Zobacz pełną wersję : tropheusy duboisi maswa (nowe pytanie strona 7)
Mam pytanie do hodowców właśnie tych tropheusów. Kupiłem 3 sztuki maswa i jak były małe to kolor nieły czarny w kropki teraz zaczyna się robić ubarwienie dorosłych i kolor zmieniają na taki troche zielonkawo szary i robi sie im już kremowy pas. czy to jest przejściowe i zmienią kolor na czarny.
piąte zdjęcie od góry są na http://www.insomnia.pl/temat85097/strona19/
Widziałem dorosłe u hodowców i są raczej czarne(nie zielono szare) z niebieską głową i kremowym pasem. Pytam dlatego, bo chcę sobie dokupić tych trofów u tego samego goscia. Rodziców niestety nie mam możliwości zobaczenia.
Pytania:
1. na co powinienem zwrócić uwagę kupując te ryby
2. Czy jest możliwość kupna ryb, które nie będą efektowne
3. Jakie ryby kupić aby mozna było wybrać tam najwiecej samic, ponieważ gośc ma dużo tych ryb i są różnej wielkości a ryby sa rówieśnikami, jak kupiłem trzy najwiekasze to sie okazało ze sa to trzy samce i toczą nieustanne walki niestety jedna tego niz przeżyła
acha zapomniałem dodać, że ten zielonkawo szary samiec jest dominującym w akwarium. Za pomoć z góry dziekuję
ja z maswami jestem na tym samym etapie co ty, tzn moje jeszcze nie maja do konca ubarwienia doroslych ale na pewno nie sa tez maluchami. mam ich 10. jak kupowalem to nie mialem pojecia ktore to samce a ktore samice - mialy ok 1 cm:) ale jezeli masz okazje wybrac sobie u tego pana co pisales to zposrod rowiesnikow radze wybrac najmniejsze - bedzie najwieksza szansa ze to samice (oczywiscie i tak nie 100%) nizej wklejam zdjecie jak u moich mniej wiecej wyglada wybarwienie - jest to samica, bo akurat w czasie jak robilem zdjecie byla 2 dni po tarle, niestety juz bez ikry w pysku:( chce rowniez dodac ze typowe szerokie ladne pasy bedzie mialo niewiele ryb - zalezy tez ktore bedziesz mial pokolenie - ja mam zamiar po prostu pozbywac sie tych "wybrakowanych" i dokupywac mlodych z roznych zrodel. pozdro
Krótkotrwałe zmiany w natężeniu ubarawienia trofeusów nie są niczym niezwykłym, taki ich urok,
jednak z tego co zaobserwowałem u siebie - zielonkawo-szary kolor u młodej maswy zdarza się, ale rzadko i przez chwilę, jest to efektem silnego stresu, którego przyczynę musiłabyś znaleźć.
Tak długo utrzymujący się nietypowy kolor musi tu być następstwem jakiegoś długofalowego działania, może błędy żywieniowe?
Zastanowia mnie też ta agresja, gdyby podobne zachowania miały miejsce w obecności samicy to specjalnie bym się nie dziwił, ale taka zaciekłość przy walce o terytoria nie świadczy moim zdaniem dobrze o cechach charakterologicznych Twoich ryb.
Jak pisał Szymek odstępstwa zarówno w wyglądzie jak i w charakterze ryb mogą (nie muszą) wynikać z wielopokoleniowej hodowli w akwariach, to głównie zależy od postępowania hodowców, jednak nie widziałem jeszcze zdrowej maswy, nawet wątpliwego pochodzenia, o stale utrzymującym się takim ubarwieniu jak u Ciebie...
