Zobacz pełną wersję : [12l] - i co dalej ???
kotletbam
12-29-2004, 19:48
Na wstępie przepraszam za kiepską jakość zdjęć ale były robione telefonem. Akwarium ma 12 litrów , 2 korzenie, mech jawajski, rogatek, anubias. Co tam moge wpuścić. Prosze o porade.
No i gitara calkiem ladne ja mam w tej chwili 25 l roslinne :] niestety ciagle jest zamalo osob zajmujacych sie tylko malymi baniaczkami.
w sumie bardzo mi sie podoba =]
Chcialbym takie akfa dla krewetek :D
sexy kaczor
12-29-2004, 20:23
moim zdaniem krewecie bedą sie czuły w tym akwa znakomicie
kotletbam
12-29-2004, 22:28
co o nim sądzicie ??? prosze o komentarze . dzieki
fajne, małe mają niesamowit urok oby się dobrze hodowało tak trzymaj :11:
anubiasa przywiaz do korzenia, bedzie sie lepiej czul
poza tym to spoko :P
ja mam 14 l i wydawało mi sie do tej pory ze tam nic nie mozna wsadzic typu korzenie i roslinki. Ja ma bojownika i dwa kiryski.
Jezeli mozesz to napisz jak zamontowałas-es swiatło i przykrywa robiona jak jest, bo ja mam z tym problem.
kotletbam
12-30-2004, 14:36
no wiec oświetlenie to 7W , żarówka energooszczędna, zamocowana na takich szczypcach do szyby bocznej. a pokrywa to pudełko po butach , pomalowane na czrno, z przyklejoną folią aluminiową nad światłem. barwa światła jest poprostu świetna i wydaje mi sie że ładnie wygląda.
ps. a ten anubias w którym miejscu mam przywiązać do korzenia aby ładnie wyglądało ????
To już Twoja własna inwencja twórcza...
Poza tym zdjecia sa troche za ciemne...
ps. Ja też mam 14 l :P , dzisiaj dodaje oswietlenie do mojej 60l
pozdrawiam Mateusz
dzieki za wytłumaczenie zdjecia faktycznie ciemne i słabo widać ale wazne ze efekt jest :) tylko powiedz mi jeszcze co z ta zarówką czy to jest specjalna zarówka? i jak jest podłaczona do pradu? aa i czy jest za szybą umocowana czy wewnatrz akwarium. Tak wypytuje bo usze cos wykombinowac a nie znam sie za bardzo na tym i chce wiedziec dokładnie co i jak :)
kotletbam
12-30-2004, 19:09
żarówka jest zwykla enerooszczędna firmy osram , znajduje sie około 10 cm nad lustrem wody, wkręcona jest w oprawke a oprawka jest przymocowana do "łapaczy", a łapacze przycisniete do scianki akwa :D
Dziekuje Ci bardzo, wiesz jak sie nie widzi to cieżko sobie wyobrazić (no przynajmniej u mnie) też kombinuje juz od jakiegos czasu żeby wszystko było ok :)
acha a to pudełko sie nie nagzewa od tej lampy??
kotletbam
12-30-2004, 21:07
ta żarówka wogóle sie mało nagrzewa. juz kilka razy, gdy robilem cos przy akwa przez przypadek sie jej dotknelem i nic - tak wiec "pokrywa" wcale sie nie nagrzewa. :D
kotletbam
12-30-2004, 23:00
czy ktos moze mi poradzic w którym miejscu przywiązać anubiasa ????
Nooo ładniutkie :11:
Takie akwaria to spore wyzwanie ... no ale jest super :) Jakie rybki wpuscisz ? Ja mam mniejsze, 8l :lol:
nie jest tak najgorzej, ciekawy pomysł pokrywy :):) potrzeba bedzie lepszych zdjęc, a trzymać co najwyzej parka gupików, ale skłaniał bym sie ku małemu krewetkarium...
zapodaj lepsze foty...i coś więcej kazdy powie :):) :):)
kotletbam
03-28-2005, 21:32
brudny to chyba ty jestes. :? zdjęcia były robine aparatem z komóry wiec są niewyraźne.
Ładne amoże napiszesz co dalej
czarek-kk
04-21-2005, 20:22
A mi się bardzo podoba. Myślę nad czymś podobnym. Jak wpuści krewetki to będzie jeszcze lepiej.
michał.akwa.
04-21-2005, 20:43
Całkiem ładne akwa… na pewno krewetką też się zpodoba.
Filcio mi się wydaje że szyby nie są brudne, tylko zdjęcie jest kiepskiej jakości (w końcu było robione telefonem komórkowym, i tak całkiem nieźle wyszło jak na zdjęcie robione aparatem w komórce).
Myślę że raczej nikt nie będzie na tyle głupi żeby pokazać zdjęcie z brudnymi szubami :?
Bardzo ładne jak na tak małe akwarium i fajna koncepcja z pokrywą, gratz za pomysł :wink:
pozdrawiam!! :) :wink:
bamboocha1
10-28-2005, 15:04
Czy do takiego akwa z krewetkami potrzebny jest filtr i napowietrzanie :?: :?: :?:
Jak tylko wyzdrowieje lece do zoologicznego po takie akwa (widziałem od takiego mini do większych i większych powkładane w siebie w najlepszym dla mnie sklepie w jarosławiu) i zabieram sie do pracy :D
Może coś potem pomorzecie przy urządzeniu :wink:
myśle ze na rybki to za małe okwa chodź moze para endlerek i krewecie?
Endlerki to też ryby ;>
Nie dla ryb.
Buleczka
10-29-2005, 20:48
no brawo też mam akwa 13l i jakoś też sobie poradziłem z udekorowaniem go, chociaż jest to trudne bo jest mało miejsca. a Ty widze masz pięknie. RESPECT...
Buleczka
10-30-2005, 14:56
niestety ciagle jest zamalo osob zajmujacych sie tylko malymi baniaczkami.
no mi się wydaje że niektórzy sięsię do tego przyczynają, bo ja też mam 13l i jak wysłałem na forum zdięcie to zostałem zalany ostrą krytyką że trzmam w akwa 13l 3 NEONY, z tego rozumuje że jeśli ktoś ma małe mieszkanie to nie powinien interesować się akwarystyką?
czy moje akwarium jest aż tak brzydkie bo napisali że wogóle nie ma wystroju?
Buleczko - czy wiesz coś o cyklu azotowym? To podstawa akwarystyki. Jeślibyś się choć trochę na niej znała, wiedziałabyś, że kardynałki są rybami zimnowodnymi, a neony stadnymi, więc można je trzymać w liczbie min. 10 sztuk, choć najlepiej żeby było więcej. Twoje akwarium nie daje rybnego pola manerwru - doświadczony akwarysta, utrzymałby w nim bojownika, kilka kardynałków, ew. parkę gupików. Ale ty jesteś początkującą. Poza tym nie wierzę, żebyś nie zmieściła u siebie akwarium 60l (60x30x30) które jest minimum dla początkujących.