Zobacz pełną wersję : [400l] [Malawi] Malawka by amisu
No wiec wreszcie nadszedł ten moment. Dostałam cyfrówke pod Choinke i zaczełam szalec.
Od razu mowie ze jeszcze nie nauczyłam sie dobrze obsługiwac tego apataru wiec fotki są kiepskiej jakosci.... I na dodatek ryby jak na złość nie chcą pozować!! :twisted: Wiec prosze nie krytykowac jakosci fotek!
Troche o Pyszczakolandii:
Baniak 412l (150x50x55 cm)
Filtracja: Kubełek JBL CristalProfi (biologiczno-chemiczna) i wew. o wydajnosci 1200 l/h jako mechaniczna.
Oświetlenie: 2 świetlówki 36W (standardowa pokrywa Aquaela)
Dekoracja: kilka piaskowców i kwarcyty (co do nazwy nie jestem pewna..), które zostaną w najblizszej przyszłosci zastąpione wiekszymi piaskowcami lub wapieniami.
Rosliny: 2 rodzaje Valisnerii, anubiasy nana, żabienice.
Tło: Łupki filitowe czarne przyklejone silikonem akwarystycznym do plexii.
Obsada rybna:
Pyszczaki:
ok. 12 szt (nie pamietam juz :wink: ) Maylandia estherae red red (zebra red red)
17 szt Melanochromis (cyaneorhabdos) maingano
10 szt. Pseudotropheus demasoni
9 szt Haplochromis sp. 44 (7 samców i 2 panienki, nie śmiejcie sie, miało byc odwrotnie, ale nie leją sie, na szczęscie)
2 szt Maylandia callainos (zebra kobaltowa) - 2 samiczki szukają samca!!
2 szt (para) Aulonocara OB Morf (albo Peacock, nie sprawdziłam nigdy :) )
1 szt Pseudotropheus Acei - samiec (do sprzedania)
1 szt Maylandia estherae red-blue (samiec)
Inne:
1 Kosiarka 15 cm (nie chce sie jej pozbywac a za duza do innych akwa, z pysiami radzi sobie świetnie)
1 szt Labeo bicolor
1 szt Platydoras
1 szt Agamyxis
2 szt plekostomusy ("klasyczny" 27 cm i albinos 24 cm)
1 szt, samica zbrojnika niebieskiego (stara panna, ma jakies 6 lat, szuka chlopa!)
1 szt. pielegnica papuzia (jest do sprzedania, kopie i wogóle nie pasuje)
Jak widzicie w akwa jest kontrolowane przerybienie. Pod taką obasade jest rowniez urządzone akwa. Jest niewiele kamieni i raczej drobne. Dzieki przerybieniu ryby nie zawierają rewirów, pływają po całym akwa i wogule nie są agresywne.
Widzicie równiez ze jest sporo roslin. Są systematyczne wykopywane i podżerane, mino ze zabezpieczam je jak moge. Pyszczaki to takie małe predatory...... - ale i tak je kocham :D
No i oczywiscie Kosiarka, a jak :D
liquid sound
12-28-2004, 00:58
no no no no 8) jestem pod wrazeniem amisu, sliczny baniak, choc zgrzeszylas u mnie pozbywajac sie SA :twisted:
Akwa bardzo ladne chodz niestety obsada nie pasuje ja jakbym juz mial takie akwa bym trzymal same pysie z Mbuna i nic wiecej ale coz twoj wybor 8)
Angel of Darkness
12-28-2004, 01:51
Choć sie nie znam na malawi to rybki są przepiękne :shock: , prosimy o więcej zdjęć.
iloveyou
12-28-2004, 09:58
naprawdę czadowe:-) Bardzo żywe i kolorowe, interesujące- chce się oglądać więc prosimy o małą dokładkę :D
Świetne akwa :!: Zastrzezenia mozna miec tylko do obsady, ale przy takim przerybieniu i ruchu w akwarium to pewnie nie ma kłopotów z różnorodnością gatunków. Ja tez za jakiś czas planuje zbiornik o podobnych wymiarach i mam w zwiazku z tym pytanie: czy oświetlenie 2x36W wystarcza roślinom? Trzymają sie jakoś? bo tak sie zastanawiam czy to nie za mało
Amisu... czekałam czekałam czekałam, aż wreszcie zamieścisz pysie w galerii, myślałam nawet, że się nie doczekam i miałam pisać Ci pirva z przypominajką... a tu proszę ;)
Powiem tak: nie rozczarowałam się, opłacało się tak długo czekać ;) DOBRA ROBOTA AMISU :!:
Akwa ma klimacik.Bardzo mi się podoba!
radzio222
12-28-2004, 19:41
Nie wiem moze poprostu nie lubie malawi i tangi, ale dla mnie to akwarium wyglada jak w akwarystycznym, z rybkami na sprzedaz. Duzo roznych ryb i zerowy wystroj. Choc rybcie sa ladne, to sa ladne w pojedynke, ale w tym stadzie niebardzo mi sie to podoba, ale ja jestem zboczony na punkcie holendrow, wiec nie bierz tego do siebie...
za jakiś czas planuje zbiornik o podobnych wymiarach i mam w zwiazku z tym pytanie: czy oświetlenie 2x36W wystarcza roślinom? Trzymają sie jakoś? bo tak sie zastanawiam czy to nie za mało
Zalezy jaki zbiornik planujesz - jesli roslinny - to jest to na mało. Ale do Malawi i takiej ilosci roslin, do tego mało wymagających, starcza.
corydoras
12-29-2004, 14:23
tlo wypada pochwalic
ale imo liczba pyszczakow troszeczke przesadzona liczac ze jest 52 sztuki pyszczakow na jednego przypada mniej niz 8 l wody
no i ten jeden samiec red blue co sie zacznie dobierac do samiczek red red....
no i ta papuzia :wink:
imo liczba pyszczakow troszeczke przesadzona liczac ze jest 52 sztuki pyszczakow na jednego przypada mniej niz 8 l wody Tak, wiem, ale na tym polega kontrolowane przerybienie. Zamiezam dodac jeszcze jakies 15 sztuk, tyle ze sprzedam kilka Haplo
no i ten jeden samiec red blue co sie zacznie dobierac do samiczek red red....