zostały mi dwie maswy. Przy czym jedna ta która jest atakowana ma kolor normalny jak na maswę przystało ta agresywna traci kropki i robi się jej bardzo ładny szeroki kremowy pas (narazie widać tylko zarys) i niebieska buzia, ale ten szary kolor mnie zastanawia. Ryba niewygląda na zestresowaną. Karmię spiruliną, wodzieniem, i suchym biovitem i ichtiovitem z tropicala. Ryba jet bardzo agresywna, jak szedłem do pracy miałem trzy tropheusy, jak wróciłem zostały tylko dwa trzeci już dogorywał w kącie z wszystkimi płetwami obgryzionymi. ryby mają ok. 6-7 cm
W takim razie moja rada jest taka abys kupil wiecej masw. jak bedzie wiecej to agresja sie rozlozy na wszystkie po trochu i nie bedzie takiej masakry. u mnie nie ma bojek. czasem sie pogonia ale to normalne. mysle ze wieksza ilosc trofeusow rozwiaze problem. tymbardziej ze masz calkiem spory zbiornik. ja przy takim litrazu spokojnie zafundowalbym sobie 20 sztuk.pozdro
Dzięki za pomoc :) Właśnie mam problem czy kupować te trofcie u tego samego gościa. Cena jest rewelacyjna bo po 10 zł za sztukę. Ale czy nie ma jakiejś groźby ze są to osobniki już za bardzo wyrodzone albo coś takiego (zastanawia mnie ten szaro zielony kolor, u ryby która jest bardzo żywiołowa, ma dobry apetyt i wygląda bardzo wesoło)
Druga moja obawa jest taka, ze ponoc ma dużo tych ryb i obawiam sie ze mogły być długo trzymane w zbyt małym akwa i dlatego skarłowacieć albo coś takiego ja mam rybę 6 lub 7 cm, która uzyskuje już ubarwienie dorosłej ryby. Ubarwienie zmieniło się bardzo szybko w ciągu praktycznie dwóch dni wraz z nim pojawiła sie wzmożona agresja. Ryba, która jes ścigana ma dalej ubarwienie osobnika młodego
"Cena jest rewelacyjna bo po 8 zł za sztukę"
- to nie jest cena rewelacyjna, to jest cena dająca do myślenia...
No właśnie daje do myślenia i mi też i dlatego pytam sie bardziej doświadczonych czego sie mogę spodziewać po trofach. Z tego co wiem to koleś ma tego dość dużo a na podkarpaciu trudno mu znaleźć kupca na te ryby. W rzeszowie w sklepie maswa stoi po 15zł. on chciał po 10zł ale ja stargowałem na 8 za sztukę. Tej rybie agresywnej robi sie pas dość szeroki bo ok 1cm ale ten szarawy kolor??? ryba jest zywa i to bardzo próbowałem jej zrobić zdjęcie ale nic mi z tego nie wyszło. Apetyt ma straszny i rośnie dość szybko
to mój trofo czy on ma normalny kolor
widać ze robi się mu szeroki kremowy pas z dnia na dzień jest coraz mocniejszy może z czasem i kolor szrawy zgubi?
sexy kaczor
12-28-2004, 20:43
rybka na trzecim zdjeciu wygląda całkiem dobrze moje ryby miały taki zielony kolor w workach jak je kupowałem i troche po wpuszczeniu ale po jakiejś 1 godzinie kolor był już piekny mam 7 szt mozę to dlatego te kolory są takie a ty masz 2 jednak to ten silniejszy trofć powinien mieć ładniejszy kolor a z resztą u ryb to wszystko jest możliwe.
sexy kaczor
12-28-2004, 20:45
I także zdziwiła mnie cena za te ryby i w dodatku takie duże skoro juz ma pas i wogle 6-7 cm .
nie nie ja kupiłem je jak miały 3 cm. cena jest za rtybcie 3 cm. Rybcia pezeważnie wygląda tak jak na pierwszych dwóch to trzecie to tak jakoś wyszło
sexy kaczor
12-28-2004, 21:09
z kąd jesteś jeśli bedziesz chciał dokupić troffcie dubois z innego zródła
to ja mam bo zmnieniam obsade mają piekne szerokie pasy tylko jesze jedna rybcia ma kropki ale pas ma także mają około 6-7 cm
sexy kaczor
12-28-2004, 21:10
i są przedewszytkim czarnne
czy on wygląda normalnie???
Ja jestem z rzeszowa drugi koniec polski
sexy kaczor
12-28-2004, 21:19
No najlepiej to on nie wygląda ale spoko poczekaj jeszcze może sie kiedyś wybarwi.
Czy pas który się mu robi jest mały czy duży?
