PDA

Zobacz pełną wersję : Czym przykleic tapete do szyby akwarium?

tomirek
03-23-2004, 19:54
Witam!
Jako, ze mam male akwarium (tylko 60l) to nie chcialem ograniczac jeszcze jego objetosci wewnetrznym tlem a wybralem opcje tansza - tapete przyklejana do tylnej scianki zbiornika.
Czym ja najlepiej przykleic? Tasma klejaca, jakimis klejami?
Slyszalem ze mozna olejem posmarowac ale nie wiem czy to sie w ten sposob bedzie trzymac (no i zatlusci mi szybe hehehe)

Mregal
03-23-2004, 20:01
Mam akwa 54 litry i tez miałem na początku jako tło miałem tapete przykleiłem ja taśmą, lecz gdy dostała sie tam woda tapeta sie przyklejała była w tych miejscach jaśniejsza poprostu niezabardzo to fajnie wyglądało i zrobiłem sobie tło ze stryropianu i jest naprawde suuuuuper i robi owiele lepsze wrażenie

ktosia
03-23-2004, 20:26
Dokladnie- tlo zewnetrzne ze styropianu bedzie najlepszym wyjsciem i napewno o wiele efektowniejszym .... no i satysfakcja z wlasnego wykonania ;)
Ja tez miaialm w 40l takie tapety i szalu juz z tym dostawalam :?

azet
03-23-2004, 20:33
przyklej na olej np.jadalny i wyciśnij go dokładnie. pozdrowienia

Michał J
03-23-2004, 20:53
Taśma wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Ale powiem Ci, że oprócz steropianu, bardzo fajnie wygląda "pomięta" tapeta. Jak miałeś remont, albo coś, i ci trochę zostało (oczywiście, jakiś fajny kolor :) ) to polecem. Przykleić można oczywiście taśmą klejącą (mam tak w obydwu akwa).

Raffy
03-23-2004, 20:54
a mogę pośmarować tapete zwykłym olejem kuchennym i przykleić do szyby akwa ?

tomirek
03-23-2004, 21:02
oka. Dzieki za rady :) Cos tam wymysle :)

Maciek Szulc
03-23-2004, 21:08
Tlo strukturalne mam dopiero od niedawna (ale nie zamienilbym tego na nic innego :) ), ale wczesniej przez dlugi czas mialem tapety w formie fotografi (dostepne w sklepach akwarystycznych). Jesli umiejetnie sie wybierze tala tapete, to moze tworzyc bardzo fajny efekt, ostatnio mialem taka, dajaca wrazenie 3D (nawet dzialao :) )
Tapete taka chyba jalepiej przykleic sylikonem (bezbarwnym), jest to trwale polaczenie i mamy 100% pewnosci ze zadne zwiazki nie dostana sie nam do wody (albo ze beda plamki oleju plywac po powierzchni :wink: )

elektron
03-24-2004, 06:52
Tło najlepiej przykleić od zewnątrz olejem

Cukier
03-24-2004, 11:08
Sa tapety które wkladasz do wody i takie najlepiej przykleic sylikonem akwarystycznym spoko wyglada!! a co do zwykłych to trzeba uważac zeby sie tylko woda nie dostała najlepsza czyba bedie tasma przylepna w zdłuż akwarium

Leon
03-24-2004, 11:28
a co do zwykłych to trzeba uważac zeby sie tylko woda nie dostała najlepsza czyba bedie tasma przylepna w zdłuż akwarium

Ja właśnie tak mam i niemam problemów z tą denerwujacą wodą przed tłem :wink:

pozdro

matyjasz
03-24-2004, 11:41
JAk chcesz miec jasne tło to bezbarwnym żelem do włosów smarujesz szybe nakłądasz tapete linijka jedziesz po tapecie zeby nadmiar żelu wycisnąć i potem jeszcze jak chcesz to mzoe dla zaezieczenia tasmą klejącą przykleić.