A daj mu Boze zdrowie... I tak nie odławiam inkubujących wiec potencialne maluchy zostaną niestety skonsumowane
no i ta papuzia :wink: Papuga jest na sprzedaz :wink:
Fajne akwarium ale troche mi malo kamyczkow w gore. Sam mialem malo ale ostatnio dodalem i wydaje mi sie, ze wyglada lepiej! Sam mam troche duzo pyskow w akwa bo sie mnoza na potege i zauwazylem, ze wlasnie po dodaniu kamieni zaczely sie bardziej przeganiac ale tak co pol roku robie odlowy i oddaje do akwarystycznego.
No coz ja tez przylacze sie do osob delikatnie mowiac rozczarowanych tym akwarium. Nie ma mowy o kontrolowanym przerybieniu w takiej ilosci ryb! , balaganik w gatunkach ... to moglabys poprawic
Dekoracja: kilka piaskowców i kwarcyty (co do nazwy nie jestem pewna..), które zostaną w najblizszej przyszłosci zastąpione wiekszymi piaskowcami lub wapieniami.
Pozatym moje ryby są młode i nie jest to jeszcze doclowa obsada.
corydoras
12-29-2004, 19:12
imo liczba pyszczakow troszeczke przesadzona liczac ze jest 52 sztuki pyszczakow na jednego przypada mniej niz 8 l wody Tak, wiem, ale na tym polega kontrolowane przerybienie. Zamiezam dodac jeszcze jakies 15 sztuk, tyle ze sprzedam kilka Haplo
tu juz przesadzisz takie akwarium s ie sprawdzi ale na wystawie akwa na okres 2 tygodni :wink:
400 l to juz za malo na ponad 60 pyszczakow ja bym taka sytuacje nazwal juz niekontrolowanym przerybieniem ale zrobisz jak chcesz mozesz sie tylko zapytac wiekszych specow od malawi i zobaczymy co powiedza :lol:
imo dla takiej obsady trzeba miec juz filtracje na najwyzszym poziomie i kubly typu 2260 :wink:albo potezny sump
czyz nie lepiej miec mniej rybek i moc obserwowac tarlo i pozniej jakies maluszki przemykajace sie miedzy kryjowkami 8)
pozatym wezmy pod uwage tzw. komfort ryb pielegnice to nie gupiki i potrzebuja miejsca
:11: Ładne i ten kot też ładny
400 l to juz za malo na ponad 60 pyszczakow ja bym taka sytuacje nazwal juz niekontrolowanym przerybieniem ale zrobisz jak chcesz mozesz sie tylko zapytac wiekszych specow od malawi i zobaczymy co powiedza :lol:
imo dla takiej obsady trzeba miec juz filtracje na najwyzszym poziomie i kubly typu 2260 :wink:albo potezny sump
czyz nie lepiej miec mniej rybek i moc obserwowac tarlo i pozniej jakies maluszki przemykajace sie miedzy kryjowkami 8)
pozatym wezmy pod uwage tzw. komfort ryb pielegnice to nie gupiki i potrzebuja miejsca
Nie mów do mnie jak bym miała welona w kuli.
Filtracja jest wystarczająca, kontroluje pozion związków azotowych i jest w normie. Pozaym nie musi ci sie podobac.
w tym akwarium to ja widze po prostu za duzo Amisi a za malo ryb ;)
To chyba lepiez niz zeby bylo takie nijakie, bez wyrazu?]
To chyba lepiez niz zeby bylo takie nijakie, bez wyrazu?]
w tym przypadku akurat :twisted: styl "amisiowski" nie jest szczytowym osiagnieciem wspolczesnej akwarystyki i jakkolwiek by nie bylo nie moze byc tak, aby ryby plywaly jedna na drugiej bez miejsc gdzie mogloby sie schronic
TOPIC MODEROWANY
Jeśli jeszcze ktoś chce rozmawiać n/t delfinków Roya zapraszam tutaj :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10223
w tym przypadku akurat :twisted: styl "amisiowski" nie jest szczytowym osiagnieciem wspolczesnej akwarystyki i jakkolwiek by nie bylo nie moze byc tak, aby ryby plywaly jedna na drugiej bez miejsc gdzie mogloby sie schronic
Soory, skąd taki wniosek? Tak sie składa ze te ktore chca zawsze mają sie gdzie schowac. A pływają razem bo jest ich sporo i nie zajmują rewyrów, pozatym zawsze przed zdjeciem pukam w szybe :wink: (myslą ze żarełko daje)
akwarium jak i wlascicielka ok, tez preferuje przerybienie ale w tandze
Pozdrawiam
CMyK
Hmm ja uwazam ze jest tam duuuzy balagan wsrod tych ryb oczywiscie i jedne do drugich nie pasuja i ilosc imho tez stosunkowo za duza ja wole miiec malo ryb wtedy pokazuja naprawde swoj prawdziwy wojowniczy charakter :]
liquid sound
12-31-2004, 13:23
Dajcie spokoj, jezeli Amisu mowi ,ze pyszczaki maja sie dobrze to tak pewnie jest. Zabije Cie ze wywalilas palety :evil:
corydoras
12-31-2004, 14:16
Nie mów do mnie jak bym miała welona w kuli.