Tak tylko chcę kupić 10 sztuk tych ryb u tego samego gościa i jak wszystkie będą takie paskudne?
sexy kaczor
12-28-2004, 21:25
no nie jest wcale najgorszy chociasz moje mają szersze,szkoda zę nie moge zrobić zdjeć bym ci pokazał ale nici.
sexy kaczor
12-28-2004, 21:26
chociasz u mnie jeden jest taki żę ma cieniutki pasik a jest praktycznie samcem ktury jest odrazu po dominującym.
sexy kaczor
12-28-2004, 21:28
Sprubuj gdzieś inndziej kupić w rzeszowie napewno dostaniesz wkońcu duże miasto!!
sexy kaczor
12-28-2004, 21:29
Szczerze to tak porównałem moje z twpoim i żeczywiście ksierzniczka to z niego narazie nie jest
właśnie pas mu się robi nie najgorszy. A ten ścigany wydaje się być samicą inaczej już by chyba nie żyło. Samca rywala zabił w ciągu 4 godzin i skąd u niego ten szarawy kolor może dlatego ze jest w zasadzie sam w akwa tamten siedzi schowny
No właśnie szukam po interku ale są drogie jak nic. Ma się jeszcze jeden ktoś odezwać ma chyba 7 sztuk i chce za nie 12zł za sztukę. Te co widziałem w sklepie są takie same.
A moze to zależy od oświoetlenia, Ten trofcio tak naprawdę wygląda trochę lepiej niz na zdjęciach
sexy kaczor
12-28-2004, 21:33
Możliwe możliwe zrobisz jak uważasz ale najlepiej kup gdzie indziej moze zapłacisz troche drorzej ale dostaniesz porządne.A najlepiej jak by była możliwość zobaczenia rodziców przyjżyj sie jak wyglądają jakie pasy ,kolory i wogle .Tak bedzie najlepiej .Jakiś prywatny hodowca ktury rozmnażą dubois .
no właśnie jak twoje dojrzały to miały tak smoliśie czarne kolory? może to ja popełniam jakieś błedy w chodowli tych ryb?
Na zdjęciu powyżej widać dokładnie nawet nad pyszczkiem taki zielony jakiś ??? co to???
sexy kaczor
12-28-2004, 21:45
tak miały mają takie kolorki błedy raczej nie moze sie nie wybarwia bo nie ma toważystwa moim zdaniem dokup byle gdzie ważne zęby były,wtedy bedzie pokazywał zę jest najsilniejszy w akwa no musi nabrać barw . A co do 12 zł to wcale nie jest drogooooo !!!!!!!
Ten jest z tamtym rówieśnikiem i wygląda jeszcze jak młodociany osobnik, a tamten całkowicie stracił kropki
sexy kaczor
12-28-2004, 21:47
poszłem do moich ryb ze szkłem powiekszającym i za cholere nie mają takich pysków.
sexy kaczor
12-28-2004, 21:49
A to juz jest normalne z tymi kropkami u mnie jest to samo jedna ma 2 kropki jedna takie malusi na pyszczku nastepna nie ma wogle ,znowu kturaś tak ma kropki to jest różnie
wiem wiem ze nie drogo te 12 zł. Ale widziałem po 25, 30 zł za sztukę dla mnie to za maswy to za drogo. Tyle to dałbym ale raczej za młode kasangi, murago oczywiście nie po odłowie tylko np f1 albof2
a jakie mają pyski??? inny kolor????
sexy kaczor
12-28-2004, 21:50
mój znajomy ma rybe ktura jest o kilka cm. wieksza od moich i nawed pasa nie ma zato same kropki ale kolorki to piekny czarny
sexy kaczor
12-28-2004, 21:52
25,30 zł ale pewnie są juz duże
sexy kaczor
12-28-2004, 21:53
kolor pysków taki czarno niebieski jakby ciemny granat
no takie duże to nie 7, 8 cm. Ja te po 8 zł to kupuje takie malutkie 2, 3 cm ale ja to jednak ich nie kupie od ościa dopóki nie zobacze jego starych
i tak jak narazie w moim akwarium najłaniejsze ryby to leleupi mają tak silnie żółty kolor ze az daje po oczach nawet delikatnie zalatuje w pomarańcz
sexy kaczor
12-28-2004, 21:58
Ostatnio przyjechał hodowca tropheusów po frontozu do mnie i właśnie mówił żę mają szerokie pasyy.Kurde szukałem jego adresu mail jednak nie znalazłem on jest prawdziwy hodowca to by ci wszystko powiedział it.p
bardzo dobrze sie zna i wogle no ale trudno.
sexy kaczor
12-28-2004, 22:00
masz w swoim akwa jakieś glonojady jeśli tak to jakie
??
sexy kaczor
12-28-2004, 22:02
Lelupek ładny mi sie bardziej podoba ten naskalnik ??
