PDA

Zobacz pełną wersję : Labeo

Michał J
03-23-2004, 20:56
Czy do 120L baniaka można wrzucić 2 grubowargi dwukolorowe? Mój kuzyn zakłada akwarium. Powiedziałem mu, że nie zabardzo bo będą się gryzły, ale może jednak się da...

Kupił 10 neonów i ileś tam brzanek sumatrzańskich. Cze Brzanki nie będą podgryzać neonów...? Chyba nie powinny...? Co o tym sądzicie?

Maciek Szulc
03-23-2004, 21:13
co do labeo, to jesli bedzie duzo korzeni i kryjowek to w takim akwa dwa osobniki powinny jakos ze soba wytrzymac:)
gorzej sie sprawa ma z neonami, wedlug mnie raczej brzanki sumatrzanskie beda je dreczyc, mialem te ryby kiedys (bardzo dawno temu), sa bardzo ruchliwe, zywiolowe i lubia czyjes pletwy czasem na sniadanko :) neony sa raczej powolne i spokojne, w dodatku 10 to dosc malo, jak na stado, co dodatkowo spoteguje poczucie strachu i zagrozenia.
oczywiscie jest to tylko moja teoria, niekoniecznie wlasciwa i sluszna :D

corydoras
03-24-2004, 07:17
ja bym jednak odradzal do takiego akwa wsadzac 2 grubowargi!!!!
po prostu dla jednego moze sie to zle skonczyc
a brzanki i neonki nie sa dla niego dobrym towarzystwem o ile jesli bedzie chcial "pogonic" neonki to zawsze trafi w stadko wiec chyba nie bedzie zle, o tyle brzanke moze "pacnac" choc one sa szybkie i tez chyba nic im nie zrobi :wink:
wez pod uwage ze agrasja wzrasta wraz z wielkoscia ryby a mozna grubowarga ladnie wypasc :o
ja mialem grubowarga zielonego, ktory jest mniej agresywny niz bicolor z pilegnicami miodowymi, ktore sa z natury spokojne i powiem tak , ze bywaly dni kiedy miodowe musialy poszukac sobie innej kryjowki niz pod ulubionym korzeniem :?
w kazdym razie polecam wybor grubowarga piekna ryba o ciekawym zachowaniu - szczegolnie jak lapie pokarm w toni :o
tylko trzeba dobre towarzystwo dobrac z wlasnego doswiadczenia wiem ze obojetnie reaguje na skalary, ponoc takze na piel skosnoprega
ale mysle ze wszystkie srednie pielegnice sa dobrym towarzystwem

DUDU
03-24-2004, 08:12
Michal a mozesz podax wymiary akwa?? wys szer,dlugisc?

Lord Paszka
03-24-2004, 08:22
Czy do 120L baniaka można wrzucić 2 grubowargi dwukolorowe? Mój kuzyn zakłada akwarium. Powiedziałem mu, że nie zabardzo bo będą się gryzły, ale może jednak się da...

Kupił 10 neonów i ileś tam brzanek sumatrzańskich. Cze Brzanki nie będą podgryzać neonów...? Chyba nie powinny...? Co o tym sądzicie?

Labeo bikolor to ryby z silnie rozwiniętym instynktem terytorialnym. Słabszy będzie przez cały czas dostawał cięgi od silniejszego. Ponoć można ten instynkt lekko pohamować poprzez trzymanie większej liczby ryb tego gatunku, ale zdecydowanie nie nadaje się do tego 120l akwarium.

Michał J
03-24-2004, 18:30
ja bym jednak odradzal do takiego akwa wsadzac 2 grubowargi!!!!
po prostu dla jednego moze sie to zle skonczyc
a brzanki i neonki nie sa dla niego dobrym towarzystwem o ile jesli bedzie chcial "pogonic" neonki to zawsze trafi w stadko wiec chyba nie bedzie zle, o tyle brzanke moze "pacnac" choc one sa szybkie i tez chyba nic im nie zrobi :wink:
wez pod uwage ze agrasja wzrasta wraz z wielkoscia ryby a mozna grubowarga ladnie wypasc :o
ja mialem grubowarga zielonego, ktory jest mniej agresywny niz bicolor z pilegnicami miodowymi, ktore sa z natury spokojne i powiem tak , ze bywaly dni kiedy miodowe musialy poszukac sobie innej kryjowki niz pod ulubionym korzeniem :?
w kazdym razie polecam wybor grubowarga piekna ryba o ciekawym zachowaniu - szczegolnie jak lapie pokarm w toni :o
tylko trzeba dobre towarzystwo dobrac z wlasnego doswiadczenia wiem ze obojetnie reaguje na skalary, ponoc takze na piel skosnoprega
ale mysle ze wszystkie srednie pielegnice sa dobrym towarzystwem