Filtracja jest wystarczająca, kontroluje pozion związków azotowych i jest w normie. Pozaym nie musi ci sie podobac.
chyba mozna wyrazic swoja opinie w koncu po to jest forum :?: :D
no ale skoro polemika ma byc na poziomie "Nie mów do mnie " to ja juz milcze 8)
Dajcie spokoj, jezeli Amisu mowi ,ze pyszczaki maja sie dobrze to tak pewnie jest. Zabije Cie ze wywalilas palety :evil:
Ale ona tak wlasnie nie mowi - mowi tylko ze nie walcza (bo przy takiej liczbie jednostek nie moga zidentyfikowac wrog swoj ) ze nie sie nie chowaja (bo nie maja gdzie) - gdzie tu slowa ze sie czuja dobrze?
liquid sound
12-31-2004, 15:21
nie czytalem topicu, po prostu ja lubie :wink:
Powiedziałam nie mów do mnie jakbym miała elona w kuli, takze nie przekrecaj
ze sie nie chowaja (bo nie maja gdzie) - gdzie tu slowa ze sie czuja dobrze?
Skąd wiesz ze nie mają gdzie? Jesli masz zamiar dalej takie testy rzucac to żegnam z mojego topicu.
Skąd wiesz ze nie mają gdzie? Jesli masz zamiar dalej takie testy rzucac to żegnam z mojego topicu.
widze ze krytyka jest tu niemile widziana - jestem kolejna osoba ktora wypraszasz, zastanow sie po co piszesz w takim razie na furum?
widze ze krytyka jest tu niemile widziana - jestem kolejna osoba ktora wypraszasz, zastanow sie po co piszesz w takim razie na furum?
To nie jest konstruktywna krytyka - to pochopne wnioski, niczym nie uzasadnione.
Piotrek_1
01-01-2005, 21:44
Nie jestem znawcą malawi ale po przeczytaniu obsady masz tam haos i bałagan kosiarka i papuzia do malawi :!: pozatym jak na mój gust to za dużo tych ryb :? Nie chciałbym być jedną z nich . Powtórze słowa poprzednika to nie jest "kontrolowane przerybienie" ale to twoje akwarium
Nie jestem znawcą malawi (...) ale owtórze słowa poprzednika to nie jest "kontrolowane przerybienie" ale to twoje akwarium
Mowiłąm ze papuge dostałam i ja oddaje a kosiarka tak urosła i co, mam ją w 100l trzymac? Czy do kibla wywalic?
corydoras
01-02-2005, 13:19
Powiedziałam nie mów do mnie jakbym miała elona w kuli, takze nie przekrecaj
jak rozmnoza sie te elony to ja kupilbym 6 sztuk mlodych 8)
To nie jest konstruktywna krytyka - to pochopne wnioski, niczym nie uzasadnione.
wporzadku twoje akwarium tylko prosze nie zamieszczaj go tu wiecej
bez dopisku - "przerybienie i balagan" - bo spodziewalem sie ujrzec jakies piekne akwarium a tu takie rozczarowanie. Wiesz moze jeszcze ktos malo doswiadczony sie na tym powzorowac i bedzi emial podobny problem co ty - "a co mam ta rybe do kibla wyrzucic?"
bez dopisku - "przerybienie i balagan" - bo spodziewalem sie ujrzec jakies piekne akwarium a tu takie rozczarowanie. Wiesz moze jeszcze ktos malo doswiadczony sie na tym powzorowac i bedzi emial podobny problem co ty - "a co mam ta rybe do kibla wyrzucic?"
Przerybienie jest celowe i jak sie nie znasz to sie nie odzywaj!! Co do kosiarki - urosła, bo miała dobre warynki, mam juz ja kilka lat. Teraz mieszka z pyszczakami i czuje sie swietnie! Dieta jej odpowada, ma duzo miejsca do pływania. Nikt nie kupi takiej kosiaki, jest juz stara i nie je glonów. Wiec niech dozuje spokojnej starosci u mnie.
Jak to napisał mądry Bartek Lipczynski: "Pokaz mi swoje akwarium a powiem ci co sądzo o twoich radach"
Mam nadzieje ze rozumiesz.
Przerybienie jest celowe i jak sie nie znasz to sie nie odzywaj!! Co do kosiarki - urosła, bo miała dobre warynki, mam juz ja kilka lat. Teraz mieszka z pyszczakami i czuje sie swietnie! Dieta jej odpowada, ma duzo miejsca do pływania. Nikt nie kupi takiej kosiaki, jest juz stara i nie je glonów. Wiec niech dozuje spokojnej starosci u mnie.
Jak to napisał mądry Bartek Lipczynski: "Pokaz mi swoje akwarium a powiem ci co sądzo o twoich radach"
Mam nadzieje ze rozumiesz.
Nie, bo nie umiem czytac - mam nadzieje ze zrozumiesz
radzio222
01-02-2005, 21:16
No to ja powiem Ci tylko Amisu, ze to przysłowie Bartka bardziej piętnuje Ciebie niz Roy'a. Twoje akwarium wygląda mniej profesjonalnie niż jego, wiec... może kolega ma rację co do Twojego akwa i może lepiej się zna (choc zasugerowałaś, że się nie zna) na tym o czym pisze...