masz jakieś pary ??
nie glonojadów nie mam za rto mam kosiarki i poweim Ci ze ryby ichj nawet nie ryszają
a zauważyłem ze mój trofcio też dostaje smary :-) od księżniczek
naskalników mam 9 sztuk są to molierki bardzo ładne mam trzy parki
sexy kaczor
12-28-2004, 22:07
Ja mam pare naskalników regani`kipili` i compresiceps`gold head`
ale sie nie chca wogle trzeć compresicepsy dostają w dupsko od calvusa a naskalniki od trofeusów i sie nie mogo odnalezć
sexy kaczor
12-28-2004, 22:11
Bedziesz miał niezła zabawa jak sie ksierzniczki dobiorą w pare i twoje rybki też .Jak narazie są spokojne milutkie a jak sie dobiorą dziukusy gorsze od pielegnic zebr zabijają wszystko.
księżniczki mam już stare mam nawet nie parę a rodzinę pięciorybową miałem już kilka tareł. Bardzo lubię te rybcie
sexy kaczor
12-28-2004, 22:16
TEż je lubiłem dopuki mi ryb niepozabijały ale to juz stare lata hihi no ładne są ładne tak samo jak P.Pawiooka jest códowna i miła a czasami sie robi z niej wariat ale jak sie dogadują top masz szczeście
sexy kaczor
12-28-2004, 22:18
dobra narazie bo sie zagadałem pap
E z księzniczkami nie jest tak żle narazie mają swoje terytorium w rogu akwarium i chwają się w nim ryby przepędzane np młodszy calvus. Jak siedzi cicho to nic mu nie mówią ale jak przypłynie większy i zrobi nagonkę to obaj dostają smary od księzniczek
No narazie ja porobiłem trochę zdjęć to jeszcze powklejam i też idę spać. Wszystkie ryby mi jakoś na zdjęciach łądnie wychodzą ale tropheusa to cholera z aparatem nie moge nadążyc, co mam go do kamienia przyszyć, by chwile spokojnie posiedział ???
Księżniczki dwa samce. Nie biją sie zyją w zgodzie
Leleupi prawda ze ładne. Sukces w ich hodowli polego na właściwym zywieniu bo inaczej gubią kolory. Moje mają bardzo żywe kolory widocznie dobrze je karmię
Ostatnie zdjęcie i wróćmy do tematu? czy ktoś wie co sie dzieje z moim trofem ze ni zzieleniał????
już kupiłem rybcie.Mają 1 cm tylko wpościłem do ogolnego akwa z rybami takimi jak na zdjęciach. Myślicie, że pownienem odłowić do innego akwa? bo sie pochowały i wogóle ich nie widzę. Tego samca niestety musiałem zamknąć do klatki bo strasznie sie za maluchami uganiał
Widziałem rodziców to samiec jest bardzo duży ma ok 15cm jak nie więcej. Pasa nie miał dużego ale za to samica miała dość spory to może coś z nich bedzie
Ale z was gaduly. Mam obecnie 29 trofci maswa wszystkie sa smoliste czarne bez przebarwien zdarzaja sie wybryki ze samiec 14 cm jest caly czarny bez pasa. Wioskuje ze Twoje ryby sa zestresowane lub inny czynnik powoduje takie przebarwienia np woda lub otoczenie np agrsja ksiezniczek lub dominujacego tropheusa.
Szkoda ze tak szybko kupiles te mlode trofcie poniewaz nigdy nie kupuje sie mlodych ktore maja 1 cm to strata pieniedzy i ryb oczywiscie. Jezeli zbiornik jest pusty to owszem ale nalezy liczyc sie ze strata ok 20-40% ryb. A tak wszystkie moga zostac po prostu zabite przez niestety dosc agresywnych mieszczakncow ktorzy maja wyznaczone terytoria. Proponuje jezeli zdolasz odlowic je do osobnego zbiornika. Moje samice noszac mlode wypuszczaj je jak maja ok 1 cm moze wiecej i tak przy 30 wypuszczonych mlodych przezywa ok 2-5 sztuk czasami zadna. Niestety nie odlawiam samic oraz sztucznie nie zabieram im potomstwa poniewaz nie mam miejsca na dodatkowe zbiorniki. Swioch nie sprzedaje bo to bez sensu a miejscza w ogolnym zbiorniku nie zabieraja, zreszta trudno je zobaczyc a co dopiero odlowic tak sie kryja.
