny korzeń i 1/2 kokosa czyliczekać i cierpliwości
Pozdrowienia
Monetko mam w akwarium 1 ładny korzeń i 1/2 kokosa czyliczekać i cierpliwości
Pozdrowienia
Wiem z wczesniejszego postu, ze masz juz korzen i kokos, dokupienie drugiego bylo tylko przykladowa propozycja na lepsze niz chemia wydanie pieniedzy. :wink: :D
Co do czekania masz racje, na Twoim miejscu nie wlewalabym wiecej chemii, tylko mierzyla parametry wody i w zaleznosci od wynikow podmieniala.
W pierwszym poscie napisales:
...ceramika wylot przez deszczownie pod taflą wody zeby falowało, torf akwarystyczny. Podaje CO2 z bimbrowni przez kamień do niby dzwonu (plastikowy pojemniczek obcięty), napowietrzanie przez kamień...
Gdzie masz ten torf? W filtrze czy w podlozu? Jezeli w filtrze, to powinien byc jako ostatni wklad przez ktory przeplywa woda.
I druga rzecz, jak juz masz deszczownice, to IMHO dodatkowe napowietrzanie przez kamien jest zbedne.
acytryna
03-25-2004, 09:48
Monetko faktycznie nie dokładnie napisałem torf jest jako ostatni koszyk w kubełku
POzdrowionka
Marta Podraza
03-25-2004, 13:31
CYCLE to nie jest chemia to sama natura żywe kultury bakterii które błyskawicznie poprawiaja jakość wody i nie trzeba tak długo czekac na efekty. Sera nitrivec to raczej pożywka dla bakterii i działa znacznie wolniej. Wydaje mi się że jak rybki umierają to warto wydać parę złoty i ratować im życie.
Pozdrawiam !
CYCLE to nie jest chemia to sama natura żywe kultury bakterii które błyskawicznie poprawiaja jakość wody i nie trzeba tak długo czekac na efekty. Sera nitrivec to raczej pożywka dla bakterii i działa znacznie wolniej. Wydaje mi się że jak rybki umierają to warto wydać parę złoty i ratować im życie.
Pozdrawiam !
Oczywiscie masz racje,ze nie mozna zalowac pare zlotych na ratowanie ryb, tym bardziej ze kupujac ryby jestesmy za nie odpowiedzialni!
Tak jak wczesniej napisalam nie uzywalam tych preparatow, myslalam, ze maja takie samo dzialanie. :oops:
acytryna
03-25-2004, 19:18
Kupiłem JBL Denitrol niestety Cycle nie dostałem ten co kupiłem 2 razy droższy (trudno) niby zawiera 8 szczepów bakterii ale nie bardzo wiem jak używać bo tłumaczenie Polskie jest beznadziejne
POZDOWIENIA
JakubikF
03-25-2004, 19:33
Ja bym jeszcze wrócił do tego torfu. Czy kupiłeś torf jakiejś konkretnej firmy, czy są to po prostu brązowe "włukna"? Ja kiedyś zupełnie zdestabilizowałem sobie zbiornik, kiedy włozyłem właśnie torf do filtra - woda zrobiła się zielona, ryby zaczęły zdychać itd... (nie pamiętam co było z azotanami/azotynami).
Nie pamiętam czy pisałeś coś o roślinach - masz może jakieś w baniaku?
Osobiście jestem zdania, że są one bardzo potrzebne - dobrze stabilizują parametry wody.
Kupiłem JBL Denitrol niestety Cycle nie dostałem ten co kupiłem 2 razy droższy (trudno) niby zawiera 8 szczepów bakterii ale nie bardzo wiem jak używać bo tłumaczenie Polskie jest beznadziejne
POZDOWIENIA
Znalazlam na stronie www.jbl.de opis tego produktu i dawkowanie, to przetlumacze wazniejsze rzeczy z niemieckiego, moze bardziej zrozumialym jezykiem. :wink:
Denitrol uzywamy w przypadkach:
-zalozenia nowego akwarium
-po chorobach w akwarium i kuracjach lekowych
-regularnie po podmianie wody
-przy problemach z amoniakiem i nitritem (NO2)
Dawkowanie:
Normalna dawka: Nakretke zewnetrzna na 100l, a wewnetrzna na 225l regularnie co 2 tygodnie po podmianie wody w celu wspomozenia biologicznych procesow oczyszczania.