Ja nie mowie ze jestem ekspertką, ale skad wiesz ze sii lepiej zna?? Ciekawe czy łatwiej utzrymac akwa z klkoma rybami czy utrzymac równowage w takim. Sorry, ale włąsnie dlatego juz nie pisze na tym forum - bo ludze tu myslą ze pozjadali wszystkie rozumy i wymadzają sie.
radzio222
01-02-2005, 22:14
no ale chyba wlasnie nie rzecz w tym zeby kijem upychac ryby w akwarium, tylko zeby wypracowac optymalne zarybienie, tak aby ryby zachowywaly sie jak na wolnosci (a przynajmniej zeby robily cos w tym stylu). U mnie tez bylo lekkie przerybienie i ryby nijak sie nie zachowywaly jak powinny, teraz mam juz o 30% mniej rybek, ilosc juz prawie optymalna (jeszcze 9 sztuk +otosek pojda do 30l) i moje neonki zachowuja sie zupelnie inaczej. Plywaja teraz w stadzie (wczesnie rozbijaly sie na 2-3), bawia sie ze soba (ganiaja sie nawzajem, a nawet niektore z nich maja chwilowe zapedy terytorialne - az do karmienia kiedy zabawa sie konczy) i wogole sa jakies takie bardzie prawdziwe.
I chyba o to chodzi w akwarystyce, aby rybki pokazaly nam troche swojego swiata. Wiadomo ze osiagniecie 100% realizmu jest czesto nawet niepozadane (czarne wody nie sa trendy), jednak takie fantazjowanie jak w Twoim baniaku to juz przesada. Fajnie ze masz tak wielkie akwarium (chcialbym miec takie, ale niestety moje skromne mieszkanko na to nie pozwala), ale to nie powod, zeby trzymac tam 50 ryb, ktore rosna do 20cm a nawet wiecej, bo czuja sie one nie lepiej niz karpie w wiadrze przed Wigilia.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam.
Radziu wlasnie sobie tez przypomnialem czasy (z 15lat temu) kiedy mialem bystrzyki neonowe az sie lezka w oku kreci - te akwaria sa piekne!
Tylko trzeba rybom dac troche swobody - to pkaza cale bogactwo zachowan tak jak piszesz.
To po piewrsze. Wiekszosc ryb jest jeszcze bardzo młoda. Docelowa obsada bedzie troche inna.
A po 2 to NIE JEST SA, to jest zupełnie co innego, wiec nie porównuj w ten sposób. Są 2 rodzaje akwa z biotepem malawi; takie jakie opisałes i tak zwane. kontrolowane pzrewybienie. Nie bede wyjasnac na czym tp o polega - są artykuły w necie.
To po piewrsze. Wiekszosc ryb jest jeszcze bardzo młoda. Docelowa obsada bedzie troche inna.
A po 2 to NIE JEST SA, to jest zupełnie co innego, wiec nie porównuj w ten sposób. Są 2 rodzaje akwa z biotepem malawi; takie jakie opisałes i tak zwane. kontrolowane pzrewybienie. Nie bede wyjasnac na czym tp o polega - są artykuły w necie.
Usilujesz nam wmowic ze twoja obsada jest zgodna z tym co zalecaja serwisy internetowe?? :P :P
Nic nie musze Wam wmawiac. Nie musi Wam sie podobac. To jest moje akwariumm na odobac mi sie mi i moim rybom. Koniec tej głupiej dyskusji.
radzio222
01-03-2005, 13:55
Nic nie musze Wam wmawiac. Nie musi Wam sie podobac. To jest moje akwariumm na odobac mi sie mi i moim rybom. Koniec tej głupiej dyskusji.
Po pierwsze skad wiesz ze takie akwarium "odoba" sie Twoim rybom ???
Bo podoba sie Tobie? Chyba masz jednak problemy ze zrozumieniem tego co czytasz. Dyskusja moze jest glupia, ale z Twojej strony, bo jak na razie oprocz slownych foch to nic konstruktywnego nie powiedzialas.
Po drugie - co to ma znaczyc "przerybienie kontrolowane"?? toz to jakas bzdura - czemu ma ono sluzyc? Czy myslisz, ze jak bedziesz kontrolowac poziom NH3, NO2, NO3 to rybcie beda "w niebo wziete" ??? Samo słowo "przerybienie" świadczy o czymś nienaturalnym, szkodliwym, bardzo niekorzystnym. Sorry ale masowe hodowle drobiu to tez taka forma "przerybienia kontrolowanego" - czyli warunki sa skandaliczne jesli chodzi o ilosc przestrzeni zyciowej, ale za to kurczaki sa szprycowane roznymi lekami, zeby nie chorowaly. I co z tego, skoro ich zycie to wegetacja, myslisz ze sa szczesliwe?... To samo jest teraz w Twoim akwa, brak przestrzeni zyciowej, ryby nie zachowuja sie jak powinny, zupelnie jak w akwarystycznym.
Nie mow wiec ze Twoje akwa podoba się Twoim rybciom, bo tak na pewno nie jest. Nie rzecz w tym zeby zapchac baniak jak najwieksza iloscia jak najbardziej kolorowych ryb, ale zachowac umiar i spowodowac, zeby mimo tego, akwarium robilo duze wrazenie, bedac zarazem przyjaznym miejscem dla jego mieszkancow.
To powinno przyswiecac kazdemu akwaryscie. Mysle ze niezrozumiale dla mnie pochwaly dla Twojego akwarium, wynikaja chyba tylko z tego, ze masz duzo na tym forum sympatykow, ale nie za Twoje "dzielo" (swoja droga taka juz tendencja wszystkich forow internetowych - dziewczyny tam sa "specjalnie traktowane"). Przemysl jeszcze raz co zrobilas w tym baniaku. Nawet jesli bedziesz zmniejszac stopniowo obsade (co byloby niezwykle pozadane), zadaj sobie pytanie dlaczego od razu nie zdecydowalam sie na rozsadna ilosc rybek. Byc moze w przyszlosci nie popelnisz juz drugiego bledu...