Pozdrawiam
CMyK
Cześć,
Jestem innego zdania jeśli chodzi o młode. Przy odpowiednio dobranej obsadzie małe radzą sobie bez problemu. U mnie od tygodnia noszą 2 samice Duboisi. Nie zamierzam odławiać, z pewnością sobie poradzą, tak jak w akwariach moich kolegów i poprzednio Bemby u mnie.
Jeśli chodzi o rybę kolegi, autora postu to stawiałbym na błędy w żywieniu, choć podany wcześniej jadłospis wygląda ok., niedopasowaną obsadę i w głównej mierze niepewne pochodzenie ryb. Moim zdaniem jest to nie-wiadomo-które-F. Ryby o wysokich F często wykazują właśnie taką agresję jak opisana powyżej. Zarówno w stosunku do członków stada, notabene za małego, jak i małych ryb. Tropheusy o niskim F zazwyczaj nie przysparzają takich problemów. A agresji u nich jest środkiem do ustalania hierarchii w stadzie, dotyczącej kolejności skubania glonów w przypadku ryb żyjących w jeziorze. Moim zdaniem takie są efekty zbyt daleko idącej oszczędności. Ja część moich Dubois mam w ramach zamiany za Leptosomy, ale za większości płaciłem właśnie 25 zł za sztukę. Tych ryb nie kupuje się co drugi dzień i dołożenie kilku czy kilkunastu złotych na sztuce jest moim zdaniem grą wartą zachodu. Jakie są najprawdopodobniej efekty kupowania ryb po kilka złotych widzimy powyżej.
Koledze radzę przemyśleć obsadę i karmić ryby dobrymi pokarmami w głównej mierze płatkowymi i rozsądnie podawanym granulatem. Jeśli domniemany samiec będzie agresywny w stosunku do podrastających ryb to ja w takiej sytuacji oddałbym go poprzedniemu właścicielowi. Uczciwi sprzedawcy, nie wspominając o hodowcach bez problemu przyjęli by do siebie taką rybę. Zalecam też chwilę zastanowienia przed rybnymi zakupami.
Pozdrawiam,
Kub@
Jaimz
jedno małe zastrzeżenie - "choć podany wcześniej jadłospis wygląda ok"
zastanowiłbym się nad tym wodzieniem, podawanie go nie wyjaśnia problemów autora wątku, ale o ile rozumiem karmienie trofeusów dafnią, czy artemię, (nawiasem mówiąc pokarmy "roślinne" też są nie do końca roślinne, wystarczy sprawdzić skład) to wodzień... bleee... ;)
Dzięki za pomoc
Roślinny pokarm który karmię to spirulina z tropicala pomieszana z biovitem z tropicala tylko spiruliny jest kilka razy wiecej. Jako że w akwa mam jeszcze ryby miesożerne raz dziennie karmię ichtiovitem lub wodzieniem. Ochotki i tubifeksu nie daję bo szłyszałem że dla tropheusów jest to zabójcze.
Zastanawia mnie tak szybka zmiana uwarwienia. Nie nastąpiło to stopniowo tylko od razu w ciągu dwóch dni dwa trofcie sie tak przebarwiły(z kropek i czerni na bez kropeki szrawo zielony) i walczyły ze sobą i niestety jeden nie przeżył a drugi już z takim ubarwieniem został. Zastanawia mnie czy po prostu nie jest tego przyczyna taka, że ta ryba jest sama ze swojego gatunku ponieważ ta trzecia niestety przez cały czas sie chowa przed agresorem (najprawdopodobniej to jest samica, lecz jej ubarwienie jest osobnika młodocianego)
a z młodymi to może troche przesadziłem z tą maleńkością najmniejsza może mieć 1,5cm najwiękasz jakieś 2 lub 2,5cm długości. Jak je wpóściłem do akwa to były mocno atakowane przez tego właśnie agresywnego samca. Agresor poszedł do klatki i siedzi sam. ta druga ryba która była terroryzowana teraz często teraz podpływa do młodych nic im nie robiąc a nawet młode w jej towarzystwie się bardziej ośmielają i dalej wypływają
Mam akwa 100l puste to je tam odłowie postawię tochę grot i będą tam siedziec conajmniej do swoich 3,5cm
zastanawia mnie to wysokie F u moich ryb czy może być ono przyczyną wzmożonej agresji ponieważ prawdopodobnie są to ryby f4 albo nawet f5
jeśli błędy to jakie? mogłem popełnić. raczej ryba jest zadko przeganiana przez ksieżniczki tylko jak sie zadaleko wypuści w ich terytorium.