W przypadku swiezo zalozonego akwarium i po kuracjach medykamentami stosujemy:
w pierwszym dniu potrojna dawke (wyzej wymieniona jako normalna) czyli 3 razy nakretka zewnetrzna na kazde 100l.
Przez kolejne 9 dni stosowac normalna dawke czyli codziennie po zewnetrznej nakretce na kazde 100l wody w akwa.
Dowolne przedawkowanie nie jest szkodliwe.
Aby bakterie mogly sie rozmnazac od samego poczatku rozpoczecia dawkowania denitrolu musza byc w akwarium ryby. Jednak tylko pare sztuk, np.glonojady. Po 3-4 dniach od rozpoczecia dawkowania mozna wprowadzac kolejne ryby do akwarium.
Produkt denitrol zawiera zyjace bakterie. Idealna temp. przechowywania +4-+15°C, nie moze w zadnym wypadku przekroczyc +30°C ani byc ponizej 0°C.
To tak z grubsza, moze stylistycznie nie jest to poprawna polszczyzna, ale powinno byc zrozumiale. W Twoim przypadku mysle, ze wystarczy jak dasz normalna dawke czyli zewnetrzna nakretke na 100l wody, przedawkowanie nie jest szkodliwe, wiec jak Ci sie kapnie wiecej to nie ma znaczenia. :wink:
Sama tez uzywam produktow JBL i moge powiedziec, ze jestem z nich zadowolona, generalnie ciesza sie dosyc dobra opinia.
Aha, ta zewnetrzna nakretka, to jest to zaglebienie od zewnatrz, a wewnetrzna to srodek nakretki. Pewnie sie juz zorientowales, ale na wszelki wypadek pisze. :wink: :D
Jezeli cos jest jeszcze niejasne, to pisz.
[quote="JakubikF"]Ja bym jeszcze wrócił do tego torfu. Czy kupiłeś torf jakiejś konkretnej firmy, czy są to po prostu brązowe "włukna"? Ja kiedyś zupełnie zdestabilizowałem sobie zbiornik, kiedy włozyłem właśnie torf do filtra - woda zrobiła się zielona, ryby zaczęły zdychać itd... (nie pamiętam co było z azotanami/azotynami).
Co do torfu, to czytalam, ze powinno sie go co 2 tygodnie wymieniac, gdyz absorbuje szkodliwe substancje i po pewnym czasie gdy juz nie jest w stanie ich wiecej przyjac zaczyna je z powrotem oddawac. Moze dojsc wtedy do gwaltownych zmian parametrow wody i jej obciazenia szkodliwymi substancjami.
Wazne jest tez aby byl na samym spodzie filtra, bo moze utrudniac rozwoj bakterii nitro.
Chemikiem nie jestem i jak jakies bzdury napisalam, to mysle, ze fachowcy mnie poprawia! :wink: :1:
acytryna
03-26-2004, 06:01
Monetce ogromne dzięki za pomoc, zrobiłem tak jak doradziłem i dziś po pracy wszystko posprawdzam.
A co do torfu to akwarystyczny granulowany nieźle drogi i jest w ostatnim koszyczku w kubełku a co do wymiany to ja spotkałem opinie że raczej żadko nawet co kilka miesięcy ale może jestem w błędzie
acytryna
03-26-2004, 06:11
No i jeszcze jedno po dwudniowych podmianach wody dziś kolejna mnie czeka rybcie czują się chyba fajnie a parka ramirezek uwala gniazdko i złożyła ikre siędzą pilnują na zmianę.
