PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr zewnetrzny

klaki
12-25-2004, 18:41
Mam w planie zbudowanie filtra zewnetrznego. Mam juz plan i chcialem zebyscie powiedzieli co o tym myslicie i czy to wogole bedzie dzialac :P
Filtr ma dzialac na zasadzie naczyn polaczonych a napedzac go bedzie stary filtr wew. Aquael FAT 1 (300l/h). Pojemnik sklejony bedzie ze szkla, bedzie podzielony na 2 komory polaczone ze soba szpara u dolu pojenika. W 1 znajdowac sie beda wklady filtracyjne, do niej bedzie zasysana brudna woda z akwa. W 2 komorze bedzie sie znajdowac pompa FAT 1, ktora bedzie odprowadzala czysta juz wode do akwa. Jak napisalem na poczatku filtr ma dzialac na zasadzie naczyn polaczonych, a wiec pracujaca pompa bedzie obnizac poziom wody w 2 komorze a tym samym woda poprzez szpare bedzie zasysana z 1 komory, natomiast obnizajacy sie poziom wody w 1 komorze bedzie powodowal zasysanie wody z akwarium (poprzez rure doprowadzajaca). Oczywiscie przy 1 uruchomieniu trzeba bedzie jakos zassac wode z akwa aby wypelnila filtr. Jak by ktos nie zrozumial to dodaje rysunek :twisted:
A teraz powiedzcie co o tym myslicie.

Michał J
12-25-2004, 19:32
Bardzo ciekawy pomysł. Z tym, że komore nr 1 podzieliłbym na 2. I to z przelewem u góry. Tak, żeby woda przelatwywała przez całą powieżchnię wkładów. I wtedy w pierwszej komoże były by gąbki/wata, a potem ceramika :D

ask
12-25-2004, 21:51
Czy ten filtr ma stać powyżej akwa?
I czy będzie szczelnie zamknię ty czy otwarty u góry?- bo jeśli bedzie otwarty i powyżej baniaka to nie bedzie dzialalo :(

klaki
12-25-2004, 22:50
Czy ten filtr ma stać powyżej akwa?
I czy będzie szczelnie zamknię ty czy otwarty u góry?
Filtr bedzie otwarty i bedzie stal na tej wysokosci co akwarium.

Jasiek
01-10-2005, 00:46
Proponuję jeszcze wykonać perforowane płytki zraszające u dołu komory/komór z wkładami. To polepszy równomierność przepływu przez złoże.
Co do przelewu z akwa do filtra: robiłem ostatnio taki przelew z rur pcv 3/4'' nibco. Przy przepływie 650l/h różnica poziomów między akwa a filtrem wynosiła ok 4-5cm. Weź to pod uwagę.
Oczywiście górna krawędź filtra powinna być umieszczona na wysokości krawędzi akwarium - dla bezpieczeństwa.
Moim zdaniem komora z pompą powinna mieć dopływ od góry, albo wisieć wysoko. Jeżeli zbierze Ci się powietrze w przelewie (np będzie nieszczelny, nazbiera się bombelków) to straci on drożność i akwarium może się przelać.
Ale nanudziłem, na pewno wiele z tego już przemyślałeś.
Powodzenia

OLEJ
01-24-2005, 21:06
no to teraz ja przedstawi swoj pomysl :D
Mam w planie zrobic to tak:
woda w akwa idzie przez gabke filtra wewnwtrznego AQUAEL, u jego wylotu zamontuje szlalfik, ktory doprowadzi wode do mojego filterka biologicznego, ktory bedze nad akwa tak jak na rysunku. Filtr wewnetrzny bedzie pelnil funkcje filtra mechanicznego ,wiec w tym u gory nie potrzebna bedzie gabka,
wylot mial dawac efekt podobny do deszczowni ale chyba zastosuje luzny wylot wody z regulacja strumienia, co pozwoli mi utrzymac odpowiedni poziom wody w filtrze-wtedy nie bede musial zamykac szczelnie filtra.
prosze o spostrzerzenia i ostra krytyke :wink:

tasior
02-12-2005, 22:21
Moj pomysl:
-szukasz dwoch prostokatnych pojemnikow, tak zeby byly zamykane i wchodzil jeden w drugi(dosc obszernych)
-gorny wypelniasz piaskiem drobnoziarnistym(jako warstwe podtrzymujaco zwirek 5-10mm o grubosci warstwy 2-3 cm)
-dolny bedzie zbiornikiem gromadzacym wode
-wkladasz jeden w drugi zachowyjac odstep 3 cm, w gornym robisz dziurki(2-4 mm)
-laczysz przewodem pojemnik dolny z drugim pojemnikiem(mniejszym tak zeby Ci sie pompka zmiescila) i pompe przewodem tlocznym ze zbiornikem(pompe zatapiana-bo jest tansza, nie musi byc tak szczelna)
-wode pobierasz za pomoca lewara do gornego zbiornika
Uwagi: filtracja jest powolna wiec potrzebna jest duza powierzchnia filtra(predkos filtracji max 3-4 m/h), bezpieczniejszy pod wzgledem uzytkowania jest obieg zamkniety niz otwarty(nie przeleje sie filtr ani akwa jak cos nie bedzie dzialac lub trzebaby zastosowac zawory plywakowe, nie trzeba zgrywac predkosci doplywu i odplywu wody z filtra)
,filtr czysci sie od dolu wiec miedzy pojemnikami na przewodzie musi byc zawor no i dodatkowy w pojemniku dolnym na mozliwosc podlaczenia filtra do plukania.
Koszt-praktycznie sama pompa
walety:koszt, klarowna woda i oczyszczanie biologiczne przy zachowaniu malych predkosci filtracji
zady:wyglad, duze rozmiary, przydalby sie dodatkowy filtr wewnatrz jesli wydajnosc bedzie zbyt mala
Moje doswiadczenie:woda czysciutka i zadkie podmiany(pojemnosc znacznie sie zwieksza)

OLEJ
03-11-2005, 21:44
hmmm nie sprawdze jak Twoj pomysł bedzie sie sprawował, bo juz skonstruowałem swoj filterek i nawet dziala, troche miałem problemów ale sie udalo. :)