Ach jest bardzo agresywny w stosunku do podrostków.
ryby te kupiłem tylko na próbę czyli chcę sie nauczyć hodowli tropheusa na tanich egzemplażach ponieważ kiedyś myślę założyć stado tropheusów murago, które jednak sa dosc drogie i mało spotykane
Wiesz, ja do tego wodzienia to bym się nie przyczepiał. Kilku moich kolegów zaobserwowało, że on po prostu przez Tropheusy przelatuje, nie trawią go. Ja dałem go może raz na początku swojej przygody z Tanganiką, ale nie stosują mrożonek.
Pokarmy roślinne to te zwane roślinnymi, w każdym z nich są też inne składniki. Stricte roślinna byłaby chyba jedynie Spirulina spożywcza, choć nie mam pewności, bo nigdy bliżej się nią nie interesowałem. Ja daję Spirulinę Forte Tropicala, Tetrę Phyll i Florę Sery. Dawałem też GranuGreen Sery i Cichlid Excel Hikari, ale chyba za dużo go dawałem i ryby mi się pochorowały, w wyniku czego ja zrezygnowałem z granulatów.
Odpowiadając na wątpliwości na autora wątku na temat korelacji wysokiego F i opisywanej agresji, szczególnie w stosunku do młodych tego samego gatunku musze powiedzieć, że właśnie u ryb z wysokim F i rozmnażanych przez niepewnych hodowców obserwowałem i słyszałem o takich zachowaniach. Ja na Twoim miejscu zdecydowałbym się na obsadę roślinożerną lub mięsożerną. A tak szczerze to zdecydowałbym się bez chwili namysłu na tę pierwszą :wink: Przy okazji powinieneś chyba oddać tego „dziwnego” Tropheusa i skupić się na hodowli małych i przyjacielsko nastawionej do nich domniemanej samicy.
Pozdrawiam noworocznie,
Kub@
... domniemanej samicy, która na początku wątku była samcem, tak to bywa...
Z tym wodzieniem - nie wiem, nie mam tu doświadczeń, choć trudno mi sobie wyobrazić, że cokolwiek "przelatuje" bez śladu przez długi układ pokarmowy ryby roślinożernej, a jeśli nawet - to też zastanowiłbym się nad sensem podawania takiego pokarmu. Granulki "roślinne" podaję, jeszcze się nie sparzyłem, jednak faktycznie - w porównianiu z płatkami to bomby kaloryczne.
Co do reszty - podpisuję się pod postem Jaimz'a, choć przez to rozwleczenie wątku nie wiem już czy coś mi nie uciekło.
Pozdrawiam.
jak narazie młode wpuszczone radzą sobie w akwarium bez zadnych przeszkód nie są bardzo terroryzowane przez mieszkańców i jedzą wszysto co sie im poda karmię trzy razy dziennie samą spiruliną. trochę sie przeganiają między sobą ale to narazie nie staniowi zadnego problemu. Mam nadzieje ze coś z nich wyrośnie
Mam jeszcze kilka pytań:
Czy trzymając tropheusy z rybami mięsozernymi skazuje je na bloat?
Jak karmić taką obsadę jak moja zeby wyszystko było w miare ok?
Czym się dokładnie różni tropheus z odłowu a np.f4 (zachowanie ubarwienie itp.) chodzi mi dokładnie o maswę?
Co może być przyczyną agresji u tropheusa?
Ile trofci do 330l tak żeby było optymalnie ( w tej chwili mam 10 sztuk)
"Czy trzymając tropheusy z rybami mięsozernymi skazuje je na bloat? "
Nie. Trofeusy, mimo że zaliczane do grupy ryb roślinożernych, nie żywią się wyłącznie roślinami, to planktonożercy.
Sprawdź skład gotowych pokarmów do trofeusów, znajdziesz tam mączkę z ryb, mięczaków, skorupiaków, można im podawać dafnię, oczlika, artemię i jeśli będzie to tylko dodatek do pokarmów roślinnych - nie narazisz ich na choroby układu pokarmowego.