Haha bardzo Ciekawe. Widac ze nigdy nie miałes Malawi. Prosze: http://www.malawi.pl/artykuly/malawi_w_domu.htm przeczytaj dokładnie, i pamietaj ze tam jest mowa o DOROSŁYCH rybach. I nie bede odpowiadac juz na takie głupie wymądzanie sie.
radzio222
01-03-2005, 14:42
Sorry ale nie przekonalas mnie, autor wrecz mowi wprost, ze ryby w "kontrolowanym przerybieniu" nienaturalnie sie zachowuja. Mysle ze jest to takie ulatwianie zycia hodowcom tych rybek, poprzez oglupianie ich naturalnych instynktow. Jednak z prawdziwymj Malawi ma niewiele wspolnego. (przynajmniej ja jeszcze nie slyszalem, za to slyszalem o rewirach, ograniczonej ilosci rybek itp.).
PS. Poza tym u Ciebie na rybke przypada ok 7l a nie 15l jak sugeruje autor...
Amisu miałem dobre zdanie o Tobie ale teraz sie rozczarowałem :?
Nie umiesz przyznać się do błędów. Jak wynika z tej dyskusji to nic mądrego nie powiedziałaś na swoją obrone, a wyśmiewanie czyjegoś zdania "Haha" czy tekst "I nie bede odpowiadac juz na takie głupie wymądzanie sie" też jest nie na miejscu.
Pozdrawiam :)
Mezio jakiego błedu? Nie zauwazam zadnych bledów w moim akwa. Nie moja wina ze koledzy tak bardzo chcą sie kłucic......
Radzio, jeszcze raz.... DOROSŁEJ ryby. U mnie srednia wielkosc ryby to 4-5 cm...
Radzio no i ja poprę tutaj jednak amisu. Nie chodowałeś chyba nigdy pyszczaków. Takie przerybienie zmniejsza znacznie agresję. Nie oznqacza to jednak nienaturalnego zachowania ryb. Ryby poprostu mają więcej partnerów do gadniania dzięki czemu agresja ta się bardziej rozkłada. Oprócz tego wcale nie oznacza to innego zachowania i wręcz przeciwnie zachowanie nie odbiega od akwarium nieprzerybionego. Jedyną różnicą jest mniejsza ilosć zgonów hodowanych przez akwarystę ryb. Ryby tak samo obierają sobie rewiry. Oprócz tego ja jestem jednak za kontrolowaną populacją ryb. Uważam podobnie jak ty i moim zdaniem też lepsze jest duże akwarium z ograniczoną liczba ryb. W swoim poście tylko wyprowadzam z błędu i staram się zakopać miedzy wami topór wojenny. Każde z was ma trochę racji w swoich poglądach i hodowli.
No moim skromnym zdaniem jeden pyszczak przypadający na 8 litrów to jest błąd.
Powiedziałaś, że ryby są młode, to troche zmienia postać rzeczy, ale i tak powinnaś oddać część obsady, ale to Twoje akwarium a ja wyraziłem tylko MOJE ZDANIE, a co zrobisz to już tylko i wyłącznie Twoja sprawa.
Jednak troche Twojej winy w tym jest, że koledzy chcą sie kłucić i chyba nie chcą sie kłucić aż "tak bardzo" :wink:
:)
Wizualnie akwarium mi się podoba, wystrój całkiem ładny (oprócz tej muszli pojawiającej się na niektórych zdjęciach). Jak dorzucisz jeszcze kilka skałek (o czym pisałaś) to będzie jeszcze ładniej. Rybki masz fajniutkie, ale co do ich ilości to się nie wypowiadam, bo nie znam się na pyśkach :)
P.S. Fajny kiciuś :)
Pozdrawiam
Radzio no i ja poprę tutaj jednak amisu. Nie chodowałeś chyba nigdy pyszczaków. Takie przerybienie zmniejsza znacznie agresję. Nie oznqacza to jednak nienaturalnego zachowania ryb. Ryby poprostu mają więcej partnerów do gadniania dzięki czemu agresja ta się bardziej rozkłada. Oprócz tego wcale nie oznacza to innego zachowania i wręcz przeciwnie zachowanie nie odbiega od akwarium nieprzerybionego. Jedyną różnicą jest mniejsza ilosć zgonów hodowanych przez akwarystę ryb. Ryby tak samo obierają sobie rewiry. Oprócz tego ja jestem jednak za kontrolowaną populacją ryb. Uważam podobnie jak ty i moim zdaniem też lepsze jest duże akwarium z ograniczoną liczba ryb. W swoim poście tylko wyprowadzam z błędu i staram się zakopać miedzy wami topór wojenny. Każde z was ma trochę racji w swoich poglądach i hodowli.
piszesz ze takie przerybienie oznacza mniejsza agresja, mniej zgodnow, a zachowanie nie odbiega od tego w akwa nieprzerybionym ) - podsumowujac piszesz jednak "Uważam podobnie jak ty i moim zdaniem też lepsze jest duże akwarium z ograniczoną liczba ryb." To podaj moze czemu jest jednak lepsze? Bo w koncu jest lepsze czy nie jest?
Wizualnie akwarium mi się podoba, wystrój całkiem ładny (oprócz tej muszli pojawiającej się na niektórych zdjęciach).
Zobacz fotke drugą od góry - to jest wystrój terazniejszy.