Niestety wiem że nic z tego nie będzie bo nie mam żadnego akwarium żeby przełozyć i będą zjedzone Przykro
POZDROWIONKA :P
No i jeszcze jedno po dwudniowych podmianach wody dziś kolejna mnie czeka rybcie czują się chyba fajnie a parka ramirezek uwala gniazdko i złożyła ikre siędzą pilnują na zmianę.
Niestety wiem że nic z tego nie będzie bo nie mam żadnego akwarium żeby przełozyć i będą zjedzone Przykro
POZDROWIONKA :P
Skoro ramirezy zlozyly ikre, to chyba juz wszystko OK. :D
Na wszelki wypadek sprawdz NO2 i jak trzeba rob tak dlugo podmiany, az nie spadnie do 0-0,1mg/l.
I o ile dobrze pamietam, to pisales wczesniej, ze podmieniasz 15l tygodniowo. Na 112l to jest za malo, podmieniaj smialo nawet i 30% tygodniowo, to nie powinno byc wtedy problemu z NO2.
Co do ikry, to przy tych zbrojnikach rzeczywiscie nie ma szans :(
Ja do tej pory kupowalam granulat JBL (7Euro za litr!), ale z pewnego zrodla dostalam typ, ze mozna z powodzeniem uzywac torfu ogrodniczego, tylko musi byc czysty, bez zadnych nawozow i dodatkow, np.Flora Torfboy (30l za 4Euro)
I nie bede juz go ladowac do filtra, tylko w ponczoche nasypie ok.1litra to do wiaderka z woda, jak postoi tak ok.2 dni, to wtedy sama wode do akwa.
Chyba jest to latwiejsza metoda niz wyjmowanie co dwa tygodnie calego wkladu z filtra, zeby sie dostac do torfu. :wink:
Ja do tej pory kupowalam granulat JBL -7Euro za litr!
Kurede ale drogo w tej UE i my tam idzeimy :?: U mnie w Lodzi kupowalem po 20 PLN a przeciez euro jest prawie po 5PLN :shock:
Ja do tej pory kupowalam granulat JBL -7Euro za litr!
Kurede ale drogo w tej UE i my tam idzeimy :?:
U mnie w Lodzi kupowalem po 20 PLN a przeciez euro jest prawie po 5PLN :shock:
Ooops! Chyba sie musze na zakupy do Polski wybrac!!
:5: :5:
acytryna
03-26-2004, 11:35
ja kupiłem w Warszawie za 34 zł czyli tyle Monetko co w UE
ja kupiłem w Warszawie za 34 zł czyli tyle Monetko co w UE
Czyli trzeba do Lodzi na zakupy! :wink: :1:
Marta Podraza
03-28-2004, 11:05
Pomysł z torfem bardzo mi się podoba, spróbuję tej metody w moim akwarium tylko czemu Monetko podajesz ceny w euro, kupujesz go w Niemczech ? Napisz gdzie go można dostać w Polsce i czy można zastosować jakiś inny torf bo ja też kupuję ciągle ten drogi granulowany.
Pozdrawiam !
Pomysł z torfem bardzo mi się podoba, spróbuję tej metody w moim akwarium tylko czemu Monetko podajesz ceny w euro, kupujesz go w Niemczech ?
Niestety tak, mieszkam w Niemczech i musze tutaj kupowac! :wink:
Napisz gdzie go można dostać w Polsce i czy można zastosować jakiś inny torf bo ja też kupuję ciągle ten drogi granulowany.
Pozdrawiam !
Nie wiem gdzie w Polsce on bedzie, ja kupuje w budowlano-ogrodniczym BAUHAUS, byc moze w OBI albo PRAKTIKER go dostaniesz.
Na worku z torfem musi byc podany sklad i jak jest to czysty torf bez zadnych domieszek i nawozow to powinien byc dobry. Aha, powinno tez na worku pisac jakie ma ph, z odczynem 0 najlepszy, a nie moze miec wiekszego niz 6, bo bedzie mial slabe wlasciwosci zakwaszajace.