"Czym się dokładnie różni tropheus z odłowu a np.f4 (zachowanie ubarwienie itp.) chodzi mi dokładnie o maswę? "
A to różnie. Może się nie różnić niczym, a może odróżniać się natężeniem ubarwienia, wielkością, nasileniem zachowań instynktownych, to długi temat.
"Co może być przyczyną agresji u tropheusa?"
Zazwyczaj jest to niewłaściwy rozkład płci w stadzie, często przyczyną agresji bywa łączenie w zbiorniku ryb dorosłych, wielu uważa też że mniej agresywne są ryby dzikie, dlaczego - nie wiem, ale chyba coś w tym jest.
"Ile trofci do 330l tak żeby było optymalnie ( w tej chwili mam 10 sztuk)"
To nie tylko zależy od pojemności, ale też od wymiarów.
Jeśli jest do długi, typowy zbiornik możesz w nim trzymać ok. 25 dorosłych trofeusów, jeśli chcesz w nim mieć jeszcze inne ryby - to wtedy trofeusów odpowiednio mniej. W zbyt małym stadzie trofeusy nie chowają się dobrze.
Tropheusy to jednak inne ryby niz wszystkie gatunki, które chowałem. Wczesniej pisałem ze dokupiłem młodych. Jak narazie przezyły wszystkie samiec, który był ogresorem posiedział parę dni w klatce teraz jest w miarę grzeczny i nie ściga ani młodych ani samicy, i nawet już tak nie pływa nerwowo po akwarium tylko spokojnie, a nawet do samicy się dobiera. Czy ta tygodniowa izolacja mogła być przyczyną, ze samiec się uspokoił? i czy agresja u niego znów wzrośnie?
Moim skromnym zdaniem samiec jako dominant będzie się agresywnie zachowywał zawsze. Wszystko zależy od tego czy będzie mógł rozłożyć tą agresję na pozostałe ryby.
wojtass_maniak
01-14-2005, 22:05
Normalne ze jest agresywny. U mnie dominant zawsze goni ryby ktore mu wplyna na teren. Jednak nie pastwi sie nad nimi. Walczy tylko kiedy ktoras sie go czepia:)
Mam pytanie czy jak np. samiec maswa straci kropki, i ma już ubarwienie dorosłego osobnika, to odrazu ma takie jak powinien mieć czy przez jakiś czas nabiera ono intensywności (chodzi konkretnie o pysk i pas) i jak długo taka zmiana barwy do pełnego wybarwienia może trwać
wojtass_maniak
01-19-2005, 22:44
Nabiera intensywnosci, u mnie u duboisa pysk od dolu zaczyna nabierac niebieskiego:) od brody teraz do skrzel calych doszedl i zaczyna sie robic niebieskie ciapki na glowce:)
Dzięki, to fajnie bo się już przestraszyłem, że w internecie to zdjęcia są takie ładne a to narazie taki brzydki troche, A ile twój ma centymetrów? bo mój samiec to jakieś 7-8cm
Mam pytanie czy jak np. samiec maswa straci kropki, i ma już ubarwienie dorosłego osobnika, to odrazu ma takie jak powinien mieć czy przez jakiś czas nabiera ono intensywności (chodzi konkretnie o pysk i pas) i jak długo taka zmiana barwy do pełnego wybarwienia może trwać
No ja tez zaczynam sie martwic o moje podrostki. Kropki znikaja, pasy, a u kilku ryb tylko ich namiastki, coraz bardziej widoczne. Jednak najbardziej niepokoi mnie barwa pyska - nie jest tak intensywnie niebieska jak u innych masw ktore widzialem ( np u rodzicow ). Wiedzialem, ze z tymi pasami moze byc roznie, ale caly urok duboisi maswa dla mnie tkwi w niebieskich glowach.Zobacze - jeszcze maja czas. pozdrawiam
No właśnie w pasach to więcej czerni niż tego ładnego kremu, a pysk nie niebieski tylko niebieskawy!!! może ktoś nam powie że to przejsciowe i bedziemy mieć ładne rybki jak ze zdjęć
http://tropheus.com.pl/galeria/albums/userpics/10001/Duboisi_1024x768.jpg
w sumie mój troche podobny do tego niżej tylko mniejszy
http://tropheus.com.pl/galeria/displayimage.php?album=4&pos=33
wojtass_maniak
01-21-2005, 10:24
