Zobacz pełną wersję : co jest?!
nie wiem co sie stalo... moja samica gupika (ok. 3 - 4 cm) urodzila male rybki, sa 4! no ale jest taki problem, czy to nie za malo, jak na taka rybke? no ale zreszta nie o to chodzi. Oprocz tych 4 rybek, urodzila takze jakies dziwne kuleczki, jajeczka... :/ sa one malutkie, mniej wiecej takie jak male rybki, i sa żółte :? w środku maja troszeczke takiej dziwnej piany, czy cos w tym stylu... ale malusienkie to jest, hmmm, co wy o tym sadzicie? :?: :!:
czy to moze jest jakas ikra, ktora jeszcze nie dojrzala tam u niej w brzuchu?!
Tak to jest niedorozwinięty z różnych przyczyn przyszły narybek. A co do ilości to samica mogła część zjeść (normalne zachowanie u żyworódek).
Mogła zjeść. Wydaje mi sie jednak że było tylko pare zapłodnionych no i one sie urodziły. A reszta niezapłodnionych w postaci jajeczek też "wypadła" no i z nich juz nic niebędzie. Jeżlei chesz mieć malutkie postarj sie o jakies samce lepszej jakości. Bo te co masz ( o ile wogule masz) moga np miec jakieś problemy a zapładnianiem.
wieczor888
12-31-2004, 20:57
było coś na tym forum ... gupiczka moze urodzić pozniej ze stresu !! np za 2 tygodnie :] ... prawdopodobne jest ze zjadała młode( dobrym rozwiązaniem jest kotnik) a z tymi jajeczkami to bardzo ciekawa sprawaaa ... :?:
nawrotpiotr
01-21-2005, 16:16
Najlepiej spraw sobie kotnik i nowego samca. Te jajeczka to pewnie nie zapłodnione.
wieczor888
01-21-2005, 19:08
Moze jest nie płodny ?:P ... racja nowy samiec nie zaszkodzi.. albo nowa samica :] A młode wyłów !! i daj do jakeigos akwa =]