PDA

Zobacz pełną wersję : Rozmnazanie Ramirezek

goofy
12-26-2004, 15:23
Mam pytanie jakie warunki musza byc splenione zeby mogly sie rozmnazac Ramirezki??

np. Jakie minimum Akwarium czy duzo roslinnosci jakies miejsca specjalne na ikre..itp.

Global
12-26-2004, 16:04
Zalezy ile Ramirezow chcesz wsadzic do akwarium ale proponuje akwa min. 50L kilka kokosow i napewno roslinek.
Temp. 26C (lub 1-2oC wyzsza niz masz w Akfa)

goofy
12-26-2004, 16:07
dzieki a mozna jakos rozronic Samca od Samicy ??

Global
12-26-2004, 16:28
Według mnie i różnych opinii tylko podczas tarła :/
Ale nie jestem pewien wiec prosimy specjaliste =]

miszi
12-26-2004, 19:06
Dla dobranej pary wystarczy ok. 40 litrów.Jeden większy kamień, mały korzonek i z 2 kokosiki. W jednym miejscu mały gąszcz roślin.(żwir zbędny)
Temp.26-27'C
Ph-5,5-7,5
BARDZO DOBRA PIELĘGNACJA WODY!!!
Reszta w gruńcie rzeczy mało ważna.
Nastrojowy pół mrok i akwa gotowe
Samiec-wydłużone promienie płetwy grzbietowej, w okolicach kropki mało niebieskich plamek
Samica-mniejsza, promienie płetwy krótsze, dużo niebieskich plamek, Samica dojrzała płciowo-rózowa plamka na brzuchu
POWODZENIA

pynia
12-27-2004, 08:46
dzieki a mozna jakos rozronic Samca od Samicy ??
To jest chyba najbardziej wałkowany temat na forum, ramirezy są bardzo popularne i naprawdę nie chce mi już się pisać tego samego po raz 10 albo 20. Przeszukaj forum.
Żeby dochować się potomstwa, ramirezki muszą mieć własne akwarium. Nie wiem, czy komuś się udało rozmnożyć je w ogólnym (chyba że uchowały się pojedyncze sztuki narybku).

monetka
12-27-2004, 16:55
żwir zbędny...
Zwir lub piasek powinny byc w akwa gdyz po wykluciu larw rodzice wykopuja dolek w podlozu i tam przenosza narybek.

Ph-5,5-7,5
Ramirezy wymagaja miekkiej i kwasnej wody, przy ph 7 byc moze zloza ikre, ale nic sie z niej nie wykluje, poza tym przy zlych parametrach wody czesto zapadaja na rozne choroby, dlatego ph nie powinno przekraczac 6,5, a do rozmnazania trzeba obnizyc na 5-6.

imported_tomek__
01-14-2005, 08:12
mnie tez wytarly sie ramirezki !!.. wczoraj o 22.30 akwa mam od tygodnia a ramirezy zakupilem w tym tygodniu w poniedzialek....(60 l)
co mam robic dalej?? odlowilem reszte rybek(glupiki , kiryski i mieczyka- do troche mniejszego zbiornika )
podwyzszylem temp do 27 stopni ... niestety nie znam twardosci wody nie robilem testow... (ale mam twarda wode na bank) z tego co wyczytalem to pewnie nic z tego nie ebdzie ale warto poobserwowac.... samiec caly cxas pilnuje ikry , co mam dalej robic ????to pierwsza ich tarlo moze warto przeniesc ikre??

imported_tomek__
01-14-2005, 08:14
tam mialo byc gupiki* niewiem czemu napisalem glupiki ??? jeszcze jedno .. jakiego koloru powinna byc ikra.. na kamieniu prawie wcale jej nie widac...po za tym wybraly sobie takie miejsce ze zabardzo nie bylo widac...

imported_tomek__
01-14-2005, 20:40
hej... poradzcie cosik..... ikra dalej jest na swoim miejscu choc troche jej ubylo.... ma kolor bezowy...i chyba male czarne kropki w srodku(a moze mi sie zdaje, slabo widac) ,,, dzis jest termin podmiany wody.... niewuiem czy im to nie zaszkodzi? jak myslicie?? a moze wpuscic reszte rybek oprocz kiryskow.. tj gupiki i mieczyka?

Angel of Darkness
01-15-2005, 02:04
Nie wpuszczaj żadnych rybek, niech rodzice będą sami, bo inaczej marne szanse na potomstwo. Trzymaj stałą temp. min. 27 stopni. Skoro tarło było tak szybko to sie dobrały, więc nawet jak sie za pierwszym razem nie uda to sie nie martw. Moje ramirezy mam niecały miesiąc a już szykują sie na trzecie tarło (pierwsze było już po 3 dniach od kupienia rybek).

imported_tomek__
01-15-2005, 10:54
i nie robic podmiany wody ???logicznie rzecz biorac moglo by to pomoc ikrze ale z drugiej strony ta woda jest zimniejsza o jakies 4 stopnie od tej w akwa wiec.. chyba raczej nie...
a po jakim czasie bede mogl przeniesc male rybki
?wyliczylem ze wykluja sie w niedziele (w czwartek wieczorem bylo tarlo) .......
i co im podawac... ?cyklop bedzie dobry , nie mam nic innego .....

imported_tomek__
01-15-2005, 14:05
zostalo juz chyba z 20 ziarenek .... one je zjadaja !! przeloze je do malego zbiornika .. moze cos sie wykluje ...