Moj duboisiak dopiero zaczyna powooolutku sie wybarwiac a ma 5-6cm. Podobny jest do tego zdjecia gdzie duboisi jest podobny do twojego. Pas widac znikomy na grzbiecie u mojego tylko, jedynie jak sie wkurzy to sie cieniutki wyciagnie. Zobaczymy jak nasze duboisi sie wybarwia za miesiac czy beda jakies postepy:)
wojtass_maniak a jak z kolorem bo u mnie nie jest tak czarny jak powinien być
Dałem na ogólnym wiec tutaj dam tylko link
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=78216#78216
wojtass_maniak
01-21-2005, 12:28
Tulow ma ciemnoszary, ale nie czarny jeszcze kropki biale ale pasek na grzbiecie widac ze wychodzi ( na razie jasniejsza, szara plama). Widac jak beda starsze to nabiora tych kolorow bo na razie wszystkie nasze maja tak samo:) Szkoda ze nie mam aparatu bo bym wstawil jego zdjecie
U mnie mniej wiecej wyglada to tak jak na zdjeciu. pas tej samicy pozostawia wiele do zyczenia ( trzy inne maja wzorowy ), a glowa ma barwe chyba najbardziej intensywna ze wszystkich masw w akwa. pocieszam sie tym, ze nie osiagnely jeszcze do konca ubarwienia ryb doroslych. pozdrawiam
Szymek Twoje przynajmniej są czarne a moja samica bardzo podobna do Twojej pas sie jej jeszcze nie robi, jest jeszcze cała w kropki, ale samiec jet dużo jaśniejszy i wcale nie czarny nie wiem co z nim jest grane
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=78216#78216
może pomożecie mi z tymi skałkami !?
Wkońcu zrobiłem zdjęcie swoim trofciom. na zdjęciu samiec
Dzisiaj miałem pierwsze tarło trofci.
Mam prośbę powiedzcie co sądzicie o moim samcu. Samica jest z tego samego wieku, ale jak narazie ani myśli gubić kropki
Więcej fot mojego akwa:
http://www.insomnia.pl/temat152394/strona9/
http://www.insomnia.pl/temat152394/strona10/
Twoj samiec wyglada bardzo podopbnie do mojego. Mysle ze jednak nie musimy sie strasznie przejmowac bo to w gruncie rzeczy jeszcze mlode ryby. bedzie dobrze.pozdro:)
też mam taką nadzieję, ze z tego pasa to zniknie ten czarny nalot
Moja młoda samica już drugi dzień nosi ikrę. Jest to jej pierwszy raz myślicie że donosi??? jak to z nimi jest???
donosi donosi ale jeszcze nie teraz - moja juz dwa razy nosila:) obiecujace jest to ze ze drugim razem dluzej i bardziej zapamietale:) pozdro
Szymek i jak Twoje samce wybarwiły sie juz ładnie?
wojtass_maniak
03-02-2005, 12:01
U mnie bemba nosila ostatnio i sie bardzo ciesze:) ale nie doniosla niestety:(
u mnie maswa nosi co dwa tygodnie ale nie moze donosić.
I tak znów mam problem z maswą, ale taką której jeszcze nie kupiłem ;) Byłem dziś oglądac rybki i w akwarium pływają 12bemb + młode, 5 golden kazuby i 10 maswy. i jest taka sprawa, że maswy są ładne czarne widać, że niedawno straciły kropki, ale po pasach ani śladu ;(. Ten co sprzedaje mówi, że one są jeszcze nie wybarwione i na pasy troche trzeba poczekać czy ma racje czy robi mnie w gańke ?
Robert M.
10-31-2005, 14:25
Ryby, które straciły kropki powinny mieć już zarys pasa.
Chyba, ze ryba jest bardzo zestresowana lub ma złe parametry wody - wtedy traci pas.
Marta
mialem maswy i z tego co zaobserwowalem jzu podczas zanikania kropek pojawial sie pas.
wojtass_maniak
11-13-2005, 11:35
A u mnie tylko gdy samiec bajeruje samiczke pojawia sie mu pas oraz wczesnie rano po przebudzeniu jak ustawia reszte. Nie jest jakas ciapa w akwa tylko jednym z tyranow:) Samiczka ma kilka kropek ma miejscu pasa tylko jeszcze i czasem widoczne dalej. Tylko raz nosila ale kilka dni i nic nie doniosla:(