Pozdrawiam
Heh mysle ze juz powinna skonczyc sie ta klotnia i miejmy nadzieje ze Amisu poprawi bledy popelnione w swoimm akwarium a argument ze ryby sa male to zaden argument bo ryby kiedys urosna :P. Bez przerybienia bez przerybienia :D
argument ze ryby sa male to zaden argument bo ryby kiedys urosna :P. Bez przerybienia bez przerybienia :D
Z góry było postanowione ze czesc ryb pojdzie do sprzedazy a czesc do mowych akwa (mam plany :D )
amisu -> czyżbyś zakładała kolejne akwaria?? Gdzie Ty to wszystko mieścisz? :) Sama w nich sprzątasz czy masz kogos do pomocy?
corydoras
01-04-2005, 14:00
Haha bardzo Ciekawe. Widac ze nigdy nie miałes Malawi. Prosze: http://www.malawi.pl/artykuly/malawi_w_domu.htm przeczytaj dokładnie, i pamietaj ze tam jest mowa o DOROSŁYCH rybach. I nie bede odpowiadac juz na takie głupie wymądzanie sie.
jesli juz tak sie trzymac serwisu to kalkulatory wskazuja ze dla takiej obsady czyli ok50 sztuk pyszczakow tych gatunkow akwa powinno miec dlugosc 180 lub 190 cm
przeczytaj dokładnie 8)
amisu -> czyżbyś zakładała kolejne akwaria?? Gdzie Ty to wszystko mieścisz? :) Sama w nich sprzątasz czy masz kogos do pomocy?
Sama daje rade :) Mam duży dom, wiec nie ma problemy. Do tego domownicy są nastawieni pozytywnie wiec jest dobrze :)
Mezio jakiego błedu? Nie zauwazam zadnych bledów w moim akwa. Nie moja wina ze koledzy tak bardzo chcą sie kłucic......
Radzio, jeszcze raz.... DOROSŁEJ ryby. U mnie srednia wielkosc ryby to 4-5 cm...
Amisia, nie odpowiadaj na takie zaczepki. z doswiadczenia wiem ze to co jest napisane w kasiazkach jako pewnik i regula, w rzeczywistosci moze sie sprawdzac inaczej. moim zdaniem masz akwarium calkiem spoko(moze faktycznie ciut za duzo ryb:), ale - z moich obserwacji wynika, ze im wieksze akwa tym wieksze moze byc przerybienie. wszystko zalezy od wydajnosci filtra. jezeli ryby podchodza do tarla i sa zdrowe, a na to wyglada, to nie ma co babulic. ludzie Ci zazdroszcza i tyle:) najwazniejsze ze to Twoje akwarium:)widac, ze z ta wiedza co masz, poradzisz sobie i z takim przerybieniem. pozdro i oby tak dalej:)
Po pierwsze skad wiesz ze takie akwarium "odoba" sie Twoim rybom ???
Bo podoba sie Tobie? Chyba masz jednak problemy ze zrozumieniem tego co czytasz. Dyskusja moze jest glupia, ale z Twojej strony, bo jak na razie oprocz slownych foch to nic konstruktywnego nie powiedzialas.
Po drugie - co to ma znaczyc "przerybienie kontrolowane"?? toz to jakas bzdura - czemu ma ono sluzyc? Czy myslisz, ze jak bedziesz kontrolowac poziom NH3, NO2, NO3 to rybcie beda "w niebo wziete" ??? Samo słowo "przerybienie" świadczy o czymś nienaturalnym, szkodliwym, bardzo niekorzystnym. Sorry ale masowe hodowle drobiu to tez taka forma "przerybienia kontrolowanego" - czyli warunki sa skandaliczne jesli chodzi o ilosc przestrzeni zyciowej, ale za to kurczaki sa szprycowane roznymi lekami, zeby nie chorowaly. I co z tego, skoro ich zycie to wegetacja, myslisz ze sa szczesliwe?... To samo jest teraz w Twoim akwa, brak przestrzeni zyciowej, ryby nie zachowuja sie jak powinny, zupelnie jak w akwarystycznym.
Ryby jako takie nie odczuwaja szczescia ani smutku. to zbyt prymitywne organizmy. ich mozg nie wydziela zadnych substancji, ktore moglyby byc odpowiedzialne za te uczucia, np serotonina. sa np.hormony odpowiedzialne za stres - ale to prosta regulacja. funkcje mozgu ryby ograniczaja sie w zasadzie w duzym skrocie do kontroli nad pobieraniem pokarmu, ucieczka przed drapieznikami, rozmnazaniem i zwiazanymi z nim zachowaniami - czyli nad przetrwaniem. w omawianym w tym temacie akwarium ryby maja pokarm, sa zdrowe, prawidlowo wybarwione, nie sa niepokojone przez drapiezniki no i podchodza do tarla. czyli git .pozdro
w omawianym w tym temacie akwarium ryby maja pokarm, sa zdrowe, prawidlowo wybarwione, nie sa niepokojone przez drapiezniki no i podchodza do tarla. czyli git .pozdro
akwarium to nie tylko kondycja i zdowie ryb - bo jak tak do tego bysmy
podchodzili to zamiast kawalka jeziora mielibysmy stawy hodowlane i
"sale operacyjne" albo cyrki z rybami w roli glownej.
hmm Kartezjusz?.. (przepraszam, taka mała wycieczka :oops: )
;) tak "w dużym skrócie" zachowują się wszystkie organizmy zwierzęce
:arrow: Szymek, dzieki, juz nie ma siły odpowiadac na te zaczepki... Moze masz racje ze są zazdrośni :wink: Pozdrówka
akwarium to nie tylko kondycja i zdowie ryb - bo jak tak do tego bysmy
podchodzili to zamiast kawalka jeziora mielibysmy stawy hodowlane i
"sale operacyjne" albo cyrki z rybami w roli glownej.