A kurat chodziło mi czy da się mieć dwa Grubowargi ;) Kolega ma jednego Labeo Bicolor brzanki, kiryski w 40 i mówi, że nie ma najmniejszych problemów. Nawet w atlasie mam że jeśli jest jeden labeo i sporo innych ryb to nie powinno być problemu.

Troztdem wielkie Dzięki!!

Michał J
03-24-2004, 18:32
Michal a mozesz podax wymiary akwa?? wys szer,dlugisc?
Niestety nie moge, gdyż to nie jest moje akwa. To jest pytanie od mojego kuzyna, któty niestety nie ma netu.

Dzięki

dziadekk
03-24-2004, 18:35
W pewnym poradniku akwarystycznym (nie podaję nazwy bo uważam go za totalną kaszanę) wyczytałem, że instynkt ten można zmniejszyć również obniżając temperaturę wody :!: :?: do 21 stopni.
Niestety podejrzewam że odbędzie się to kosztem zdrowia ryb.
IMHO zastanów się może nad zamianą jednego z bicolorów na 2 -3 sztuki labeo zielonych.
Pozostawiony w baniaku jeden bicolor nie powinien im nie zbytnio narzucać, a i zielone są dużo mniej agresywne w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku.

bopoco
03-24-2004, 18:51
W moim 127 litrowym akwa żyją dwa labeo. Każdy ma swoją dziurę (pod jednym korzeniem). Ponadto mam 5 całkiem sporych brzanek sumatrzańskich które żyją w zupełnej zgodzie z neonkami w sile 10 szt. Nikt nikogo nie gania. Czasami tylko brzanki między soba się zabawiają w pościgi.

Michał J
03-24-2004, 19:34
W moim 127 litrowym akwa żyją dwa labeo. Każdy ma swoją dziurę (pod jednym korzeniem). Ponadto mam 5 całkiem sporych brzanek sumatrzańskich które żyją w zupełnej zgodzie z neonkami w sile 10 szt. Nikt nikogo nie gania. Czasami tylko brzanki między soba się zabawiają w pościgi.

Czyli powinno być wszystko ok :]
Dzięki

Marta Podraza
03-24-2004, 20:55
Moim zdaniem dwa labeo nie mogą być w tak małym akwarium będą się biły to prawie pewne. Jeżeli się trafią dwie samice to będzie OK ale dwa samce będą rywalizować beż dwóch zdań. Ja miałam kiedyś labeo z brzankami rekinimi i labeo tak je gnębił że w końcu musiałam go wydać.[/code]

Maciek Szulc
03-24-2004, 22:00
ooooppppsssss!!!!
Michal, przepraszam za moja wypowiedz, ale nie wiem zcemu myslalem ze masz 240l. a nie 120l. i teraz dopiero zobaczylem jaka glupote napisalem!! :oops:
w 120l. to raczej bedzie ciezko z dwoma labeo i pewnego dnia moze zostac TYLKO jeden!!! - stanowczo odradzam.

Olo
03-25-2004, 09:49

Czyli powinno być wszystko ok :]
Dzięki

Na 10 postów z doświadczeniemi przeciwko 1 za - statystyczne 10% szans na powodzenie..... :cry:

mirexone
03-25-2004, 20:13
mysle ze jeden labeo nie zrobi wiekszych problemow. Czasami moze poganiac inne rybki ale szybko mu sie znudzi :D przynajmniej tak jest u mnie

Michał J
03-25-2004, 20:32
mysle ze jeden labeo nie zrobi wiekszych problemow. Czasami moze poganiac inne rybki ale szybko mu sie znudzi :D przynajmniej tak jest u mnie

Miroch nie ściemniaj ;) Przecież ty możesz mi to powiedzieć na treningu :!: A ja pytam się o 2 :!:, a nie o jeden ;) :D