Oczywiscie masz swieta racje i sadzac po wygladzie Twojego akwa wiesz co mowisz. Ja tylko chcialem usprawiedliwic jedna laske, ktora bardzo lubi swoje, calkiem niezle, akwarium, a wszyscy wciskaja jej ze jest do niczego i najlepiej zeby przestala zajmowac sie akwarystyka jak ma takie podejscie. kazdy ma swoje wizje i marzenia dotyczace podwodnego swiata. to tyle. tak wiec bez obrazy Koledzy:) pozdro dla pozytywnie myslacych:)
radzio222
01-04-2005, 20:47
Tia
To akwarium jest rownie wspaniale co dom Violetty Villas, w koncu tam tez ma "kontrolowane przepiesienie i przekocenie".
BTW. Przyznaje sie przed wszystkimi - ZAZDROSZCZE JEJ POJEMNOSCI ZBIORNIKA - nic poza tym, nie lubie tangi i malawi, jej akwanie nie wyglada nawet dobrze - jesliby zobaczyc srednia krajowa (przynajmniej ta zamieszczana na roznych stronach). Dodatkowo taka ilosc ryb kojarzy to akwa jednoznacznie z zoologiem. (tam tez plywa 100 pyszczakow w 300l razem....)
To ze komus podoba sie jego akwarium to nie znaczy ze musi sie podobac mi. Forum dyskusyjne to miejsce gdzie kazdy z nas moze sie wypowiadac dowolnie o ile nie narusza regulaminu, wiec zamieszczajac zdjecia swojego akwa nalezy oczekiwac rowniez krytyki. Jezeli przeczytasz dokladnie dyskusje (bo jestem pewnien ze obczailes moze jeden-dwa posty) to zauwazysz ze stawialismy jej konkretne zarzuty co do baniaka, natomiast ona puszczala fochy. Najprawdopodobniej Amisu jest osobą lasa na pochwaly i takie tam (chyba kazda kobieta tak ma, ale niektore troche bardziej) i chce uzdrawiac swoje ego na tym forum. Tymczasem niech sie liczy z tym, iz niektorzy beda walczyc z tandeta tylko po to, aby poziom baniakow sie podwyzszal (wbrew pozorom im lepiej urzadzony baniak tym wieksza radosc - bo dopiero po duzym wkladzie w urzadzanie, czlowiek docenia swoja prace).
Ja proponuje Amisu dorzucic w swoim watku pogrubionym napisem
Nie krytykować jakości zdjęć i mojego akwarium, a takze mnie, mojego kota, sasiada i szczura w piwnicy...
Sorry ale jak ktos chce sluchac pochwal z byle powodu to pomylil forum...
Oj a ja Ci powiem jedno... spadaj z mojeg topiku jak masz jakies bezsesowne głupoty, po raz kolejny te same, pisac, jesli masz jakies problemy emocjomalne to nie tu jest terapeuta ani miejsce do wyrzywania sie.
To ze komus podoba sie jego akwarium to nie znaczy ze musi sie podobac mi. Forum dyskusyjne to miejsce gdzie kazdy z nas moze sie wypowiadac dowolnie o ile nie narusza regulaminu, wiec zamieszczajac zdjecia swojego akwa nalezy oczekiwac rowniez krytyki. Jezeli przeczytasz dokladnie dyskusje (bo jestem pewnien ze obczailes moze jeden-dwa posty) to zauwazysz ze stawialismy jej konkretne zarzuty co do baniaka, natomiast ona puszczala fochy. Najprawdopodobniej Amisu jest osobą lasa na pochwaly i takie tam (chyba kazda kobieta tak ma, ale niektore troche bardziej) i chce uzdrawiac swoje ego na tym forum. Tymczasem niech sie liczy z tym, iz niektorzy beda walczyc z tandeta tylko po to, aby poziom baniakow sie podwyzszal (wbrew pozorom im lepiej urzadzony baniak tym wieksza radosc - bo dopiero po duzym wkladzie w urzadzanie, czlowiek docenia swoja prace).
Ty tez masz swieta racje:) moze i za dokladnie to ja nie przeczytalem calej dyskusji. faktem jest tez, ze majac taki zbiornik nie urzadzilbym go w tym stylu i nie dobral takiej obsady. pomijam tez to, ze kocham tanganike a nie malawi. ale i tak podziwiam ta laske za to ze chce sie jej zajmowac akwariami - 99,9% dziewczyn jej pokroju nawet nie wie co to jest gupik.pozdro
Tymczasem niech sie liczy z tym, iz niektorzy beda walczyc z tandeta tylko po to, aby poziom baniakow sie podwyzszal
Nie no to juz przesada! Zajmij sie lepiej swoim akwa.....
Tymczasem niech sie liczy z tym, iz niektorzy beda walczyc z tandeta tylko po to, aby poziom baniakow sie podwyzszal
Nie no to juz przesada! Zajmij sie lepiej swoim akwa.....
No to juz chlopaki wiem o co Wam chodzilo:) pozdro i zwracam honor
[
Sorry ale nerwy mnie puszczaja, postaw sie na moim miejcu. Poprosiłam moderatora o zakniecie tematu.
dziewczyn jej pokroju
LOL
ale by nie być OT to tak: akwa ładne, ale obsade powinnaś skorygować - ryby nie biotopowe out, zredukować liczbę pyszczaków mimo wszystko. Wiem, pisałaś że to zrobisz - i spoko. Pozdrawiam i don't wory be calm :wink:
radzio222
01-05-2005, 08:30
Oj a ja Ci powiem jedno... spadaj z mojeg topiku jak masz jakies bezsesowne głupoty, po raz kolejny te same, pisac, jesli masz jakies problemy emocjomalne to nie tu jest terapeuta ani miejsce do wyrzywania sie.
Mysle ze powyzszy cytat konczy ostatecznie jakiekolwiek merytoryczne rozwazania. Jednak uwazam, ze sam watek byl bardzo przydatny bo:
1. Rady Amisu mozemy sobie w buty wsadzic (według nowego motta "pokaz mi swoj watek a powiem Ci co sadze o Twoich radach")
2. Amisu pokazała swoja twarz - niczym u Wiśniewskiego.
3. Niektorzy na tym forum pisza tylko, żeby sobie na wzajem kadzić.
4. Pewne osoby wystawiając swoje zdjęcia, nie robia tego by rozpocząć dyskusje nad jego poprawą, ale nad wysłuchaniem kilku pochwał od statsiarzy, dzięki czemu będą mogli powiedzieć swoim rodzicom (zatroskanym o zwiekszone rachunki za prąd i wodę) - widzicie wszystkim podoba się moje akwa, więc nie marudźcie na koszty jego utrzymania...
5. Boję się to powiedzieć i mam nadzieje, że w tym przypadku bardzo się mylę, ale chyba na tym forum nie ma co oczekiwać fachowej pomocy dotyczącej problematyki akwarystyki "półprofesjonalnej", badź "profesjonalnej" - a szkoda bo w książkach też za dużo się nie wyczyta...
PS. Amisu bardzo mi przykro, ale pokazałaś jakim jeszcze jesteś dzieckiem, no ale z racji Twojego wieku (jak domniemam ok. 15 lat) można Ci to w do pewnego stopnia wybaczyć. Jedna tylko uwaga - więcej szacunku dla starszych, bo tekst typu "spadaj" - to nawet nie wypada kierować do równieśników.
@Szymek - wiem, że chciałeś dobrze, ale czasem nie warto...
corydoras
01-05-2005, 10:46
lol
ale afere rozpetalem textem o niekontrolowanym przerybieniu i filtracji :D :D
corydoras
01-05-2005, 10:49
[
Sorry ale nerwy mnie puszczaja, postaw sie na moim miejcu. Poprosiłam moderatora o zakniecie tematu.
a to nieladnie zamykac temat w koncu nie zauwazylem tu zbyt mocnych osobisty wybiegow co najwyzej tylko "spadaj" :D
Witam
Od pewnego czasu śledzę ten temat, muszę przyznać że jest chyba najciekawszy na forum :lol: i mam nadzieje że nie zostanie on szybko zamknięty.
ps. Radzio222 czytając wypowiedzi amisu wydaje mi się że ją przeceniasz dając jej 15lat ja bym dał góra 12 :lol:
ps2 amisu jeżeli denerwują cie wypowiedzi kolegów przestań na nie odpowiadać a wątek sam umrze śmiercią naturalną
pozdr.
ps2 amisu jeżeli denerwują cie wypowiedzi kolegów przestań na nie odpowiadać a wątek sam umrze śmiercią naturalną
Wybacz, ale trudno znosic takie prowokacje, nie wiem po co ludzie to robią, zeby było ciekawiej, zeby cos sie działo czy zeby sie powywyzszać... Ale chyba to ostatnie.
Wiadomo, kazdy broni swojego. Wazne, ze mi sie podoba moje akwa, rybki sie tra, nie są agresywnie.... Jest dobrze.
A co do wieku.... w grudniu skonczyłąm 18... jestem młoda - ale nie znaczy głupia. I prosze mi nie jezdzic.
sorki za odgrzewanie wątku ale wlasnie sie na niego natknąłem :) cudowna sprawa - jak to sie fajnie czyta :) od razu widac kto jest czarny :twisted: a kto bialy :oops: charakter... ktos tu sie dal poniesc nerwom i to w odpowiedzi na łagodną i dosyć konstruktywną krytykę corydorasa :)
nie musi ci sie podobac
to sie dobrze składa bo mi się nie podoba... dzięki za zezwolenie
no i koniec końców dowiedziałem sie fajnych rzeczy :) od dzisiaj będę twierdził, że moje akwa jest w sposób "kontrolowany przerybione" (brzmi dużo fajniej i profesjonalniej niż "po prostu przerybione")
pozdrawiam
hihi... boski topic... juz wiem czemu ma 6 stron
Amisu mi się bardzo podoba twoje akwarium.Lubię takie przerybione zbiorniki.W mojej tanganice/malawi też jest spore przerybienie.To nas łączy lubimy przerybione zbiorniki :)
Dzieki stary :). Skąd odgrzebałes ten wątek? Teraz mam inaczej i wiecej ryb jescze :wink: Moze niedługo załoze nowy topic o moim akwa...
jak bedziesz miala jeszcze wiecej ryb, to bedzie mozna nasypac zelatyny i bedzie piekna potrawa na wigilię :D Myslalas o tym ? ;)
jak bedziesz miala jeszcze wiecej ryb, to bedzie mozna nasypac zelatyny i bedzie piekna potrawa na wigilię :D Myslalas o tym ? ;)
Jestem wegetarianką :wink:
Czekam na nowe zdjęcia twojego akwarium.A wątek znalazłem,bo chciałem zobaczyć jakie masz akwa i bardzo mi się spodobało :) Napisz jakie masz teraz rybcie
Tjereszkowa
05-31-2005, 11:55
sorki za odgrzewanie wątku ale wlasnie sie na niego natknąłem :) cudowna sprawa - jak to sie fajnie czyta :) od razu widac kto jest czarny :twisted: a kto bialy :oops: charakter... ktos tu sie dal poniesc nerwom i to w odpowiedzi na łagodną i dosyć konstruktywną krytykę corydorasa :)
:shock: Dzięki rob1979 za "odgrzanie" wątku (dzięki temu go przeczytałam).
Hihi, popieram, jest naprawdę rewelacyjny.
Chyba większość ludzi nie lubi krytyki, ale reakcje Amisu przypominają nieco dr Helmera z "Królestwa". ;D
Szymek naprawdę myślisz, że 99,9 populacji żeńskiej nie potrafiłoby wskazać gupika :twisted: ?
:lol: